Životinje

Biljke i životinje arktičkih pustinja

Pin
Send
Share
Send
Send


Arktik je regija koja se nalazi oko Sjevernog pola. Postoje polarni dani i noći, zima je vrlo hladna, a ljetna temperatura ne prelazi nulu. Ali za mnoga stvorenja, takvi ekstremni uvjeti su samo plus. Koje životinje žive na Arktiku. Nudimo vam opise i fotografije najzanimljivijih životinja na Arktiku.

Arktički grabežljivi sisavci

Većina grabežljivih životinja na Arktiku su divlji lovci s dobrim apetitom koji mogu napasti stoku, pa čak i ljude. Broj pojedinaca u populaciji grabežljivaca na Arktiku ovisi prvenstveno o broju leminga, koji su glavna „poslastica“ za arktičke lisice, vukove, polarne vukove, au nekim slučajevima i za jelene.

1. Polarni medvjed

Najveći član obitelji Medvjeda, koji je 1953. uvršten u Crvenu knjigu svijeta, ne nalazi se nigdje drugdje osim na Arktiku. Za život mu je potreban razvod plutajućeg leda, polinije ili rub ledenih polja i pečata - njegova omiljena hrana.

Najbliže stanište polarnog medvjeda polu ima širinu od 88 ° 15 '. Neki mužjaci polarnih medvjeda dostižu tri metra visine i tona težine. Ali s tako impresivnom veličinom i prividnom sporošću, polarni medvjedi su iznimno pokretne i izdržljive životinje.

Polarni medvjedi su izvrsni plivači, prevladavajući u ledenim vodama do 80 km, a to pomaže membrana na jastučićima. Polarni medvjedi lako putuju oko 40 km dnevno, suočavajući se sa složenim ledenim humcima i dubokim snijegom. Krzno polarnog medvjeda zadržava toplinu tako dobro da je ni ne otkriva zračnim infracrvenim snimanjem.

2. Wolverine

Veliki predstavnik obitelji Kunih, žestoki grabežljivac i iznimno proždrljiva životinja. Za sposobnost ove životinje da napadne stoku, pa čak i ljude, ona se također naziva Demonom Sjevera. Težine vukova kreću se od 9 do 30 kg, a po izgledu više nalikuju jazavcima ili medvjedima.

Za razliku od ostalih članova Kunih obitelji, wolverine migrira unutar svojeg pojedinačnog dijela, dok u stalnoj potrazi za hranom. Životinja se lako penje na drveće zbog svojih oštrih kandži i snažnih šapa. On čini zvukove slične žamoru pasa, ima odličan sluh, vid i miris.

Wolverine je svejed, može, kao što jede ostatke hrane za druge predatore, a može čak i sam loviti prilično velike životinje, i jede biljke i bobice, orasima. To je tako hrabra i ljuta životinja koju čak i vlasnik Arktika, polarni medvjed pokušava proći.

3. Polarni vuk

Ova podvrsta vuka živi u tundri i Arktiku. Obično se hrani malim životinjama - polarnim zečevima i lemingom, ali mošusni volovi i sobovi također su dio prehrane. U teškim uvjetima polarnih noći i dugih hladnih razdoblja, prilagodio se hrani bilo kojom hranom.

Polarni vukovi mogu preživjeti samo u čoporu. U uvjetima arktičkih pustinja, gdje nema mjesta za zasjedu, oni moraju pribjeći drugoj - socijalnoj taktici lova, koja često strpljivo čeka da žrtve izvrše propust i oslabe njihovu obranu.

4. Arktička lisica ili polarna lisica

Polarna ili arktička lisica je predatorska životinja, jedini član roda Arktičke lisice. Za razliku od obične lisice, ima skraćenu njušku, male zaobljene uši, šape, prekrivene tvrdom vunom i čučanjsko tijelo. Ovisno o godišnjem dobu, krzno lisice može biti bijelo, plavo, smeđe, tamno sivo, lagana kava ili pijesak. Na toj osnovi postoji 10 podvrsta životinja koje žive na različitim područjima.

Ne više od pola kilometra od vode, arktička lisica kopa složene rupe s brojnim ulazima. Ali zimi je često imao veze s jazbinom u snijegu. Jede sve, njegova prehrana uključuje i biljke i životinje. No temelj njezine prehrane su ptice i leminzi.

1. Sobovi

Životinje se razvijaju prije, što su uvjeti njihovog postojanja složeniji. Sobovi su toliko različiti od ostalih članova obitelji Olenev da odmah postaje jasno da je sve u redu s poteškoćama. Caribou (kako ih zovu u Sjevernoj Americi) nisu samo prvaci u preživljavanju, nego i najmlađi članovi obitelji. Pojavili su se prije samo dva milijuna godina.

Ravnih i širokih, usmjerenih prema rubovima kopita jelena, životinje pretvaraju u terenska vozila. S lakoćom putuju po snijegu, močvari i ledu. Isti papci, koji se koriste umjesto peraja, pomažu jelenima da savršeno plivaju i prevladaju ne samo velike rijeke, kao što su jenisejski, nego i morski tjesnaci. Njihova vuna ima posebnu strukturu, njezine dlake se šire prema kraju i stvaraju toplinski izolacijski sloj zraka. Čak i gornja usna i vrh nosa prekriveni su nježnom mekom kosom.

Sob jesti razne hrane - ljeti je sočan biljke, u zimi - lišajeve, grmlje. Kako bi nadoknadili nedostatak elemenata u tragovima, grizu vlastiti rogovi rogova, jedu alge i školjke bačene na obalu. Važan razlog njihovog opstanka je život u stadu.

Rijetka snažna kopitara, istih godina kao i mamut, s gustom poddlakom koja je nekoliko puta toplija od janjetine. Njihova duga gusta kosa visi gotovo do tla i zatvara životinju, ostavljajući samo kopita, rogove, nos i usne. Zimski volovi preživljavaju hladno vrijeme bez migriranja, lako se podnose uz jake mrazeve, ali umiru u prisutnosti visokog snježnog pokrivača, osobito s ledenom koricom odozgo.

Arktički sisavci

Nozdrve znatne veličine pružaju im mogućnost da udahnu toliko zraka da bi ostale pod vodom do 10 minuta. Njihove prednje noge pretvaraju se u peraje, a hrana koju služe su morski stanovnici - mekušci, kril, riba i rakovi. Zamislite najčešće plutače na Arktiku.

Jedini moderni član obitelji Morzhov lako se razlikuje po masivnim kljovama. Po veličini među plavcima, zauzima drugo mjesto iza Slonovog mora, ali se rasponi tih životinja ne preklapaju. Walruses žive u stadima i hrabro štite jedni druge od neprijatelja.

Imaju veću distribuciju, žive na obalama Pacifika, Atlantika i Arktičkog oceana. Vrlo su dobri plivači, iako ih se ne može susresti daleko od obale. Brtve se ne smrzavaju u hladnoj vodi zbog debelog sloja potkožnog masti i vodootpornog krzna.

3. Pečat

Brtve zajedno s morskim lavovima pripadaju obitelji ušnih pečata. Kad se kreću, mačke se oslanjaju na sve udove, a oči imaju tamni obris. Ljeti Sjeverna krzna živi na sjeveru Tihog oceana, a dolaskom jeseni migrira na jug.

4. Sjeverni slonski pečat

Ovdje treba napomenuti da su tuljci slonova podijeljeni na sjeverne (naseljavaju Arktik) i južne (nastanjuju Antarktiku). Morski slonovi dobili su svoje ime zbog impresivne veličine i nosa starih mužjaka nalik na deblo. Oni žive na arktičkoj obali Sjeverne Amerike pa čak i na jugu. Odrasli mužjaci dosežu masu od 3,5 tona.

Arktički morski sisavci

Nijedan sisavac se ne može usporediti u svojoj sposobnosti da preživi u teškim uvjetima na Arktiku s kitovima kao što su kitovi beluga, narvala i kitovi. U preostalim kitovima nemaju leđnu perajicu. U Arktiku postoji oko 10 vrsta morskih sisavaca - kitovi (kitovi, plavi, grbavac i sperma) i dupini (kitovi ubojice). Razgovarajmo o najpopularnijim.

Odlikuju ih samo dva gornja zuba, od kojih se lijeva kod muškaraca razvija u kljove duge do 3 metra i težine do 10 kg. Ovim kljovom mužjaci razbijaju led, stvarajući polineje, a također privlači ženke i mnoge druge svrhe.

To je vrsta kitova iz obitelji Narvalov. Bijelim kitovima je također potreban atmosferski kisik i rizik od gušenja kada su dugo izloženi jakom ledu. Oni se hrane ribom i prave razne zvukove.

3. Grenlandski kit

To je jedini predstavnik kitova kitova, koji cijeli život živi u hladnim vodama sjeverne hemisfere. U proljeće migriraju na sjever, a na jesen plove malo južnije, izbjegavajući led. Oni se hrane planktonom.

4. Orka (kit ubojica)

Orka je najveći predatorski dupin. Boja joj je kontrastna - crna i bijela s izraženim bijelim točkama iznad očiju. Još jedna originalna značajka kitova ubojica je visoka polumjeseca dorzalne peraje. Različite populacije tih predatora specijaliziraju se za određenu hranu. Neki kitovi ubojice preferiraju haringe i migriraju nakon svojih jata, drugi loviti na peraje. Nemaju suparnika i vrh su lanca prehrane.

Arktički glodavci

Nemoguće je precijeniti važnost leminga za postojanje životinja arktičke pustinje. Hrane se gotovo svim navedenim kopnenim životinjama. A polarne sove ne prave ni gnijezda, ako populacija lemminga nije u najboljem stanju.

Životinje iz arktičke knjige

Trenutno su neke arktičke životinje ugrožene. Prirodne i ljudski izazvane promjene klimatskih uvjeta Arktika predstavljaju značajnu prijetnju životinjskom svijetu. Popis životinja na Arktiku, koji su uvršteni u Crvenu knjigu, uključuje sljedeće predstavnike Arktičkog pojasa.

  • Polarni medvjed
  • Grenlandski kit.
  • Narval.
  • Sob.
  • Atlantski i Laptevski morževi.

Mošusni vol je također rijetka životinjska vrsta. Njegovi preci živjeli su na Zemlji u vrijeme mamuta.

U lipnju 2009. godine, po nalogu ruske vlade, stvoren je ruski Nacionalni park Arktik, čiji je glavni zadatak očuvanje i proučavanje predstavnika flore i faune Arktika, koji su na rubu izumiranja.

Arktičke životinje ne žive na samom sjevernom polu, tamo je nemoguće živjeti. Oni su češći u južnom Arktičkom oceanu, na obali kontinenata i na otocima.

Arktička pustinja: mjesto, klima i tlo

Arktička klima uključuje dugu i oštru zimu kratko hladno ljeto nema prijelaznih sezona i hladnog vremena. Ljeti, temperatura zraka jedva doseže 0 ° C, često pada snijeg, nebo je prekriveno sivim oblacima, a nastajanje gustih magli uzrokovano je jakim isparavanjem oceanske vode. Takva oštra klima se formira i zbog kritično niske temperature visokih geografskih širina i zbog odbijanja topline s površine leda i snijega. Zbog toga se životinje koje žive u zoni arktičkih pustinja bitno razlikuju od predstavnika faune koji žive u kontinentalnim širinama - mnogo su lakše prilagoditi se preživljavanju u takvim teškim klimatskim uvjetima.

Arktički prostor bez ledenjaka doslovno umotan u permafrostDakle, proces formiranja tla je u početnoj fazi razvoja i provodi se u mršavom sloju, koji je također karakteriziran akumulacijom oksida mangana i željeza. Na fragmentima raznih stijena, koji određuju boju polarnog pustinjskog tla, nastaju karakteristični filmovi željezo-mangan, dok se na obalnim područjima stvaraju slane zemlje.

Veliki kamen i gromada na Arktiku se praktički ne primjećuju, ali ovdje se nalaze mali stijeni, pijesak i, naravno, poznati kuglični čvorići pješčenjaka i silicija, osobito sferuliti.

Vegetacija arktičke pustinje

Glavna razlika između Arktika i tundre leži u činjenici da u tundri postoji mogućnost postojanja za širok raspon živih bića koja se mogu hraniti njezinim darovima, au arktičkoj pustinji to je jednostavno nemoguće učiniti. Upravo zbog toga na arktičkim otocima nema autohtonog stanovništva malo flore i faune.

Područje arktičke pustinje je lišeno grmlja i drveća, samo su izolirani jedni od drugih i mala područja s lišajima i mahovinama stijena, kao i razne alge kamene zemlje. Ovi mali otoci vegetacije nalikuju oazi među beskrajnim prostranstvima snijega i leda. Jedini predstavnici zeljaste vegetacije su šaši i trave, a cvjetnice - kamenoklesarske, polarni mak, alpski lisičji rep, ljutić, žitarice, bluegrass i arktička štuka.

Divljina arktičke pustinje

Kopnena fauna sjevernog ruba je relativno slaba zbog vrlo slabe vegetacije. Možda su jedini predstavnici životinjskog svijeta ledenih pustinja ptice i neki sisavci.

Među najčešćim pticama:

  • jarebice tundre,
  • vrane,
  • bijele sove,
  • galebovi
  • razorbills,
  • polarna patka,
  • slijepe ulice
  • guillemots,
  • gradonačelnika,
  • Čigre,
  • guillemots.

Osim stalnih stanovnika arktičkog neba, ovdje se pojavljuju i ptice selice. Kada je sjever, dan, a temperatura zraka postaje veća, Arktika stići pernate od tajga, tundra i kontinentalnih širine, dakle u Arktički ocean povremeno pojavljuju crne guska, Temminck bijele guske, Pacific Zlatni zviždovka, plovers, brdovit buzzards i Dunlins , S početkom hladnih godišnjih doba navedene vrste ptica vraćaju se na tople rubove više južnih geografskih širina.

Među životinjama se može razlikovati sljedeći predstavnici:

  • sob,
  • Lemmings,
  • polarni medvjedi
  • zečevi,
  • brtve
  • morževi
  • arktički vukovi,
  • Arktičke lisice
  • mošusni volovi
  • beluga kitovi
  • Narvali.

Glavni simbol Arktika odavno se smatra polarnim medvjedima, koji vode polu-vodeni način života, iako su najraznovrsniji i brojniji stanovnici teške pustinje morske ptice, koje se ljeti gnijezde na hladnim stjenovitim obalama, tvoreći tako "ptico tržište".

Prilagodba životinja arktičkoj klimi

Sve navedene životinje prisiljeni prilagoditi se u takvim teškim uvjetima, tako da imaju jedinstvene prilagodljive značajke. Naravno, ključni problem arktičke regije je mogućnost održavanja toplinskog režima. Kako bi preživjeli u tako oštrom okruženju, životinje se moraju uspješno nositi s tim zadatkom. Primjerice, arktičke lisice i polarni medvjedi štede se od mraza zahvaljujući toplom i gustom krznu, labavim perjem pomažu pernatost, a za pečate njihov masni sloj je blagotvoran.

Dodatno spasenje životinjskog svijeta od arktičke oštre klime zbog karakteristične boje, stečeno izravno do početka zimskog razdoblja. Međutim, nisu svi predstavnici faune, ovisno o godišnjem dobu, mogli promijeniti boju koju im je dala priroda, npr. Polarni medvjedi ostaju vlasnici snježno bijelog krzna tijekom svih godišnjih doba. Prirodna pigmentacija grabežljivaca također ima prednosti - omogućuje im da uspješno love i hrane cijelu obitelj.

Životinje i ptice arktičkih pustinja

Izuzetno spor oporavak vegetacije. Fauna je uglavnom morska: morž, pečatljeto je tržišta pticama, Zemaljska fauna je loša: Arktička lisica, polarni medvjed, leming.

Arktik je podijeljen u dvije zone: ledenu zonu i zonu arktičkih pustinja. Ledena zona je more Arktički ocean zajedno s otocima. I zona arktičkih pustinja zauzima beznačajne zakrpe kamenitog zemljišta, koje se nakratko oslobađaju od snijega na otocima i na kopnu. tundra na sjeveru poluotoka Tajmirski).

Cetacea

Od redova kitova koji žive na Arktiku, narval je nesumnjivo zanimljiv.

On je dužan biti toliko popularan sa svojim dugačkim rogom, koji se izdiže iz njegovih usta. Ovaj rog dostiže 3 metra, a težina mu je 10 kg. To nije ništa više od običnog zuba koji je narastao do tako velike veličine. Ovaj zub sisavcu ne donosi nikakve neugodnosti, ali zašto je potreban - nema definitivnog odgovora, iako postoji mnogo različitih pretpostavki.

Grenlandski kit je rođak narvala.

No, njegova je veličina mnogo puta veća, a umjesto zuba u ustima nalazi se kitova kost i ogroman jezik. To je njegov jezik koji liže plankton zaglavljen u pločama kitove kosti.

Ova ogromna životinja je apsolutno bezopasna, u sjevernim vodama je živjela tisućama godina.

Belukha ili polarni delfin također predstavlja ovu tvrtku.

To je velika životinja - njezina težina dostiže 2 tone, a dužina mu je 6 metara. Bijeli kit voli jesti ribu - sam polarni dupin nikada ne odbija kušati ubojicu. S pravom zauzima jedno od prvih mjesta među najjačim i najvećim pomorskim grabežljivcima.

U arktičkim vodama ona je česta posjetiteljica. Ne samo kitovi beluga, nego i morževi, tuljani i pečati umiru od oštrih zuba.

Arktičke bi životinje puno izgubile ako među njima nije bilo takvog grabežljivca kao lisice.

Zahvaljujući lijepom krznu, ova životinja je poznata daleko izvan hladne regije. Poznat je iu Africi iu Australiji, au Brazilu - žene ipak nose kapute Arktičke lisice u svim krajevima svijeta. Arktička lisica je vrlo mala zvijer. Его вес едва дотягивает до 5 кг, а высота в холке не бывает больше 30см.

Но этот малыш очень вынослив и быстр. К тому же он любит путешествовать. Его можно встретить практически во всех уголках Арктики. Он часто сопровождает белого медведя, благоразумно держась от мощного хищника на почтительном расстоянии.

Этот маленький грызун, немного обогнавший по размерам мышь, имеет для животного мира Арктики огромное значение.

Gotovo sve životinje hrane se njima, a populacija sovice izravno ovisi o njenoj populaciji. U godinama kada je leming mali, ptica grabljivica uopće se ne gnijezdi. Arktička lisica također gubi interes za putovanja ako se broj malih glodavaca dramatično poveća.

Ptice arktičkih pustinja

Ptice su najbrojniji stanovnici teškog sjevernog ruba.

Ružičasti galeb je krhko stvorenje, težine 250 grama i dužine tijela 35 cm, dovoljno samouvjereno i slobodno provodi ozbiljne zime u tundri, ili iznad morske površine koja je prekrivena plutajućim ledenim pokrivačima. Često se pridružuje obroku većih grabežljivaca.

Kaira je crna i bijela ptica koja se gnijezdi na visokim liticama i provodi zimu u ledu, a da pri tome ne osjeća mnogo nelagode.

Common Gaga je sjeverna patka, koja se lako može zaroniti u ledenoj vodi do dubine do 20 metara.

Najbrži i najveći među pticama je polarna sova. Bezobzirni grabežljivac s prekrasnim žutim očima, snježnobijelo perje lovi druge ptice, glodavce, a ponekad i veće mlade životinje, kao što su lisice.

Zajednički pečat

Zajednički pečat živi u istočnim i zapadnim dijelovima Arktičkog oceana.

Na istoku su Beringovo more, Chukchi more i more Beauforta. Na zapadu, Barentsovo more i južne obalne vode Grenlanda. Nalazi se u drugim morima Arktika, ali u malim količinama. On također nastanjuje sjeverne obalne vode Atlantskog i Pacifičkog oceana, a također je i stalni stanovnik Baltičkog mora.

Po izgledu se pečati iz različitih regija malo razlikuju. Jesu li to životinje koje žive u istočnim ili pacifičkim pečatima, nešto veće od njihovih zapadnih (atlantskih) kolega. Danas ima ukupno 500 tisuća glava.

Dužina tijela običnog pečata varira između 1,85 m i težine 160 kg. Mužjaci su nešto veći od ženki, dok su ostali praktički isti.

Karakteristična značajka tih životinja su nosnice u obliku slova V. Po njemu možete odmah prepoznati tu zvijer, bez obzira na boju kože. Boja je različita. Sadrži smeđe, sive i crvene tonove. Preovladava uglavnom crvenkastosiva boja vune. Na njemu, po cijelom tijelu, raštrkane su male smeđe ili crne točke, nalik na duguljaste mrlje.

Na poleđini su obrasci crnih i smeđih mrlja. Vrlo često, tuljani imaju crne točke na licu, glavi i repu. Mladunci se rađaju u istoj boji kao i njihovi roditelji. Bijelo krzno u prvim tjednima života, kao i neke druge vrste, nemaju.

Uobičajeni pečat hrani se ribom. Njezin jelovnik uključuje miris, arktički bakalar, navaga, kapelin, haringu.

On ne prezire beskralježnjake. Ova životinja živi u obalnim vodama, ignorirajući duga putovanja. Na kraju ljeta i na jesen leži na ražnju i plićaku podložnom plimama.

Izbjegava otvorene prostore i široke obale. Dobro pliva, zaroni.

U redu kitova, postoji veliki broj različitih vrsta sisavaca. Najistaknutiji među njima su narvali.

Oni su dužni biti toliko popularni sa svojim dugačkim rogom ili kljovom, koji strši pravo iz usta i dostiže dužinu od 3 metra. Ovaj kljov se sastoji od koštanog tkiva, ali jednako čvrstoći je iznimno fleksibilan. Zapravo, to nije ništa drugo do jedan od dva gornja zuba, probušena je gornja usna i ispuzala van.

Takav kljov teži 10 kg.

Narwhal je prilično velika životinja.

Po dužini, neki predstavnici ove vrste dostižu 5 metara. Uobičajena duljina se kreće od 4 metra. Težina mužjaka je jedan i pol tona. Ženke teže od 900 kg do tona. Iz nekog razloga, sisavac nema leđnu peraju.

Dostupne su samo bočne peraje i snažan rep. Glava narvala je okrugla, s istaknutom frontalnom čekićem na njoj.

Usta su niska i vrlo mala. Trbuh sisavca je svjetle boje. Leđa i glava su mnogo tamniji.

Cijeli gornji dio tijela prekriven je sivkasto-smeđim pjegama različitih veličina, što čini leđa i glavu još tamnijim. Oči su male, duboko uvučene, s aktivnom cirkulirajućom intraokularnom tekućinom. To znači da su u potpunosti prilagođeni teškim arktičkim uvjetima, a osim toga, imaju i oštar vid.

Hrane se narvalima uglavnom u školjkašima i rakovima.

Ribe su također uključene u njihovu prehranu. Isti bakalar, iverka, iverak i glavočavac sastavni su dio jelovnika tih životinja. U lovu na ribu na dnu muškarac često koristi svoju kljovu. On ih plaši žrtve, prisiljavajući je da ustane od dna.

Arktička lisica ili polarna lisica pripada vrsti arktičkih lisica u obitelji pasa, grabežljivica. Stanište je vrlo opsežno.

Živi u polarnoj tundri Euroazije i Sjeverne Amerike, na Grenlandu i Spitsbergenu. Navikli na Novu Zemlju, Sjevernu Zemlju i Zemlju Franje Josipa. Otoci sjevernog kanadskog arhipelaga također su njegova izvorna baština. Živi na mnogim drugim otocima Arktičkog oceana. Zimi migrira u potrazi za boljim udjelom i na sjeveru i na jugu. Može se naći među arktičkim ledom, nepromjenjivo slijedeći polarnog medvjeda, te u donjem dijelu Amura, te u oštroj Baikalskoj tajgi.

Putuje tisućama kilometara i može doći do Aljaske iz Taimyra za nekoliko mjeseci.

Lisica se ne može pohvaliti velikom veličinom. Duljina tijela mu varira od 50 do 75 cm, a plišani rep je 25-30 cm, a visina grebena 30 cm, težina ne prelazi 10 kg.

U glavnoj masi, mužjaci, u plodnim, zadovoljavajućim vremenima, teže 5-6 kg. Ženke su gracioznije - njihova težina je manja za 500 grama. Ova zvijer je čvrsto prekrivena dlakama svojih šapa.

Razumna priroda je to učinila kako ih životinja ne bi smrznula. Uši su također prekrivene debelim krznom i vrlo male. To ne ometa arktičku lisicu da savršeno čuje. On također ima odličan miris, ali njegova vizija, poput onog svih očnjaka, nije drugačija. Njuška skraćena, tijelo čučanj. Ako želite dati glas, onda polarna lisica viče.

Možda režanje kako bi uplašio neprijatelja.

S početkom hladnog vremena u tundra postaje gladan. Fluffy grabežljivac je prisiljen napustiti svoje domove. Dio arktičkih lisica juri na sjever u zonu arktičkog leda. Životinje su vezane za polarne medvjede i neumorno ih slijede. To su veliki lovci.

Uhvaćaju tuljane, narvala, belugu. Jedeći kožu i masnoću svojih žrtava, meso je prepušteno arktičkoj lisici. Drugi dio polarnih lisica kreće se na jug. Stižu do tajga mjesta. Tamo ima mnogo hrane, za razliku od golih tundri, ali postoje i mnogi veliki predatori koji predstavljaju stvarnu prijetnju maloj zvijeri.

Vukovi, lisice, wolverines uništavaju lisice. Oni koji uspiju preživjeti vraćaju se u tundru.

Životinje u arktičkim pustinjama Rusije

Vraćaju se svojim labirintima, a sezonski životni ciklus se ponavlja.

Mala životinja umotana u šareno krzno iz obitelji glodavaca iz podfamilije Polevka naziva se leming.

Njegovo područje staništa proteže se na tundra područja Euroazije i Sjeverne Amerike. Ova životinja također nastanjuje otoke Arktičkog oceana. Nalazi se na gotovo cijelom obalnom području Arktika od Bijelog mora do Beringovog mora. On je izvorni stanovnik Nove Zemlje, Sjeverne Zemlje, Novosibirskih otoka i otoka Wrangel. Ova beba živi gotovo svugdje gdje ima barem malo vegetacije. Ima nekoliko vrsta - svi su savršeno prilagođeni surovim polarnim uvjetima.

Boja sloja leminga je raznobojna, jednobojna siva ili sivo-smeđa.

Kod nekih vrsta krzna zimi dobiva svjetliju boju. Kod kopitara, koža postaje bijela. Životinja se gotovo potpuno spaja sa snježnim pokrivačem. Duljina tijela glodavaca kreće se od 10 do 15 cm, a masa je oko 50-70 grama. Ima kratke noge, rep nije dulji od 2 cm, a sitne uši potpuno su skrivene krznom.

Većinom lemmings su usamljene, ali neke se vrste spajaju u male skupine.

Žive u jazbinama, a zimi se skrivaju pod snijegom. Hrani se biljnom hranom. Njihova prehrana sadrži šaš, mahovinu, lišće i mlade izbojke vrbe i breze. Glodavac također konzumira mješavine, borovnice i druge bobice. U hranjivim godinama brzo se umnožava. U vrijeme gladi dolazi do masovnog odlaska ove životinje iz njihovih domova. Lemmings se uvlače u više zadovoljavajućih rubova jedan po jedan. Na rijekama i tjesnacima nakupljaju se ogromna jata.

Glodavci vrlo dobro plivaju, tako da vodene barijere uspješno prevladavaju. Ali u svakom slučaju, mnoge životinje umiru od zuba i kandži zemlje i vodenih grabežljivaca.

Ružičasti galeb

Ružičasti galeb pripada rodu galebova obitelji galebova.

Ova mala lijepa i krhka ptica živi u surovim područjima Arktika. Ona odabire mjesta za gniježđenje u donjem dijelu hladnih sjevernih rijeka.

Gradi gnijezda na otocima i obalama tih potoka koji teče u Arktički ocean.

Indigirka, Kolyma, Yana, Anadyr - to su rijeke koje su joj dom. Voli jezero Taimyr, kao i susjednu tundru. To je tundra i šumska tundra, u ljetnim mjesecima, koja su njezino stanište. Poput ružičastog galeba i Grenlanda, osobito zapadne obale. Zimi se beba seli u more. Može se vidjeti iu norveškom moru iu Beringovom moru.

Ova graciozna ptica putuje gotovo svim ledenim vodama bez leda.

Duljina tijela ružičastog galeba ne prelazi 35 cm, a masa je 250 grama. Stražnji dio ptice i vrh krila imaju sivo-sivu boju. Glava je blijedo ružičasta - gotovo bijela, prsa su ružičasta, kljun je crn, a noge crvene boje.

Ljetni vrat je prekriven uskom crnom prugom. Zimi nestaje. Rep ima suženi izgled. Ružičasti galeb lijepo pliva u riječnoj vodi.

U morima voli sjediti na ledu: kupanje u moru je ne potiče zbog niske temperature vode.

Tijekom razdoblja gniježđenja, ružičasti galeb hrani se insektima i malim mekušcima duž obala sjevernih rijeka.

Na moru ptica jede ribe i rakove. Ponekad leti u stanove ljudi kako bi im pomogao u blizini hrane. I sama postaje predmet lova. Iste lisice jedu jaja tih ptica, a irvasi ih ne odbijaju. Čovjek je također stavlja ruku na to. Ljudi istrebljuju odrasle galebove zbog lijepe i izvorne boje. Od mrtvih ptica, obrtnici prave plišane životinje koje koštaju dobar novac, što ni na koji način ne može biti izgovor za takve aktivnosti.

Kayra pripada rodu ptica cijele obitelji.

Ona je izvorni stanovnik polarne regije. Sva njegova poslovna aktivnost odvija se na rubu plutajućeg leda. Blizu njih lovi i gnijezdi na nepristupačnim stijenama, koje su vrlo blizu beskrajnom ledenom polju. Ptica živi na obalama Grenlanda, Nove Zemlje, Islanda. Njezin dom je Svalbard i Franz Josef Land.

Na istoku, njegova zona života je ograničena na aleutske otoke i otok Kodiak na južnoj obali Aljaske. Ona je gusto naselila gotovo cijelu sjevernu obalu Euroazije, što ukazuje na njezin veliki broj. Danas ih ima više od 3 milijuna, što je zapravo dosta, ali u isto vrijeme brojka za ogromni Arktik nije vrlo značajna.

Ptica je srednje veličine.

Duljina njenog tijela varira od 40 do 50 cm, a težina je u rasponu od 800 grama do jednog i pol kilograma. Krila u odnosu na tijelo su mala.

Pticu je stoga teško skinuti. Da bi se izdigla iz vode u zrak, mora se kretati najmanje 10 metara duž površine vode. No, pogodno je da počne let s visokih litica. Ona juri, širi svoja krila, a rastući iznad zemlje glatko se pretvara u bijeg. U svom perju, murre je klasičan stil. Gornji dio tijela je crn, donji dio je bijeli. Kljun je također crn, ali vrat mijenja boju ovisno o godišnjem dobu.

Zimi je snježno bijela, au toplim godinama crni. Postoje dvije vrste šarenice: tanke i debele.

Lov samo pod vodom.

Zaronite na dubinu od 15-20 metara. U ovom vodenom stupcu riba. Tu je cairo kapelin, bakalar, bakalar, voli haringu, gerbil. Uz ribu, morske crve, škampe, u trbuh joj ulaze i rakovi. Tijekom dugog polarnog dana, ptica jede najmanje 300 grama raznog morskog života.

Važno je napomenuti da se oko 200 grama otpadnog proizvoda vraća kroz crijeva. Sadrži mnogo organske tvari koja služi kao hranjiva hrana za iste ribe i školjke. Potonji se aktivno razmnožavaju i ponovno padaju u želudac ptice.

To još jednom dokazuje da je priroda vrlo racionalna i praktična.

Polarna sova

Polarna sova ili bijela sova, kako se još naziva, spada u rod sova-orlova sovobraznih redova. To je velika ptica čije se stanište proteže do polarne tundre Euroazije i Sjeverne Amerike, kao i do otoka Arktičkog oceana.

Ova ptica živi na Grenlandu, na Novoj Zemlji, na sjevernoj Zemlji. Stalno je viđena na Novim Sibirskim otocima i na otoku Wrangel. Živi u Svalbardu, zemlji Franza Josefa, otoku Jan Mayen, Aljasci i Beringovom moru.

Prisutan na otocima Kolguyev i Vaigach, to jest, praktički, popunjava cijeli Arktik, ne gubeći čak ni najudaljenije i najmanje kopnene površine iz svoje zone pažnje.

Polarna sova ima prilično veliko tijelo. Njegova duljina kod mužjaka je 55-65 cm, ženke su veće. Dostižu dužinu od 70 cm, a težina mužjaka iznosi od 2 do 2,5 kg - predstavnici slabijeg spola su teži.

Ponekad ženke imaju masu od 3,2 kg, češće njihova težina odgovara 3 kg. Razmak krila doseže 165 cm, ptica ima okruglu glavu i svijetle žute oči. Uši su vrlo male - gotovo su nevidljive. Kljun je obojen u crno. U isto vrijeme gotovo je potpuno prekriveno perjem. Vidljiv je samo njegov vrh. Noge su prekrivene dugim perjem, poput vune.

Kandže su crne kao kljun.

Polarna sova je jasno izložena otvorenim prostorima. Ptica uvijek lovi s tla, smjestivši se na povišeno mjesto. Ona promatra susjedstvo, pazi na plijen, a kad vidi glodavca, jako zalupi krilima, prilazi mu i zgrabi osuđenu žrtvu svojim oštrim kandžama.

Mala divljač guta cijelu. Veliki plijen je rastrgan na komade i jede. Vuna i kosti podriguju u obliku malih grudica. Polarna sova dnevno pojede najmanje 4 glodavca kako bi je dobila dovoljno. Radije lovi u ranim jutarnjim ili večernjim satima.

Atlantski morž

Morža je jedan od najvećih predstavnika arktičke faune. Masa životinje prelazi 1000 kg, duljina tijela doseže gotovo 4 metra. Izražajni dio sisavca su dva isturena očnjaka, čija duljina može doseći 40 cm.

Nažalost, točna veličina populacije nije poznata. Brojanje se provodi samo prema stručnim procjenama na nekim dijelovima areala i lokvama. Međutim, prema dostupnim statistikama, statistika nije ohrabrujuća - uočava se naglo smanjenje podvrsta.

Nekoliko zala utječe na opstanak atlantske morže. Kao posljedica proizvodnje nafte, ne zagađuju se samo morska voda, dno i obalno područje, već i led - glavno mjesto za odmor i uzgoj sisavaca. Drugi problem - topljenje leda kao posljedica globalnog zatopljenja.

Patnje od aktivnog krivolova. Narwhal negativno prenosi učinke izlijevanja petrokemijskih proizvoda na okoliš, koji uzrokuju iritaciju sluznice, kože i smanjuju sposobnost plivanja, potkožni sloj masti gubi svoja termostatska svojstva.

Pogledajte videozapis: Pustinje svijeta - Polarne pustinje 3 (Rujan 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org