Životinje

10 najzanimljivijih životinja iz Sahare

Pin
Send
Share
Send
Send


Riječ "pustinja" dolazi od latinskog "vastus", što znači prazna, beživotna. Ali u ovom naizgled nenaseljenom prostoru žive mnoge vrste živih organizama. Kako bi se prilagodili postojanju u teškim klimatskim uvjetima, pustinjske životinje razvile su specifične sposobnosti. Većina njih se na jednostavan način spašava od vrućine: njihova aktivnost je tempirana do hladnih noćnih sati. Tijekom dana pokušavaju se sakriti u sjenu ili kopati. Posebno nepovoljno vrijeme, mnogi predstavnici faune provode u hibernaciji. Skrivaju i usporavaju metabolički proces kako bi uštedjeli energiju i vodu. Veliki sisavci hlađuju svoja tijela isparavanjem. Koje životinje žive u pustinji i kako su se naučile prilagođavati ekstremnim uvjetima? O ovome možete saznati iz ovog članka.

Camels - Sands Ships

Najpoznatiji stanovnik pustinje, naravno, kamila. Postoje dvije vrste deva - dvogrnje i jedno-grbavo. Znanstveno ime dvokrilne deve je baktrijski (Camelus bactrianus), jednokrvni je dromedar (Camelus dromedarius).

Ranije su se divlji baktari susreli u cijeloj Aziji, danas žive samo u pustinji Gobi. Međutim, udomaćene dvokrilne deve mogu se naći u Kini, Mongoliji, Kalmikiji, Kazahstanu i Pakistanu.

Divlji dromedar više ne postoji. Njihovi su preci nekada živjeli u vrućim pustinjama i polu-pustinjama Arabije i Sjeverne Afrike. Domaće jednosjedne deve su uobičajene u Sjevernoj Africi i na Arapskom poluotoku.

Deve toleriraju ekstremne uvjete, toplinu i hladnoću. Corn corns štite stopala i zglobove stopala životinje od topline koja izlazi iz pijeska. Duge noge i visoka glava osiguravaju da se osjetljivi dijelovi tijela nalaze što je moguće dalje od zagrijanog tla. Vrlo duge trepavice i šupljine zatvarajuće nosnice štite životinju od letećih pijesaka. Masnoća se nakuplja i skladišti energiju u grbi. Dugi nosni prolazi uzimaju dragocjenu vlagu iz izdahnutog zraka. Osim toga, tijelo deva je toliko prilagođeno nedostatku vlage da ne štete gubitku vode u količini do 40% tjelesne težine. Počinju se znojiti samo kada tjelesna temperatura dosegne 40 ° C.

U vrućini drama može ići i do dva tjedna bez pijenja. Uz nižu temperaturu i sočne hrane životinje ne mogu piti puno dulje. Ali kada se ukaže prilika, kamila popije 130 litara vode za 10 minuta! Hrane se žitaricama, bodljikavom vegetacijom i različitim vrstama akacija.

Prije su divlje deve živjele na periferiji pustinje. I tek nakon pripitomljavanja počeli su, zajedno s čovjekom, preći ogromna područja Sahare. Čovjek je iskopao duboke bunare kako bi životinje opskrbljivao vodom na duge staze. Tako se pojavio međuodnos: bez njegovog "broda pustinje" čovjek nikada ne bi mogao prijeći ova pješčana mora, a bez ljudskog sudjelovanja deva se ne bi sačuvala na planeti kao nezavisna vrsta u sadašnjem trenutku.

Divlja guzica - nepretenciozna životinja

Afrički divlji magarac (Equus africanus) nekada je živio u marokanskoj planini Atlas do rta Horn i širio se diljem sjeverne Afrike. Danas je sačuvana samo u sićušnim enklavama u napuštenim i sušnim područjima.

Hrana za divlje magarce je žitarice, suha trava i lišće grmlja. Metabolizam kod životinja je takav da je zadovoljan malom količinom hrane, pa čak iu posebno sušnim razdobljima ne pati od pothranjenosti. Međutim, oni moraju piti svaki dan, tako da divlji magarci pokušavaju držati blizu izvora, ili barem lokve. U sušenim koritima kopaju duboke rupe i tamo odvode vodu. Kako bi spasili vlagu, magarci se malo znoje dok trče, prilagođavajući njihov tempo kretanja toplini. To su nepretenciozne, izdržljive i brze životinje. Nažalost, njima prijeti izumiranje zbog krivolova.

Od afričkog divljeg magarca došao je domaći magarac, koji je danas u nekom području omiljena čoporica.

Gazele - graciozni stanovnici Sahare

Saharu naseljava pješčana gazela (Gazella leptoceros) i vrlo slična obojena, ali tamnije obojena smeđa gazela dorkas (Gazella dorcas). Obje vrste pasu u sumrak i noću, hrane se travama, grmljem i travom. Tijekom dana pokušavaju se sakriti od sunca. Ne trebaju vodu za piće, jer se sva potrebna vlaga dobiva iz hrane. Široka kopita, slična čizmama, pomažu pri kretanju po labavom pijesku pješčane gazele.

Rocky Damans i Gundi

Desert Damans iz roda Procavia su kopitari, rođaci slonova i sirena. Prsti su zaštićeni ravnim noktima. Duge, poput hrčaka, potplati s jastučićima kada trče, izlučuju znoj iz žlijezda. Damans se lako može kretati po strmim liticama. Životinje nisu sposobne kopati rupe ili graditi gnijezda, a niše stijena služe kao skloništa.

Damans se hrani lišćem, granama i biljem.

Gundi - glodavci, kao zamorci. Žive u stjenovitim skupinama. Kao i Damans, Gundi također može puzati po stijenama, ali njihovi potplati ne emitiraju znoj. Gusto svilenkasto krzno Gundija je izvrstan izolator, koji im omogućuje da izdrže hladne noći sjeverne Sahare, a ne da hiberniraju. Debelo krzno spašava od vrućine dana. Kao hrana su sjeme, lišće i druga vegetacija.

I Gundi i Damani u pustinji imaju mnogo neprijatelja. Lovi ih velika ptica grabljivica, pustinjski monitor, lisica, šakal, stepski ris itd.

Daman i Gundi su vrlo slični, stoga se oba ova tipa često nazivaju “Gundi”, što na arapskom znači “stražar” (zbog velikog broja neprijatelja životinjske kolonije postavljaju se stražari).

Egipatski jeboa - odličan skakač

Egipatski jambul (Jaculus jaculus) živi u Sjevernoj Africi, na Bliskom istoku iu Iranu. Zadnje noge su duge i prilagođene skokovima za brzo kretanje na velike udaljenosti, a njegove prednje noge su kratke, pa životinje uopće ne mogu hodati. Prilikom skakanja uravnotežuju rep. Vertikalni položaj daje prednost jerbuci jer je tijelo životinje daleko udaljenije od vrućeg pijeska nego kad se kreće na četiri noge.

U potrazi za hranom, egipatska jebuna odlazi noću. Tijekom noći ova mala životinja može svladati do 10 km, skupljajući sjemenje, voće i korijenje, ne puštajući kukce i druge male životinje. U kratkom razdoblju kiše u pustinji počinje "život", hrana postaje sve veća i jerboa akumulira masnoće kako bi je kasnije konzumirala u vrijeme gladovanja.

Desert Hedgehog - Škorpion Grmljavina

Etiopski (pustinjski) jež (Paraechinus aethiopicus) također se nalazi u suhoj pustinji, ali preferira wadi - suha riječna korita sa slabom vegetacijom. On je mnogo manji od svojih europskih kolega, a na krošnji je karakteristično ćelavo mjesto.

U lovu, on ide pod zaštitu tame. Svojim jakim čeljustima grabi beskralješnjake koji žive u tlu. Skakavci, pauci, trbušnjaci postaju plijenom ježa. Ali najviše od svega voli škorpione. Prije nego što je pojeo tog paučnjaka, on spretno ugrize ubod.

U Arapskom poluotoku iu suhom pojasu Azije živi Brandtov jež ili tamno iglani jež (Paraechinus hypomelas). On je malo manje pustinjski jež. Gotovo crne iglice visjele su iznad tamno sive njuške. Kao i njegov afrički kolega, Brandtov jež je aktivan noću. Od sunca i neprijatelja, on je spašen u nišama stijena.

Obje vrste prezimljavaju, a tijekom posta postaju zanijemile, štedeći energiju.

Maned ovce - nepretenciozni stanovnik planina

Mane ovce (Ammotragus lervia) - predstavnik obitelji bovida. Njegovo ime duguje činjenici da mu oko vrata i prsa stoji duga kosa, a na prednjim nogama visi gomila duge kose. Visina životinja u grebenu može doseći 1 metar, a težina 140 kg. U svih odraslih životinja nalaze se jako zakrivljeni rogovi, a kod mužjaka njihova dužina može biti 70 cm.

Tipično stanište gnoja ovnova je područje podložno eroziji s strmim liticama koje se pretvaraju u šljunak. Ovdje se životinje zahvaljujući čvrstim kopitima i mišićavom tijelu mogu kretati brzo i spretno.

Krmljena ovca se hrani travama, lišajima, lišćem, a potreba za vodom zadovoljava se uglavnom hranom.

Ranije su ove životinje bile široko rasprostranjene, ali sada se mogu naći samo u nekim nedostupnim regijama.

Antelope Mendez - nomad pješčanih mora

Antelope Mendez (ili addax) (Addax nasomaculatus) je afrički sisavac iz obitelji bovida. Karakterističan znak životinja - dugi uvijeni rogovi.

To su neumorni istraživači. Skupine antilope nadilaze ogromne udaljenosti kako bi pronašle sačuvane pašnjake među pjeskovitim morima i oblucima.

Hrani se biljem i lišćem drveća i grmlja. Kako bi izvukli što više tekućine, životinje pase noću i u sumrak kada padne rosa. U vrućini dana antilopa Mendes tjelesna temperatura raste za nekoliko stupnjeva. Tako se izbjegava pregrijavanje i gubitak vlage, jer kad se ohladi znojem neizbježno će izgubiti mnogo tekućine. Štiteći od topline, životinja s prednjim kopitima kopa ravna udubljenja u tlu i tamo se skriva u vrućim popodnevnim satima.

Skakač za antilop

Skakač antilopa (springbok) (Antidorcas marsupialis) jedina je vrsta koja živi na otvorenim suhim ravnicama Namibije i Kalaharija. Ova antilopa je dobila ime za sposobnost skakanja s mjesta na velikoj visini. Elastična kao gumena loptica, antilopa se diže u zrak, radeći istovremeno sa svim svojim udovima, izvijajući leđa, vrat i glavu. Ona može skočiti na visinu od 3 metra i duljinu od 15 metara!

Planinske zebre

Planinske zebre (Equus zebra) su najmanji među zebrama. Ovi biljožderni članovi konjske obitelji, lako prepoznatljivi po karakterističnim tamnim prugama na žuto-bijeloj pozadini, pasu na planinskim padinama. Njihova kopita rastu vrlo brzo, kompenzirajući snažno trošenje kada se kreću po stijenama.

Kako bi spriječili opasnost od grabežljivaca visokih u planinama, postavili su stražarsku stazu.

Južnoafrička antilopa oryx

Južnoafrička oryx (Oryx gazella) je još jedna tipična pustinjska životinja. Visina oriksa može doseći 1,2 metara. Ima masivan torzo i dugačke čavle.

Orycteropus afer podsjeća na svinju, ali oni nisu rođaci. Aardvark je posljednja preživjela vrsta drevnih papkara.

Tijekom dana zvijer se rijetko vidi, jer se u to vrijeme skriva od vrućine u skloništu. Aktivan je noću i praktički ne vidi na dnevnoj svjetlosti. Hrani se uglavnom kukcima.

Predatori pustinje

Uz biljojedne i insektovozne životinje, u pustinji se nalaze i grabežljivci. Prije svega, to su lavovi, leopardi i gepardi.

Tamo gdje nema velikih predatora, crni šakal (Canis mesomelas) upravlja loptom.

U kamenitim polu-pustinjama Namibije mogu se susresti još više visoke lisice (Otocyon megalotis). Uši ove vrste malo su inferiorne u odnosu na uši feneka po veličini, ali sluh veće lisice orla jednako je dobar, on zahvaća čak i kretanje ličinki i insekata pod zemljom.

Stepski ris ili karakal (Felis caracal) još je jedan izvrstan lovac na pjeskovita mora. Ranije se smatralo da caracal lovi samo male životinje, ali se ispostavilo da je ta mačka visoka samo 50 cm i napadne odrasle sprigbocks, čija je težina 2 puta veća od vlastite. Iz sjedećeg položaja zvijer može skočiti nekoliko metara u visinu i uhvatiti pticu.

Još jedan grabežljivac koji živi u ekstremnim uvjetima je hijena. Lako se prepoznaje po dugim prednjim nogama, stražnjem dijelu leđa i relativno dugom vratu. Struktura tijela životinje ukazuje na njegovu prilagodljivost upotrebi svega što veliki grabežljivci napuštaju nakon uspješnog lova. Međutim, hijene dobro love sebe.

Meerkat (Suricata suricatta) je grabežljivi sisavac obitelji Mongoose. Ove slatke životinje šire se u Južnoj Africi.

U prehrani meerkata nalaze se insekti, gušteri, zmije, pauci, škorpioni, ptičja jaja itd.

Pročitajte više o merkatovima ovdje.

Fenech (Vulpes zerda) je najmanji član pseće obitelji. Izvanredna značajka su velike uši, čija duljina može doseći 15 cm, a živi u pješčanim pustinjama Sjeverne Afrike i Arapskog poluotoka, najčešće u Sahari.

Lisice vrebaju svoje plijen - kukce, guštere i male sisavce ispod noći. Također jede jaja i voće. Desert Fox zadovoljava potrebu za tekućinom na štetu hrane. Pročitajte više o feneku u ovom članku.

šišmiši

Jedna vrsta šišmiša prilagodila se da živi u pustinji Namib. Ovo žljezdano krilo, koje pripada rodu noćnih bljeskova, ili šišmiši kratkih ušiju (Myotis seabrai). Životinje nalaze utočište u pukotinama stijena koje se nalaze među dinama. Život tih letećih sisavaca stalno je ugrožen obalnim vjetrovima koji nose mulj.

U pustinji su ptice kao što su orlovi, lešinari, mediteranski sokolovi, afrički nojevi, pustinjski larksi, pješčani pješčari, zlatni šilokljavi djetlići i mnogi drugi.

U usporedbi s većinom ostalih pustinjskih stanovnika, ptice imaju velike prednosti. Za razliku od sisavaca s konstantnom tjelesnom temperaturom, tjelesna temperatura ptica je mnogo veća, te stoga lakše podnose toplinu. Ali što je još važnije, oni mogu letjeti, što omogućuje, uz jaku toplinu, da se uzdižu u hladnijim slojevima zraka.

Ptice grabljivice kruže u stupcu uzlaznog zraka visoko iznad pustinje, gdje je mnogo hladnije nego na površini zemlje. No, najčešće u podnevnoj vrućini, ptice nepomično sjede ispod grmlja ili među granama drveća. Oni prenose svoju aktivnost na ugodnije jutarnje sate.

Zmije su osvojile gotovo sve životne prostore Zemlje, pa čak i većinu beživotnih područja. Zmije, kao što su rogata zmija, patuljasti afrički zmaj, kontroverzna zmija i zmijolika zmija savršeno su se prilagodili životu u vrućim pješčanim pustinjama. Na vrućem pijesku se kreću kako slijedi. Kada se savije prema zmiji, dodiruje vruće tlo s najviše dvije ili tri točke svoga tijela. Da bi to učinila, ona podiže glavu i odvaja tijelo od zemlje, slobodno okreće prema naprijed i na stranu, a tek tada dodiruje tlo. U tom slučaju, glava i tijelo su usmjereni dalje od smjera kretanja. U istom pokretu, ona pravi novi krug. Ona nekako napreduje.

Mavarska krastača: Vodozemci žive u pustinji

U pustinjskim uvjetima samo nekoliko vodozemaca može živjeti, jer je potrebno mrijestiti svježu vodu. Samo maurska žaba (Bufo mauritanicus) nastanjuje vodna tijela i vodne sustave oaza zapadne Sahare. Za bacanje kavijara zadovoljna je bočatim lokvama u kojima voda traje nekoliko tjedana. Noću, maurska žaba lovi rakove, insekte i stonoge.

Otrovna životinja pijeska je škorpion

Mnoge vrste škorpiona žive u pustinji, jedna od njih je saharski šepurac (Androctonus australis). Ova vrsta ima boju u rasponu od svijetlo žute do svijetlosmeđe, što je gotovo nemoguće razlikovati na laganom pjeskovitom tlu. On kopa prednje udove u zemlju, ponekad skrivajući se pod kamenčićima. Kako bi se smanjio gubitak vode, škorpija minimizira disanje. Samo noću predator napušta svoje sklonište i ide u lov. Njegov plijen su sve vrste insekata.

Čak i ljubitelji vlažnih školjki uspjeli su se prilagoditi životu u pjeskovitim morima. To su, primjerice, pustinjski puž (Helix desertorum), neki članovi obitelji Sfinkterokilada. Oni su prisiljeni zaštititi svoje osjetljivo tijelo od isušivanja. Tako, kopneni puževi (Sphincterochilidae) uvijek imaju vrlo svijetlu boju i vrlo debelu ljusku, koja reflektira do 95% sunčeve svjetlosti i štiti unutarnje organe od gubitka vlage. No, s obzirom na to da to nije dovoljno, s punim suhim zrakom, puževi zatvaraju kuću krečnim poklopcem i mogu živjeti do tri godine u tom stanju.

Rakovi Artemija - voda stanovnik pustinje

Na onim mjestima gdje voda dolazi do zemljine površine, nastanjuje se Artemia rak (Artemia salina). Ovaj rak može postojati čak iu šahti slanoj vodi (slano jezero) iu takvim količinama voda je obojena crvenom bojom. Odrasli rakovi duljine 1 cm, prozirni su, crveni.

Desert Locust - lokalna katastrofa

Ponekad u pustinjama tijekom kišnih razdoblja dolazi do stvarne katastrofe - invazije skakavaca. Pustinjski skakavac (Schistocerca gregaria) u stalnoj potrazi za hranom okuplja se u golemim jatima, koja se uz pomoć vetra mogu transportirati na velike udaljenosti, nanoseći znatne štete regijama sklonim ovoj pošasti.

Razvijanje skakavaca zahtijeva vlagu, koja se pojavljuje tek nakon rijetkih, ali jakih kiša u mjestima njezine distribucije. Tijekom obilnog rasta biljaka, zahvaljujući obilju hrane, ovi se insekti množe. U povoljnim vremenima za skakavce, ona iznosi do 20 tisuća jaja na 1 m2 tla.

Ящерицы Сахары

Типичным представителем ящериц пустыни Сахара является шипохвост (Uromastyx) из семейства агам. Это животное кажется неуклюжим. У него уплощенное туловище и маленькая голова, напоминающая голову черепахи. Особенно бросается в глаза короткий хвост, покрытый оттопыренными колючими чешуйками, который служит для обороны. U slučaju opasnosti, križevi skrivaju glavu u skloništu, a bodljikavim repom bježe od neprijatelja.

Spiketili su dobro zaštićeni od jakih fluktuacija temperature, karakterističnih za pustinju. Da bi to učinili, mijenjaju boju. U ranim jutarnjim satima, kada još ima svježine nakon hladne noći, gušteri potamne i sunce zagrijava tijelo koje se preko noći ohladilo.

Spiketili su biljojedi, samo mladi ponekad diverzificiraju hranu s kukcima.

Ljekarni skink (Scincus scincus) jedan je od najpoznatijih predstavnika koža, bitan element pustinjske faune.

Ovaj gušter, koji izgleda kao minijaturni krokodil, spretno se kreće po površini i unutar pijeska. Kratke ali snažne noge služe kao potpora, rep - kotač, a oštri rubovi trbuha probijaju pijesak. Kada se skink pomakne, čini se kao da lebdi na pijesku.

U hrani, skink je nepretenciozan, kao i ostale pustinjske životinje. On gricka sve što može podnijeti: kukce, njihove ličinke, skakavce, stonoge itd. Kad god je to moguće, on s užitkom jede cvijeće, lišće, mahune i sjemenke.

Skink je također naučio štedjeti energiju i vodu. To je jedini način da preživite u izuzetno suhom i oskudnom okolnom prostoru. Kao izvor vlage koristi tekućinu sadržanu u plijenu, au korijenu repa skuplja masnoću. Ako je pijesak suviše vruć tijekom dana i hladan noću, skink kopa do dubine od 20 cm u labavom pijesku gdje je temperatura ugodnija.

1. Životinje u pustinji: rogate zmije

Prema znanstvenom nazivu - Cerastes cerastes - može se činiti da su ti gmazovi bezopasni. Zapravo, otrov rogačice uzrokuje ozbiljna oštećenja tkiva i crvenih krvnih stanica. Hematoksini u tijelu mogu biti fatalni. Danas je to ugrožena vrsta.

2. Životinjski svijet pustinje: jedna grba-kamila

Važno je napomenuti da je u prošlosti veliki broj deva s jednim grbom (ili dromedara) lutao pustinjama Sjeverne Afrike, ali danas možete pronaći samo pripitomljene životinje, koje, budući da su nevjerojatno snažne i trajne životinje, pomažu ljudima u afričkim i azijskim zemljama da nose teška opterećenja.

Koriste se i za jahanje. Suprotno mišljenju mnogih ljudi, u njihovoj grbi životinje ne pohranjuju vodu i masnoću koju jedu u slučaju nedostatka hrane.

3. Životinje u pustinji: Gazelle Dorkas

Ova životinja ima pješčanu boju koja joj pomaže da se maskira u pustinji. Zahvaljujući rosi na biljkama s kojima se hrani, kao i korištenjem biljnih postrojenja koje štede vodu, ova gazela gotovo nikad ne može popiti.

Životinja može doseći visinu od 65 cm i težinu od 25 kg. Važno je napomenuti da gazela dorkas instinktivno skače kad se približava predatoru. Ovaj refleks služi kao signal upozorenja drugim gazelama. Osim toga, gorzel-dorkas vozi vrlo brzo, postižući brzinu od gotovo 80 km / h.

5. Koje životinje žive u pustinji: Addax (ili Mendeses)

Addax je prethodno viđen u pustinjama i polu-pustinjama koje se protežu od zapadne Sahare i Mauritanije do Egipta i Sudana. Danas se raspon značajno smanjio - Mendeova antilopa može se naći samo u nekoliko pješčanih i kamenitih pustinja Nigera, Čada, Malija, Mauritanije, Libije i Sudana.

Zbog strukture njihovih šapa, ova bića se lako mogu kretati kroz teška, pješčana područja. No, ista stvar ih čini ranjivima u opasnosti - teško im je pobjeći od grabežljivaca. Ukupno u svijetu postoji oko 500 pojedinaca.

7. Što životinje žive u pustinji Sahare: afrički noj

Iako noj ne zna letjeti, to je jedna od najbržih životinja na Zemlji koja može doseći brzine do 70 km / h.

No, osim svoje brzine, noj se može pohvaliti s još nekoliko karakteristika: može putovati na velike udaljenosti, imati odličan sluh i vid, te se s moćnim nogama sigurno boriti s predatorima.

Uglavnom jede travu, ali ponekad može jesti male životinje. Nojevi iz pustinje Sahare su zasebna podvrsta.

8. Životinje koje žive u pustinji Sahare: Varan

Za razliku od jednostavnih guštera, monitor guštera je vrlo opasan zbog otrova koji se može usporediti sa zmijom. Ali ne bi se trebala bojati njega, jer obično koristi svoje glavno oružje za lov kukaca, štakora i drugih malih životinja.

Ta hladnokrvna bića lako se prilagođavaju vrućoj pustinjskoj klimi. Kada postane jako hladno, postaju agresivniji. Osim toga, ne vole živjeti u zatočeništvu.

9. Životinje u pustinji Sahara: Fenech

Ova minijaturna lisica smatra se noćnom životinjom. Živi u pustinjama Sjeverne Afrike i ističe se svojim neuobičajeno velikim ušima, koji ga štite od pregrijavanja, dopuštajući mu da bez problema izdrži vrućinu pustinje.

Fenek se hrani manjim pustinjskim stanovnicima kao i biljkama.

10. Životinje pustinje i polu-pustinje: Jerboa

Ovaj glodavac živi u stepama, polu-pustinjama i pustinjama Palearktika. U stanju je izdržati teške klimatske uvjete.

Osim toga, ova noćna životinja odlikuje se svojom skakačkom sposobnošću - kvalitetom koja joj omogućuje da izbjegne predatore. Unatoč činjenici da njegova veličina tijela može dostići samo 25 cm, može dostići brzine do 25 km / h.

Još jedna zanimljiva činjenica je da jerboa ne pije vodu u doslovnom smislu te riječi, ona izvlači vlagu iz hrane koju konzumira. Obično se ovaj glodavac hrani biljkama koje rastu u pustinji, sjemenkama i insektima.

Što životinje jedu u pustinji?

Među stanovnicima pustinje su mnogi grabežljivci (šakali, gušteri, zmije, lisice), ali biljojedi još uvijek prevladavaju.

Deve, antilope i drugi biljojedi hrane se trnjem i grmljem, glodavci (gerbili, klokani, jerboas) naučili su kako žeti sjeme kojim je pokrivena pustinja, a gušteri pohranjuju masnoću u repu.

Gdje životinje pronalaze vodu u pustinji?

Život u blizini rezervoara uvijek uzavre, ali većina stanovnika pustinje ima dovoljno jutarnje rose, predatori dobivaju vlagu iz tijela svojih žrtava, a biljožderi su ograničeni na sok lišća grmlja. No, džemperi i kangaroi uopće ne trebaju vodu, imaju dovoljno tekućine koja se formira u tijelu tijekom probave.

"Pustinjski brodovi" zvali su se deve. Tako su dobro prilagođeni životu u pustinji da mjesecima mogu ići bez vode. Glavna stvar je da prije suše deva može staviti mast u grbu, zahvaljujući kojoj će tada moći dobiti energiju i vlagu, koja se stvara tijekom cijepanja masti.

Pustinja Sahara je dom najmanjih lisica-feneka. S dužinom tijela od 40 cm, njegov rep postaje 30 cm, a uši se dižu za 10 cm. Uši pomažu lisici loviti noću - služe kao "antene" za nju, a uši pomažu i uklanjanju viška topline iz tijela.

Gušteri na šapama imaju četke ljusaka i čekinja, koje omogućuju kretanje brzinom munje od grma do grma.

Zmije koje žive među pijeskom, uspjele su razraditi svoj vlastiti "stil" pokreta - bočni smjer, dakle rogat zveket, zvijer repa, pješčani ef.

Ušne i pješčane okrugle glave potpuno se skrivaju u pijesku, kao da se utapaju u pijesku.

Najčešći stanovnici su kornjače. Na površini, oni su samo 3 mjeseca, za koje su položili veliki broj jaja, a zatim ponovno sakriti u debljini pijeska u svojim rupama.

Okrugla glava je vrlo zanimljiva vrsta guštera - ona teče, leži na široko postavljenim šapama, s visokom glavom. Kada se kreće kao pas. Kad se neprijatelj susreće na putu, skriva se s bočnim pokretima u pijesku, a ako je uvjerena u svoju snagu, prvo je plaši repom, a zatim otvara usta, a usta joj se slijevaju krvlju, a usta joj izgledaju ogromna.

Pustinjski krokodil nazvao je najvećeg guštera - promatrača guštera. Duljina mu je 1,5 metara.

Osnova životinjske populacije u pustinji su kukci, među kojima je veliki broj kornjaša.


Tamna zvona su kukci s briljantnim crnim tijelom koje ne može letjeti. Ovi insekti mogu biti vrlo štetni ako jedu svu vegetaciju na svom putu.

Noću možete vidjeti zeleno svjetlo iz očiju tarantule - velikog pauka, koji ima čak 8.


A u pustinji žive otrovni škorpioni.

Zrakoplovstvo: Planet Zemlja. Desert. / BBC: Planeta Zemlja. Pustinjama.

Lavovi pustinje, pa čak i lavovi mogu živjeti ovdje!

Film - Divlja Australija. Dio 2. Srce pustinje.

Niz filmova o prirodi - Palearktička pustinja. Životinjski svijet palearktičkog pustinjskog pojasa.

Kao što možete vidjeti, čak iu tako teškim uvjetima, životinje su se prilagodile životu i smatrale da je pustinja - najbolje mjesto na Zemlji. Vjerojatno ...

Afrička žaba

Afrička žaba, ili afrička šarolika žaba, jedna je od najvećih afričkih žaba. Naseljava sušna i polusušna područja (savana, stepa, područja prekrivena grmljem i polu-pustinjama). Afrička žaba je prilično agresivna i može bolno ugristi. Mještani smatraju da je meso ove žabe poslastica. Predator, jede sve što joj odgovara u ustima.

Područje: Afrika (Malavi, Zambija, Nigerija, Somalija, Mozambik, Angola, Južna Afrika, Kenija, Rodezija, Tanzanija i Sudan).

Afrička žaba je jedna od najvećih afričkih žaba. Bikova žaba ima široko tijelo s kratkom, zaobljenom njuškom. Velika usta dobivaju oštre zube. Stražnji udovi su vrlo snažni, s njihovom pomoći žaba kopa duboke rupe. Vrsta je prilično agresivna i može bolno ugristi. Grla mužjaka su obojena žutom bojom, ženke su boje kreme. Mlade i rastuće žabe imaju jarko zelena leđa s kontrastnim bijelim točkama.

Stanište: nalazi se u sušnim i polusušnim područjima Afrike (savana, stepa, područja prekrivena grmljem i polu-pustinjama).

Hrana: Afrička žaba je grabežljivica, ona jede sve što joj odgovara u ustima: insekti, mali glodavci, gmazovi, ptice, vodozemci, uključujući i druge žabe.

Ponašanje: žaba je zemaljska. Aktivno u mraku. Tijekom dana, sjedi u vodi u plitkoj vodi ili zakopava u obalnom tlu. Veći dio sušne sezone, afrička se žaba drži duboko u jazbinama (u vodootpornoj čahuri koja se sastoji od mrtvih slojeva kože) i pada u dugotrajnu hibernaciju.

U rodu s bizarnim imenom Chuckwell kombinirano je nekoliko vrsta zdepastih guštera, koje karakterizira široko spljošteno tijelo i relativno kratak, debeli rep s tupim vrhom.

Unatoč impresivnim dimenzijama, hrabrost chuckwell-a se ne razlikuje. Ako postoji opasnost, oštre iguane žure u najbliže pukotine koje prodiru u površinu stijena. Gmazovi zaglavljeni između kamenja povećavaju se za 50%. Takvu transformaciju moguće je postići u kratkom vremenu punjenjem pluća dodatnim dijelom zraka. Naborana koža koja nije čvrsta u vratu i ramenima istodobno je rastegnuta, zbog čega gušter izgleda veći. Grube ljuske koje pokrivaju tijelo pridonose boljem prianjanju na površinu. Predatori, u pravilu, ne mogu doći do skloništa na sličan način.

Zreli mužjaci vijore se u širokom rasponu odjeće. Glave, udovi i ramena mogu biti obojani u žute, narančaste, crvenkasto-ružičaste, svijetlo sive ili crne nijanse. Pojedinci i ženke koje nisu stigle u pubertet dobile su ton žute i sive ljestvice, razrijeđen prugama i tamnim bojama. Mužjaci, koji premašuju djevojke u veličini, mogu razlikovati prilično suhu tajnu od dobro razvijenih pore bedre. Koristi se za obilježavanje područja.

Predstavnici obitelji Iguanov savršeno su prilagođeni životu u polu-pustinjama i pustinjama. Očuvanje aktivnosti je također opaženo na prilično visokim temperaturama (do + 39 ° C). Iznenađujuće gmazovi mogu se naći u jugozapadnim dijelovima Sjedinjenih Država i sjeverozapadnom dijelu Meksika. Izbjegavaju se otvoreni prostori životinja. Prednost se daje izlazima stijena i šikara grmlja. Neki pojedinci pronađeni su u planinama, nadmorske visine na 1370 m. Lizzardi vode dnevni život: u jutarnjim satima kupaju se na suncu, vruće vrućine čekaju u hladu, hrane se u večernjim satima.

Ova minijaturna životinja odavno privlači pozornost ljudi. Njegova veličina je manja od veličine prosječne mačke. Takva lisica teži i do 1,5 kg, s duljinom tijela ne većom od 40 cm, a odlikuje se velikim ušima i istim prilično velikim repom. Na oštroj njušci životinje postoje velike i izražajne oči. Zahvaljujući njima lisica postaje još ljepša nego što jest.

Fenecovi su vrlo aktivni i razigrani. Uz nevjerojatnu spretnost mačaka, mogu skočiti na visoke objekte. Oni znaju kako laju, cvile, frkaju i gunđaju. Jedite hranu za životinje, koja se sastoji od mesa, ribe, jaja. Također u prehrani ovih lisica su povrće i voće.

Fennek preferira loviti u prekrasnoj izolaciji i noću. Tijekom dana skriva se u vlastitoj rupi. Ponekad je teritorij takvih podzemnih labirinta toliko velik da se u njih može smjestiti nekoliko lisica. Ova društvena životinja tolerira nedostatak vode bez problema. Kompenzira se njihovom vlagom u hrani. Između životinja komuniciraju uz pomoć osebujnog, svojstvenog samo njima, zvukova.

Rt zec ili tolai

Mali zec, po izgledu nalik malom zecu: duljina tijela 39-55 cm, težina 1,5-2,8 kg. Uši i noge su duge, u relativnim veličinama čak i dulje od zečeva. Duljina klinastog repa je 7,5-11,6 cm, duljina uha 8,3-11,9 cm, a stopala stražnjih nogu prilično su uska, ovaj zec nije prilagođen za kretanje u dubokom snijegu. Boja krzna, općenito, podsjeća na boju svijetlosmeđeg zeca, ali krzno nema karakterističnu valovitost. Ljetno krzno je sivo s smeđkastim ili oker premazom, izmjena tamnih i svijetlih stražnjih dlačica stvara izrazito fino sjenčanje. Glava je tamna, grlo i trbuh su bijeli, rep je taman, s četkom krute bijele kose na kraju. Najtipičnija staništa - pustinje i polu-pustinje, imaju značajnu ekološku plastičnost, stoga žive i na ravnicama iu planinama, gdje se uzdižu do 3000 m nadmorske visine. m. (središnji Tien Shan). On preferira brdoviti pijesak, slane močvare, međugorske grede prekrivene vegetacijom, živi u riječnim dolinama, u poplavnim ravnicama, u planinama koje se čuva na južnim padinama sa stepskom vegetacijom ili u planinskim polu-pustinjama, u glinastoj pustinji rijetko je.

Vodi sjedilački, stvarajući male migracije ili migracije povezane s uvjetima prehrane, razmnožavanjem, zaštitom od predatora ili reakcijom na nepovoljne vanjske uvjete. Formira privremene skupine do tridesetak životinja tijekom kolosijeka, a ponekad u zimskom razdoblju u "iskustvenim" stanicama.

Rupa ne kopa, koristi plitki krevet ovalnog oblika, smješten na pješačkoj stazi ili na grbu brežuljka ispod grma. U planinama, korovi su česti pod kamenjem, a mlade životinje skrivaju se u rupama glodavaca u opasnosti.

Reed cat

Reed cat Liči na običnu domaću mačku, ali je mnogo veća i agresivnija. Tijelo je elastično i snažno, s dobro razvijenim mišićima, duljine 1m. Težina je oko 16 kg. Šape su visoke s vrlo oštrim kandžama, rep je malen, duljina ne veća od 30 cm, glava ima velike, trokutaste uši, s rese na krajevima, poput risa. Zahvaljujući tome, životinja je dobila drugo ime. «močvarni kas». Gornji dio tijela obojen je sivo-smeđom bojom s crvenom nijansom, donji dio je svijetao.

Predator pati od loših mrazeva, tako da ga nećete vidjeti visoko u planinama. U proljeće se može naći u visoravnima. Ponekad se smiriti u blizini ljudi. Predator više voli noćno vrijeme. Na lov ide s početka sumraka, iako je zima poslana u potrazi za plijenom tijekom dana. On je veliki lovac. Obično napada iz zasjede, ali može čekati plijen u blizini rupe. Dobro zna plivati. Povremeno se može popeti na drvo.

Njihova prehrana je vrlo raznolika. Većina se mačaka hrani glodavcima i pticama. Mogu jesti ribu, guštere, zmije, kornjače. U nekim slučajevima lovi se na zečeve, zečeve i druge male životinje. Mogu jesti domaće kokoši, patke, guske.

Ovo je oprezna i tajnovita zvijer koja se radije skriva u tršćacima tijekom dana. Životinja ima odličan sluh, pa kad je čuo da se u blizini pojavio plijen, tiho se ušulja i uhvati. On može uhvatiti pticu u letu zbog njegove sposobnosti da skoči visoko.

Predator radije živi sam. Jedan mužjak može živjeti u velikom prostoru, koji je žestoko zaštićen od drugih mužjaka. U prosjeku, vlasništvo trske zauzima 50 do 200 km. Na ovom području može živjeti nekoliko ženki.

Cape Ground Squirrel

Vjeverica rta Glina je mali glodavac iz roda zemljanih vjeverica koji živi u pustinjama i savanama južnog dijela afričkog kontinenta. Dlaka od vjeverice kratka je i gruba. Koža crna. Boja stražnjeg dijela tijela varira između tamnih i svijetlih nijansi crvenkasto smeđe. Donji trup, udovi, vrat i njuška su bijeli. Uši su male. Характерной особенностью капской земляной белки является пушистый светлый хвост, длина которого равна длине тела животного. Половой диморфизм выражается в различии размеров тела. Самцы немного крупнее самок.

Капская земляная белка предпочитает тропические регионы с сухой средой обитания, например, пустыни, саванны и пастбища. Они также встречаются в пустыне Калахари, которая находится на высоте 600-1200 м над уровнем моря. Капские белки живут в норах, которые защищают их от экстремальных погодных условий и хищников.

Cape land vjeverica je dan životinja, koristeći jazbine u zemlji kao skloništa. U pravilu, oni napuštaju rupu ujutro, nekoliko sati nakon izlaska sunca. Prije svega, uživaju u suncu i brinu se za svoje krzno, a zatim odlaze u potragu za hranom. U najtoplijim satima, vjeverice Capea koriste svoje velike, pahuljaste repove poput suncobrana. Da bi regulirali tjelesnu temperaturu, oni redovito trče u rupe. Nakon mraka, te se životinje vraćaju u svoja skloništa.

Tijelo kamila snažno podsjeća na tijelo kopitara. Iz tog razloga ljudi koji ne znaju misle da su deve kopita. Zapravo, samo kopita tih životinja, a ne. Postoje dvije vrste deva - jednokrvne i dvojake. Obje životinje su dovoljno velike. Jednokrvni devil dromedary, primjerice, teži od 300 do 700 kg, a relativna s dva grba je nešto više - od 500 do 800 kg.

Njihova tijela štite životinje od pregrijavanja. Vuna, nozdrve i, naravno, grbice koje čuvaju deve iz dehidracije pomažu im u tome. Ti su sisavci naučili dobro se boriti s hladnoćom noći i vrućinom dana. Pustinjske soljanke, trnovito grmlje i zakržljala stabla su staništa pustinjskih brodova. To su sedentarne životinje, ali nisu navikle biti na licu mjesta na svom teritoriju, prijelazi se izvode redovito. Malo ljudi zna, ali sama riječ kamila prevodi se kao "ona koja puno hoda".

Za pašu biraju jutarnje i večernje sate. Sretna laž i žvakanje. Noću na istim mjestima dogovaraju se da prenoće. Ove društvene životinje preferiraju živjeti u skupinama od 5-8 osoba. Superiornost u tim skupinama pada na muškarce. Događa se da među mužjacima ima iskusnih osamljenih kamila.

U hrani životinje apsolutno nisu izbirljive. U tijeku ide gorka i slana trava, suha i bodljikava vegetacija. Ako deva dođe na stranu kamile, piju s lovom iu velikim količinama. Kako bi zaštitio svoj harem, mužjak ne štedi ni snage. Odbrambena reakcija počinje poznatim ražnjem kamila. Ako ovaj signal upozorenja ne funkcionira, deve se sabiru u dvoboju. Poraženi protivnik mora se povući. Neprijatelji tih životinja su vukovi, lavovi i tigrovi.

Sirena s rogovima

Saharska poskok je zmija duljine 60–80 cm, s debelim tijelom i oštro suženim kratkim repom. Iznad očiju ističe se oštra okomita skala. Duljina ovih skala je vrlo različita. Ljestvice na stranama tijela manje su od leđne, jako kobilice i usmjerene koso prema dolje, tvoreći privid pile koja ide uzduž svake strane. Boja poskoka je pjeskovito-žuta s tamno smeđim pjegama duž leđa i na obje strane tijela. Ova zmija nastanjuje cijelu Saharsku pustinju i podnožje i suhe savane u blizini, kao i Arapski poluotok. U popodnevnim satima, zmija se zakopava u pijesak ili se skriva u rupama glodavaca, a navečer nastavlja lov na male glodavce i ptice. Mladunci se hrane skakavcima i gušterima.

Rogoznica je polaganje jaja, u njenom kvačilu ima 10-20 jaja. Iz jaja, inkubiranih na 28–29 °, mladi se izlegu u 48 dana.

Horned viper se pomiče u "bočnom smjeru", bacajući stražnju polovicu tijela prema naprijed i postrance i povlačeći prednji dio prema njemu. Istodobno, na pijesku nema niti jednog traga, već odvojenih kosih traka pod kutom od 40–60 ° prema smjeru kretanja, jer kada „bacanje“ naprijed zmija ne dodiruje tlo u sredini tijela, oslanjajući se samo na prednje i stražnje krajeve tijela. U procesu kretanja, zmija povremeno mijenja "radnu stranu" tijela, krećući se naprijed ili lijevo ili desno. Tako se jednoliko opterećenje mišića tijela postiže asimetričnom metodom kretanja.

Male ljuske s kobilicama, u obliku piljenice smještene na stranama tijela, donose prednosti zmije dvostrukim. Prije svega, oni služe kao glavni mehanizam kopanja kada je zmija zakopana u pijesak. Viper širi rebra po bočnim stranama, spljošti tijelo i širi pijesak na bočne strane s brzim poprečnim vibracijama, koje u njemu doslovno "tonu" pred našim očima. Kilevy vage djeluju u isto vrijeme kao i minijaturni plugovi.

Uočena hijena živi južno od pustinje Sahara, nastanjujući ne samo savane i tropske šume, već i vrhove u planinama na nadmorskoj visini do 4000 m. Općenito, hijena žive svugdje osim u vrlo gustim šumama. Najčešće se ova vrsta hijena može naći u Tanzaniji, Namibiji, Keniji, Bocvani i Etiopiji.

Crocuta crocuta je vrlo veliki predator, težina ženki doseže 64 kg, a mužjaci 55 kg. Na području Zambije možete pronaći najveće pjegave hijene, njihova težina doseže 67 kg.

Gruba dlaka ovih životinja je kraća od one kod drugih hijena, a na vrhu šapa i na bočnim stranama mogu se vidjeti smeđe mrlje. Prednje noge su dulje od stražnjih nogu pa životinja izgleda tromo. Njuška je duga, a snažne čeljusti mogu ugristi sve kosti. Grubi jezik ne dopušta da ostatak ukloni meso iz kostiju.

Unatoč činjenici da se hijene smatraju lovcima, samo 20% životinjskog obroka sastoji se od strvina, u drugim slučajevima životinja lovi i jede svježe meso. Crocuta crocuta ne uspijeva loviti samo u 10% lova, za razliku od lavova, čiji je lov 50% uspješan. Jedna hijena može preplaviti antilopu, tri puta veću od mase predatora.

Pjegave hijene žive u malim obiteljskim skupinama u kojima je najniži socijalni status kod muškaraca. Hyena status može se odrediti po repu: spušten dolje - nizak status, podignut - visok.

Trudnoća ženke traje 14 tjedana. Tada se ne rađa više od 7 štenaca. Majka nesebično štiti svoje mladunce, koji su otporniji i mogu bez hrane ići cijeli tjedan.

Ova graciozna mačka vrlo se razlikuje od ostalih mačaka. Gepard se razlikuje od većine mačaka na više načina, a te su razlike značajne. Po izgledu i anatomskoj strukturi tijela, gepard je sličan psu pasa od mačke, jer je savršeno prilagođen brzom trčanju. Također, gepardi sjede kao psi, ne kao mačke. Oni također love kao psi i čak pate od bolesti pasa. Kosa geparda je slična onoj kod glatko kose pasa. Ali mrlje na koži geparda još uvijek podsjećaju na mačje krzno. Staza geparda također je mačji. Osim toga, kao i većina mačaka, gepard voli penjati se na drveće.

Noge su jake i vrlo duge, vitke, iako tanke. Kandže geparda su djelomično retractile, to nije tipično za mačji, a osim gepard je promatrana samo u mačka-ribar, iriomote mačka i Sumatran mačka. Važno je napomenuti da cheetah mačići mogu povući kandže do 10-15 tjedana starosti. Kasnije kandže miruju.

Rep geparda je dug i tanak, podjednako dlakav. Kad trčite brzo, rep djeluje kao balanser. Glava nije velika. Cheetah ima malu grivu.

Krzno je kratko i rijetko. Ukupni ton je žućkast ili pjeskovit. Osim trbuha, male tamne mrlje gusto su rasute po koži geparda. Crna pruga duž nosa - elementi kamuflažne boje. Oni čine gepard nenametljivim u grmlju i na travi. A u kombinaciji s uočenom kožom, prerušavanje geparda je jednostavno prekrasno. Cheetah živi u ravničarskim pustinjama i savanama. Nalazi se u jugozapadnoj i istočnoj Africi, Indiji i Aziji. Cheetah je mala vrsta i rijetko se nalazi u svom staništu.

Cheetah je, za razliku od mnogih mačaka, danju. Lovi tijekom dana ili u sumrak, ponekad i noću. Prije lova, gepard se odmara u svojoj jazbini, u travi ili u sjeni grma. Cheetah ima vrlo oštar vid. On primjećuje svoju žrtvu izdaleka i ušulja se na nju, koristeći neravnom terenu na udaljenosti od 151 do 200 metara. Nakon toga počinje brzo i brzo (do 500 metara) potjera. Dok trčite, gepard istodobno istiskuje leđa i prednje šape.

kojot - Ovo je američki šakal. Za razliku od mnogih grabežljivaca, prilagodio se invaziji civilizacije u svijet divljači i uspio preživjeti, iako ga je čovjek nemilosrdno uništavao. Čovjek je pridonio preseljenju kojota diljem kontinenta. Prije toga, kojoti su živjeli samo na visoravnima Zapada. Nakon početka lova, počeo je bježati, a sada ti grabežljivci žive diljem Sjeverne Amerike od Aljaske do južnog Meksika.

Njihov noćni urlik čuju filmske zvijezde u vilama među holivudskim brdima i turisti u državi New Hampshire, gdje prije 30 godina nije bilo nijednog kojota. Ukupan broj kojota u SAD-u sada iznosi oko milijun.

Kojot nalikuje reduciranoj kopiji vuka - težak je od 9 do 18 kilograma: tri puta manji od svog velikog rođaka. Noge su mu tanje od vuka, šape su gracioznije, nos mu je oštriji, oči su zlatno-žute, a rep dug i pahuljast. U brzoj svjesnosti, on nije niži od vuka, više je diskriminirajući u hrani, prilagodio se susjedstvu ljudi i naučio je ne nailaziti na njih.

Kojoti odlikuju istinska obiteljska kohezija. Nakon što su jednom stvorili par, obično ostaju zajedno do kraja života. Muški kojot marljivo pomaže ženki u podizanju štenaca. On ih čuva, igra se s njima, liže ih, donosi im komad plijena. Kojoti su relativno mali i stoga zahtijevaju malu količinu hrane.

Njihove potrebe su u potpunosti zadovoljne zecima, miševima, gušterima, ptičjim jajima i ostacima u kantama za smeće. Činjenica je da gotovo ne ugrožavaju poljoprivredu i spašavaju ih od istrebljenja. Naravno, oni ponekad vole pljačkati kokošinjac, jesti dinje i rajčice u polju, ali to su vrlo mali grijesi u usporedbi s dobrobitima koje donose.

Odgajivači ovčara odmah su postali zakleti neprijatelji kojota, koji su, bez prebrojavanja janjadi, ratovali s kojotima u bijesu. Iako istraživači pokazuju da kojoti napadaju ovce vrlo rijetko.

Najveća i najupečatljivija od velikih mačaka je tigar, Odrasli amurski tigrovi dostižu dužinu od tri i pol metara. Tigar teži više od tri stotine funti. Ali to su najveće životinje. Južni, bengalski tigrovi su mnogo manji. Teže ne više od 225 kilograma. Vjeruje se da je domovina tigrova jugoistočna Azija, odakle su se naselili na sjeveru prije više od 10 tisuća godina, dosegnuvši regiju Usuri i regiju Amur.

Osim Dalekog istoka, tigrovi su živjeli diljem Indije, na otocima Malajskog arhipelaga i na otocima Sumatra, Java i Bali. Ali sada su tigrovi postali vrlo rijetke životinje. U Indiji ih je ostalo samo 2 tisuće. U novije vrijeme bilo ih je više od 20 tisuća. Na Sumatri, Javi i Baliju, tamni otok tigra je potpuno nestao. Predatorski lov stavlja ovu veličanstvenu životinju na rub izumiranja.

Gladan tigar je spreman jesti doslovno sve što se na putu susreće. Tigrov jelovnik je vrlo raznolik, ima jelena, divljih bikova, domaćih krava, bizona, majmuna, divljih svinja, medvjeda, jazavaca, risova, vukova, rakova, riba, skakavaca, termita, zmija, žaba, miševa, trave, pa čak i zemlje i kore. , Bilo je slučajeva kada su tigrovi napadali krokodile, pitone i leoparde. Tigar, ako je potpuno izgladnio, može doručkovati i njihove rođake. Tu su i kanibalski tigrovi. To se događa vrlo rijetko, ali ako se pojavi takav negativac, cijela područja gube mir dok ne bude ubijen.

U zoološkom vrtu ili cirkusu, čini se da je tigar vrlo svijetla zvijer. Ali u divljini, naranča s crnim prugama je vrlo dobro sakrila. Tigar je usamljeni lovac. Čak i sa ženkom lovi ne više od tjedan dana, nakon čega se razilaze. Tigar - vječni skitnica. On, dakako, označava svoj teritorij i glasnim rikanjem upozorava da je to njegov dom, ali ne zadugo. Za nekoliko tjedana ponovno će putovati. Tigrovi žive dvadesetak godina.

Većina mačaka ne voli vodu. Ali to se ne odnosi na tigrove. Oni samo vole plivati. Posebno bengalski tigrovi koji žive u tropima.

Tigar voli napasti iz gustog grma. Gotovo se stapa s njim, zahvaljujući bojanju. Puzi se vrlo blizu, brzo juri prema žrtvi i ubija je: ugrize u grlo ili razbija vrat šapom. Napadajući, on nikad ne grmi. Udaranje tigrove šape je strašno i smrtonosno. Jednim udarcem ubija konja. Tigrovi idu loviti u večernjim satima, ali ponekad izgladnjeli lovi tijekom dana.

Dina mačka

Živi u pustinjama sjeverne Afrike i središnje regije Azije. Po prvi put se u pijesku Alžira vidi životinja. Otkriće potječe iz 15. stoljeća. Tada je u pustinjama Alžira bila francuska ekspedicija. U njegovu je sastavu bio prirodoslovac. Opisao je neviđenu životinju.

Barchan mačka ima široku glavu s jednako raširenim ušima. Njihove se školjke vesele. Uši su velike. Na obrazima mačke postoji sličnost brkova. Debela vuna je čak i na jastučićima. To je uređaj koji štiti kožu predatora od opeklina pri hodanju po vrućem pijesku.

Izmjenjivanje se odnosi na grabežljivce Mustelidae, koji su navedeni u Crvenoj knjizi, jedina vrsta te vrste. Za ljepotu i originalnost bojanje vune oni se nazivaju "mramorni ferets" ili pereguzny. Izvana, podvezivanje ili ponovno punjenje podsjeća na minijaturni feret, doslovni prijevod latinskog imena znači "mali crv". Njuška je blago zaobljena, uši su mu velike s bijelim rubom. Oblik tijela tipičan je za obitelj roda: izduženo usko tijelo i kratke noge. Njegova glavna razlika je prekrasna originalna šarena boja grubog krzna, koja se sastoji od izmjeničnih bijelih, crnih i žutih mrlja na smeđoj podlozi.

Tretmani oblačenja žive u prirodi 6–7 godina, ponekad i do devet godina u zoološkom vrtu.U ratu, kada napadaju neprijatelje, on se spašava na drvetu, i uz neposrednu prijetnju savija leđa, podižući kosu, pokazuje zube, nagne glavu unatrag. Strašan pogled potvrđen je rikom, cviljenje i kemijskim napadom: životinja juri i oslobađa smrdljivu tekućinu iz posebnih analnih žlijezda ispod repa.

Glavna zona prebivališta je otvorena stepska područja, bez drveća, ponekad prekrivena grmljem, na rubovima šumskih masiva, riječnih dolina, šumsko-stepskih i polu-pustinjskih ravnica. Povremeno se u planinama oblažu hori-oblozi do visine od 3 km, nalaze se u gradskim parkovima i trgovima, često se naseljavaju u blizini polja dinje. Oni biraju mjesta stanovanja za sebe u spremnim jazbinama drugih životinja, ponekad kopaju vlastite, koristeći šape s dugim kandžama i zubima za uklanjanje kamenja. Danju sjednite u sklonište i mijenjajte ga svakodnevno.

Bjeloglavi sup

Vrat je velike veličine, svijetlo smeđe boje, s dugim vratom prekrivenim tankim bjeloočnjacima i ukrašenim bijelim, a mladi imaju smeđi ovratnik, glava je mali, snažan kljun. U letu se može prepoznati po širokim krilima nalik prstima i kratkom repu kvadratnog oblika. Nema seksualnog dimorfizma.

Sedentarne i nomadske vrste, 2 podvrste u južnoj Euroaziji i Sjevernoj Africi. U Europi je to uobičajeno samo za Španjolsku, u Grčkoj i Francuskoj ima prilično velik broj stanovnika. U Italiji, na Sardiniji, gnijezdi manje od 30 parova, na Siciliji je nestalo otprilike od 1965. Nakon nedavne ponovne uspostave slučajeva gniježđenja zabilježeni su u podnožju Alpa u regiji Friuli-Venezia-Julia i na Apeninima u regiji Abruzzi.

Za gnijezdo bira strme litice s nadstrešnicama i liticama u blizini otvorenih parcela, pašnjaka koji se koriste za lov. Usred zime leži jedino bjelkasto jaje, koje oba roditelja inkubiraju 54-58 dana. Mlada ptica postaje na krilu otprilike tri i pol mjeseca nakon rođenja. Za godinu dana polaganje. Obično je tihi, bijelo-glava supova u sezoni parenja glasan. Leti oko lovišta, istražujući ih s velike visine, na koju se diže, iskorištavajući tople tokove. Opadajući, opisuje široke spirale u zraku. Na tlu se kreću nespretni skokovi.

Bezgranični gušteri

Bez gužve bez nogutko je ona takva? Mit ili gušteri su poput zmija. Da, dragi prijatelji gušteri bez nogu i istina postoji na našem zelenom planetu, a danas ćemo govoriti o tim nevjerojatnim stvorenjima, reći vam gdje žive, kako izgledaju i kakav im je životni stil. Pitate, postoji li razlika između zmije i guštera? Na ovo pitanje možete pronaći odgovor u našem članku! Pa, počnimo?

Pa, gušteri bez nogu Stvarno izgleda kao zmija, jer se gušteri odlikuju prisutnošću svojih šapa, au našem gmazu su odsutni, a pokreti i izražaj očiju više nalikuju zmiji ili zmiji.

Počnimo s činjenicom da sve postoji 4 vrste guštera bez nogu:

  1. kalifornijski
  2. Dzheronimskaya
  3. staklenim guštera
  4. anguis

I kako mislite da je značajno drugačiji način života bez gužve od uobičajenog. Naravno, izostanak šapa čini se osjećajnim, ali ipak, obje klase žive na zemlji i vode životni put. Gmazovi kopaju u dubinama od 10-15 cm, poput crva, i sigurno ste vidjeli kako se to događa. Skrivaju se u šupljinama pod kamenjem ili ispod debla drveća koje leže na zemlji u slučaju opasnosti. Gušteri se češće nalaze u gustim šumama s vegetacijom, ali se mogu vidjeti i na stijenama.

Što je dijeta? Što još hraniti gušter, ako ne kukci i njihove ličinke, pauci i razne artropode. Правда, пищу добывают скорее под землей, чем на поверхности, дожидаясь, когда жертва случайно пойдет не тем путем и угодит прямо в нору безногой. При всем этом, способны по запаху обнаружить и на поверхности, быстро высунув свою голову и схватив добычу.

У этого представителя пресмыкающийся есть и сходства и отличия между подобными видами. Но все же, сам факт о безногости stvorenje čini da se pitate koliko je nevjerojatna i neistražena u prirodi! A možda je danas za neke od vas ovo novo otkriće.

Škorpion - odvajanje artropoda iz klase paučnjaka. Isključivo zemljani oblici, koji se nalaze samo u vrućim zemljama. Ukupno je poznato oko 1200 vrsta škorpiona. Među njima su i najveći paučnjaci, poput gvinejskog carskog škorpiona, duljine 180 mm i relativno mali - samo 13 mm.

Škorpioni - najstarija jedinica među kopnenim člankonožcima. Preci škorpiona su paleozojski škorpioni (euripteridi). Na primjeru škorpiona dobro je istražen evolucijski prijelaz iz vodenog staništa u zemaljski život. Euripteridi iz Silurija, koji su živjeli u vodi i imali škrge, imali su mnogo zajedničkog sa škorpionima. Zemljani oblici bliski suvremenim škorpionima poznati su još od karbonskog razdoblja.

Cijelo tijelo škorpiona prekriveno je chitinous ljuskom, što predstavlja proizvod odabira potkožnog sloja ispod njega. Razlikovati cephalothorax, koji pokriva cefalotoraks s dorzalne strane, zatim u predbradinskoj regiji, odnosno broj segmenata 7 dorzalne i trbušne ploče, međusobno povezanih mekom membranom, i, konačno, u postadomainu području 5 zatvorenih gustih chitinous prstenova spojenih tankom kore.

Škorpioni se nalaze isključivo u vrućem pojasu iu toplijim područjima umjerenog područja - u južnoj Europi (Španjolska, Italija), na Krimu, na Kavkazu, u Srednjoj Aziji, u Sjevernoj i Južnoj Americi te na Bliskom istoku. Tijekom dana skrivaju se pod kamenjem, u pukotinama stijena itd., A samo noću nadilaze plijen. Brzo trče, savijajući stražnji trbuh (postabdomen) gore i naprijed. Škorpioni se hrane insektima i paučnicima i hvataju plijen kandžama, dok ga podižu iznad glavonoraksa i ubijaju iglom (ubodom) ubodom na stražnjem kraju stražnjeg trbuha.

Oryx ili Oryx

Oryx ili oryx je sisavac iz odreda Artiodactyls, obitelji bovida. Visina u grebenu je oko 120 cm, duge i oštre rogove dosežu 85–150 cm, u prosjeku težine 240 kg.

Zanimljive značajke Oryxa:

  • Oriksi se razlikuju u crnoj i bijeloj boji njuške, što podsjeća na masku.
  • Oriksy dostižu brzine do 70 km / h.
  • Oryxes ustati i slijediti stado nekoliko sati nakon rođenja.
  • Muškarci se bore za ženke. Postoji određeni ritual: mužjaci stoje rame uz rame, nakon čega počinju "ograditi" uz pomoć rogova. Pobjednik je onaj koji protivnika spušta na koljena ili traje dulje ako protivnik izdiše. U ovom slučaju, Oriksi poštuju pravila borbe i nikada se ne udaraju u tijelo, izbjegavajući ozbiljne ozljede.
  • Oryx je prikazan na grbu Namibije.

Giant blind

Predstavnik obitelji molskih štakora teži gotovo kilogram i dugačak je 35 centimetara. Otuda i ime. Životinja je slijepa jer vodi život kao krtica. Stanovnik pustinje također kopa tunele u zemlji. Da bi to učinili, zvijer je opremljena snažnim kandžama i velikim zubima koji strše iz usta. Ali uši i oči nemaju štakora. Zbog toga je izgled životinje zastrašujući.

Slijepa - pustinjskim životinjamakoji mogu zadovoljiti stanovnike Kavkaza i Kazahstana. Ponekad se u stepskim područjima nalaze životinje. Međutim, živjeti pod zemljom, preko očiju rijetko se pojavljuju. Ako se to dogodi, životinje se vrte munjevitom brzinom. Stoga navike razbojnika slabo razumiju čak i zoolozi.

Ove slatke životinje nalaze se u izobilju na području Azije i Afrike, ali neke vrste nalaze se iu južnoj Europi. Središta maksimalne raznolikosti obitelji jerboosa su polu-pustinje zapadne Mongolije i pustinje središnje Azije. U istom području ponekad ima do 6 različitih vrsta.

Ove životinje nalikuju minijaturnim klokanima u svom izgledu. Oni jasno pokazuju istu disproporcionalnost tijela: stražnji dio torza je jači, masivniji, a stražnji udovi su tri puta dulji od fronte. Duljina tijela muhara, ovisno o vrsti, varira od 5 do 26 cm.

Rep tako slatke životinje obično je dugačak i podijeljen u dvije rese. Ovaj dio tijela od posebne je važnosti za život životinje. Njegova uloga je neprocjenjiva, jer je pouzdana "stolica" kad sjedi, i "gura", kada odgurne površinu, i volan koji održava ravnotežu. Osim toga, to je i sredstvo komunikacije.

Rep dresa signalizira plemenima da su blizu. Osim toga, isti nezamjenjiv rep može prevariti neprijatelje (jerboa skače ulijevo, a rep se pomiče udesno, a grabežljivac ne vidi trikove i trči u pogrešnom smjeru).

Oči jabuke su ogromne, jer zahtijevaju noćni način života. Uši su ravne, srednje veličine, u obliku žlice i od jedne trećine do veličine glave životinje (ponekad njihove baze rastu zajedno u “tubuli”). Takav impresivan slušni aparat također pokazuje veliki razvoj sposobnosti slušanja svega na velikim udaljenostima, što pridonosi uspješnoj proizvodnji hrane.

Aktivna i neumorna jerboa više voli voditi sjedilački način života i ne ostavlja udobnu kunu za velike udaljenosti. Međutim, dugi pokreti u okolici su sasvim mogući. Često, ovi glodavci za život biraju područja koja su u neposrednoj blizini ljudskog stanovanja. Ovdje su šanse za dobru hranu mnogo veće. Na udaljenosti od ljudi, omiljena prirodna hrana jerboasa su razne biljke i njihovi korijeni, insekti, sjemenke, jajnici itd. Omiljene delicije su lukovice i gomolji. Ne izbjegavajte ove životinje i ne pokušavajte jaja drugih ljudi i same piliće. I bundeve i lubenice - općenito, granica njihovih snova!

oklopnik

Tijelo armadile zaštićeno je čvrstom koštanom ljuskom. Rastući zajedno s tijelom, fiksni koštani pokrov zamjenjuje kožu. Izuzetak su tri do šest pokretnih pojaseva koji se nalaze u sredini leđa. Pokretni remeni olakšavaju kretanje životinje. I jedna od vrsta tih pojedinaca može se čak i sklupčati. Obilje zuba je još jedna značajka armadillosa. Ima ih oko stotinu. Poput ostalih polubijelih zuba, pet prstiju ovog stvorenja naoružani su jakim kandžama za kopanje zemlje.

Glavno stanište armadila je Južna Amerika i sjeverni Meksiko. Ove se životinje drže na poljima i pješčanim ravnicama, blizu rubova šuma, ali ne prodiru duboko u šume. Battleship - usamljena životinja. Susreće se sa ženkama samo tijekom sezone parenja.

Apsolutno sve vrste armadillosa skrivaju se u rupama. Ovi sisavci kopaju svoje jazbine uglavnom u podnožju termita i mravinjaka. To je razumljivo, jer je glavna hrana armadillosa termiti, kao i mravi i njihove ličinke. Kao i mnoge šumske životinje, armadilosi jedu puževe i crve, ne preziru strvinu. Postoje vrste koje jedu biljnu hranu.

Najveći je divovski bojni brod - životinja teži i do 50 kg, a duljina tijela je veća od metra. Tijelo je prekriveno koštanim štitovima, a među njima se nalaze čekinje. Noge su naoružane jakim kandžama za kopanje zemlje. Njegovo stanište - Gvajana i Brazil, manje Paragvaj. Domoroci kažu da ova životinja jede strvinu, a također i suze grobova i proždire ljudska tijela. Ali za to nema znanstvenih dokaza. Samo su larve kukaca, paukova, crva i gusjenica nađene u želucima boraca. Mošusni miris divovskog oklopnika toliko je jak da su ga Indijanci odbili jesti.

Puma je dugo vremena pripisivana mačjoj obitelji, međutim, životinja je jedinstvena. Na prvi pogled, puma u velikoj mjeri izgleda kao mačka, ali mnoge značajke razlikuju je od predstavnika ove velike obitelji. Ta se tvrdnja odnosi na dulja tijela i repove, dosežući agregat od 1,5 do 2,8 metara, snažne snažne noge, relativno malu glavu i odsutnost izraženog uzorka na kosi. Puma je vrlo gusta i kratka, obojena bojama pješčanih nijansi. Samo na trbuhu kaput ima svjetliju boju, a uši su crne. Ovaj grabežljivac teži od 50 do 100 kg. Važno je napomenuti da su žene za trećinu manje od mužjaka, a pume koje žive na sjeveru mnogo su veće od pojedinaca koji žive u južnim regijama.

Ovi stanovnici Novog svijeta hrane se uglavnom jelena i planinskih ovaca, ali ne odbijaju divlje peccary svinje, ali i vjeverice i zečeve. Pume lovu na sve što se kreće i željno jede sve. Izuzetak su smrdljivi smradovi koje ti grabežljivci ne jedu zbog svog neprivlačnog mirisa. Cougars skrivaju hranu u rezervi ako ne mogu sve pojesti odjednom.

Kao i sve mačke, u razdoblju parenja tihi cougars stvaraju srdačne krikove. Ženka donosi u svijet 2 ili 4 pjegava mladunca, čija boja varira po godini. Djeca ostaju s majkom do 2 godine, nakon čega odlaze u osvajanje vlastitog prostora. Ove američke mačke žive do 20 godina.

Budući da su cougars usamljene, izbjegavaju ljude. Međutim, uz nemarno ljudsko ponašanje i njegovu invaziju na životinjski teritorij, ovaj grabežljivac može biti napadnut sa svim posljedicama koje iz toga proizlaze.

sup - ptica grabljivica, ali to nije posve točno. Supar rijetko napada životinje, preferirajući strvinu. Samo ponekad, za vrijeme agonističke gladi, lešinar se usudi napasti žive životinje, ali čak iu ovom slučaju odabire najslabijeg ili najbogatijeg. Najradije supovi jedu trupla sisavaca, ali ne zanemaruju leševe ptica, ribe i gmazova. U Indiji, oni jedu tijela ljudi napuštenih u Gangu nakon smrti.

Ove ptice naseljavaju gotovo cijeli svijet, osim Antarktika i Australije. Lešinari preferiraju toplu klimu, zbog čega su najviše u Africi.

Lešinari ne izgledaju vrlo atraktivno. Imaju duge, potpuno gole vratove, kukasti kljun i veliku gušavost. Krila lešinara su velika i široka, zaobljena na rubovima, rep je krut, stepenast, a noge su jake, ali sa slabim prstima, opremljene kratkim, tupim kandžama.

Lešinari su prilično agilne i mobilne ptice. Lako hodaju, u kratkim, brzim koracima, dobro lete, ali polako, ali uspijevaju se popeti na velike visine. Oni također nisu lišeni vida i vide plijen s velike visine. Jedina stvar kojoj nedostaje lešinar je genijalnost. Neki su otupjeli nagradili lešinara s velikim brojem negativnih osobina. Ove ptice su plašljive, nepromišljene, vrlo žestoke i razdražljive. Između ostalog, oni su arogantni, ali kukavički. Povrh toga, sup je poznat po tome što je najžešći od svih ptica grabljivica.

supovi gnijezde se kada proljeće dođe. Većina vrsta odabire ili neosvojive stijene ili guste šume. Gnijezdo je čvrsta struktura, slična gnijezdu drugih ptica grabljivica. Polaganje se sastoji od jednog, dva jaja. Nestlings se rađaju potpuno bespomoćno i tek nekoliko mjeseci kasnije postaju sposobni za samostalan život.

Obitelj griffina je vrlo raznovrsna, obuhvaća sivog supa, ušne, ćelave i smeđe supove, te američke i najplemenitije od cijele obitelji čistača - greben, Poseban rod čine lešinari. Odlikuju se izduženim slabim kljunom, snažnim nogama i dugim guščjim vratom.

Meerkat je najmanji član obitelji mungosa. Ukupna duljina njihova tijela, prekrivena sivkasto-smeđim krznom, iznosi samo 50-60 cm, od čega polovica pada na snažni rep. Predstavnice su nešto veće od mužjaka, ali rijetko dosežu težinu od 1 kilograma. Prednje noge merkata mnogo su razvijenije nego u drugim članovima obitelji. Oni služe i za vađenje hrane, i za kopanje rupa, gdje životinje žive. Razvijeni treći kapak pouzdano štiti oči životinje od udarca u pijesak, a duge vibrije pomažu orijentirati se u mračnim hodnicima stana.

Područje distribucije merkata je pustinjsko područje Južne Afrike. Životinje se boje stabala i šuma, preferirajući da se nasele ili na otvorenom pješčanom terenu ili u planinskim područjima. Ovisno o tome, oni ili kopaju cijeli grad pod zemljom, ili grade stan u prirodnim pećinama.

Merkati obično žive u obiteljima s prosjekom od 30 osoba. Na čelu svake obitelji dominira žena. Ona doslovno sve usmjerava i samo ona ima pravo reproducirati potomstvo. Ako bilo koja druga žena donese mladunce, ona može biti izbačena iz klana, što je jednako smrti. Među muškom populacijom u obiteljima merkata javljaju se okršaji, zbog čega je dominantan muški muškarac određen, a samo on ima mogućnost da se pari s dominantnom ženskom osobom.

Potomci životinja mogu donijeti do četiri puta godišnje, ali najčešće se javljaju tijekom kišnog razdoblja, koje traje od listopada do ožujka. Trudnoća traje 70-75 dana, nakon čega se rađa od dva do pet mladunaca (malo meerkat je lijepo općenito, pogledajte sami video ispod). Svaka obitelj ima svoj vlastiti grupni miris, kojim se životinje međusobno prepoznaju. Na području klana, koji se proteže do tri kilometra, postoji nekoliko rupa koje se koriste naizmjenično i označavaju se pomoću posebnih žlijezda. Merkati se odlikuju jakom kohezijom, doslovno čine sve zajedno. To se odnosi na hranu, odmor, brigu o mladuncima i zaštitu teritorija.

Guanaco je sisavac iz kopitara iz obitelji kamelida, roda lama. Ova životinja je predak pripitomljene lame. Prvi opis gvanaka dao je Cies de Leon u svojoj knjizi Kronika Perua iz 1553. U Quechua, životinja se zove "wanaku", iz kojega potječe njegovo ime "guanaco".

Guanacos je vitak, lagan graditi, proporcije slične antilope ili jelena, samo vrat je izduženiji. Dugi vrat za životinju je balanser kada trči i hoda.

Glava komprimirana bočno, također duga. Gornja usna prekrivena dlakama. Ona strši naprijed, duboko podijeljena, vrlo pokretna. Oči velike, duge trepavice. Uši velike, ispružene, šiljate.

Ispucala koža ima žućkastu ili crvenkasto-smeđu nijansu, pepeljasto sivu na vratu i glavi, bjelkasta u sredini prsnog koša, iza, ispod i na unutarnjoj strani nogu, crno na leđima i čelu.

Guanaco staništa su polu-pustinje, pampas i visoke planine Anda od juga Peru do Tierra del Fuego, preko Argentine i Čilea. Zapadni Paragvaj odabrao je i malu populaciju tih životinja. Guanaco dolazi visoko u planinama - do 4 tisuće metara nadmorske visine.

Brzina koja se može razviti guanaco, dostiže 56 km / h. Životinje žive na otvorenim prostorima, pa im je trčanje vrlo važno, pomaže im da prežive. Guanacosi su biljojedi koji mogu bez vode dugo vremena. Njihovi prirodni neprijatelji su pume, goveđi vukovi i psi.

Udomaćene životinje koriste se kao čopor na ravnicama Patagonije i Pampa, u planinama Bolivije, Perua i Čilea, na otocima blizu rta Horn. U divljini se guanaci još uvijek nalaze u teško dostupnim planinama, ali se broj ovih životinja značajno smanjio.

Okrugli Eared Head

Između moćnih pješčanih dina, prekrivenih samo pojedinačnim grmljem, živi velika ušna okrugla glava. U vrućim satima dana, ušio je okruglu glavu duž pijeska, podižući svoje tijelo visoko na široko razmaknutim nogama. U ovom trenutku podsjeća na malog psa. Takav stav štiti trbuh guštera od paljenja na vrućem pijesku. Opazivši opasnog neprijatelja, dugokrvna okrugla glava prelazi na drugu stranu dine i odmah se zakopava u pijesak uz pomoć bočnih pokreta tijela. Ali u isto vrijeme često ostavlja glavu na površini kako bi bila svjesna daljnjih događaja.

Ako je neprijatelj preblizu, gušter prelazi u aktivnu obranu. Prije svega, ona energično okreće i vrti svoj rep, oslikana - od dna u baršunastoj crnoj boji. Zatim, okrećući se neprijatelju, otvara široka usta, "uši" - kožni nabori u uglovima usta - uspravljaju se i pune krvlju. Ispada da je lažna "usta" tri puta šira od stvarnih usta. Sa tako zastrašujućim izgledom, gušter je napravio udarce u smjeru neprijatelja, i to u odlučujućem trenutku, i uhvati ga oštrim zubima.

Skarabej bube pripada klasi kukaca, red kukaca iz obitelji platyla, čiji je jedan od znakova poseban oblik antena, koji se odlikuje pločastom iglom, koja se može otvoriti u obliku ventilatora.

Trenutno, znanstvenici su pronašli više od stotinu predstavnika ovog roda koji žive u sušnim područjima s pjeskovitim tlima: pustinjama, polu-pustinjama, suhim stepama, savanama. Većina ih se nalazi samo u tropskoj Africi: u palearktici (regiji koja obuhvaća Europu, Aziju sjeverno od Himalaje i sjevernu Afriku do južne granice Sahare) postoji oko dvadeset vrsta, dok su u zapadnoj hemisferi i Australiji potpuno odsutne. Duljina skarabejskog buba kreće se od 9,5 do 41 mm. Većina njih je crna, vrlo rijetko kukac srebrno-metalnog tona. По мере взросления жук приобретает блестящий отлив. Самца от самки отличить можно благодаря его задним лапкам, с внутренней стороны покрытые рыжевато-золотистой бахромой.

Переднеспинка у насекомого простая, сильно поперечная, зернистой структуры, мелко зазубренная на основании и с боков. Надкрылья с шестью бороздками, в два раза длиннее переднеспинки, основание без каймы, характерна зернистая структура. На основании задний отдел брюшка имеет кайму. На брюшке и лапках (всего у него три пары ножек) – длинные тёмные волоски.

U srednjim geografskim širinama, skarabej se pojavljuje sredinom proljeća i dok je hladan noću i aktivan je tijekom dana. Ljeti, kad je noću puno toplije, prelazi na noćni život. Kukac je dobio nadimak sanitarnog radnika na pjeskovitom tlu (može se reći čak i neka vrsta stručnjaka za odlaganje otpada): gotovo cijeli njegov život koncentriran je oko glavnog izvora hrane - gnojiva.

sup

Lešinari su ptice grabljivice specijalizirane za hranjenje mrčvama. Na svijetu postoje samo dvije vrste ptica - zajednički i smeđi supovi, od kojih su oba odvojena u neovisne rodove u obitelji bjeloglavih supova. Takva izolacija objašnjava se atipičnom strukturom ovih ptica.

Prva stvar koja vas uhvati u oči kada gledate lešinara je njihova mala veličina. Obje vrste u duljini ne prelaze 60 cm, a teže 1,5-2,1 kg. Dakle, među ostalim supovima, lešinari su najmanji. Kako bi odgovarao njihovoj ukupnoj konstituciji i kljunu - tankom, slabom, s dugom kukicom na kraju, više nalikuje pinceti nego alat za lomljenje lubanja. Što se tiče perja, u smeđim supovima ona raste na tijelu na isti način kao iu drugim supovima, tj. Glava i vrat ostaju neokreni.

Smeđi supa živi u središnjoj i južnoj Africi, s tim da područje pokriva cijelu Afriku, kao i mediteransku obalu Europe, Kavkaza, Indije, neki pojedinci su zabilježeni na Krimu. Ptice iz europskih populacija lete zimi u Afriku zimi. Iako lešinari žive u parovima, mogu se nazvati društvenim pticama. Lako se formiraju jata, ne samo u blizini plijena, već i na odmoru. Za komunikaciju koriste različite zvukove: mijaukanje i graktanje (u bijegu i mirnom stanju), siktanje, pa čak i režanje (kad su ljuti ili zaštićeni).

Lešinari svojim slabim kljunovima ne mogu otkinuti gustu kožu kopitara, ne obećavaju im ručak i pomoć većih rođaka, ako nakon obroka velikih lešinara lešinari ostanu i neki dijelovi ostaju, onda samo oni beznačajni. Dakle, obje vrste ovih ptica specijaliziraju se za jedenje leševa malih ptica, glodavaca, zečeva, guštera, zmija, žaba, trule ribe, insekata - jednom riječju, svega što nije u stanju zanimati moćne lešine.

Skink gecko

Neki gušteri u pustinjama prilagodili su se noćnom načinu života. Ovo su razni gekoni. Jedan od najupečatljivijih predstavnika noćnih guštera je ginker koji naseljava pustinje Srednje Azije. Ima veliku glavu s velikim očima koje imaju zjenicu u obliku proreza i prekrivene su prozirnim kožastim filmom. Navečer izlazi iz svoje kun, gekon prije svega liže oba oka širokim šiljastim jezikom. On uklanja prašinu i zrnca pijeska koja su se naslagala na kožnom filmu oka. Koža ginkog skink-a je osjetljiva i prozirna. Ako je zgrabite, kožni flasteri lako se skidaju s tijela guštera. Još manji, elegantni i krhki gecko je češljan. Tijelo mu je tako prozirno da su kosti kostura i sadržaj želuca guštera vidljivi na svjetlu. Naši gekovi imaju na glavi kapice ljusaka, što ih čini lakšim za kretanje po pijesku. Međutim, gekon iz pješčane pustinje Namib u Južnoj Africi ima još jedinstveniju prilagodbu. On ima membrane između prstiju, ali ne za plivanje, nego za hodanje po pijesku.

Desert Crow

Pustinjski štakor je vrsta gavrana. Veličine su manje od običnih vrana: duljina tijela je 52-56 cm, prosječna dužina krila mužjaka je 411, ženke 310 mm. Prosječna težina je 580 g. Mlade ptice su smeđe-crne boje bez smeđe boje. Odrasle ptice su crne sa čeličnom nijansom i oštro se razlikuju od obične vrane s čokoladno-smeđom nijansom za glavu, vrat, leđa i gušavost. Kljun i noge su crne.

U tipičnoj pustinji gavran je u suštini jedina crna ptica, budući da ovdje nema praktički crne vrane i topova (izvan naselja). Čak iu najdubljim mjestima u pustinji, gavran se odlikuje opreznošću u ponašanju, ne priznaje ga blizu sebe i dobro "puške". U vrijeme gniježđenja malo je vidljivo i relativno rijetko hvata oko. Glas, kao i glas obične vrane, je "lopov, lopov, lopov ...", pored toga, krik krik, sličan krckanju crne i sive vrane, koji je izgovorio za vrijeme napada. Gavran ne trči, samo hoda, prelazeći s jedne strane na drugu, hoda polako i prilično teško. Rijetko se stvaraju mali skokovi. Za vrijeme normalnog kretanja, vrana je glatka i glatka, a krila su u zraku, let je nešto ubrzan, dobro je poznat prizor - brz pad vrane spiralom iz velike visine. U lovu, let je vrlo trom.

Obična ptica, ali ne brojna. U Karakumu se broj vrana, općenito, povećava od zapada prema istoku, što pronalazi svoje moguće objašnjenje u posebnostima krajolika, a osobito u relativno velikom razvoju saksaula u istočnom Karakumu. Pustinjska vrana ne stvara velike skupine u Turkmenistanu čak iu hladnom razdoblju. Nisu zabilježene ogromne stotine paketa koje spominju istraživači u Sjevernoj Africi.

Navodno, u Kyzylkumu, ptica selica migrira na jug u jesen. U pustinji Karakum definitivno se može naći tijekom cijele godine. U hladnom razdoblju, međutim, većina gavrana iz sjevernih dijelova ove pustinje prelazi u njezine južnije regije.

Addax, ili antelope mendes

Adela antelope ili, kako se inače zove, Mendes je sisavac iz obitelji bovida. Ime vrste potječe od kombinacije riječi "nasus", što znači "nos", i "makula", što se prevodi kao "spot", tj. "Mrkveni nos".

Ljetne boje addaksov pješčano-bijele, zimi - sivo-smeđe. Na trbuhu, ušima i udovima mogu se vidjeti bijele točke, a na nosu bijela mrlja u obliku X-a. Tanki rogovi usmjereni su unatrag i zakrivljeni za 1,5-3 okreta. Kod ženki rogovi dostižu 80 cm, kod mužjaka oko 109 cm.

Poput antilopa sa sabljastim nogama, addax je stanovnik sjevernoafričkih pustinja, a drevni Egipćani su ga također držali u zatočeništvu. No, tijekom prošlog stoljeća, stanište addaxa je uvelike smanjeno. Krajem XIX. potpuno je nestao iz Tunisa, Alžira, Libije, Senegala. Do 1900. godine u Egiptu nije bilo dodataka, a sada je sačuvano samo u središnjem i južnom dijelu Sahare.

Addax je sjajan primjer visoke specijalizacije za život u izuzetno suhim uvjetima. U malim skupinama (samo rijetko u 10-15 životinja), na čelu sa starim mužjakom, addaks stalno luta u potrazi za pašnjacima, zadovoljavajući glad s oskudnom pustinjskom vegetacijom. Tjednima i mjesecima može bez navodnjavanja. Biljojedi proizvode vodu koja je potrebna za život od apsorbiranih biljaka. Najveća aktivnost među adakima zabilježena je navečer, noću i ujutro, budući da je ovo najhladnije doba dana u pustinji. U danima se skrivaju u dubokim jamama koje kopita izvlače u pijesku. Obično je ovo mjesto u sjeni velikog kamena ili stijene.

Peščanik

Ova mala zmija živi na jugu Rusije u središnjoj Aziji iu istočnoj Ciskaucazi. Oni žive uglavnom u pijesku, ponekad se nalaze u glinenim tlima. Duljina tijela 40 - 80 cm. Mišićavo tijelo je blago spljošteno, mala glava je lagano spljoštena. Ima male oči, smještene na uzvisini vrha glave, usmjerene prema gore. Šarenica je žuto-jantarne boje, zjenica je crna. Postoje oštri mali zubi u ustima, koji neugodno grizu, ali ne sadrže otrov. Boja zmije je kamuflaža - žuto-smeđa s uzorkom u obliku malih mrlja ili malih mrlja i pruga od smeđe boje.

Sklonište među pijeskom nije tako lako pronaći, a stanovnici pustinje se prilagođavaju životu onako kako mogu. Tijekom dana je pod vrućim suncem jako vruće, pa se pješčani neznanac u ovo vrijeme zakopava u pijesak. Može reći "lebdi" tamo na plitkoj dubini, brzo se kreće. Osjeća se ugodno s njom. Možete vidjeti, a zatim, samo gledajući izbliza, njegove ispupčene oči i nosnice. Ovo je on u lovu. U ljeto, zmija je aktivna u sumrak i noću, a u proljeće i jesen prati plijen čak i tijekom dana.

Hrani se glodavcima (gerbili, hrčci, jerboas), gušteri (gekoni, okrugle glave), ptice (vrapci, stabljike). Naglo se naglo okreće prema žrtvi i munjevito, zgrabi je snažnim čeljustima, a zatim se počne gušiti, umotavajući kolutove u plijen. Pješčani boa čeka, lovi u zasjedi i može “doći u posjet” sam, ispitujući domove životinja u pijesku koje se nalaze na njegovom području. Vodi jedan život. On ima mnogo neprijatelja, iako vodi tako tajnovit način života - promatrače guštera, ježeve, zmajeve. Hibernate krajem listopada.

Jedna od najčešćih pustinjskih životinja - kornjača. Razdoblje djelovanja u srednjeazijskim stepskim kornjačama vrlo je kratko - samo 2-3 mjeseca godišnje. Dolazeći iz zimskih rupa u rano proljeće, kornjače odmah počinju uzgajati, au svibnju i lipnju ženke polažu jaja u pijesak. Krajem lipnja na površini Zemlje neće se naći gotovo niti jedna kornjača - svi su se kopali duboko u tlo i hibernirali do sljedećeg proljeća. Mladi kornjači, koji se pojavljuju iz jaja u jesen, ostaju zimovati u pijesku i dolaze na površinu tek u proljeće. Srednjeazijske kornjače hrane se svim vrstama zelene vegetacije. U pustinjama Afrike žive razne vrste kopnenih kornjača - najbliži rođaci naše srednjeazijske kornjače.

Efa je mala zmija, obično duljine 50–60 cm, povremeno dostiže veličinu od 70–80 cm, a mužjaci su u prosjeku nešto veći od ženki. Oči efs su velike i visoke, tako da bilo koji dio glave čini vidljiv otklon. Glava je pokrivena malim rebrastim ljuskama, na ljuskama tijela također su oštra rebra. Na bočnim stranama tijela su 4-5 redova manjih i užih ljuski, usmjerenih koso prema dolje i opremljene nazubljenim rebrima. Te vage služe kao "glazbeni instrument", emitirajući neku vrstu suhog siktaja, opisanog gore u rogatoj poskoka. Ukupna građa efe je gusta, ali vitka, koja je zbog svoje velike pokretljivosti i brzine, što ga čini drugačijim od većine zmija.

Boja tijela je raznovrsna i promjenjiva na širokom području, ali tipična boja tijela je sivkasto-pjeskovita, a dvije strane lagane cik-cak pruge na rubovima, oivičene od dna nejasnom tamnom prugom. Odozgo, uz tijelo, nalazi se niz svijetlih poprečno izduženih točaka strogo poravnatih s cik-cak bočnim prugama. Svijetli križni uzorak ističe se na glavi, vrlo sličan silueti leteće ptice. Ova slika naglašava brzinu munjevito brzih snimaka zmije.

Staništa efe su vrlo raznovrsna - brdoviti pijesci prekriveni saxaulskim, lesnim pa čak i glinenim pustinjama, suhim savanskim šumama, obalama rijeka i terasama, ruševinama drevnih naselja.

Ovo je pustinjska mačka. Lako ubija antilope. Da biste to učinili, predator može ne samo snažno prianjanje i agilnost, nego i veličinu. Duljina karakala dostiže 85 centimetara. Visina životinje je pola metra. Boja zvijeri je pjeskovita, vuna kratka i meka. Na ušima se nalaze četke iz dugog krila. To čini da karakal izgleda kao ris. Desert lynx loner, aktivan noću. S početkom tame, grabežljivac lovi sisavce srednje veličine, ptice i gmazove.

Dimne falange

Falange sa svojim izgledom podsjećaju na paukove, razlog tome je specifičan oblik ekstremiteta (falangi su člankonožci) i njihov položaj na tijelu ove velike (pojedinačni primjerci dosežu 5-7 cm) životinje, kao i prisutnost čupavih ušiju koji izgledaju kao kandže ili podkleshen, poput pauka. Međutim, falange, ili, kako ih ponekad nazivaju, solpugs, nisu, iako su dio klase paučnjaka.

Falange su noćne predatorske životinje. Njihova prehrana sastoji se uglavnom od malih buba i termita, iako postoje i činjenice o napadu falanga na guštere, što ih čini mogućim smatrati svejedima.

Zanimljivo je da prilikom napada na falang, on zastrašuje neprijatelja glasnim zvukom, koji se dobiva dodirivanjem i trljanjem cheliceurusa jedni protiv drugih. Zbog specifičnog oblika tijela, falange su izuzetno pokretne i pokretne. Neki pojedinci mogu doseći brzinu od 16 km / h. Njihovo je svojstvo odredilo podrijetlo jednog od naziva vrsta na engleskom - "vjetar škorpion" ("Škorpion vjetra").

Velike falange mogu ugristi ljudsku kožu i to čini falang opasnom za ljude. Činjenica je da, iako falange nemaju žlijezde koje proizvode otrov, i specifične naprave za njegovo ubrizgavanje, kao i njihovi najbliži rođaci - pauci i škorpioni, ali fragmenti prethodnih žrtava često ostaju na svojim čeljustima, trunu i stoga vrlo toksični. Ako se ugrize u otvorenu ranu, tvar nastala kao rezultat raspadanja može uzrokovati i lokalnu upalu i opću infekciju krvi. Sam zagriz falange, čak i bez posljedica, neugodna je i bolna stvar.

Šiljat gušter s trnovitim repom. Spiketails su šampioni izdržljivosti među gušterima. Njihova staništa su najtoplije pustinje u Aziji i Sjevernoj Africi i mogu izdržati temperaturu okoline do 60 ° C. Spiketili su prilično veliki, duljina tijela nekih pojedinaca dostiže 75 centimetara. Dobili su svoje ime za posebnu strukturu bodljikavih ljusaka na repu. Mladi vrpci imaju zube, ali s godinama ispadaju, a onda gušter usta postaju poput kornjače. Na sličan način jedu, jedu samo zeljaste biljke. Lokalno stanovništvo jede spiketail u hrani, izvlačeći tog guštera iz rupe za repom.

Što je pustinja i polu-pustinja?

Prije nego što razgovaramo o tome što životinje pustinje i polu-pustinje žive na našem planetu, vrijedi razgovarati o njihovim staništima. Što je pustinja? Koje značajke karakterizira?

Pustinja je mjesto s oštrom klimom i gotovo odsutne flore i faune. Postoji nekoliko varijanti:

Svaka od njih ima svoje karakteristike, ovisno o tome koje su životinje u njima također različite. Ali, što je najvažnije, u svim sortama pustinje - mala količina oborina. U pravilu ne dosežu 200 mm godišnje. I većina njih (do 50%) pada u proljeće. Ali nije neuobičajeno da već nekoliko godina uopće nema kiše.

Ako govorimo o temperaturnim parametrima, oni mogu biti različiti. Sve će ovisiti o lokaciji pustinje. Ako je najveća "pustoš" - Sahara, poznata po visokim temperaturama (naravno, samo tijekom dana), onda su drugi, primjerice, poznati Gobi poznati po zimskim mrazima (do -50 stupnjeva). Općenito govoreći, ljeti u bilo kojoj pustinji danju je jako vruće, a noću temperatura može pasti ispod nule. Zimi mnogo hladnije, ali ne svugdje. Sve će ovisiti o udaljenosti pustinje od obale oceana. Što je dalje, hladniji.

Rusija ne posjeduje prave pustinje. Ali u zemlji postoje polu-pustinje. Ovdje je klima nešto blaža, a flora i fauna bogatiji. Pad temperature ovdje nije toliko značajan. A padavine padaju tri do četiri puta više nego u pustinji.

Značajke životinjskog svijeta pustinje i polu-pustinje

Fauna koja obitava u pustinji i polu-pustinji ima neke osobitosti. Oni su povezani sa specifičnostima staništa.

  1. Velike biljojedi brzo trče. Pustinju karakterizira slab biljni život, da biste imali dovoljno hrane da biste puno trčali. Osim toga, nema mjesta za skrivanje, što znači spas od grabežljivaca samo u brzom trčanju. Isto vrijedi i za ptice. Oni mogu letjeti na velike udaljenosti u jednom danu.
  2. Manje životinje, kako bi pobjegle od grabežljivaca, naučile su skakati. Jerboas i zečevi, bježeći od lisica, skaču i zbunjuju tragove.
  3. Budući da mnogi mali sisavci i gušteri žive u jazbinama, stekli su razne uređaje za kopanje (češljevi i četke na šapama).
  4. Zbog nedostatka velike vegetacije, mnoge ptice gnijezde u napuštenim rupama.

Sve ove značajke stvaraju posebnu faunu pustinje i polu-pustinje. No, osim specifičnih stanovnika, ovdje žive i predstavnici susjednih klimatskih zona. Primjerice, u polu-pustinjama često se susreće stepski vuk ili lisica.

Fauna ruskih pustinja i polu-pustinja

Rusija, kao što je već spomenuto, nema prave pustinje. Postoji nekoliko mjesta prekrivenih pijeskom (Tsimlyansky i Archedinsko-Don pijesak), ali njihov teritorij je prilično malistoga je prirodni svijet isti kao iu susjednoj stepskoj zoni.

No, Rusija ima neke polu-pustinjskih područja nalaze u južnim regijama (Orenburg, Rostov, Volgograd regije). Ovdje je pravi polu-pustinja i životinjski svijet mu odgovara.

Ovdje žive predstavnici:

  • sisavci: pješčenjak zec, ušni jež, gopher, jerboa, korzac,
  • perja: vrabac, slatkiš, bustard, jarebica, Slavka, ševa, jaja,
  • gmazovi: gušteri, razni gušteri, brojne zmije, stepske kornjače,
  • kukci: pauci, kukci, skakavci (prava katastrofa za poljoprivredu).

Većina životinja, osobito ljeti, noćne su životinje. To je zbog visokih temperatura. sve день они проводят в норах и только в сумерках выходят на добычу пропитания.

Но есть и такие, которые бодрствуют днем. Так, например, настоящим стражем полупустыни можно назвать сусликов. Это типичные для России обитатели таких регионов. Они живут большими группами, несколько представителей которых постоянно находятся на страже.

Хищники представлены корсарами. Это небольшое (длина тела до 60 см) животное из семейства псовых. Corsair živi u rupama, ali ih rijetko kopa sam. Uglavnom koriste napuštene stanove. Osim korsara često možete susresti vukove i lisice, ali dolaze ovamo iz stepa u susjedstvu polu-pustinje.

Najveći predstavnik stanovnika polu-pustinje je kamila. U našoj zemlji, on živi u kalmickim i Orenburškim stepama. Ova velika životinja može ići bez vode mnogo tjedana.

No ipak, zbog nedostatka hrane, većina predstavnika faune takvih regija je mala. Sve vrste predstavnika glodavaca i guštera, malih ptica i malih grabežljivaca - to su glavni stanovnici takvih sušnih područja.

Pogledajte videozapis: Smeh do Suza - Smešni Video Snimci - Smešno do Bola 2018 #10 (Rujan 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org