Riba i druga vodena stvorenja

Gdje se nalazi riječni dupin, kako živi slatka voda

Pin
Send
Share
Send
Send


1918. godine otkriven je zanimljiv objekt u jednom od slatkovodnih jezera kineske provincije Hunan. Vodeni sisavac, koji pripada podredu zubatih kitova, uočen je u jezeru Dongin. Oni su tu životinju nazvali "kineski riječni dupin".

Tko su riječni dupini

Ljudi su naviknuti na činjenicu da su dupini stanovnici slanih mora i morskih voda. Ali postoji mala obitelj nazvana riječni dupini. Danas postoje 4 vrste sisavaca kitova. Tri od njih žive u slatkoj vodi, a četvrta može živjeti u rijekama i jezerima iu oceanu. Nažalost, to su ugrožene vrste životinja. Oni jako pate zbog susjedstva s ljudima. Izumiranje zbog zagađenja rijeke i nekontroliranog lova.

S kojim se nazivom povezuje

Lokalno stanovništvo rijeku naziva sisavcem "baiji". Kineski riječni dupin ima vrlo karakterističnu leđnu peraju, sličnu zastavi. To je ono što je dalo izgovoreno ime cijele vrste. Znanstveno ime vrste je Lipotes vexillifer. Uključuje dva pojma. Leipo znači "zaboravljen", a vexillifer znači "nosač zastave". Kao što možete vidjeti, znanstvenici su također koristili vanjske asocijacije kada su odabrali ime za malu vrstu sisavaca.

Opis vrste

Slatkovodni predstavnik zubatih kitova, kineski riječni dupin, prilično je velika životinja. Maksimalna fiksna duljina tijela sisavca bila je 2,5 m, a minimalna duljina odraslog pojedinca 1,5 m. Masa odrasle životinje može varirati od 100 do 160 kg. Opis dupina nije previše detaljan. Poznato je da su ženke ove vrste velike i veće veličine od mužjaka. Tijelo dupina je gusto i zdepast. Vrat je vrlo pokretan. Prsne peraje imaju široku podlogu, ali do ruba se čini da su odsječene sjekirom. Leđna peraja je srednje veličine, s glatko zaobljenim prednjim i stražnjim rubovima. Nalazi se ne u sredini leđa, već bliže repu.

Na krunici sisavca nalazi se udah ovalnog oblika. Lagano je pomaknut lijevo od središta. Kineski riječni dupin se slabo vidi. Oči su mu slabo razvijene i prilično loše locirane. Visoko su na glavi, što smanjuje kut gledanja.

Prednji dio lubanjske lubanje je tzv. Govornica, uska i izdužena. Lagano se savija prema gore i nalikuje kljunu. Gornja čeljust ima manje zuba od donjeg. Maksimalni broj od gore je 68 zuba, a odozdo - 72 zuba.

Nemoguće je opisati dupina bez navođenja boje životinje. Baytsi svijetlo plava ili plavkasto-siva nijansa. Želudac životinja je bijel. Iako neki svjedoci tvrde da je boja mnogo lakša nego u službenom opisu. Kažu da je kineski riječni delfin gotovo bijel.

Distribucija vrsta

Najčešće se ovaj tip riječnog dupina susreo u rijeci Yangtze. Ako ste vidjeli kako rijeka Yangtze izgleda na karti, onda zamislite koliko je arterija daleko i puna. Njegova duljina prelazi 6.300 km, ali ni to nije spasilo kineske riječne delfine od prijetnje izumiranja. Povremeno su ti sisavci pronađeni u Qiantanu (rijeci) i jezerima Dongting i Poyang. Jedna osoba je uočena u području Šangaja.

Kako vrsta živi i kako se hrani

Proučavanje načina života ove vrste vrlo je teško. Zbog malog broja podataka gotovo da i nema informacija. Poznato je samo da riječni dupini drže u parovima i preferiraju riječna ušća i obalne plitke vode. Najvjerojatnije je upravo to razlog slabog razvoja organa vida kod vrste. Voda je ovdje uvijek blatna, pa su oči gotovo beskorisne, morate se osloniti na eholokaciju.

Kineski riječni delfin je dan. Noću, on odlazi u područja s laganom strujom kako bi ostao lagan.

U prehrani sisavaca postoje male ribe, jegulje, somovi i školjke. Za lov životinja koristi dugi kljun. Uz to, dupin kopa plijen iz blata. Za drobljenje jakih ljuski koriste se zubi koji su posebno prilagođeni za te svrhe.

Povremeno se skupljaju riječni dupini. Takva skupina može se sastojati od 3 jedinke i može se sastojati od 15 životinja. Ali ove formacije nisu dugoročne.

reprodukcija

Reprodukcija kineskih riječnih dupina je premala informacija. Znanstvenici su iznijeli pretpostavke na temelju zrna podataka koje imaju u svojim rukama. Ženke nisu previše plodne. Oni donose po jedno mladunče, a ne više od jednom u dvije godine. Najvjerojatnije je trajanje nošenja 11 mjeseci. Mladunci se rađaju preslabo. Isprva ih je majka prisiljena držati na površini sa svojim perajama.

Točan termin puberteta nije poznat. To bi se trebalo dogoditi između tri i osam godina.

Pokušaji spašavanja vrsta

Naravno, znanstvenici pokušavaju spasiti ugrožene vrste životinja, ali u slučaju kineskog riječnog dupina uspjeh nije postignut. Unatoč činjenici da je vrsta zaštićena i uvrštena u Crvenu knjigu, u prirodi praktički nema životinja. Najnoviji dokazi o susretima ribara s ovom vrstom dupina dobiveni su 2004. godine. Godine 2007. poslana je ekspedicija za prikupljanje više različitih spolova (oko 25 grla). To bi moglo omogućiti reprodukciju vrsta u zatočeništvu i djelomično obnoviti populaciju. Ali ekspedicija se vratila bez ičega. Suvremena oprema nije fiksirala baiji. To dovodi do tužnog zaključka: populacija riječnih dupina je izumrla i neće je moći obnoviti. Žalosno je to shvatiti, ali od 2007. godine kineski riječni dupin službeno je priznat kao izumrla vrsta.

Ljudi i dupini.

Ljudi već dugo znaju o izvanrednom umu i duhovitosti dupina. Ove divne životinje spašavaju ljude s brodova u nevolji, sprečavajući ih da se utapaju. Mogli biste čak reći da su dupini najpametnije životinje na planeti. Mnogi treneri životinja vjeruju da se inteligencija dupina može izjednačiti s ljudskom inteligencijom, te se životinje ponašaju tako inteligentno i neobično.

O dupinima je šala koja govori da ako čovjek nije pretekao dupine i da se nije ni spustio s drveta prije, onda bi napustili vodu i sada bi bili kraljevi prirode, zamjenjujući nas. Delfin je pametan, ljubazan, lijep, odličan je učenik, analizira, pamti.

Dupini su u izravnoj vezi s golemim stanovnicima oceana, kitovima ubojicama i kitovima. Postoji oko 50 vrsta dupina. To uključuje pliskavicu, crnog dupina, sivog dupina, dupina bijelog lica, atlantskog dupina. Najpopularniji dupin je dobri dupin (veliki dupin), koji ljudi obično imaju na umu kada razgovaraju o susretima s predstavnicima ove vrste. Dobro su proučavane i ukroćene. Afalina snima u filmovima, sudjeluju u programima za rehabilitaciju djece oboljele od raznih neuroloških oboljenja.

Dolphin - opis i fotografije. Kako izgleda dupin?

Delfin nije riba, nego sisavac. Zajedničko svim vrstama je izduženo vodeno tijelo, koje je okrunjeno malom glavom dupina s kljunom. Svaka čeljust ima 80-100 malih zubaca koničnog oblika. Zubi dupina lagano su nagnuti prema unutra. Prijelaz između lica i frontalnog dijela dobro je definiran. Gotovo svi članovi klase dupina imaju projektirajuću leđnu peraju. Koža je elastična i glatka na dodir. Duljina dupina može doseći 4,5 metara, ovisno o vrsti.

Delfini u vodi se kreću vrlo lako, gotovo da ne osjećaju otpor zbog posebnog masnog iscjedka na koži, olakšavajući klizanje. Zanimljivo je da se od trenja vode koža dupina brzo briše. Stoga u dubokim slojevima kože imaju značajnu opskrbu regenerirajućim stanicama. Delfin stalno baca, mijenjajući do 25 slojeva kože dnevno!

Oči dupina su male, vid je slab. To je zbog činjenice da ih životinje praktički ne koriste za lov. Nozdrve se pretvaraju u disanje koje se nalazi na kruni.

Ima li dupin uši?

Uši dupina su odsutne. Ali to ne znači da nemaju saslušanje. Postoji! Istina, funkcionira drugačije od ostalih sisavaca. Zvukovi percipiraju unutarnje uho, a zračni jastuci, koji se nalaze u frontalnom dijelu, služe kao rezonatori. Ali te životinje tečno govore u eholokaciji. Oni točno određuju mjesto i dimenzije objekta reflektiranim zvukom i valnu duljinu - udaljenost do objekta.

Kako dupini spavaju?

Dupini imaju još jednu zanimljivu fiziološku značajku: nikad ne spavaju. Životinje vise u stupcu vode, povremeno se dižu na površinu za disanje. Tijekom odmora mogu se naizmjence isključiti lijevo, zatim desna hemisfera mozga, tj. Samo polovica mozga dupina spava, a druga je budna.

Gdje žive dupini?

Stanište dupina je isključivo ribnjak. Dupin živi u gotovo svim mjestima našeg planeta, s izuzetkom arktičkih i antarktičkih regija. Dupini žive u moru, u oceanu, kao iu velikim slatkovodnim rijekama (amazonski riječni dupin). Ovi sisavci vole prostor i slobodno se kreću na velike udaljenosti.

Jezik dupina.

Dupini - životinje socijalni, žive u pakiranjima, u kojima može biti od 10 do 100 (ponekad više) pojedinaca koji se zajedničkim naporima bore protiv neprijatelja. Unutar čopora među njima gotovo da nema natjecanja ili svađe, plemena mirno koegzistiraju jedni s drugima. Dupini razgovaraju uz pomoć zvukova i signala. Jezik dupina neobično raznolika. "Razgovor" tih sisavaca uključuje klikanje, zviždanje, lajanje, cvrkutanje. Raspon glasa dupina proteže se od najnižih frekvencija do ultrazvuka. Štoviše, oni mogu dodavati jednostavne zvukove u riječi i rečenice, prenoseći informacije jedni drugima.

Što delfini jedu?

Dijeta dupina uključuje samo ribu, prednost se daje sardinama i inćunima. Zanimljiva je i metoda lova koju koriste životinje. Jato dupina pronalazi jato riba i posebne zvukove koji ga tjera da zalazi u zbijenu skupinu. Kao rezultat takvog lova, većina jata postaje plijenom dupina. Ovu značajku često koriste galebovi, napadajući preplašenu ribu iz zraka. Poznate činjenice kada su dupini pomagali ribarima, vozeći ih zajedničkim putem u mrežu.

Vrste dupina.

U obitelji dupina postoji 17 rodova. Najzanimljivije vrste dupina:

  • Bijeli dupin (crni dupin, čilski dupin) (lat. Cephalorhynchus eutropia) živi isključivo na obali Čilea. Životinja s prilično skromnom veličinom - duljina zdepastog i dosta debelog tijela kitova ne prelazi 170 cm. Leđa i bočni dio dupina su sivi, a grlo, područje trbuha i dijelovi peraja uz tijelo potpuno su bijeli. Peraje i dorsal peraje od bijelo-trbuh dupina su manji od onih od drugih vrsta delfina. Ova vrsta je blizu izumiranja, zaštićena čileanskim vlastima.

  • Bijeli dupin (obični dupin) (lat. Delphinus delphis). Dužina morske životinje često dostiže 2,4 metra, a težina dupina varira između 60 i 80 kilograma. U stražnjem dijelu obični dupin je obojen tamno plavom ili gotovo crnom bojom, trbuh je bijel, a sjajnim stranama prolazi izrazito žućkastosive boje. Ova vrsta dupina živi u vodama Sredozemnog i Crnog mora, opušteno se osjeća u Atlantskom i Pacifičkom oceanu. Na istočnoj obali Južne Amerike, uz obalu Novog Zelanda i Južne Afrike, u morima Japana i Koreje, nalazi se bijeli dupin.

  • Delfin bijelog mora (lat. Lagenorhynchus albirostris) - veliki predstavnik kitova s ​​dužinom tijela od 3 metra i težinom do 275 kg. Posebnost bijelog dupina je vrlo lagana, ponekad snježnobijela njuška. Stanište ovog sisavca uključuje vode sjevernog Atlantika, obale Portugala i Turske. Dupin se hrani ribama poput kapelana, navage, pahuljice, haringe, bakalara, mola, kao i mekušaca i rakova.

  • Veliki zubni dupin (lat. Steno bredanensis). Duljina tijela ovog morskog sisavca je 2-2,6 metara, težina varira od 90 do 155 kg. Visina leđne peraje je 18–28 cm, a u obojenosti dupina prevladava siva boja, preko koje se “razbijaju” bjelkaste mrlje. Ova vrsta delfina distribuira se uz obalu Brazila, u Meksičkom zaljevu i Kaliforniji, živi u toplim vodama Kariba i Crvenog mora.

  • Afalina (veliki dupin ili dobri dupin) (lat. Tursiops truncatus). Duljina životinje može varirati od 2,3 do 3,6 metara, a težina od 150 do 300 kg. Boja dobrog dupina ovisi o staništu, ali uglavnom vrsta ima tamno smeđe gornje tijelo i sivkasto-bijeli trbuh. Ponekad na bokovima postoji slab uzorak u obliku nejasnih pruga ili pjega. Dobri dupin živi u Sredozemnom, Crvenom, Baltičkom i Crnom moru, često se nalazi u Tihom oceanu duž obale Japana, Argentine i Novog Zelanda.

  • Dupin širokih usta (račun za dupina) (lat. Peponocephala electra) rasprostranjeni u vodama zemalja s tropskim klimatskim uvjetima, osobito masovne populacije žive uz obale Havajskih otoka. Torpedo, svijetlo sivo tijelo životinje okrunjeno je stožastom glavom tamno sive boje. Duljina sisavca često dostiže 3 metra, a odrasla osoba teži više od 200 kg.

  • Kineski dupin (lat. Sousa chinensis). Ovaj predstavnik roda grbavih dupina živi u vodama uz obalu jugoistočne Azije, ali tijekom sezone parenja migrira, stoga se javlja u uvalama, mirnim morskim lagunama, pa čak iu rijekama koje peru Australiju i zemlje Južne Afrike. Duljina životinje može biti 2-3,5 metara s težinom od 150-230 kg. Iznenađujuće, iako se dupini rađaju potpuno crno, kako rastu, boja tijela se mijenja u svijetlosivu, s blago ružičastim mjestima, a odrasli postaju gotovo bijeli. Kineski dupin jede ribu i školjke.

  • Irrawaddy dupin (lat. Orcaella brevirostris). Posebnost ove vrste dupina je potpuno odsustvo kljuna na licu i fleksibilan vrat, koji je dobio pokretljivost zbog nekoliko kožnih i mišićnih nabora iza glave. Boja tijela dupina Irrawaddy može biti svijetlo siva s plavom nijansom ili tamno siva, dok je trbuh životinje uvijek ton svjetliji. U duljini, ovaj vodeni sisavac doseže 1,5-2,8 metara s težinom od 115-145 kg. Stanište dupina pokriva vode toplog Indijskog oceana, od Bengalskog zaljeva do sjeverne obale Australije.

  • Križni dupin (lat. Lagenorhynchus cruciger) nastanjuje isključivo u vodama Antarktika i subantarktike. Boja dupina crno-bijela, rjeđe - tamno sivi ton. Spektakularna bijela oznaka koja prekriva strane sisavca proteže se do njezine njuške, uokvirujući područje oko očiju. Druga oznaka prolazi uzdužno iza tijela, presijecajući se s prvim i tvoreći uzorak pješčanog sata. Odrasli dupin u obliku križa ima duljinu tijela od oko 2 metra, a težina dupina varira između 90 i 120 kilograma.

  • Kit ubojica (kit ubojica) (lat. Orcinus orca) - sisavac koji pripada obitelji dupina, rodu kita ubojice. Kit ubojice ima dužinu od oko 10 metara i težinu od 8 tona. Ženke su manje: njihova duljina doseže 8,7 metara. Plivače kitova ubojica imaju široki ovalni oblik. Zubi kitova ubojice su dovoljno dugi - do 13 cm. Strane i leđa sisavca su crne, grlo je bijelo, a na trbuhu je bijela pruga. Bijele točke nalaze se iznad očiju. Ponekad u vodama Tihog oceana postoje potpuno crne ili bijele jedinke. Kit ubojice živi u svim vodama svjetskih oceana, osim Azovskog mora, Crnog mora, mora Laptev i Istočno-Sibirskog mora.

Dupini Ganga ili Susuki (Platanistidae)

Predstavnici ove vrste mogu emitirati karakteristične zvukove tijekom disanja, što je dovelo do imena vrste. Danas je očuvana samo mala populacija ovih dupina. Ovaj pogled riječni dupini Vrlo se razlikuje od svojih kolega po izgledu i dostiže oko 2,5 metra dužine. Gangini dupini imaju neobičan oblik prsnih peraja u obliku obožavatelja, s pet grbova i izražajnom kontrastnom bojom (tamno siva leđa i strane, svijetlo dno).

Ove životinje žive u slatkovodnim rijekama Indije i Pakistana, koje karakterizira spor tok: Ganges, Ind, Brahmaputra i Hugli, kao iu pritokama tih rijeka (obično u gornjim dijelovima). Ponekad se tijekom kišne sezone mogu spustiti do ušća rijeka, ali nikada ne ulaze u more. Kontinuirano pod vodom može biti oko dvije minute. Zanimljivo je da oči Ganginih dupina, ili bolje rečeno rožnica očiju, ne obavljaju vizualnu, već taktilnu funkciju, jer su zbog sniženog životnog stila ovi sisavci izgubili očne leće, a njihovi optički živci su potpuno atrofirani,

Amazonski dupini (Iniidae)

Ovi sisavci se također nazivaju Inia, inače Bouto živi u glavnim južnoameričkim rijekama: Tokantinima, Amazoni, Orinocu, kao iu njihovim brojnim dugim pritokama Venezuele, Kolumbije, Brazila, Perua, Bolivije i Gvajane. В периоды разливов этих рек амазонские дельфины могут свободно плавать среди затопленных деревьев и переплывать, благодаря таким разливам из одного бассейна реки в другой. Длина тела этих животных может достигать до 2,5 м., а вес до 130 кг. Половой диморфизм хорошо выражен: самцы намного крупнее и массивнее самок. Окрас у иний варьирует в зависимости от возраста и места их обитания.

Maloljetnici su obojeni u žućkasto-sivkastu boju, sve više odraslih dobiva boju protiv nijansi, vrlo lijepa boja je svijetlo plava na vrhu, a bijela ili ružičasta od dna. Dupini koji žive u rijekama u pravilu su lakši od jezera. I oni i drugi žive sami ili u malim skupinama. Kljun im je prilično dugačak, ukrašen krutim vlaknima i cilindričnog je oblika blago zakrivljen prema dolje. Njihove duge čeljusti imaju dva reda jakih zuba, čiji broj može biti od 104 do 132 jedinice. Iako su oči tih sisavaca vrlo male, za razliku od očiju drugih vrsta riječni dupinioni dobro vide. Iniji vode isti aktivni način života, i danju i noću, i hrane se rakovima i raznim vrstama slatkovodne ribe. Ovi dupini su vrlo društveni i lakoverni u odnosu na ljude. Neobično i tajanstveno ponašanje stranaca nedavno su temeljito proučavali i analizirali znanstvenici u različitim akvarijima diljem svijeta.

Dupini La Plata (Pontoporiidae)

To je jedina obitelj i vrsta od četiri razmatrane, koje mogu živjeti ne samo u rijekama, već iu moru. Te su životinje uobičajene na ušću rijeke La Plate (iz koje su i dobile ime), kao iu obalnim vodama Argentine, Brazila i Urugvaja. Za razliku od drugih ispitivanih vrsta, ovi sisavci su nomadski, migriraju u malim jatima za zimovanje, iz ušća La Plate duž obale kopna na sjever.

Dupini Platinum hrane se raznim vrstama riba, rijekom i morem, uključujući haringu, glavonošcima i rakovima. Ove su životinje relativno male veličine - do 170 cm, duge i težine do 35 kg., A njihova su novorođenčad potpuno mrvice, čija je duljina samo 45 cm. riječni dupini znatno veći od mužjaka. La-Platinum dupini su obojeni u svijetlo smeđu boju, a uska i vrlo duga njuška može izdržati do 240 zuba! Dupini koji pripadaju ovoj vrsti također su druželjubivi s ljudima, kao što su amazonski dupini, međutim, još je malo proučeno.

Treba napomenuti da riječni dupini su gotovo na rubu izumiranja. To se događa iz nekoliko razloga: prvo, zbog toga što ovi vodeni sisavci gube svoja staništa, drugo zato što ih ljudi još uvijek love, i treće, zbog iznimno slabog vida s kojim se susreću ljudi i raznih umjetnih objekata, unatoč prisutnosti posebnog otkrivanja zvuka organa - sonara.

Povijest porijekla

superfamilije Dupini rijeke Smatra se najstarijim od svih modernih sisavaca koji pripadaju nazubljenim kitovima. Pojavio se na našem planetu u miocenskom razdoblju u oceanu, au kasnijim razdobljima su ga svrgnuli veliki predatori i konkurentne vrste. Preci modernih riječni dupini biolozi smatraju drevnim zubatim kitovima - skalodontima (lat. Squalodontidae), koji su, potom, potomci kopnenih sisavaca - mezonikida.

Prema najstarijim pronađenim ostacima, mezonkide su živjele prije oko 60 milijuna godina, a izgled vuka s kopitima bio je vrlo čudan, prema suvremenim konceptima. Ova čudna stvorenja živjela su na području na kojem se sada nalazi Sredozemno more i dio azijskog potkontinenta. Od drevnih zubatih kitova - moderni squashonts riječni dupini naslijedili su primitivne vanjske značajke koje ih razlikuju od drugih vodenih sisavaca: vrlo uska izdužena njuška, jednozubasti naborani zubi različitih veličina, manje moždanih vijuga, vrlo široke i kratke prsne peraje, a umjesto leđne peraje - nizak izduženi vrh. Glava riječnih dupina je vrlo pokretna i može se rotirati pod kutom od 90 ° u odnosu na tijelo, što je olakšano posebnom strukturom vratne kralježnice.

Ostali dijelovi kostura također se značajno razlikuju od strukture drugih suvremenih vodenih sisavaca i imaju izgled karakterističan za drevne izumrle dupine. Vizija ovih dupina je slabo razvijena, a glavni osjetilni organi koji služe za dobivanje informacija o svijetu oko nas su dobro razvijeni organi dodira i aparat za eholokaciju, koji opaža širok raspon frekvencija zvuka. Dodatni organi dodira riječni dupini služe ne samo brojnim kožnim receptorima, već i tvrdim, vrlo osjetljivim taktilnim dlačicama koje se nalaze na njušci, a koje pridonose lovu u vodi i vađenju hrane, kopanjem s dna taložnih naslaga.

O tome želim dovršiti priču riječni dupini međutim, ne stavite točku, već zarez, jer ćemo se u budućnosti vratiti na ova nevjerojatna, druželjubiva i "ljudski ljubavna" stvorenja, ali drugih vrsta.

Opće karakteristike

Riječni dupin, u usporedbi s morskim rodom, primitivniji je. Mozak ima manje vijuga. Kratke i široke prsne peraje, bez leđne peraje (umjesto izduženog grba), vrlo uska njuška, duga simfiza donje čeljusti - sve su to osobine njezinih drevnih predaka, skalodonta.

Slobodnim položajem vratnih kralješaka riječni dupini mogu okrenuti glave za 90 ° u odnosu na tijelo. Hrane se ribama, mekušcima i crvima, koji se ne kopaju samo u vodi. Uz pomoć njuške prekrivene slojem tvrdih taktilnih dlačica mogu osjetiti plijen duboko u blatnjavom dnu i iskopati ga. Za razliku od dodira, njihova je vizija, naprotiv, prilično slaba. No slušni i eholokacijski uređaji vrlo su razvijeni. Uz njihovu pomoć riječni dupini dobivaju informacije o svijetu oko sebe.

Ako govorimo o rasponu, to se može nazvati relikt i poderati. Obitelj je zastupljena s dva monotipna roda koji obitavaju u tropskim rijekama Južne Amerike i dvaju rodova koji obitavaju u rijekama Indije i Kine. Zatim razmatramo vrste riječnih dupina koje su trenutno otvorene zoolozima.

Amazonian ili Bouto

Prvi detaljni opis amazonskog područja dao je francuski znanstvenik D'Orbigny, koji je, putujući po Peruu, uspio uhvatiti ovu životinju i proučiti njen izgled.

Duljina tijela može biti do 3 metra, a težina - 70 kg. Živi u bazenima Amazone, Rio Negroa, Orinoca. Ovaj dupin može se nazvati pravim slatkovodnim kitom. Spor je (brzina ne prelazi 10 km / h), u blatnoj vodi pomaže plovidbi eholokacijskim aparatom i osjetljivom njuškom. Glavna vrsta hrane su male ribe. Ovaj riječni dupin vrlo često dolazi na površinu kako bi udisao kisik. Inia živi samo u malim zajednicama, ne više od 5-6 osoba.

Njuška je vrlo izdužena, na kraju tupa i prekrivena čekinjama, jako sliči kljunu. U gornjoj i donjoj čeljusti ima 66-68 zuba. Vrlo su oštre, a krunice su velike i zakrivljene. Polu-lunarni oblik peraje, odvajanje repne peraje na režnjevima, nisko mjesto debelog peraja tipične su značajke amazonskog krajolika. Gornji dio tijela blijedo je plave boje, a donji dio je crvenkasto-ružičaste boje. Stariji dupini mogu biti gotovo bijeli. Stoga se inia često naziva "bijelim riječnim dupinom".

Plinijevo otkriće

Drevni prirodoslovac Plinije prvi je opisao drugu vrstu riječnog dupina - delfin Ganga (susuku). I premda je u njegovim opisima bilo mnogo netočnih informacija, budući da je susuk vidio samo u vodi, upravo je taj znanstvenik prvi put skrenuo pozornost na karakteristične značajke životinje. Glavna zabluda Plinija bila je informacija o duljini tijela Ganginog dupina. Prema njegovim riječima, dosegla je 7 metara. Zapravo, ne prelazi 2 metra.

Vanjska struktura i način života susuka

Ova životinja obitelji Dolphin ima vrlo vitko tijelo, polumjesečastu i leđnu perajicu podijeljenu u dvije režnjeve, blago podignutu dugu, tanku njušku u obliku kljuna, koja ima istu širinu duž cijele dužine. Tipična značajka je prisutnost na gornjoj čeljusti grba koji okružuje dugu, usku, smještenu u blizini nosnica. Umjesto leđne peraje, postoji samo mali naboj kože. U gornjem dijelu tijela koža je obojena sivkasto-crnom bojom, au donjem dijelu sivkasto-bijelom.

Susuk živi u bazenima rijeka jugoistočne Azije, osobito u Gangu, Brahmaputri i Indu. Tijekom pokusa koji je proveo biolog Anderson, koji je držao Gangetskog dupina u zatočeništvu 10 dana, ispostavilo se da predstavnici ove vrste vrlo često (svakih 30 sekundi) izlaze na površinu vode, ali samo na trenutak, jer da bi udisali, dovoljno je za djelić sekunde.

Hrane se uglavnom ribama i rakovima. Pretpostavlja se da trudnoća traje 8-9 mjeseci, rodi se jedno mladunče, koje dugo vremena ostaje pod nadzorom majke, držeći se za njušku leđne peraje.

Dupini se rijetko beru, uglavnom za meso. Indijke doživljavaju poteškoće s porođajem, jedu ga osobito rado. Prema legendi, pomaže u trudnoći i sigurnom nošenju djeteta. Hodočasnici i redovnici, naprotiv, smatraju ovu životinju svetom i hranite je iz njihovih ruku.

Dupin rijeke Laplatsky

Od svih članova obitelji, to je najmanje specijalizirano za strukturu i način života. Može živjeti u rijekama i morima. Tijelo muških primjeraka duljine dostiže otprilike 155 cm, a tijelo ženki nešto duže i dostiže 170 cm, a tjelesna težina je mala: od 28 do 35 kilograma. Cubs su rođeni vrlo mali: oko 45 cm u dužinu. Dakle, to su najmanji riječni dupini. Gdje žive Laplatovi dupini? Naseljavaju ušće rijeke La Plate i obalne vode Brazila, Urugvaja i Argentine (između 30 i 45 ° S. Sh.).

Boja njihove kože je blijedo smeđa. Njuška je vrlo duga, broj zuba varira od 210 do 240. Hranu služe razne vrste riba (haringa, cipla, riba), rakovi i glavonošci. Dupin rijeke Laplatsky vrlo je društven. Poznato je da se pojedinci vrlo rado približavaju brodovima ribara i ostvaruju kontakt s ljudima.

Kako izgledaju dupini

Imaju golo tijelo, izduženu njušku i leđnu oštru peraju. Male oči, lišene akutnog vida. Boja kože može biti dva tipa: jednobojna - siva, ružičasta ili kontrastna - kada su velike površine obojane u crno-bijelo.

Ovisno o vrsti, postoje različite težine: od 40 kg do 500 kg. Duljina tijela dostiže 1,2 m, orka može biti do 9 m i težine 7,5 tona.

Oni mogu ostati do 5 dana, a ne utječu na njihovo zdravlje. Ako spavate, onda vrlo malo. Uz produljeni san, mogu se ugušiti i umrijeti. Kada se odmara, jedna polovica mozga spava, druga je budna, onda mogu disati.

Dupini su toplokrvne životinje. Oni imaju tjelesnu temperaturu od 36,6 ° C, kao i kod ljudi.

Posjedovati eholokaciju - odrediti položaj objekta hvatanjem reflektiranog zvučnog vala. Komuniciranje između kongenerskih zvukova različitih trajanja upozorava na opasnost koja dolazi s zvučnim signalima.

Pogledajte videozapis: Dupin u Ombli . (Prosinac 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org