Životinje

Puma (cougar ili planinski lav)

Pin
Send
Share
Send
Send


Puma je predatorska mačja životinja. Iskusan i okretan lovac, jedan od najsjajnijih i najgracioznijih predstavnika velikih mačaka. U ovom članku možete vidjeti opis i fotografiju pume, naučiti puno novih i zanimljivih stvari o životu ove divne divlje mačke.

Kako izgleda cougar i kako se zove?

Puma izgleda kao jaka mačka, ima vrlo fleksibilno tijelo, s dugim mišićnim repom. Šape su prilagođene za penjanje po stablima. Puma ima kratki i debeli sloj.

Odrasli cougars uglavnom imaju crvenkastu boju, donja strana tijela je lakša od gornje. Mačka mačke s crnim oznakama i tamnim ušima.

Duljina pumina tijela je 100-180 cm, duljina repa 60-75 cm, visina u grebenu 60-90 cm, puma težina 100 kg. Važno je napomenuti da su mužjaci mnogo veći od ženki. Prosječna težina ženki varira od 30-50 kg, a muški - 60-80 kg.

Ova divlja mačka ima druga imena. Puma se naziva i planinski lav i puma.

Gdje živi puma?

Puma - strani predstavnik velikih divljih mačaka. Cougar živi u Sjevernoj i Južnoj Americi, nastanjuje prilično veliko područje - od Yukona (Kanada) do Patagonije (Južna Amerika).

Puma živi u planinskim područjima i ne boji se velikih visina. Također preferira stanište u crnogoričnim i tropskim šumama, nalazi se na močvarama i ravnicama.

Pume su gotovo univerzalne, lako se kreću uz planinske padine i stijene, savršeno se penju na drveće i mogu dobro plivati ​​u vodi. Životinjska puma može se prilagoditi životu u bilo kojem mjestu.

Odrasli cougars često sami izabiru život, iznimke su majke s mačićima i parovima sezone parenja. U divljini, mačka puma živi do 20 godina.

Kako lov na cougara?

Cougar je vješt lovac i izvrstan grabežljivac. Ima vrlo oštar vid, pa cougar lovi u sumrak i mraku. U nekim slučajevima idite na lov i na dan. Ova grabežljiva mačka ima svoju vlastitu taktiku lova, veliki je strateg.

Cougar divlje životinje puzi do zavjetrinske strane kako ne bi osjetio njezin miris. Napad pume događa se skakanjem na leđa žrtve, nakon čega lav planine lomi plijen vrat ili ga zgrabi za grlo i počne se gušiti.

Pume su vrlo pametne i lukav, skrivaju pola pojedeno meso zaspavši sa svojim lišćem. Gladni se vraćaju skrivenom plijenu. Nedovršeni trupovi daju hranu drugim životinjama u okruženju.

Puma lovi uglavnom na jelene, losove, gvanake. Međutim, grabežljiva cougar hrani se drugim životinjama, uključujući pume i stoku. U jednoj godini, jedna mačka-puma jede od 800-1300 kg mesa, što je oko 48 kopitara.

Planinski lav Amerike ima trideset zuba koji su dovoljno jaki i prilagođeni za kidanje tkiva i lomljenje kostiju. Kandže koje koristi za hvatanje i držanje plijena.

Cougars mogu napraviti skokove do 6 metara duge i do 2,5 metara visoke, teći na kratke udaljenosti pri brzinama do 60 km / h. Američki planinski lav ima na raspolaganju vrlo opsežno lovište. U ženki puma kreće se od 26 do 350 km², au mužjaka od 140 do 760 km².

Cubs puma: izgled i razvoj

Puma - životinja je prilično mirna. Glasno vrišti objavljuje samo u razdoblju braka, koji prvi put dolazi u dobi od dvije ili tri godine. Trajanje pumine trudnoće je tri mjeseca. U prosjeku, puma rađa 2-3 mladunca, težine 250-450 g i duljine tijela 25-30 cm.

Puma mačići se razlikuju od odraslih prvenstveno u boji. Cougar mladunci imaju smeđkasto-sivu nijansu s crnim točkama koje se mijenjaju do dobi od jedne godine.

Puma mladunci otvaraju oči 2 tjedna nakon rođenja, a njihovi prvi zubi izbijaju u isto vrijeme. U početku, cougar mačići imaju izraženu plavu boju očiju, koja se postupno mijenja za šest mjeseci. Mjesta na vuni počinju blijediti za 9 mjeseci i postupno nestaju za 2 godine.

Puma mačići počinju jesti hranu za odrasle u dobi od 6 tjedana, ali mlijeko je još uvijek uključeno u njihovu prehranu. Puma mladunci ostaju kod majke do dvije godine, za to vrijeme imaju vremena naučiti sve potrebne vještine za opstanak i lov, za daljnje samostalno življenje.

Nakon toga mladi Cougar odlaze u potragu za vlastitim lovištima, ali mogu ostati u grupama sa svojom braćom i sestrama nekoliko mjeseci nakon napuštanja majke.

Najveća američka mačka nema prirodnih neprijatelja. Malo bi se usudilo boriti s veličanstvenom i pametnom Cougar. Samo povremeno neki veliki grabežljivci mogu napasti mlade i nepažljive cougare.

Ako vam se ovaj članak svidio i volite čitati o divljim životinjama, pretplatite se na ažuriranja naše stranice kako biste bili prvi koji će primiti samo najnovije i najfascinantnije članke o različitim životinjama našeg planeta.

Opis Cougara

Puma concolor - to je ime vrste na latinskom jeziku, gdje se drugi dio prevodi kao "monokrom", a ta je tvrdnja istinita ako se boja uzme u smislu odsutnosti uzorka. S druge strane, zvijer ne izgleda potpuno jednobojno: gornji dio je u kontrastu sa svjetlom trbuha, a na licu ima izrazito bijelu zonu brade i usta.

izgled

Odrasli mužjak je za trećinu veći od ženke i teži 60–80 kg duljine od 1 do 1,8 metara., Pojedinačne kopije dobivaju 100-105 kg. Visina pume je 0,6–0,9 m, a mišićav, ravnomjerno dlakav rep od 0,6 do 0,75 m. Cougar ima izduženo i fleksibilno tijelo, okrunjeno proporcionalnom glavom sa zaobljenim ušima. Puma ima vrlo pažljiv pogled i lijepe, crno obrubljene oči. Boja šarenice varira od lijeske i svijetlo sive do zelene.

Šape širokih šapa (s 4 prsta) masivnije su od prednjih, koje se sastoje od po 5 prstiju. Prsti su naoružani zakrivljenim i oštrim kandžama koje se uvlače, kao i sve mačke. Uvučene kandže potrebne su za hvatanje i držanje žrtve, kao i za penjanje na debla. Kaput planinskog lava je kratak, grub, ali debel, nalik na boju svog glavnog plijena - jelena. U odraslih je donja strana tijela puno lakša od gornje.

Ovo je zanimljivo! Prevladavaju nijanse crvene, sivo-smeđe, pješčane i žućkastosmeđe. Bijele oznake vidljive su na vratu, prsima i trbuhu.

Mladunci su različito obojeni: njihovo gusto krzno je prošarano tamnim, gotovo crnim točkama, na prednjim i stražnjim udovima nalaze se pruge, a na repu prstenovi. Boja puma također utječe na klimu. Oni koji žive u tropskim krajevima daju ryzhini, a oni koji su na sjeveru često pokazuju sive tonove.

Puma podvrsta

Do 1999. godine biolozi su radili sa starom klasifikacijom cougara na temelju njihovih morfoloških obilježja i razlikovali gotovo 30 podvrsta. Moderna klasifikacija (utemeljena na genetskim istraživanjima) pojednostavila je izračun, čime je sva raznolikost cougara svela na 6 podvrsta koje pripadaju istom broju filogeografskih skupina.

Jednostavno rečeno, grabežljivci se razlikuju kako u svojim genoma tako iu asocijaciji s određenim teritorijem:

  • Puma concolor costaricensis - Srednja Amerika,
  • Puma concolor couguar - Sjeverna Amerika,
  • Puma concolor cabrerae - središnji dio Južne Amerike,
  • Puma concolor capricornensis - istočni dio Južne Amerike,
  • Puma concolor puma - južni dio Južne Amerike,
  • Puma concolor concolor je sjeverni dio Južne Amerike.

Ovo je zanimljivo! Puma concolor coryi, cougar Florida koji živi u šumama / močvarama Južne Floride, prepoznat je kao najrjeđa podvrsta.

Najveća koncentracija zabilježena je u Nacionalnom rezervatu Big Cypress (SAD)., U 2011. godini ovdje je živjelo nešto više od 160 pojedinaca, zbog čega je podvrsta uvrštena u crvenu listu IUCN-a sa statusom “kritično ugroženog” (u kritičnom stanju). Prema tvrdnjama biologa, osoba koja je isušila močvare i lovila zbog sportskog interesa, kriva je za nestanak Florida pume. Inbreeding je dao svoj doprinos izumiranju, kada se usko povezane životinje parile (zbog male populacije).

Način života, karakter

Pume su principijelni samci koji se spajaju samo u sezoni parenja, a zatim ne više od tjedan dana. Ženke s mačićima također se drže zajedno. Odrasli mužjaci nisu prijatelji: to je karakteristično samo za mlade cuge, nedavno odvojene od majčinog ruba. Prisutnost divljači utječe na gustoću naseljenosti: jedan cougar može izdržati za 85 km², a više od desetak grabežljivaca u pola veličine područja.

Ženska lovna parcela u pravilu traje od 26 do 350 km², uz mušku parcelu. Sektor u kojem se lovi muški je ogroman (140–760 km²) i nikada se ne siječe sa suparničkim teritorijem. Označavanje granica događa se uz pomoć urina / fecesa i ogrebotina na drveću. Puma mijenja lokaciju unutar web-mjesta, ovisno o dobu godine. Planinski lavovi savršeno su prilagođeni životu na teškom terenu: izvrsni su skakači (najbolji od svih mačaka) i po dužini i po visini.

  • skok u daljinu - 7,5 m,
  • skok u vis - 4,5 m,
  • skok s visine - 18 m (kao s krova petetažne kuće).

Ovo je zanimljivo! Cougar ubrzava do 50 km / h, ali brzo izdahne, ali lako nadvladava planinske padine, velike uspone na stijenama i drveću. Pumas, bježeći od pasa u jugozapadnim pustinjama Sjedinjenih Država, čak su se popeli na divovske kaktuse. Zvijer također dobro pliva, ali ne pokazuje veliki interes za ovaj sport.

Puma lovi u sumrak, preferirajući srušiti žrtvu jednim snažnim skokom, a poslijepodne predator spava u jazbini, uživa pod suncem ili liže kao i sve mačke. Dugo su postojale priče o hladnoj duši koju je objavila puma, ali sve se ispostavilo da je fikcija. Najglasniji krikovi padaju na trag koljena, a ostatak vremena zvijer je ograničena na režanje, tutnjavanje, siktanje, frktanje i uobičajenu mačju "mijau".

Vrste mačaka

Prostranost zemljopisnih područja u kojima živi cougar, pružila bi mogućnost da se to pripiše najčešćem tipu mačkice. No, unatoč vanjskoj sličnosti s predstavnicima ove obitelji, puma je odvojena u zasebni rod. I u ovom rodu uključena je jedna vrsta s velikim brojem podvrsta.

Dugi rep koji balansira u skoku, snažno tijelo, jake šape i mala glava učinili su kugu jedinstvenim predstavnikom zasebnog roda, jednog od najčešćih na zemlji. Stanovnici Sjeverne i Južne Amerike, od Patagonije do Stjenjaka, mogu susresti ovu veličanstvenu životinju u šumama, na ravnicama, planinskim područjima, na močvarama, pa čak iu tropskoj džungli. Jedina stvar koja ne voli cougar - otvoreni prostori.

Odrasla životinja dostiže do 2 m. Masa životinje može doseći oznaku od 106-110 kg. Rep ima duljinu od 0,8 m. Glava životinje je mala. Takva moćna mačka ima vrlo snažne noge. Njuška joj obično ima bijeli kraj.

Boja i stanište

Sjeverna Amerika i njezina klima dali su pumi srebrni sjaj krzna. U južnim pampama krzno životinje dobilo je dominantnu zlatno-crvenu nijansu. Florida cougar, nazvan po svom primarnom staništu, manji je od ostalih podvrsta, ali i crvenkasto, s sivkasto-pjeskovom bojom. Od mjesta gdje cougar živi, ​​ovisi o njegovoj karakterističnoj boji.

Jednostavna i točna imena

Florida Cougar je na rubu izumiranja i nalazi se u Crvenoj knjizi. Bilo je vrijeme kada je oko 20 osoba ostalo na cijelom planetu. Wisconsin puma uništili su američki lovci 1925. Danas, neke podvrste prekrasnih tvorevina prirode uravnotežuju se na rubu potpunog izumiranja, razlog za to je čovjek koji puca u planinskog lava, uništavajući prirodna staništa njegova staništa.

Preovladavanje geografskih širina, gdje se susreću predstavnici određene vrste, dovelo je do toga da je na mnogim mjestima životinja dobila poetska i netočna imena. Samo su neke podvrste dobile naziv staništa. Uvijek zapamtite da je cougar životinja. Gdje ta šumska ljepota prebiva ovisi o njegovoj vrsti. Ostala imena dobila su joj u različitim regijama ljudi koji su se divili ili bili uplašeni njezinom moći, ljepotom, tajnovitošću i izvanrednim lovačkim sposobnostima.

Imena su poetska i netočna

Prilika za susret s golemim grabežljivcem u noćnom lovu ili u popodnevnim satima, na blagom suncu, potaknula je strahopoštovanje, obmanu, obožavanje. Primjerice, Appalachian Mountains, gdje puma prebiva, služila je kao ime njihovog planinskog lava u tim mjestima, au ostatku Amerike, posebno na zapadu, gdje se ta životinja smatrala simbolom prostranog prostranstva, zvala se drugačije:

  • planinski vrag
  • kraljevska mačka
  • crveni tigar
  • srebrni lav
  • meksički lav
  • jelenska mačka

Biolozi iznose oko 30 podvrsta crvenog tigra, ali svi žive u Sjevernoj i Južnoj Americi, tako da se Cougar još uvijek s ljubavlju naziva najvećom mačkom u Americi. Čovjek nastavlja postupno smanjivati ​​raspon mjesta na kojima živi cougar. Sjeverna Amerika krštena je puma puma, pozajmljujući ime veličanstvene životinje iz jezika kečua, a gotovo dvije podvrste su praktički uništene.

Staništa dva kontinenta

Lijepa i veličanstvena, sposobna vući lešinu životinje iz lova i težiti više od lovca, Cougar se razlikuje od podvrsta ovisno o mjestu gdje živi. Odgovor na pitanje kakva životinjska puma, gdje živi (na kojem kontinentu), sugerira dvije mogućnosti i dva kontinenta - Sjevernu i Južnu Ameriku. Njegove podvrste se razlikuju u američkim staništima:

  • Puma concolor browni - u Meksiku.
  • Puma concolor costaricensis - od Paname do Nikaragve.
  • Puma concolor kaibabensis - u Utahu, Nevadi i sjevernoj Arizoni.
  • Puma concolor osgoodi - u Boliviji, u Andama.
  • Puma concolor soderstromi, - u Ekvadoru i tako dalje.

O postojanju nekih podvrsta, uglavnom latinoameričkih, za koje se zna da su smiješno malo. Opisani su prema svjedočanstvima očevidaca, siromašnim i nejasnim fotografijama i nekoliko miniranih koža. Ponekad se prirodnjak može prepoznati po trofeju, ali tamo gdje životinja živi i kako se minira koža nije poznato.

Slično, ali ne tako

Vanjska sličnost planinskog lava može se vidjeti s različitim mačkama, a ponekad je čak moguće dobiti hibrid cougara i leoparda, ili da mu se dogodi s ocelotom i jaguarom. No, ovo je umjetni prijelaz, koji se ne događa u divljini, gdje je jaguar jedan od glavnih neprijatelja crvenog tigra, a drugi je prisiljen izbjegavati staništa jaguara. Panter je na svoj način sličan puhi. Ali ako bolje pogledate, onda mnogo više puma kao domaća mačka.

Mali slijepi mačići

Američki lav rađa od 2 do 6 mačića, a poput prave mačke mali su, slijepi i potpuno bespomoćni. I premda već u 9 mjeseci mogu loviti sami, ženka se brine o njima gotovo dvije godine. Sve se to događa na drugoj hemisferi iu drugom životinjskom svijetu iu različitim uvjetima, ali po izgledu male pume nalikuju i ocelotu, i jaguaru, i panteri, jer su rođeni pjegavi. Tek odrastanjem stječu karakterističnu boju svoje vrste, a točkice nestaju. Ovo je autohtoni stanovnik Amerike, i nazvan je na jeziku autohtonih stanovnika Amerike - puma. Gdje živi u Rusiji? U Rusiji jednostavno ne postoji. Je li to samo u zoološkom vrtu.

Čak iu zoološkom vrtu, puma skriva svoje mladunce iz znatiželjnih očiju i vodi ih u šetnju samo u dobi od mjesec dana.

Hrana i stanište

Ponosna, ogromna, prekrasna, prava kraljevska mačka - ako je potrebno, može čak jesti puževe i insekte. Malo, poput svizaca, malih ptica, kojota, mrava, pa čak i zmija nisu glavna hrana, već lagana, srdačna užina.

Aboridžini su iskreno vjerovali da puma živi samo tamo gdje se nalaze jeleni, ali u određenim staništima plijeni se armadillosima. Na lovu joj je omiljena metoda napad iz zasjede, a kraljevska mačka u skoku izgleda posebno sjajno.

Puma je grabežljivac. Lovi razne životinje, od vrabaca i miševa do jelena, bikova i majmuna. Zvijer obično odlučuje loviti noćno vrijeme. Popodne, kao i svi predstavnici mačke, voli se sunčati. Trudnoća takve mačke traje 3 mjeseca. Pumin životni vijek je 18-20 godina.

Razorna aktivnost ljudi u odnosu na životinjski svijet dovela je do toga da je veličanstvena životinja, predstavnik određene vrste, na nekim mjestima pod prijetnjom potpunog izumiranja. A posebno je gorko shvatiti, prisjećajući se svog uma, ljepote, milosti i originalnosti.

Distribucija i podvrste

U drevnim vremenima stanište pume smatrano je vrlo širokim među svim sisavcima Sjedinjenih Američkih Država. Čak i danas, u pogledu širine rasprostranjenosti, ova graciozna mačka može se usporediti (od obitelji mačaka) samo s šumskom mačkom, risom i lijepim leopardom. Sada je u Americi i Kanadi puma sačuvana uglavnom u planinskim predjelima na zapadu zemlje. Na istoku je puma potpuno uništena. Iznimka je samo vrlo mala populacija rijetkih podvrsta Puma concolor coryi, koja živi na Floridi.

Prema svjedočanstvima očevidaca, danas se cougar često nalazi u Quebecu u Kanadi iu Vermontu (SAD).

Florida puma

Ovo je najrjeđa puma. Životinja, čiji je broj u prirodi 2011. godine iznosio samo 160 jedinki, živi u močvarama i šumama južne Floride. Njezin brzi nestanak je posljedica isušivanja močvara, trovanja, sportskog lova.

Florida Cougar ima relativno malu veličinu. Boja dlake - crvenkasta, tamna. В результате инбридинга пума приобрела загнутый кончик хвоста. В настоящее время американские ученые собираются скрестить флоридских пум с представителями других подвидов, чтобы создать устойчивую саморегулирующуюся популяцию.

Черная пума

В природе существуют белые пумы, а также темно-коричневые особи, которые встречаются в Америке. Черная пума – животное, скорее, мифическое. Ученые утверждают, что черной пумы и пумы-меланиста в природе не существует.

Ranije su postojala izvješća o otkriću puma-melanista, leucista, albina. Izvješća o crnoj kugi došla su iz Južne i Srednje Amerike. Crni puma ubijen u Kostariki 1959. godine pokazao se tamno smeđim, a ne crnim.

Prijavljeno je da je crna puma fiksirana u Kentuckyju, ali se kasnije pokazalo da je ova mačka imala svjetliju nijansu trbuha. To znači da je životinja bila tamno smeđe boje.

U Idahu, u jesen 2007, puma je ubijen s crnom njuškom, grlom i prsima. Iza uha imala je crnu mrlju, koju su znanstvenici prepoznali kao fenomen djelomičnog melanizma. Za službenu potvrdu ove činjenice potrebna je puma s poznatim roditeljima, koja se čuva u zatočeništvu. Dakle, danas podaci o postojanju crnih puma još nisu potvrđeni.

Vanjske značajke

Puma je životinja čiji se opis može naći u svim publikacijama posvećenim životu predatora. Ne samo stručnjaci, već i obični ljubitelji životinja zainteresirani su za navike ovih zgodnih muškaraca.

Jedan od najvećih mačjih grabežljivaca koji danas živi u SAD-u je puma. Veličina životinje je inferiorna samo jaguaru. Ova maca ima duljinu tijela do 180 cm, s repom dužine 75 cm, visina u grebenu iznosi 76 cm, a težina odraslog mužjaka je oko 105 kg. Ženke su 30% manje od mužjaka.

Puma - životinja s fleksibilnim i izduženim tijelom, niskim šapama i malom glavom. Stražnje noge su mnogo masivnije od prednjih. Rep je mišićav, dug, podjednako dlakav.

Šape su široke i završavaju oštrim uvučenim zakrivljenim kandžama. Ovalni jastučići za prste.

Dlaka i boja

Puma (fotografija životinje može se vidjeti u svim priručnicima o predatorima) ima gusto, kratko i krupno krzno. Pume su jedine mačke u Americi jedne boje.

Odrasle životinje imaju sivkastosmeđi ili smeđe-žuti premaz. U ovom slučaju, donja strana tijela je puno lakša od gornje. Pume su po boji slične glavnom plijenu, jelenu. Na grlu, prsima i trbuhu su lagane opekotine, na licu - crne točke. Uši su tamne, rep završava crnom pjegom. Pume koje žive u tropskim područjima su crvene, a sjeverne su sive boje.

U mladom krznu mnogo je deblji. Ima tamne pruge, mrlje na stražnjim i prednjim ekstremitetima, kao i prstenove na repu.

Način života

Pume žive u različitim lokalitetima - od ravnica do visokih planina (4700 m), u različitim krajolicima - u crnogoričnim šumama planina, na travnatim ravnicama, u pampama. Ukratko, puma je životinja koja živi u bilo kojem mjestu. Trebala bi tamo naći samo dovoljno hrane i sigurno utočište.

Te divlje životinje nastoje izbjeći močvarna područja i nizine. Cougar daje takav teritorij jaguarima koji su odabrali takva mjesta. Ti su grabežljivci dobro prilagođeni životu na neravnom terenu. Mišićavi udovi omogućuju im da skoče do šest metara u dužinu i do dva i pol metara visine. Pumas za vrijeme trčanja može dostići brzine do 50 km / h (iako samo na kratkim udaljenostima).

Puma (možete vidjeti fotografiju životinje u našem članku) - životinja koja preferira živjeti sama. Obitelji se formiraju samo u sezoni parenja. Gustoća naseljenosti ovisi o dostupnosti igre.

Dio ženskog lova iznosi između 26 i 350 četvornih kilometara. Parcela mužjaka može zauzimati ogromnu površinu do 760 četvornih kilometara. Puma se kreće na svojoj parceli prema sezoni. U zimi, to može biti na jednom mjestu, a ljeti - na drugom.

Za plijen plijen izlazi noću. Njezina je prehrana uglavnom papkari - jeleni, losi, trnoviti konji. Neće odustati od stoke.

Međutim, puma jede različite životinje - od vjeverica i miševa do risova, kojota pa čak i puma. Za razliku od leoparda i tigrova, puma ne pravi razliku između domaćih i divljih životinja, često napadajući stoku, mačke, pse. U isto vrijeme, ubija mnogo više živih bića nego što može jesti.

Prilikom lova, Cougar koristi faktor iznenađenja - ušulja se na veliki plijen i skoči na svoju žrtvu s prilično bliske udaljenosti, razbijajući vrat. U godini Cougar troši do 1300 kg mesa. Grabežljivci skrivaju ostatke plijena, zaspi sa svojim šibljem, lišćem ili snijegom. Mogu se vratiti u ovo spremište više od jednom.

Puma je vrlo jaka i trajna životinja koja može povući trup na dugu udaljenost, koja je pet do sedam puta veća od vlastite težine.

U prirodi puma nema neprijatelja. Samo povremeno veliki grabežljivci (grizli, jaguari, vukovi) napadaju mlade i bolesne pojedince.

Staništa, staništa

To je jedina divlja mačka u Americi koja zauzima najduže područje kontinenta., Nekoliko stoljeća ranije, puma se mogla naći na velikom području od juga Patagonije (Argentina) do Kanade i Aljaske. Danas se raspon znatno suzio, a sada se Cougarsi (ako govorimo o Sjedinjenim Državama i Kanadi) nalaze samo na Floridi, kao iu manje naseljenim zapadnim regijama. Istina, zona njihovih vitalnih interesa je još uvijek Južna Amerika u cjelini.

Zoolozi su primijetili da je raspon puma praktički ponavljao raspon distribucije divljeg jelena, njegovog glavnog komercijalnog objekta. Nije slučajno da se predator naziva planinskim lavom - voli se naseliti u brdskim šumama (do 4.700 metara nadmorske visine), ali ne izbjegava ravnice. Glavna stvar je da u odabranom području ima dosta jelena i druge krmne igre.

Pume naseljavaju različite krajolike, kao što su:

  • tropske šume
  • crnogorične šume
  • Pampas,
  • travnate ravnice
  • močvarne nizine.

Istina, male pare Južne Amerike boje se pojaviti u močvarnim nizinama u kojima lovi jaguari.

Cougar hrana

Zvijer ide u lov kad se smrkne i obično leži u zasjedi kako bi naglo skočila na razjapljena živa bića. Puma se teško suočava s otvorenim sukobom s bikom ili losom, pa ona primjenjuje faktor iznenađenja, fiksirajući ga preciznim skokom na žrtvinu leđa. Jednom na vrhu, Cougar, zbog svoje težine, zavija vrat ili (kao i ostale mačke) stavlja zube u grlo i guši ga. Dijeta pume sastoji se uglavnom od kopita sisavaca, ali ponekad je diversificira s glodavcima i drugim životinjama. Puma je također viđena u kanibalizmu.

Izbornik planinskog lava izgleda ovako:

  • jelen (bijeli rep, crni rep, pampas, caribou i wapiti),
  • losovi, bikovi i ovčice s visokim trnjem
  • dikobraz, lijenčina i oposum,
  • zečevi, vjeverice i miševi,
  • dabrovi, mošusni i aguti
  • skunks, armadillos i rakuni,
  • majmunima, risovima i kojotima.

Puma ne odbija ptice, ribe, insekte i puževe. U isto vrijeme, ne boji se napadaja baribala, aligatora i odraslih grizlija. Za razliku od leoparda i tigrova, za kugu nema razlike između domaćih i divljih životinja: pri svakoj pogodnoj prilici seče stoka / perad, ne štedeći ni mačke ni pse.

Ovo je zanimljivo! Za godinu dana, jedan cougar jede od 860 do 1300 kg mesa, što je jednako ukupnoj težini pedesetak kopitara. Često i daleko vuče neiskorišćeni trup da se sakrije (puna šiblja, lišća ili snijega) i vrati se kasnije.

Cougar ima lošu naviku ubijanja divljači s rezervom, to jest u količini koja daleko nadilazi njene potrebe. Indijanci koji su znali za to gledali su kretanje grabežljivca i skupljali se za sebe pripisani u njima, često potpuno netaknute lešine.

Razmnožavanje i potomstvo

Smatra se da planinski lavovi nemaju fiksnu sezonu parenja, a samo za pume u sjevernim geografskim širinama postoji određeni okvir - to je razdoblje od prosinca do ožujka. Ženke su spremne za parenje oko 9 dana. Činjenica da cougars aktivno traže partnera, pokazuju srdačne krikove muškaraca i njihove borbe. Muškarac se spaja sa svim ženkama u estrusu koji lutaju na njezino područje.

Puma nosi potomstvo od 82 do 96 dana, rađa do 6 mačića od kojih svaki teži 0,2-0,4 kg duljine 0,3 m. Nakon nekoliko tjedana novorođenče počinje vidjeti svijet i vidjeti svijet plavim očima. Nakon šest mjeseci boja neba irisa mijenja se u jantar ili sivu. U dobi od mjesec i pol mačići, koji su već rezali zube, prelaze na dijetu za odrasle, ali ne odbijaju majčino mlijeko. Najteži je zadatak majka koja mora donijeti meso svojim odraslim mladuncima (tri puta više nego sebi).

Do 9 mjeseci starosti, tamne mrlje počinju nestajati na krznu mačića, potpuno nestajući za 2 godine, Mladunci ne napuštaju majku dok ne navrše 1,5 do 2 godine, a zatim se raziđu u potrazi za svojim parcelama. Odlazeći od majke, mladi cougarsi neko vrijeme drže se u malim skupinama i konačno se rasprše, ulazeći u razdoblje puberteta. Kod žena, plodnost počinje 2,5 godine, kod muškaraca - šest mjeseci kasnije.

Prirodni neprijatelji

Puma praktički nema. S nekim rastezanjem, tako veliki grabežljivci koji se mogu pripisati njegovim prirodnim lošim željama:

  • jaguari,
  • vukovi (u vrećama),
  • grizli medvjed
  • crni kajmani
  • Mississippi aligatori.

Ovo je zanimljivo! Puma stoički tolerira mučenje zamkom (za razliku od ludog jaguara i tigra). Ona se nekoliko puta pokušava osloboditi, nakon čega se predaje svojoj sudbini i sjedi nepomično dok lovac ne stigne.

Sve ove životinje obično napadaju slabe ili mlade cougare. Jedan od neprijatelja pume je čovjek koji ga puca i zarobljuje.

Puma i čovjek

Theodore Roosevelt stvorio je Društvo za zaštitu životinja, ali iz nekog razloga nije volio pume i (uz potporu šefa zoološkog društva u New Yorku) omogućio mu je nekažnjeno istrijebiti u cijeloj zemlji. Lovci dugo nisu morali biti uvjereni, a stotine tisuća cougara uništeno je u Americi, unatoč činjenici da sama zvijer izbjegava osobu i rijetko ga napada., Ukupno, u SAD-u i Kanadi (od 1890. do 2004.) dogodilo se manje od stotinu registriranih napada puma, od kojih se većina dogodila u Fr. Vancouver.

U staništu pume moraju se poštivati ​​osnovne mjere opreza:

  • čuvajte djecu
  • ponesite jak štap
  • ne miči se sam,
  • kad je prijetnja, ne treba bježati od pume: treba joj pogledati u oči i ... urlati.

Dokazano je da se zvijer boji visokih ljudi. U pravilu, predmeti njegovog napada su djeca ili zakržljale odrasle osobe koje prelaze pumin put u mraku.

Stanovništvo i status vrsta

Zahvaljujući sigurnosnim mjerama (od 1971. godine pume su zaštićene od strane države), stanovništvo se postupno oporavlja. Lov na cougare je zabranjen ili ograničen u cijeloj Americi, ali još uvijek su pucali, s obzirom na štete nanesene lovu i stoku.

Unatoč povremenim snimanjima i promjenama okoliša, neke su podvrste pume pomnožile svoj broj, jer su se prilagođavale ranije nepoznatim krajolicima. Na primjer, populacija cougara je oživljena, naselila se u zapadnim Sjedinjenim Američkim Državama i tamo praktički uništena u prošlom stoljeću. Danas ima gotovo 30 tisuća grabežljivaca, koji su počeli aktivno istraživati ​​istočne i južne regije.

Ovo je zanimljivo! Međutim, tri podvrste (Puma concolor coryi, Puma concolor couguar all i Puma concolor costaricensis) još su uključene u CITES dodatka I, na ugrožene životinje.

I posljednje. Sve više i više hrabrih ljudi uzimaju obrazovanje slatkih mladunaca puma, Moda utječe na egzotične i opasne predstavnike faune. Kako ćemo na kraju pokušati ukrotiti divlje životinje, znamo iz primjera obitelji Berber.

Pogledajte videozapis: Mountain Lion VS Grizzly Bear - Puma VS Oso - Пума VS Медведь - ヒグマVSピューマ (Studeni 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org