Ptice

Orao štekavca - opis, stanište, zanimljivosti

Izgled i ponašanje, Vrlo veliki masivni grabežljivac sa snažnim visokim kljunom, dugim, širokim krilima i kratkim repom. Muško i žensko ne razlikuju se po boji, ženka je nešto veća. Duljina tijela je 60–98 cm, raspon krila je 190–250 cm, mužjak teži 3–5,5 kg, a ženka 4–7 kg. Dobro razvijene "pantalone" na nogama, donja polovica tarska nije ukrašena, noge su vrlo snažne.

opis, Glavno perje odrasle ptice je od smeđe do žućkaste, neravnomjerno zbog tamnije osnove perja i spaljenih vrhova. Boja se postupno osvjetljava od tijela do glave, što može biti gotovo bjelkasto. Malo perje, trbuh, "hlače" i podmazivanje tamnije su od glavne pozadine. Rep je bijel, u kontrastu s krilima, gornjim repom i podvozom. Oči su male, oči su od smeđe-smeđe do žute. Kljun, kljun, orbitalni prsten svijetlo žuta, noge su svijetlo žute. Mlada ptica u cjelini je tamnosmeđa s više ili manje izraženim oker i bijelim pjegama (svako središte ima svijetli centar i tamnu granicu).

Rep je taman, manje oštar nego kod odrasle ptice. Šarenica je tamno smeđe boje, kljun je crn, kost od voska i noge su blijedo žute boje, orbitalni prsten i uglovi usta su bjelkasti ili sivi. U međuproizvodima ptice izgledaju raznobojno, bojanje postaje „neravnomjernije“ zbog pojave ekstenzivnog laganog »preplanulosti«, uglavnom na leđima, ramenima, nadhvostima. Posljednji razvedrili kljun, glavu, vrat. Upravljačka pera postepeno postaju bijela od središta, tamna apikalna granica na njima traje do 4–5 godina (bijeli rep s tamnim vrhom također je karakterističan za mladog zlatnog orla i odraslog dugonikog orla). Boja mladih ptica i međuproizvodi su vrlo različiti. Odrasla odjeća nosi petu ili osmu godinu nakon puberteta. Odrasli se orlovi lako razlikuju od predatora iste veličine na cijelom bijelom repu i svjetlu, bez kontrasta, glave, vrata i kljuna.

Ptica koja sjedi izgleda kratka, masivna i bezoblična u usporedbi s orlovima i velikim glavama u usporedbi s lešinarima. Sve češće rastu orlovi, teže mužući let. Kada lebdi, za razliku od zlatnog orla i supova, drži krila horizontalno, bez podizanja iznad tijela. Krila leteće ptice su duga i široka - "pravokutna", poput onih u supovima, za razliku od orlova - gotovo bez karpalnog zavoja. Kod leteće ptice glava je mala (relativno veća od glave supova, ali manja je od orlova). Od zlatnog orla i dugog repa orao štekavac u svim odjeljcima odlikuje se kratkim klinastim repom, masivnijim i visokim kljunom.

Glas, Grubo glodanje "Kyaka-Kyaka-Kyaka. ", Croaking ili lajanje"ruba ruba”. Ponekad par viče duet s bačenim glavama. S tjeskobom, zlovoljna metalik "kiki-kiki».

Distribucija, status, Stanuje u sjevernoj i umjerenoj zoni Euroazije od južne tundre do Turske, Irana, istočne Kine i na jugu Grenlanda. U većem dijelu Europe iu bezvodnim područjima su izolirana samo mjesta za gniježđenje. Od područja s ledenim pokrivačem za zimu leti, ali može zimi u nekim ne-ledeno rezervoara. Uglavnom je koncentriran u Europi, jugo-zapadnoj Aziji, u istočnoj Kini. U Rusiji je još uvijek uobičajena u šumsko-tundarskoj i taignoj zoni, rijetko na jugu (s izuzetkom delta Astrahan), javlja se sporadično, uglavnom u letu i migracijama. Osjetljiva na tjeskobu, vrlo ovisna o fluktuacijama razine opskrbe hranom u rezervoarima. Uvršten u Crvenu knjigu Rusije, iako je broj u posljednje vrijeme u porastu.

Način života, U prehrani prevladavaju ribe težine do 3 kg, koje se hrane i sisavcima do veličine zeca, bolesne i oslabljene ptice, strvina i smeće. Hvata svoj plijen od brijanja, otima ribu s kandžama iz površinskog sloja vode, bez dubokog uranjanja, za razliku od ospreja. Dolazi prije otvaranja rezervoara, odleti sa svojim zamrzavanjem. U zimovanju i migracijama, ponekad ga prikupljaju deseci pojedinaca, osobito u ribnjacima, u ribarskim poduzećima, u lukama, na obalnim odlagalištima. Gnijezdi se samo u blizini velikih kopnenih voda i morskih obala. Razmnožavanje počinje u veljači-ožujku, gniježđenju prethodi parenje parova sa složenim zračnim piruetama. Teritorijalno, gnijezdeće naselje se ne formira.

Vrlo masivna gnijezda, ponekad i više od 2 m visine i promjera, koja se koriste nekoliko godina, parovi grade na velikim stablima (za razliku od osprey, ne na vrhu, već na račvanju sa strane trupa), rjeđe na stijenama, liticama rijeka u tundri područje. U kvačilo, obično 2, rjeđe 3 jaja, sivobijelo, ponekad s tamnim mrljama. Žene uglavnom inkubiraju, inkubacija traje 34–48 dana, hranjenje - do 70 dana. Sivo-smeđa prva puhasta haljina pilića u dobi od 3 tjedna zamijenjena je debljom, tamnosivom. Leteći pilići u početku drže na roditeljskoj parceli, nezrele ptice migriraju široko. Počnite gnijezditi u dobi od 5-6 godina.

Orao štekavca (Haliaeetus albicilla)

Gdje stanuje

Područje orla štekavca je vrlo veliko. U Euroaziji se ova vrsta distribuira od Skandinavije i Balkanskog poluotoka do Chukotke, Kamčatke i pacifičke obale Istočne Azije. Na sjeveru ova vrsta prodire u zonu tundre, na jugu - u Grčku, Malu Aziju, sjeverni Irak, sjeverni Iran, donji dio Amu Darja, sjevernu Mongoliju i sjeveroistočnu Kinu. Također se nalazi u Grenlandu.

Orao belorepac u letu

U prvoj polovici XX. Stoljeća. Orao štekavac je nastanjivao cijeli teritorij Rusije, s iznimkom arktičke tundre. Do danas, južna granica asortimana u našoj zemlji značajno se pomaknula na sjever.

Kako izgleda

Orao štekavac je velika ptica, raspon krila doseže 2,5 m. Duljina tijela orla belorepanog može doseći 90 cm, a težina - 7 kg. Perje je smeđe boje, samo su glava i donja strana tijela laganije. Kod odraslih ptica rep je bijele u obliku klina (odakle potječe ime te vrste). Snažni kljun svijetlo žute nijanse savršeno je vidljiv na tamnom perju orlova.

Kod odraslih ptica kljun orla štekavca je žut.

Mlade ptice su tamnosmeđe, s uzdužnim točkama na donjoj strani tijela, dok su rep i kljun mladih ptica tamni. Odrasli orlovi mladi orlovi stječu tek u dobi od oko pet godina.

Glas orla belorepana - lajanje ili graktanje zvukova.

Način života

Ove ptice zimi na obalama ne-ledenih mora i jezera od zapadne Europe do južne Azije, na Bliskom i Bliskom istoku, u Indiji, jugoistočnoj Aziji, na mjestima gdje se skupljaju vodene ptice i druge vodene životinje. U Rusiji ova ptica zimi na Crnom i Kaspijskom moru, kao iu Južnom primorju. Međutim, neke ptice mogu ostati cijelu zimu na sjevernim rijekama - u blizini područja bez smrzavanja u kojima ribare.

Glavni zahtjevi za mjesta gniježđenja ove vrste su prisutnost visokih i pogodnih za gnijezdo stabala smještenih u blizini rijeka i jezera. Orao belorepac gradi se na vrhu velikog stabla na visini od 4 do 22 m od tla. Ponekad se ptice ove vrste gnijezde na liticama, stijenama ili u zoni tundre na visokim strmim obalama rijeka, na topografskim tornjevima. Gnijezdo - ogromna građevina izrađena od velikih grana i grančica - može doseći promjer od 2 m i jednaku visinu. Podstava gnijezda sastoji se od trave, životinjskog krzna.

Najčešći plijen orla belorepana je riba. Također, ovi grabežljivci uspješno hvataju ptice - patke, guske, galebove, jarebice, lisice - i životinje - zečeve, gophere, muskratse, lemmings, voluharice. Carrion željno jede (pogotovo leševi tuljana na morskoj obali).

reprodukcija

Gnijezdo orla štekavca je velika i teška konstrukcija grana i grančica. Postoje slučajevi kada su životinjske kosti korištene u izgradnji gnijezda. Bračni par ga koristi dugi niz godina, ostajući vjerni jedni drugima i svome domu. U kvačilu obično ima 2-3 prljavih bijelih jaja. U izleganju jaja, koje traju 37-40 dana, sudjeluju oba roditelja.

Mladi orlovi napuštaju gnijezdo u dobi od 10 tjedana, a nakon što su gnijezda napustili gnijezdo, orlovi ih nastavljaju brinuti još neko vrijeme, podučavajući mladež lukavim suptilnostima.

Uvršten u Crvenu knjigu Rusije

Orao štekavca je rijetka i ugrožena vrsta. Ukupan broj ove vrste u Rusiji je oko 2500 parova.

Brz ljudski razvoj obalnih područja, rezanje starih šuma i smanjenje jednog od glavnih izvora hrane ove vrste - ribe dovodi do smanjenja broja prekrasnih grabežljivaca. Osim toga, orlovi propadaju u zamkama, od pesticida, pate od ljudske tjeskobe, a faktor tjeskobe za ove ptice je vrlo značajan. Čak i kratkotrajna prisutnost osobe u blizini gnijezda dovoljna je da ga ptice zauvijek napuste.

Zanimljiva činjenica

Kao i mnogi drugi članovi obitelji, orao štekavac je simbolična ptica. Zastava Slavyanskog općinskog područja Krasnodarskog teritorija Ruske Federacije ukrašena je visokim orlom štekavca, drevnim stanovnikom Azovskog prostranstva. Orlan - simbol snage, samopouzdanja i neovisnosti - savršeno odražava karakter mještana koji cijene i poštuju slobodu i hrabrost. Poznato je da postoje orlovi i orlovi. Kako se razlikuju? Zapravo, to su dva roda: Aquila (orlovi) i Haliaeetus (orlovi), koji pripadaju istoj podfamiliji vrbe (Buteoninae) iz obitelji sokolova (Accipitridae). Orlovi su nešto veći od orlova i imaju nevezani rep (donji dio nogu).

klasifikacija

kraljevstvo: Životinje (Animalia).
tip: Chordata (Chordata).
klasa: Ptice (Aves).
Redoslijed: Falconiformes (Falconiformes).
obitelj: Sokol (Accipitridae).
Rod: Orlovi (Haliaeetus).
pogled: Orao štekavca (Haliaeetus albicilla).

Izgled orla

Orao štekavac je ptica grabljivica koja doseže velike veličine, dok su ženke mnogo veće od mužjaka. Ženka teži oko 5-7 kilograma, najveća ženka je zabilježena u Škotskoj, težina mu je bila 7,5 kilograma. Masa mužjaka ne prelazi 5 kilograma. U duljini, ptica doseže 70-95 centimetara. Krila u rasponu su 2,2 m, a duljina samog krila - 50-70 centimetara. Dužina repa - 30-35 centimetara.

Par orlova u potrazi za plijenom.

Kod orla štekavca, perje je smeđe boje, s glavom, vratom i trbuhom lakšim od ostatka tijela, daju žućkastu nijansu.

Račun je snažan s zakrivljenim vrhom, ima žuti cvat. Rep ove vrste je bijel. Udovi su žuti s velikim kandžama u crnom. Noge nisu prekrivene perjem, što orlu olakšava lov u vodi. Prsti su također prilagođeni lovu na vodu - njihova unutrašnja površina je gruba, zahvaljujući tome ptice zadržavaju klizav plijen.

Perje mladih stabala je tamnije od onog kod odraslih. Rep i kljun su također tamni. Boja odraslih u mlađoj generaciji pojavljuje se za 5 godina.

Eagleovo ponašanje i prehrana

Ove pernate predatore hrane ribom, sisavcima i drugim pticama. Ponekad orlovi uzimaju hranu od drugih ptica grabežljivaca. Bijeli morski orlovi love svaku ribu koja pliva u blizini vode. Predatori također napadaju vodene ptice. Tijekom takvog lova, orao prisiljava plijen da se neprestano roni pod vodom dok ne izdiše, a onda postaje lak plijen. Ako je plijen uhvaćen velik, orao štekavca ga vuče na obalu desno uz vodu.

Orlan je ptica sjevernih geografskih širina.

Zabilježeni su slučajevi napada ove moćne ptice grabljivice na ljude. U Norveškoj 1932. godine ovaj je grabežljivac napao četverogodišnju djevojčicu koja se igrala na farmi njezinih roditelja. Orao štekavac je uhvatio djevojku za haljinu i podigao je u zrak. Ptica je s djetetom letjela 800 metara do gnijezda koje se nalazilo na obronku. Gnijezdo se nalazilo na strmoj polici. Kad je grabežljivac otvorio svoje kandže, djevojka nije pala u samo gnijezdo, već u blizini. Dijete je bilo vrlo sretno, haljina je bila na stijeni, a beba je visjela u zraku. Da bi pomoglo djetetu, odmah je nastala odreda spasilaca. Djevojka je sigurno spašena, imala je samo male modrice i ogrebotine. I haljina je postala prava relikvija, koju još uvijek čuvaju predstavnici obitelji.

Pogled ptice je ozbiljan, kao i njegova priroda.

Broj

Orao štekavca nema vrijednih protivnika među ostalim pticama grabljivicama. No, smanjiti broj dovodi do loše okoline. Osim toga, ti su grabežljivci uništeni od strane lokalnih stanovnika, pogrešno sugerirajući da su orlovi bijeli repovi opasni za stoku.

U Europi je u dvadesetom stoljeću brojnost populacije ove vrste naglo opala. Osamdesetih godina prošlog stoljeća razvijene su mjere zaštite tih ptica. Danas se situacija normalizirala, a nestanak orlova bijelih repova nije ugrožen.

Opis orla štekavca

Haliaeetus albicilla (orao štekavca) pripada rodu orlova uključenih u obitelj sokolova. Izgled i ponašanje orla štekavca (u Ukrajini poznat kao serovaten) izgleda kao njegov američki rođak Haliaeetus leucocephalus, ćelav orao. Za neke ornitologe, sličnost ove dvije vrste bila je osnova za njihovo spajanje u jednu super-vrstu.

Staništa, staništa

Ako pogledate euroazijsko područje orla štekavca, proteže se od Skandinavije i Danske do doline Elbe, zahvaća Češku, Slovačku i Mađarsku, ide od Balkanskog poluotoka do Anadirskog bazena i Kamčatke, šireći se do pacifičke obale istočne Azije.

U svom sjevernom dijelu, domet prolazi uz obalu Norveške (do 70. paralele), duž sjevernog dijela poluotoka Kola, južno od Kaninske i Timanske tundre, duž južnog dijela Yamala, dalje prema Gydanskom poluotoku do 70. paralele, zatim do ušća Jeniseja i Pjasina (na Taimyru), kleteći se između dolina Khatanga i Lena (do 73. paralele) i završavajući u blizini južne padine područja Chukotke.

Osim toga, orao štekavca se nalazi u regijama koje se nalaze na jugu:

  • Mala Azija i Grčka,
  • sjeverni irak i iran
  • donji dio Amu Darja,
  • donji dio Alakola, Ilija i Zaisana,
  • Sjeveroistočna Kina,
  • sjeverna Mongolija
  • Korejski poluotok.

Orao štekavac također živi na zapadnoj obali Grenlanda sve do Disco zaljeva. Ptice gnijezde na otocima kao što su Kurilski otoci, Sahalin, Oland, Island i Hokkaido. Ornitolozi sugeriraju da populacije morskih orlova žive na otocima Nova Zemlya i Vaygach. Ranije se orao aktivno ugnezdio u Faroama i na Britanskim otocima, Sardiniji i Korzici. Za zimovanje orao štekavac odabire europske zemlje, istočno od Kine i jugo-zapadne Azije.

Ovo je zanimljivo! Na sjeveru se orao ponaša kao tipična ptica selica, u južnim i srednjim stazama - kao naseljena ili lutajuća. Mladi orlovi koji žive u srednjoj stazi zimi se obično kreću prema jugu, dok se stari ne plaše provesti zimu na nerazrjeđenim vodnim tijelima.

U našoj zemlji, orao štekavca je sveprisutan, ali najveća gustoća naseljenosti nalazi se u Azovskoj regiji, Kaspijskom moru i na Bajkalskom jezeru, gdje se ptica najčešće vidi. Orlovi štekavci gnijezde se uglavnom u blizini velikih akumulacija unutar kopna i morskih obala, koje pticama pružaju obilnu opskrbu hranom.

Dijeta orla belorepana

Omiljeno jelo orla je riba (ne teža od 3 kg), koja zauzima glavno mjesto u prehrani. Ali interesi grabljivice nisu ograničeni samo na ribu: ona uživa šumsku divljač (zemlju i ptice) s užitkom, a zimi se često prebacuje na strvinu.

Prehrana orla štekavca uključuje:

Orlan mijenja taktiku lova, ovisno o vrsti i veličini predmeta. Preticao je žrtvu u letu ili uronio u nju s vrha, pregledavši je iz zraka, i također uhodio, sjeo na mjesto ili ga jednostavno oduzeo od slabijeg predatora.

U stepskom području morski orlovi očekuju baikake, krtice i gophere u blizini svojih jazbinica, a brzina sisavaca, kao što su zečevi, pukne u zrak. Za ptice vodene ptice (uključujući velike, veličine ušice, patke) koristi se drugačija tehnika, prisiljavajući ih da se rone u strahu.

Važno je! Žrtve orlova su obično bolesne, slabe ili stare životinje. Morski orlovi bijelog kopna oslobađaju vodu od smrznute, zamorne i crvi zaražene ribe. Sve to, plus jedenje strvina, omogućuje nam da ptice smatramo pravim prirodnim medicinskim sestrama.

Ornitolozi su uvjereni da orlovi s repom zadržavaju biološku ravnotežu svojih biotopa.

Prirodni neprijatelji

Zbog svoje impresivne veličine i snažnog kljuna, orao štekavac je gotovo lišen prirodnih neprijatelja. Istina, to se odnosi samo na odrasle pojedince, a jaja i pilići orlova stalno su pod pritiskom grabežljivih životinja koje se mogu popeti na gnijezdeće stabla. Ornitolozi su otkrili da su mnoga gnijezda sagrađena od orlova u sjeveroistočnom Sahalinu uništena ... smeđim medvjedima, koje karakteriziraju karakteristične ogrebotine na kori. Tako su 2005. godine mladi medvjedi uništili gotovo polovicu gnijezda pilićima orla štekavca u različitim fazama njihova rasta.

Ovo je zanimljivo! Sredinom prošlog stoljeća čovjek je postao najgori neprijatelj orlova, koji je odlučio da jede previše ribe i skuplja nedopustivu količinu pikavaca koje su mu osiguravale vrijedno krzno.

Rezultat klanja, kada su pucali ne samo odrasle ptice, nego i namjerno istrijebile kandže i piliće, bila je smrt velikog dijela populacije. Danas su orlovi bijelih repova prepoznati kao prijatelji ljudi i faune, ali sada ptice imaju nove uzroke stresa, poput priljeva lovaca i turista, što dovodi do promjene mjesta gniježđenja.

Немало орланов гибнет в капканах, расставленных на лесных животных: ежегодно по этой причине погибает примерно 35 птиц, Osim toga, orao, nakon neopreznog posjeta čovjeka, bez žaljenja, baca svoju staru spojku, ali nikada ne napada ljude, čak i ako uništi njegovo gnijezdo.

Stanovništvo i status vrsta

Norveška i Rusija (gdje gnijezdi do 7 tisuća parova) čine više od 55% europske populacije orla štekavca, iako je u Europi distribucija vrste prilično sporadična. Haliaeetus albicilla nalazi se u Crvenim knjigama Ruske Federacije i IUCN-a, au drugom se navodi s naznakom „manje zabrinutosti“ zbog velikog raspona staništa.

U Europi populacija orla štekavca je 9–12,3 tisuća parova, što je jednako 17,9–24,5 tisuća odraslih ptica. Europska populacija, prema procjenama IUCN-a, čini oko 50–74% svjetske populacije, što ukazuje na ukupan broj orlova, blizu 24,2–49 tisuća zrelih ptica.

Unatoč sporom rastu svjetske populacije, orao belorepana pati od raznih antropogenih čimbenika:

  • degradacija i nestanak močvara,
  • izgradnja vjetroturbina,
  • zagađenje okoliša
  • nedostupnost mjesta gniježđenja (zbog suvremenih metoda u šumarstvu),
  • progon od strane osobe
  • razvoj naftne industrije,
  • korištenje teških metala i organoklornih pesticida.

Važno je! Ptice napuštaju tradicionalna gnjezdilišta zbog masovnog rezanja starih stabala s dobro razvijenim krošnjama, kao i zbog osiromašenja opskrbe hranom od krivolova i ribolova.

Usprkos širokim gastronomskim sklonostima, morskim orlovima je potrebno mnogo divljači / ribe za prehranu potomstva. U nekim regijama, broj orlova se, zapravo, postupno povećava, ali, u pravilu, to je zaštićeno područje, gdje se ljudi gotovo nikada ne događaju.

Pogledajte videozapis: TV KANAL 9, NOVI SAD: POSLEDNJE KRSTAŠE ŠTITE VOLONTERI (Studeni 2019).

Загрузка...
zoo-club-org