Ptice

Kit ubojice: opis i fotografija

Pin
Send
Share
Send
Send


Brzi odgovor: u prosjeku 4-5 godina.

Lastavice, koje se tako često susrećemo, nazivaju se lastavice ili lastavice. To je mala ptica selica koja živi na većini kontinenata. Razlikuje se prvenstveno po dugačkom repu s rezom u obliku vilice.

Swallows lako prilagoditi okruženju u kojem se nalaze, dopuštajući im da opstane u teškim situacijama. Nalaze se u blizini vode. Često koriste stare, napuštene zgrade, gdje grade gnijezda.

Ptice stižu sredinom svibnja i odmah počinju tražiti mjesto za izgradnju gnijezda, gdje će se tada polagati jaja. Progutaju jaja oko 12-13 dana, nakon čega još tri tjedna hrani piliće. Potonji napuštaju svoje gnijezdo do kraja lipnja. Letenje se odvija u rujnu - ptice lete u Afriku ili Aziju.

Lastavice koriste insekte kao hranu. To su muhe, razni kukci, vretenca, skakavci itd. Ptice lete svoj plijen u letu.

Što se tiče očekivanog životnog vijeka, u tom smislu, lastavice nemaju što pohvaliti - prosječni životni vijek je oko 4-5 godina, iako postoje dokazi da su neke ptice živjele 8 ili čak 9 godina.

komentari

  • Sergey za snimanje Koliko koraka dnevno treba proći osoba?
  • Vi možete zabilježiti Koliko dugo možete sjediti za računalom?
  • Michael za snimanje Koliko je pismo u Moskvi putem pošte?
  • Galina Lavrinenko u zapisniku Koliko je nula u trilijunu?
  • Sergej za snimanje Koliko ulja dodati benzinu za benzokosy?
  • Nedavni unosi

    Ponovni ispis materijala i njihovo korištenje u bilo kojem obliku, uključujući i elektronske medije, moguć je samo s inverznom aktivnom vezom na našu stranicu, koja nije zatvorena od indeksiranja od strane tražilica. Sve informacije na ovim stranicama služe samo u informativne svrhe i ne smiju se koristiti neovisno (npr. Za liječenje). 18+

    Podrijetlo imena

    Za mnoge ornitologe početnike, kit ubojica je od interesa. Zašto se ta mala ptica tako zove? Lastavica je dobila svoje drugo ime zbog dugih i tankih pera. Nazivaju se "pletenicama". Po istom principu još je jedna ptica dobila ime - kitovi ubojice.

    Vanjske značajke

    Veličina kitova ubojice mnogo je manja od vrapca - dužina tijela je samo petnaest centimetara, a težina ne prelazi dvadeset grama. Gornje tijelo ptice je crno, a perje ima blijedi metalni sjaj. Donja pera su bijelo-ružičasta ili blijedo bež. Vrat i čelo su crveno-smeđi. Vrh repa je bifurkiran i upotpunjen s dva uska i duga ekstremna perja (pletenice).

    Praktički ne postoji spolna razlika između muškaraca i žena, osim što mužjaci imaju nešto duži mužjaci. Mlade ptice imaju svjetliju boju i nemaju pletenice.

    Kit ubojice, čija fotografija možete vidjeti u ovom članku, ima prilično glasan i glasan glas. Pjevanje muškaraca čuje se prije odlaska za zimovanje i tijekom jesenske migracije. Mužjaci pjevaju svoje pjesme dok sede na žicama ili u zraku. Ornitolozi su identificirali nekoliko vrhunaca povećanja intenziteta pjevanja. U pravilu se podudaraju s polaganjem jaja tijekom dva ciklusa razmnožavanja i tijekom sakupljanja jesenjih jata. U ovom trenutku, pjesma lastavica, očigledno, je glasovni signal koji ujedinjuje legla i članove čopora.

    Posebno su lijepe seljske lastavice (kitovi ubojice) u mirnom i toplom sumraku. U ovom trenutku oni su osobito živahni. Pjesme po pjesmama mužjaci pjevaju u cijelim skupinama. To je samo, na prvi pogled, dugotrajno cvrkutanje tih ptica čini se nejasnim i kontinuiranim. U stvarnosti, kit ubojice pjeva pjesmu koja se sastoji od različitih razdoblja. Svaka od njih završava kratkom i suhom pukotinom. Zatim slijedi kratka tanka zviždaljka - a ptica započinje novu pjesmu.

    Povremeno, čopor odleti kao na znak, ali nakon nekog vremena u malim grupama vraća se na isto mjesto da se odmori, očisti perje, otpjeva svoje zvučne pjesme, a zatim ponovno sleti u nebo. Takva uzlijetanja popraćena su alarmantnim zvukovima - "tkalci". Tijekom gniježđenja može se čuti isti zvuk kad roditelji budu uznemireni u gnijezdu.

    Gniježđenje kitova ubojica

    Ove se ptice gnijezde u ruralnim područjima Sjeverne Europe i Sjeverne Amerike, Bliskog istoka i Azije, Japana i Sjeverne Afrike, kao i južne Kine. Zmija kitova ubojica u Indoneziji, Mikroneziji, Južnoj Aziji. Obično gnijezde grade na mjestima s dovoljno hrane. Drugi preduvjet je dostupnost izvora vode.

    Najčešće se grade gnijezda u raznim gospodarskim zgradama: u potkrovlju, u kupalištima, u staji, ispod šupe.

    reprodukcija

    Kitovi ubojice su monogamne, monogamne ptice. Oženjeni parovi formiraju se u proljeće nakon povratka iz zimovanja. Svake godine, parovi se formiraju na novi način, međutim, postoje slučajevi kada nakon uspješnog legla zadrže suživot nekoliko godina.

    Mužjaci privlače ženke, šire repove i prave trešnje. Mužjaci su ostali bez para, često se pridružuju formiranoj "obitelji" i ostaju s njima tijekom cijele sezone. Iako ne hrane piliće, aktivno sudjeluju u izgradnji i zaštiti gnijezda koje ima oblik zdjele. Ptice ga grade od vlažne gline i meke trave. Obično se montira ispod kamena ili baldahina.

    Sezona parenja traje od svibnja do kraja kolovoza. Oba roditelja grade gnijezdo za buduće potomstvo. Tijekom sezone obično postoje dva legla. Ženka u prtljagu stavlja od četiri do sedam jaja, u drugom - od tri do šest. Jaja su bijela s smeđkastim, ljubičastim ili sivim mrljama. Oba roditelja inkubiraju kvačilo.

    Period inkubacije traje oko petnaest dana. Nestlings se izlegu potpuno goli i bespomoćni. Roditelji hrane dojenčad do 400 puta dnevno, a prije nego što pilićima daju kukac, gutljaj ga prevrće u čvrstu kuglu. Potomstvo je u gnijezdu dvadeset dana. Nakon tog razdoblja mlade ptice moraju naučiti letjeti.

    Krajem rujna možete vidjeti masovni odlazak pilića. Mlade ptice koje su postale neovisne od velikih jata i lete u potrazi za hranom duž obala jezera i močvara, uz riječne livade. U rujnu se u pojedinim jatima broj lasta povećava na tisuću, a ponekad i više. U ovom trenutku počinje let do mjesta zimovanja.

    Kit ubojice hrani u zraku. Leteći iznad otvorenih mjesta ili preko šume, u blizini naseljenih područja, ponekad oko pašnjaka, ove ptice hvataju razne insekte. Ponekad uspiju zgrabiti insekte koji sjede na zidovima zgrada ili trave, rijetko skupljaju hranu s tla.

    Budući da se lastavica hrani u doslovnom smislu riječi u hodu, vjeruje se da se ponašanje tih ptica može prosuditi o tome kakvo se vrijeme očekuje u bliskoj budućnosti. Međutim, to nije posve točno. Barn Swallows hvataju insekte, uvijek leteći na malim visinama. Te brze i gradske lastavice love na velikoj nadmorskoj visini, a navečer, kada insekti odlaze, spuštaju se dolje. U svakom slučaju, ponašanje lastavica ne može se ocjenjivati ​​na kiši koja se približava.

    Očuvanje obrasca

    Kitovi ubojice su ptice koje većinu svog života provode u zraku. Zato ptice jako ovise o klimatskim uvjetima. Uz produljeno loše vrijeme umiru u velikim količinama. Na primjer, ornitolozi su svjesni incidenta koji se dogodio u Švicarskoj (1974.). Tada je stotine tisuća lastavica dugo umiralo zbog nedostatka ljetnog vremena.

    Nisu ravnodušni stanovnici zemlje pokušali sve od sebe spasiti ptice - skupljali su polumrtve ptice i prevozili ih u tople mediteranske zemlje. Nažalost, zemlja lastavice umiru ne samo zbog lošeg vremena. U Italiji im je dopušten lov.

    Nesumnjivo, globalna ljudska ekonomska aktivnost negativno utječe na broj vrsta. Lastovsko selo, kako se može vidjeti iz njegovog imena, ne podnosi beton i asfalt. Smanjenje zelenih površina, rijeka i ribnjaka dovodi do smanjenja broja ovih ptica. I taj se proces odvija katastrofalno brzo.

    U mnogim europskim zemljama, kako bi se privukle lastavice, da bi se očuvale vrste, glina, zemlja i gnoj se ulijevaju u posebne kontejnere tako da ptice nemaju građevinski materijal za gnijezda.

    Barn Swallow: opis

    Zanimljive informacije. Lastavica se može nazvati jednom od najslađih ptica selica. Veličina ovog proljetnog glasnika je vrlo mala, duljina tijela je 15–20 cm, raspon njezinih dugih oštrih krila je 30–35 cm, a mala je težina samo 18–20 g. Lako je lako prepoznati dugu rep, koja ima duboki rez u obliku vilice.

    Perje ptice iznad je plavo - crno, ispod - blijedo bež. Na čelu i prednjem dijelu vrata, gutljaj staje ima svjetla mjesta smeđe nijanse. Moguće je razlikovati ženku od muškarca po repu, u “djevojčici” je nešto kraća od “dječaka”. Boja mužjaka je više zasićena, perje ženki je manje kontrastno.

    stanište

    Stanište male ptice je prilično veliko. Ptice lastavice nalaze se u Sjevernoj Africi, Sjevernoj Americi, Europi i Aziji. Ova divna stvorenja zimi u Južnoj Americi, Africi i Aziji.

    Već po samom nazivu ptice možemo procijeniti da lastavica radije gradi svoje seosko gnijezdo na selu. Ove građevine u obliku lasta možete vidjeti na zidovima stambenih i poslovnih prostora, kako u selima tako iu malim gradovima. Ptice se osjećaju mnogo ugodnije u tišim mjestima. Najčešće se njihova gnijezda promatraju u seoskim štalama ili šupama, dok na velikim farmama ove ptice ne žive.

    Kao što smo već spomenuli, ljudi su odavno vjerovali da lastavice u kuću donose sreću, pa kako bi te ptice privukle svojim domaćinstvima, vlasnici organiziraju posebne drvene konstrukcije s uglovima koji su pogodni za gniježđenje. Pomaže u održavanju populacije malih i korisnih stvorenja.

    Način života

    Barn Swallow je dnevna. To je ptica selica koja dolazi iz zimovanja sredinom svibnja. Prije početka lipnja, okretna pernata stvorenja su zauzeta gradnjom gnijezda, a nakon rješavanja stambenih problema, ptice odmah polažu jaja i inkubiraju. Odlaze u toplije zemlje u rujnu.

    Selo guta živi u velikim jatima, vole sjediti u skupinama na žicama i glasno cvrkutati. Njihova pjesma završava ugodnim triljem. Mnogo je vjerojatnije da će sjesti na zemlju nego druge vrste gutanja. Ptice gnijezde u velikim kolonijama, svaki par ptica ljubomorno štiti i brani područje blizu svog gnijezda.

    Što se proguta

    Dijeta ovog malog stvorenja sastoji se uglavnom od letećih insekata. Ovaj izbornik uključuje komarce, muhe i leptire. Kada je vani hladan ili vani, kukci se skrivaju, a gutljaj štali mijenja leteće kukce za puzanje pauka i gusjenica. Svi znaju da prije kiše ptice lete vrlo nisko iznad vode, ali da li svi znamo da to čine jer u lošem vremenu insekti koji žive u blizini vode počinju se aktivno kretati, čime se pticama pruža prilika rad za hranu.

    Kada gladna riba cvile u gnijezdu, par lastavica mora raditi od jutra do noći da nahrani proždrljivog mladića. Ptice - roditelji donose insekte svojim bebama u jednjak, a tijekom dana pet će pilića trebati oko četiri stotine obroka.

    ŠTO JESTI

    Barna Swallow jede leteće kukce. To su različite vrste muha: humeri, zatvorene muhe, kao i komarci i leptiri. Za vrijeme hladnog i kišnog vremena, lastavice pronalaze malo hrane, pa im je potrebno više vremena za dovoljno. Poznato je da u lošem vremenu lastavice lete nisko iznad vode - to je zato što ptice u ovom trenutku hvataju insekte, koji žive u blizini vode i postaju aktivni u lošim vremenskim uvjetima. Prema drugoj verziji, vlažan zrak krila insekata, i oni su prisiljeni letjeti niže.

    U slučaju nedostatka hrane, lastavica popunjava svoju prehranu gusjenicama i paucima. Lastavica koja hrani piliće unosi u gnijezdo mnogo insekata koji se čuvaju u jednjaku. Tijekom dana, jedan roditeljski par seoskih gutljaja treba dovesti u gnijezdo, gdje ih čeka 5 gladnih pilića, približno 400 takvih porcija.

    LIFESTYLE

    Lastavica je ptica selica, pa u jesen ostavlja gnijezda i leti na jug. U zimi u umjerenoj klimi ova ptica ne bi našla dovoljno letećih insekata - glavne hrane. Progutajte šupe nakon povratka iz zimovališta. Razlikuje se od većine drugih ptica selica, koje se pojavljuju odmah nakon gniježđenja. Prije jesenskih letova, lastavice se ujedinjuju u velika jata, koja mogu brojiti nekoliko stotina, a ponekad i tisuće ptica. Ponekad se ptice prisiljavaju na spavanje u gustišama trske ili na žicama vodova.

    REPRODUKCIJA

    Gutljaj štale, s iznimkom razdoblja gniježđenja, vodi kolektivni način života. Tijekom sezone parenja žive u parovima. Trenutno par čuva svoje malo područje oko gnijezda. Često se nekoliko parova gnijezdi pod istim krovom staje ili struje. Sezona parenja za lastavice počinje u svibnju. Tijekom izgradnje gnijezda, obje ptice sakupljaju male grudice zemlje i vlaže ih slinom. Iz tog materijala, ženka formira gnijezdo u obliku šalice, koje je opremljeno s obje ptice. Gnijezda se izležu u 13-18 dana. Hrana za njih proizvodi i žensku i mušku. U povoljnoj godini, lastavice se mogu gnijezditi dvaput ili čak tri puta.

    PREGLED PRIJENOSA

    Lastavica je lako prepoznatljiva po svijetlom, briljantnom, plavozelenom repu s ljubičastom nijansom i karakterističnim oblikom repa s dubokim prorezom i dugim repnim perjem sa strane. Ljeti, gledajući pod krov štala, gotovo uvijek možete ugledati karakteristično, zdjelično gnijezdo ove ptice koja se zaglavila na stropu. U jesen se mogu vidjeti lastavice koje se skupljaju u velikim jatima prije odlaska na zimovališta.

    ZANIMLJIVOSTI, INFORMACIJE.

    • Tek nedavno, zahvaljujući vezanju ptica, potvrđeno je da lastavice koje provode ljeto u Srednjoj Europi lete u Južnu Afriku za zimovanje.
    • Za vrijeme boravka na zimovalištima (u Africi) zemlja proguta hranu ne samo letećim kukcima, već i mravima.
    • Pjesma lastavice sastoji se od cvrkutavih i prelijevajućih tonova, a završava pištaljkom, koja podsjeća na zvuk satova koji se uključuju. Barn Swallows pjevaju u letu i tijekom odmora, sjedi na krovovima i telefonskim žicama.
    • Vjeruje se da se poznata izreka "jedna lasta ne čini proljeće" pojavila u staroj Grčkoj.
    • Rezultati utrke kola u starom Rimu objavljeni su u Volterri, koja se nalazi 200 km od Rima, na ovaj način: lastavice su bile vezane za pobjedničke boje pred njihovim nogama i puštene.

    KARAKTERISTIČKE ZNAČAJKE LAKOVA. OPIS

    muški: čelo i grlo crvenkasto-crvenkasti, dugačak račvasti rep. Leđa su boje plavog čelika s ljubičastom nijansom, na repu bijele mrlje perja. Trbuh i prsa su bijeli.

    ženski: perje na unutarnjoj strani repa je kraće, a perje manje svijetlo.

    jaja: ženka polaže 3-6 jaja. Jaja su bijela sa sivim i smeđe-crvenim mrljama i mrljama.


    - Stanište lastavice

    Gdje je živio SELO

    Ljeti ova ptica selica živi gotovo u cijeloj Europi i na mnogim mjestima na sjevernoj hemisferi. Zimi živi u toplim regijama Južne Afrike. Gnijezdi se u Sjevernoj Americi, Sjevernoj Africi i Aziji.

    ZAŠTITA I OČUVANJE

    Gutljaj štali je savladao umijeće preživljavanja i drži se blizu ljudi. U opasnosti je izvor hrane - leteći kukci.

    Gnijezdo za lastavicu (Hirundo rustica). Videozapis (00:00:25)

    Gnijezdo gutljaja štali (kitovi ubojice, Hirundo rustica). Hranjenje pilića. Susjedstvo u selu Novodmitrievskaya, Krasnodar regiji. Ova lasta odlučila je izgraditi neobično mjesto za gnijezdo: krov autobusnog stajališta. Bilo je lako doći ovamo, ali djeca su sigurno odrasla - nitko ih nije uvrijedio.

    Selo i gradske lastavice: zanimljivosti

    Srodna vrsta lastavice u staji je Gradska lasta, to su najčešće vrste ovih ptica selica. O njihovim životima poznato je mnogo zanimljivih činjenica:

    1. Pjesma lastavice sastoji se od zvonjavanja “viv-vit”, ali kad ptice uoče opasnost, alarmantno signaliziraju svim članovima ogromnog stada, upozoravajući na to glasnim “zamahom”.
    2. Događa se da pilići iz posljednjeg legla nemaju vremena da postanu jači i ne mogu letjeti zajedno s jatom u tople zemlje s nastupom hladnog vremena. U ovom slučaju, lastavice - roditelji ne napuštaju svoje slabe bebe i ostaju s njima sve dok ne mogu letjeti zimi.
    3. Dok zimski san u Africi, lastavice se hrane mravima, a ova sorta je vrlo popularna u uobičajenom jelovniku letećih kukaca.
    4. U novije vrijeme, znanstvenici su naučili, zahvaljujući zvonjavanju lastavica, da se nakon ljetnog razdoblja u Srednjoj Europi ove ptice šalju na zimu u Južnoj Africi.
    5. Tijekom dugih letova prema toplim rubovima lastavice, nažalost, često umiru od iscrpljenosti i gladi.
    6. Barn Swallow ne može živjeti bez pjevanja.Pjeva kad traži let u letu, pjeva kad se ljulja, sjedne na žice i pjeva kad se samo odmara.
    7. Kada je u antičkom Rimu, nakon što su najavljene utrke kočija, heroj preuzeo prvo mjesto, a lastavice su bile vezane za noge pobjednika i ptica je puštena u nebo kao simbol pobjede i slobodnog leta.

    Pogledajte videozapis: TOP 10 Kad Morski Psi NAPADNU (Svibanj 2020).

    Загрузка...

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

  • zoo-club-org