Ptice

Orlovi: opis i način života

Pin
Send
Share
Send
Send


Orao je velika ptica, spada u red sokolova. Raspon krila čak i najmanjeg člana obitelji dostiže 130 cm, zbog čega su goleme ptice pravi lovci. Lebdeći u zraku, grabežljivac se brine za potencijalni plijen, a primijetivši ga pada kao kamen, ispušta oštre kandže.

Orao može uhvatiti plijen - od zeca do antilopa. Sve ovisi o tome gdje ptica živi. Potrebno je detaljnije razmotriti koje su vrste orlova poznate i gdje preferiraju živjeti.

Tko su orlovi

Do danas postoji nekoliko klasifikacija orlova. Neke su vrste međusobno toliko slične da ornitolozi moraju provoditi genetska ispitivanja kako bi utvrdili kojoj vrsti pripada ptica.

Strašan grabežljivac nepretenciozan prema staništu. Može se naći na mnogim osamljenim mjestima svijeta, gdje osoba nije u stanju narušiti mir velikih ptica. Postoje orlovi u Africi, Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Granice njihovih staništa prolaze kroz šumsku tundru na sjeveru iu pustinjama na jugu.

Ptice se radije nastanjuju u planinama, grade gnijezda u pukotinama stijena i na visokim stablima. Budući da je orao dosta masivan, ima veliko tijelo i široka duga krila, gnijezdo bi također trebalo biti prostrano. Za njegovu izgradnju neke vrste ptica koriste ne samo velike grane, nego i kamenje.

Da biste razumjeli koliko je poseban predator, možete se upoznati s zanimljivim činjenicama iz života ptica. Tako u prosjeku raspon krila orlova doseže gotovo 2 m s duljinom tijela 90 cm, au zraku se može kretati brzinom sportskog automobila (do 240 km / h). Ako je grabežljivac uočio žrtvu i požurio za njom, tada za vrijeme ronjenja može ubrzati do 300 km / h.

Svi članovi obitelji Eagles odlikuju se oštrim vidom. Ptica može vidjeti plijen na udaljenosti većoj od 3 km. Istovremeno pokriva područje od više od 11,5 km². Ako uzmemo u obzir da zbog posebne strukture krila, grabežljivac može ustati u zrak čak i za vrijeme uragana, onda možemo reći da je orao pravi vlasnik zračnog elementa, ima samo jednog neprijatelja - čovjeka.

Bračni odnosi i pojam života

Užasni grabežljivci - monogamna stvorenja. Nalaze par koji doseže pubertet i nikada se ne razdvajaju. Koliko orao živi u obitelji? Ornitolozi poznaju par ptica koje postoje već više od 35 godina. Znajući koliko živi orlovi, ovo razdoblje izgleda ogromno. Doista, u njihovom prirodnom staništu, prosječan životni vijek predatora ne prelazi 25 godina.

Koliko godina su ptice živjele? Kondore karakterizira najveća dugovječnost. Prema rezultatima brojnih opažanja utvrđeno je da njihov životni vijek doseže 65 godina. Kondori su najveće ptice koje lete u zapadnoj hemisferi. Mjesto na kojem žive orlovi ove vrste su američki Andi. Ptice se hrane svježim truplima mrtvih životinja i ne preziru strvinu. U potrazi za plijenom, ptice lete iznad planinskih dolina više od 200 km dnevno. U nedostatku velike hrane, mogu uništiti ptičja gnijezda napadajući piliće.

U prirodi mladi orlovi počinju loviti već 3 mjeseca, ali mogu stvoriti par u dobi od 4-5 godina. Od trenutka rođenja, orlovi se aktivno bore za postojanje. Dva mjeseca jači pojedinac pokušava gurnuti slabića iz gnijezda. Ako posljednji preživi, ​​odnos postaje bolji i pilići žive mirno u gnijezdu.

Još jedna zanimljiva činjenica je da se i najveće ptice mogu pariti u letu. Masa pojedinca ovisi o tome koliko dugo orao živi. No, bez obzira na to, ženski grabežljivci su uvijek veći od mužjaka. Ta činjenica ne sprječava vjernu džentlmenu ne samo da pomogne prijatelju da jede i lovi dok jaja jaja, nego i da to učini sam.

Velika ptica također lovi u zraku: može uhvatiti manjeg čovjeka i oduzeti mu plijen.

Popis najčešćih vrsta

Trenutno u svijetu postoji 16 vrsta ptica koje pripadaju obitelji sokolovih orlova. U novije vrijeme bilo ih je više, ali, prema zanimljivim činjenicama, jedna vrsta izumiranja. Razlike u izgledu ptica su beznačajne. Često se mogu razlikovati samo po masi i dimenzijama. Veličina u svijetu ptica također određuje tko je jači, tko je gospodar na nebu.

Južni stanovnik

Od velikog interesa za znanstvenike je sokolov orao. Veličina ptica - 65-70 cm, težina - oko 2,5 kg. Prema ornitolozima, u prošlosti je ova ptica svugdje pronađena u tropskim i suptropskim zonama istočne polutke, ali danas grabežljivci žive u malim područjima koja se nalaze duž ekvatora. Orao sokolov obitava u južnoj Europi, sjevernoj Africi, nekim dijelovima Turkmenistana i Tadžikistana. Povremeno se nalazi u južnoj Kini. Najrazličitiji orao najčešći je u Indiji, gdje se često naseljava u području prekriveno grmljem otpornim na sušu.

Životni vijek vrste rijetko prelazi 30 godina. Hawk Eagle preferira jesti male sisavce i ptice. Dakle, njegov uobičajeni plijen - zečevi, divlji golubovi ili jarebice. U ovom slučaju, orao slijedi životinju ne samo na tlu, već iu zraku. On je u stanju uhvatiti plijen u letu. Tako nastupa još jedan predstavnik ptica grabljivica - sokol. Muškarci i žene ostaju vjerni jedni drugima dok žive zajedno.

Mala, ali udaljena

Obitelj sokolovog roda Eagles uključuje pernatu, a njezine dimenzije ne prelaze sarca. Ovaj orao-patuljak, tako nazvan po svojoj maloj veličini. Duljina krila grabežljivca je oko 130 cm, patuljak je ptica selica, ljeto provodi u toplim dijelovima Euroazije, au jesen ide na zimovanje u Africi. No, na jugu kontinenta postoje mjesta na kojima patuljasti orao živi tijekom cijele godine. Opis vrste uključuje činjenicu da, za razliku od većine orlova, patuljasti muški i ženski zima odvojeno zime. U proljeće se ponovno spajaju obitelji i pojavljuju se 1-2 pilića u gnijezdu.

Patuljasti muškarac nježno brine za svoju prijateljicu, hvata svoju igru ​​i hrani je tijekom tog razdoblja, sve dok ne napusti gnijezdo, izlegne jaja. Koja je razlika između muškog patuljka i ženke? On je mali manji prijatelj. Ali to ga ne sprječava da ima jake šape i kljun, zahvaljujući kojima se može nositi s velikom životinjom poput zeca ili zmije.

Najveća ruska ptica grabljivica

U Stavropol Territory, možete pronaći najveći orao Rusije. Njegova težina doseže 4,8 kg, a raspon krila 2,3 m. To je stepski orao koji leti do Indije i Afrike za zimovanje. No, takve zanimljive činjenice su poznati, koji kažu da u Ruskoj Federaciji na području Zapadnog i Istočnog Sibira, u stepama Ukrajine borave sjedeći ptice koje ne napuštaju kuću čak i tijekom hladne sezone.

U čemu je razlika između takvog perja i orla selica? Prema znanstvenicima, ništa. Na fotografiji možete vidjeti da uobičajena duljina tijela predatora varira između 60-80 cm, težina nije veća od 3,2 kg. Kljun orla je crno-siv, šape su mu crne, jake i mišićave. Tijekom leta ptica širi svoja krila tako da perje na njima izgleda kao prsti. To omogućuje orlu da pluta dugo vremena. Veličina repa je dovoljno velika, perje je zaobljenog oblika, nalik na klin u obliku.

Ženka i mužjak razlikuju se jedni od drugih samo po veličini. Kao i svi orlovi, oni se ne dijele tijekom cijelog života.

Koji orao jede u stepama? Mali sisavci (voluharice, vjeverice, hrčci), zečevi, zmije, gušteri i ptice postaju plijen ptica. Značajke ptica su vrlo neobične: događa se da mora trčati po tlu u potrazi za osobito žustim plijenom. Ako je potrebno, orlovi u Rusiji mogu dugo ležati u blizini rupe gopher ili hrčak, čekajući da gleda iz skloništa.

Užasni zlatni orao i druge vrste

S obzirom na vrste i nazive predstavnika roda orlova, nemoguće je ne prisjetiti se zlatnog orla. Težina ovog diva može doseći 7 kg, raspon krila orla je 2,4 m. Veličina mužjaka je gotovo 1/3 manje od ženki.

Zlatni orao preferira naseljavanje u planinskim predjelima, daleko od mjesta gdje je gužva. Rasprostranjena je širom sjeverne polutke. Golden Eagle ima vrlo dobar vid, ali noću ne vidi gotovo ništa. Stoga, grabežljivac radije lovi tijekom dana. Obično hvata svizce, zečeve, skunke, pa čak i kornjače. Poznato je da veliki razbojnici ne prestaju napadati jastrebove i ne grizu leševe mrtvih životinja.

Osim toga, trebali biste uzeti u obzir i druge vrste grabežljivaca koji su uključeni u obitelj. Među njima su:

  1. Indijski sokol - pronađen u tropima Indije i Malezije.
  2. Groblje je nastanjeno u šumsko-stepskim dijelovima Euroazije (sve do Bajkala). Za zimovanje leti u Indiju, na jugu Kine.
  3. Španjolsko groblje - područje pokriva samo Iberijski poluotok.
  4. Kamen - odabire stepe i savane za život, uobičajen je u Africi, Indiji i susjednim zemljama.
  5. Veliki pjegavi orao, poput sokolova, živi na području od Kine do Finske. Za zimu leti u južne regije.

Broj svih pripadnika roda orlova postupno se smanjuje, mnogi su na rubu izumiranja.

Kratak opis orla

Veličina orlova je 45-95 cm, a raspon krila 1-2 metra. Najveći predstavnik ovog roda ptica je Zlatni orao, za usporedbu, njegov raspon krila doseže 240 cm.

Boja perja orlova varira od sive ili svijetlo smeđe do tamne, tamno smeđe ili crno-smeđe. No, tu su i svijetle točke u obojenosti, obično na krilima i repu. Općenito, boja ptica ne može se nazvati monotonom.

Karakteristične značajke orlova su snažne noge, zatečene do samih prstiju, kao i vrlo jake kandže. Kljun im je prilično velik, stisnut sa strane, zakačen dolje.

Orlovi imaju vrlo oštar vid - mogu vidjeti zeca na udaljenosti od 2 km. Štoviše, oni mogu odmah odrediti veličinu objekta i udaljenost do njega. Istina, ptice mogu iskoristiti svoju izvrsnu viziju samo tijekom dana. Prema tome, oni su aktivni tijekom dana.

Način života orlova

Dijeta orlova ima nevjerojatnu raznolikost. U prehranu ulaze mali sisavci (osobito glodavci ili isti zečevi) i vodozemci (npr. Žabe) i gmazovi (kornjače, zmije, gušteri), kao i druge ptice. Predatori također love velike životinje: ovce, srne ili jelene. Ne prezrite ptice i strvine.

Zanimljivo je da orlovi mogu loviti u parovima. Obično se uzdižu iznad i paze na igru ​​koju napadaju. Ali oni mogu napasti iz zasjede, koja se najčešće nalazi na drvetu. Za svakog plijena imaju poseban način ubijanja.

Orlovi su uobičajeni u Euroaziji, Africi i Sjevernoj Americi. Njihov je broj vrlo nizak, pa su ptice rijetke. Najveća vjerojatnost da ih se susretne u planinama.

sokolovi
Sokolovi su rod brzih ptica grabljivica. Jedan od njegovih predstavnika je Sapsan - najbrža životinja na svijetu.

jastrebovi
Sokolovi su grabljivice, od kojih je nekoliko desetaka vrsta. Razlikuju se brze brzine leta.

Orao (ptica): opis i fotografija, veličina, izgled i karakteristike

Većina vrsta orlova odlikuje se impresivnom veličinom, duljina tijela nekih pojedinaca doseže 80-95 cm, a ženski orao je mnogo veći od muškog. Težina orla može biti 3-7 kg. Iznimke su male vrste: patuljasti orao i stepski orao.

Predstavnici roda odlikuju se masivnim tijelom s razvijenim mišićima i prilično dugim, snažnim nogama, podignutim do nožnih prstiju. Glava orla je zbijena, vrat je jak i mišićav. Mobilnost velikih očnih jabučica je mala, ali dobro razvijen vrat nadoknađuje taj nedostatak.

Impresivne kandže i snažni kljun orla imaju zakrivljene krajeve, što pticu čini nevjerojatnim grabežljivcem.

Tijekom života kljuna i kandži orla imaju tendenciju da rastu, ali ih ptica melje tijekom svog života.

Duga široka krila orla u dometu dostižu 2,5 metra, što omogućuje grabežljivcu da se dugo uzdiže na udaljenosti većoj od 700 metara iznad tla.

Rep orla je kratak i uski, klinastog oblika i raširen u nekim vrstama.

Afrički grbasti i grbasti orlovi imaju "ukras" u obliku hrpe dugačkih pera koje krune glavom.

Afrički orlovac, Spizaetus Coronatus

Filipinski Eagle Pithecophaga jefferyi

Priroda je orlu obdarila iznimno oštrim vidom, zahvaljujući kojem grabežljivac s velike visine pazi na mali plijen (gušteri, zmije, miševi). Primjerice, orao zlatni orao primjećuje zeca na udaljenosti do 2 km. Koristeći periferni pogled ptice, orao može promatrati površinu do 12 četvornih kilometara.

Sluh se uglavnom koristi za komunikaciju, ali miris orla je slabo razvijen.

Boja perja orla, ovisno o vrsti, može biti monotona s raznovrsnim ili kontrastnim. Primjerice, boja zlatnog orla je crno-smeđa sa zlatnim perjem na potiljku, zbog čega je engleski naziv ptice naveden kao “zlatni orao”.

Let orla karakterizira posebna sposobnost manevriranja snažnim i dubokim lupanjem krila. Orao je ptica koja se čak i uz jake udare vjetra lako nosi sa strujanjem zraka i, nakon što je uočila potencijalni plijen, može preletjeti brzinom do 320 km / h.

Životni vijek orla je oko 30 godina, osobito velike vrste žive do 40-50 godina.

Što orao jede u prirodi?

Ovisno o vrsti i dometu, male i srednje životinje postaju plijen orla: miševi, zečevi, svizaci, kune, ježevi, lisice, germine, goperi, zečevi, vjeverice. Veliki grabežljivci napadaju mlade jelene, antilope, srne, mlade lisice i vukove, kao i stoku (krave i ovce). Često su orlovi plijen na ptice - golubove, divlje svinje, jarebice, guske i sove. Orlovi koji žive u Australiji iu Sjevernoj i Južnoj Americi hrane se vjevericama, papigama, šišmišima, soama, a ponekad i majmunima.

Neke vrste orlova pridonose prehrani riba, uranjajući u ribolov u vodi. Nemojte zanemariti gmazove (guštere, kornjače), insekte i strvine.

Glavni dio hranidbenog orla ulazi u tlo, ali ptice lete u letu. Ptica grabljivica lebdi nad zemljom dugo vremena i traži plijen. Tada orao visi u zraku, padne poput kamena, zgrabi plijen moćnim kandžama i nosi ga.

Gdje žive orlovi?

Raspon raspodjele orlova je vrlo širok, a stanište ovisi o vrsti ptica. Ipak, svi članovi obitelji radije se udaljavaju od civilizacije i čovjeka, birajući planinske ili poluotvorene krajolike.

Primjerice, zlatni orao koji živi u Rusiji (na sjeveru Kavkaza i južno od Primorja) gnijezdi se u teško dostupnoj zoni šume, a njegov australski rođak, klinasti bik-orao, ugodno se osjeća u šumama Nove Gvineje. Stepski orlovi obitavaju u stepama i polu-pustinji, nastanjujući ih od Transbaikalije do obale Crnog mora. Orao-groblje odabralo je šumsko-stepsku Ukrajinu, kazahstanske stepske regije, šume Češke, Španjolske i Rumunjske. Postoje orlovi u Iranu i Kini, u Mađarskoj i Slovačkoj, u Grčkoj i Njemačkoj.

U čemu je razlika između orla i orla?

Unatoč tome što pripadaju istoj obitelji sokolova, orao i orao se razlikuju, uglavnom na način života. Orao obitava u planinskim, pustinjskim i šumovitim predjelima, a orao bira za gniježđenje obale akumulacija, jer se obično hrani ribama, životinjama i pticama koje žive u blizini vode. Što se tiče vanjskih razlika između orla i orla, one također postoje:

  • šape orlova su vrlo gusto operenne, dok orlovi imaju šape u donjem dijelu koje nemaju tako "pametno" perje,
  • kljun orla je snažniji i nešto veći od onog orla,
  • rep orla je klinastog oblika, a rep orla je prilično uzak i kratak.

Koja je razlika između orla i jastreba?

  • Najvažnija razlika između orla i jastreba je njegova veličina: sokol je mnogo manji od orla.
  • Krila jastreba su kratka, blago zaobljena i blago savijena, dok su krila orla duga, široka, s dometom do dva i pol metra.
  • Rep orla je kratak, ali sokol ima dugačak rep.
  • Još jedna razlika između ovih ptica je vrsta leta: orao dugo leti, lebdi u zračnim strujama, letenje nije tipično za jastreba.

U čemu je razlika između orla i sokola?

  • Za razliku od orla, sokol je graciozniji i ne tako velik. Težina sokola rijetko prelazi 1 kg, a težina orla iznosi 3-7 kg.
  • Raspon krila sokola je 1 metar, raspon krila orla doseže 2,4 metra.
  • Falcon krila nisu tako široka kao orlova, pa sokol nije tako majstor u rastućoj struji.
  • Što se tiče načina života, postoje razlike između orla i sokola. Sokolovi se nužno gnijezde na visini, jer za početak leta trebaju potisnuti, ali orlovi imaju dovoljno "ubrzanja", što im omogućuje da organiziraju gnijezda čak i na tlu.
  • Orlovi su zainteresirani za "mljevenu" hranu, hrane se ne samo pticama, nego i sisavcima, glodavcima, ribama i vodozemcima. Falcon je rođeni zračni lovac, a ptice postaju njegov glavni plijen.

Koja je razlika između orla i zmaja?

  • Коршун – обладатель короткого, загнутого крючком, но достаточно слабого клюва, а у орла клюв очень мощный и прочный.
  • Как и орел, коршун легко и по долгу может парить в поднебесье, но по полету этих птиц сразу отличишь. Коршун имеет кажущиеся чрезмерно длинными крылья и такой же длинный хвост в форме вилки. Орел гораздо крупнее по размеру, его крылья широкие, с растопыренными по краю и на концах перьями, хвост короче, чем у коршуна.
  • Орлы – отменные охотники с отличным зрением, маневренные и стремительные при атаке. Zmajevi su pomalo flegmatični i lijen: ne odlikuju se svojom agilnošću i brzinom, već se često hrane činjenicom da će ih uzeti iz već ulovljenog plijena drugih ptica, bez omalovažavanja.
  • Za gniježđenje kite bira visoka, često pojedinačna stabla. Često postoje slučajevi kada zmaj zauzima tuđa gnijezda. Orao gradi gnijezda u šumama i na strmim liticama, kao i na površini zemlje.

Uzgoj orlova

Pubertet ženki i mužjaka počinje u dobi od 4-6 godina, čak i prije stjecanja "odijela" odraslog perja. Orlovi biraju svog suputnika i zadržavaju vjernost brakom dugi niz godina. Sezona parenja ovisi o stupnju otpornosti, u migratornim vrstama traje od sredine zime do travnja.

Orlovske igre za parenje karakteriziraju spektakularne zračne figure uz sudjelovanje oba člana para: jurnjava jedan za drugim, valovit let, oštar zaron i spiralna rotacija.

Područje gniježđenja usko je čuvano od drugih grabežljivaca, a gnijezdo orla visoko je smješteno u granama drveća, na stjenovitim vijencima iu nišama. Ponekad se orlovi mogu izabrati za gniježđenje geodetskih tornjeva i podupirati autoceste visokog napona.

Par orlova može koristiti isto gnijezdo nekoliko sezona za redom, dovršavajući i obnavljajući svoj dom.

Zidarstvo sadrži od 1 do 3 sivo-bijela jaja s tamnim mrljama. Odgoda se javlja s razlikom od 3-4 dana.

Inkubacija kvačila traje 40-45 dana, a mužjak ponekad zamjenjuje ženskog orla.

Pokriveni sivim i bijelim dlakama, orlovi se izležu na isti način kao što su jaja položena. Prvo mladunče ima veće šanse za preživljavanje, pokazujući agresiju na braću ili sestre. Roditelji su potpuno ravnodušni prema tom ponašanju prvog potomstva.

Bespomoćne piliće hrane ženskog orla, trgujući plijen koji muški donose na male komadiće. Na dan 65-80 dana mladi pilići ustaju na krilo i lete iz gnijezda, iako u prvoj godini života rijetko napuštaju područje gniježđenja.

Vrste orlova, imena i fotografije

Obiteljski sokol uključuje 70 rodova, koji sadrže 14 podfamilija, ali među njima su jastrebovi, i orlovi, i zmajevi, i lešinari, i žabari. Sadašnja klasifikacija uključuje 17 glavnih vrsta orlova, koji imaju svoje osobine. Evo nekih od njih:

  • Zlatni orao (lat. Aquila chrysaetos)

Najveći orao na svijetu, težina pojedinaca može doseći gotovo 7 kg. Duljina tijela 76-93 cm, raspon krila 1,8 - 2,34 metara. Osobitost oblika je stražnji rub krila, zakrivljen kada lebdi u obliku latiničnog slova "S". Mladi orlovi zlatnih orlova odlikuju se gotovo crnom bojom perja s bijelim, “signalnim” mjestima na krilima, što je tipična obrana od agresije starije generacije.

Zlatni orlovi su uobičajeni u zapadnom dijelu sjevernoameričkog kontinenta, u središnjem Meksiku, Africi, Aziji, u planinskim područjima europskog teritorija, na otocima Mediterana. U Rusiji se nalaze posvuda od Amurske regije do Kamčatke.

  • Hawk Eagle (lat Aquila fasciataprethodno Heraaetus fasciatus)

Ima crno-smeđe perje leđa i bijeli peritoneum s poprečnim crtama tamne boje. Težina orla je oko 2,5 kg. Duljina krila je 46-55 cm, duljina tijela orla je od 65 do 75 cm.

Stanište ove vrste orlova obuhvaća južnu Europu, afrički kontinent (s izuzetkom Sahare) i srednjoazijske grmlje. U Europi se ta vrsta prakticira kao lov na ptice.

  • Kameni orao (lat. Aquila rapax)

Stanovnik stepa i savana jugo-zapadne Afrike, Iran, sjeverozapad Indije. Duljina tijela je 60-72 cm, raspon krila orla je 159-183 cm, a težina mužjaka iznosi 2 kg, težina ženki je od 1,6 do 2,5 kg.

Ova ugrožena vrsta orlova nalazi se u Crvenoj knjizi Rusije. Lukav i podmukli grabežljivac, ako je moguće, krade i odabire plijen od ptica koje gledaju. Vanjski vrlo sličan stepskom orlu.

  • Stepski orao (lat. Aquila nipalensis)

Odraslo perje je tamno smeđe boje sa svijetlim, crvenim pjegama na glavi. Duljina tijela orla je 60-85 cm, raspon krila orla iznosi 220-230 cm, a težina orla je od 2,7 kg do 4,8 kg.

Male vrste koje žive u stepama srednje i srednje Azije. Stepski orao je uvršten u Crvenu knjigu Rusije i nalazi se od Stavropolja južno od Urala. Zime u Africi, Indiji, Arapskom poluotoku.

  • Groblje (lat. Aquila heliaca)

Rijetke vrste, slične zlatnom orlu, ali s karakterističnim bijelim oznakama - epolete na ramenima. Jedna od najglasnijih vrsta orla, čiji se krik može čuti na udaljenosti od 1 km. Duljina tijela je 72-84 cm, raspon krila orla je 180-215 cm, a težina grabljivice je 2,4-4,5 kg.

Gnijezdi se u pustinjskim šumsko-stepskim zonama srednje Azije, Indije i Mongolije. U europskom dijelu Rusije nalazi se u Lipetsk regiji, oko Tambov, Krasnojarsk, Burjatija i Transbaikalia. Migrira u Izrael, Irak, Pakistan i afrički kontinent.

  • Orao-patuljak (lat. Aquila pennata)

Srednje veličine, težine do 1,3 kg, a ne dulje od 53 cm, nalikuju zvijezdama u veličini i izvedbi. Razmak krila orla-patuljka je samo 100-132 cm, a razlikuje se od tipičnih predstavnika roda suženim krilima i dugim repom.

Uzgajati u Libiji, Egiptu, Sudanu, Francuskoj, Grčkoj, Turskoj. U Rusiji, orao živi u predgrađima Tula i Tambov, Altai Territory i Transbaikalia. Glavno stanovništvo migrira na sjever Afrike i Bliskog istoka.

  • Srebrni orao (latinski Aquila wahlbergi)

Ptica grabljivica s rasponom krila od 130 do 160 cm, a duljina ptice je 55-60 cm.

Stanuje u zemljama Afrike južno od pustinje Sahara. Hrani se pticama, sisavcima i gmazovima. Viet gnijezda na drveću.

  • Kaffir Eagle (lat. Aquila verreauxii)

Ptica ima težinu od 3,5-4,5 kg. Duljina tijela doseže 70-95 cm, raspon krila orla je 2 metra. Hrani se malim sisavcima, glodavcima.

Kaffra Eagle živi u Etiopiji i istočnoj Africi: u Sudanu, Ugandi, Keniji, Somaliji, Demokratskoj Republici Kongo i Tanzaniji, Zambiji, Zimbabveu, Mozambiku, Lesotu i Južnoj Africi. Živi i na brdima i visoko u planinama, među stijenama, gudurama i ostacima vapnenca.

  • Mali oraščić (lat. Aquila pomarina)

Ptica ima težinu od 1,5-1,8 kg i dužinu tijela od 62 do 65 cm.

Ova vrsta orlova gnijezdi se na 2 mjesta na području Rusije (Sankt Peterburg, Novgorod, Moskva i Tula), u zemljama srednje i istočne Europe, u Turskoj. Stanuje u južnoazijskim zemljama, a zimi u zemljama istočne i jugoistočne Afrike. Hrani se malim sisavcima i gmazovima.

  • Veliki pjegavi orao (lat. Aquila clanga)

Ptica s tjelesnom težinom od 1,6-3,2 kg, dužine tijela od 65 cm do 73 cm u isto vrijeme, veća je i tamnija od malog pjegavog orla.

Gnijezdi se u zemljama istočne Europe, Rusije, Kazahstana, Kine, Mongolije. Zime u Indiji, Iranu, Kini, istočnoafričkim zemljama. Pjegavi orlovi najčešće žive u mješovitim šumama, na ravnicama, blizu rijeka, jezera i močvara. Hrani se malim pticama, glodavcima, gmazovima i gmazovima.

  • Australski patuljak (lat. Aquila morphnoides)

Ovo je mali orao koji živi u Australiji. Duljina tijela iznosi 45-55 cm, težina 815 grama, raspon krila orla je 120 cm.

Naseljava tropske i umjerene šume, preferira otvorena brdovita područja do guste šume. Hrani se glodavcima (štakori, miševi, zečevi), ptice, zmije i gušteri, insekti i riba.

Hawk Eagle

Vrste orlova težine do 2,5 kg i duljine 65–75 cm, dužine krila do 55 cm.

Očigledno, ranije je ovaj orao živio u tropskoj i suptropskoj zoni istočne polutke, a sada postoje izolirana područja uzduž ekvatora. Sokol-orao može se naći u južnoj Europi, u Sjevernoj Africi, koji se ponekad nalazi u prostorima od Turkmenistana do Tadžikistana, zauzima velike prostore u Indiji, a često se nalazi iu južnoj Kini. Hawk orlovi za gniježđenje odabrati područje pokriveno xerophytic (suša otporan) grmlje.

Hawk Eagle

Rudarski sokolovi orlovi ne prelaze veličinu zeca. To mogu biti i sisavci i ptice. Na primjer, jarebice ili divlji golubovi su prisutni u prehrani sokolovog orla. Obično sokolski orao napada plijen na tlu, ali može uhvatiti žrtvu u letu, poput sokola.

Hawk Eagle uhvatio je goluba. Par sokolovih orlova.

Par sokolovih orlova je vrlo jak. Par može živjeti zajedno za život. Jaja se izležu od siječnja do travnja. U većini slučajeva ženka polaže dva jaja, jedno ili tri jaja u gnijezdo - to je velika rijetkost. Jaja koja izležu ženke. U dobi od 10 tjedana, orlovi postaju neovisni.

U Europi je sokolov orao pod prijetnjom izumiranja, budući da brzi ljudski razvoj zemljišta za njihove potrebe i uništavanje prirode dovodi do uništenja opskrbe hranom.

Patuljasti orao

Mala vrsta orlova, više usporediva po veličini s buzzards. Ptica selica, uzgojni raspon patuljastog orla, je zona toplo umjerene klime u Euroaziji. Za zimovanje, patuljasti orlovi lete u Afriku. U južnoj Africi postoji populacija patuljastih orlova koji tamo žive tijekom cijele godine.

Raspon krila orlova ove vrste je maksimalno 130 centimetara. Ženke i mužjaci su jednako obojeni, iako su ženke veće.

Dignut orao.

Parovi ove vrste prezimljavaju odvojeno, ali za uzgoj ponovno se spajaju i grade gnijezdo na istom mjestu. U ovom trenutku, mužjaci se ponašaju prkosno, organizirajući neobičan show na nebu, izvodeći razne akrobacije.

Gnijezdo je izgrađeno muško i žensko, ispostavlja se široko, promjera oko metar. Obično se nalazi na masivnom stablu na visini od najmanje pet metara od tla, obično više.

Ženka polaže jedno ili dva jaja na kraju proljeća. Izležavanje jaja traje mjesec dana, dok muškarac hrani ženku. Nakon pojave orlova, ženka ih grije još nekoliko dana dok se ne naviknu na nove uvjete. Muškarac se i dalje brine o njoj, hrani je. Dva mjeseca kasnije, pilići će se izleći i napustiti gnijezdo.

Dva mlada patuljasta orla u gnijezdu.

Unatoč svojoj maloj veličini, patuljasti orlovi imaju vrlo jake šape, što im omogućuje lov relativno velike divljači, primjerice kunića. Može uhvatiti male ptice poput drozdova, čvoraka, vrabaca, šarana i drugih u letu. Ako je klima suha, patuljasti orao lovi gmazove, onda zmije i gušteri čine osnovu prehrane. Pokušava ubiti otrovne zmije udarcem u glavu, međutim, ima slučajeva kada su se otrovne zmije uspješno branile, a patuljasti orlovi umrli od ugriza. U zimskim prostorima ti se orlovi rado hrane termitima.

Indian Hawk Eagle

Indijski sokolov orao je mala vrsta orlova s ​​rasponom krila do 140 centimetara.

Indijski sokolov orao nalazi se u tropima indomalijske zone. Vrsta naseljava zimzelene, vlažne šume. Postoji nekoliko populacija indijskog sokolovog orla, koje su izolirane jedna od druge.

Indijski sokolov orao.

Lovi ptice male i srednje veličine, poznati su i slučajevi uspješnog lova ovog orla na vjeverice.

Gnijezdo je izgrađeno na visini od najmanje 25 metara. Polaže samo jedno jaje. Nema drugih podataka o reprodukciji ove vrste, budući da je ona malo istražena.

Zlatni orao - najveći je predstavnik cijele obitelji sokolova. Zlatni orao je jak i veliki orao. Raspon krila može doseći 240 centimetara, težina - 6,7 kilograma. U isto vrijeme, mužjaci su mnogo manji od ženki, muška težina može biti najviše 4,6 kilograma.

Orao orla.

Rasprostranjen po cijeloj sjevernoj hemisferi. Najčešće živi u planinama, na ravnicama vrlo rijetko. Izbjegava mjesta koja okupiraju ljudi i ispravno ih čini.

Lovi zečeve, glodavce i razne ptice. No, veličina vam omogućuje da pokušate na mladunčad jelena, ovaca i drugih velikih životinja.

Izuzetno oštar vid omogućuje orlu da detektira zeca na udaljenosti od dva kilometra. Ali zlatni orlovi dobro vide samo danju. Primijetivši plijen, orao se spušta do njega, a brzina zlatnog orla može doseći 320 km / h.

Zec, svizac, bjelanjak, gophers, skunks, pa čak i kornjače mogu postati plijenom zlatnog orla. U Bugarskoj kornjače čine petinu dijeta zlatnih orlova. U južnim dijelovima areala, zlatni orlovi mogu loviti zmije. Također može napasti jastrebove, što je uvredljivo. Zlatni orao ne izbjegava strvine, osobito zimi.

Orao plijena gleda van, lebdi u nebu. Ako je oblačno ili kišovito, zlatni orao gleda na plijen koji sjedi na brdu (drvo ili brdo).

Orlov zlatni orao u letu.

Mali plijen zlatnog orla hvata jednu šapu za vrat, a drugi iza leđa i lomi kralježnicu. Ako je potrebno, snažan udarac snažnog kljuna razbija arterije vrata. Ako zlatni orao pokuša ubiti velik plijen, ispušta nekoliko udaraca ove vrste, dok balansira, čvrsto se drži za žrtvina leđa.

Počnite se množiti u dobi od pet godina. Formirajući parove, zlatni orlovi ostaju vjerni cijelog života, dok je druga polovica živa. Orlova zlatna orla gnijezde se na teško dostupnim mjestima u planinama, rjeđe na drveću. Uvijek se odvojite od ljudi.

Ženski zlatni orao obično postavlja dva jaja u razmaku od 3-4 dana. Pilići se rađaju u istom intervalu. Stariji pilić je agresivan prema mlađima, uzimajući hranu od njih. Roditelji ne obraćaju pažnju na takvo ponašanje. Kao rezultat toga, više od polovice najmlađih pilića umire, a da nisu ni živjeli dva tjedna. Ptice zlatnog orla na krilu dobivaju i do 80 dana, ali dugo ne odlaze s mjesta gniježđenja.

Orlov zlatni orao u letu.

Zlatni orlovi sjede i ne odlaze na zimovanje. Oni štite lokalitet od drugih ptica grabljivica.

U naše vrijeme populacija zlatnog orla ubrzano opada, zlatni orao postaje vrlo rijetka ptica. Velik udarac populaciji zlatnih orlova, kao i drugim grabežljivcima, obradili su poljoprivrednici u Europi i Sjevernoj Americi. Nekontrolirano su pucali na njih dok su napadali domaće životinje.

Grobni orao

Grobni orao je velika vrsta orlova, čiji raspon krila može doseći 215 centimetara.

To je migratorna vrsta, gnijezdi se u stepskom i šumsko-stepskom pojasu Euroazije na istoku do Bajkala, a za zimovanje leti u različite južne regije (južna Kina, Indija, Saudijska Arabija, itd.).

Grobni orao.

Izvana, grobni orao izgleda kao zlatni orao, ali nešto manji.

Iako je grobni orao prvobitno bio naseljen na ravnicama, zbog ljudskog djelovanja odvezen je u planine. Preferira stepe, šumsku stepu ili polu-pustinju nužno s šumskim otocima.

Počinje se množiti u petoj ili šestoj godini života. Do tog vremena boja orla postaje odrasla osoba. Stvoreni parovi spremaju se za cijeli život, pa čak i za razdoblje zimovanja parovi nisu razdvojeni.

Uzgajalište je par koristilo godinama.

Grobni orao.

Ženka obično postavlja 2 jaja u razmacima od nekoliko dana. Kao rezultat toga, stariji pilić potiskuje mlađe, a to može dovesti do smrti potonje. Ali to se ne događa često kao u orlovima.

Grobni orao je grabežljivac i čistač. Carrion je bitan dio njegove prehrane. Tijelo oborenog psa može pružiti grobnog orla nekoliko dana.

Tražiti plijen, kao i svi orlovi, lebdi nad dugom na nebu ili ga promatra na visokom mjestu. Plijen je dovoljno na tlu, ptica ga može uhvatiti na uzlijetanju.

Ova vrsta orlova ima status ranjivih. Glavni razlog smanjenja broja orlova u grobnici je povećanje broja ljudi.

Španjolsko groblje

Španjolsko groblje je orao koji živi samo na Pirenejskom poluotoku. U novije vrijeme, ova vrsta orlova smatrana je podvrdom orla za ukop, ali su pronađene značajne genetske razlike i sada je podvrsta istaknuta u zasebnoj vrsti.

Groblje orla španjolskog.

Duljina tijela španjolskog groblja je 80 centimetara, a raspon krila može doseći 2,2 metra. Glavni plen su zečevi, također hvataju glodavce i ptice. Može napasti zeca ili čak lisicu.

Španjolski grobovi nisu ptice selice. Drže lovišta i štite ih od suparnika.

Groblje orla španjolskog. Groblje orla španjolskog. Groblje orla španjolskog. Groblje orla španjolskog.

Španjolski grobovi su monogamne ptice. Gniježđenje počinje u ožujku. Ženka može polagati do 4 jaja, ali obično ne preživi više od 2 pilića u leglu. Kad napune tri mjeseca, pilići napuštaju gnijezdo.

Groblje orla španjolskog. Groblje orla španjolskog. Groblje orla španjolskog.

Ova vrsta orlova je ugrožena, u divljini nema više od 650 pojedinaca.

Kameni orao

Kameni orao je velika vrsta, duljina tijela: 62-72 cm, raspon krila kamenog orla: 160-183 cm, mužjaci su nešto manji od ženki, mužjaci težine do 2,0 kg, ženke do 2,5 kg. Vrlo sličan stepskom orlu.

Stone Eagle.

Kameni orlovi se ne naseljavaju u šume ili pustinje, preferirajući savane i stepa. Izolirane populacije žive u Indiji i susjednim zemljama, kao iu Africi.

Kameni orao i srušeni šakal na cesti.

Prehrana je vrlo raznolika: sisavci i gmazovi, ptice i veliki kukci, lov na ribe i djelomično potapanje tijela u vodu. Maksimalna težina proizvodnje ne prelazi 2 kg. Može napasti flamingos u letu. Kameni orao ne smanjuje strvine, krade plijen od konkurenata.

Kameni orao je monogamna ptica, poput mnogih orlova. Samo jedna pilić preživljava u leglu. Muškarac pomaže ženki da nahrani bebu. Pilići stoje na krilu u trećem mjesecu života. Seksualno zreli kameni orlovi dosegnu četvrtu godinu života.

Stepski orao

Stepski orao - velika vrsta orlova. Самки крупнее самцов, вес самки может достигать 4,8 кг, а размах крыльев 230 см.

Степной орёл.

Степной орёл – перелётная птица. Гнёзда вьёт в степях от Ставропольского Края РФ до южной части Китая. На зимовку степные орлы улетают в Африку и Индию.

Степной орёл в полёте.

Основная добыча степного орла – суслики и другие крупные грызуны, может нападать на зайцев и птенцов других видов птиц. Охотно поедает падаль.

Большой подорлик

Большой подорлик – вид перелётных орлов, гнездующийся на территории от Финляндии до Китая. Velike zabilježene uši zime u Indiji, Iranu i Indokini.

Težina najvećeg pjegavog orla je 3,2 kg. Često su se smjestili u blizini vodenih tijela. Lov na male glodavce. Glavni plijen - vodene voluharice i drugi glodavci, mogu uhvatiti gmazove i male ptice.

Gnijezdi u drveću, često se jedno gnijezdo koristi već nekoliko godina za redom. Kao i većina orlova, ženka polaže dva jaja u razmaku od nekoliko dana. Najmlađi gnijezdo potiskuju stariji i umiru, često ne živeći ni deset dana.

Veliki pjegavi orao dobro se uzgaja u zatočeništvu, pa se često može naći u zoološkim vrtovima.

Manji pjegavi orao

Uočeni pjegavi orao je vrsta malih orlova. Težina malog pjegavog orla ne prelazi 1,8 kg.

Mali pjegavi orao. Mali pjegavi orao.

Pasmine u istočnoj Europi, a zime u Africi. U Indiji postoji izolirana ne-migracijska populacija.

Pjegavi orao

Pjegavi orlovi srednjih su orlova, duljine tijela do 65 cm. Živi u Indiji i susjednim zemljama: Mianmar, Bangladeš, Kambodža, Nepal.

Uočeni orlovi.

Lov ne mali sisavci, hvatanje plijena iz zemlje. Također može loviti ptice i žabe.

Kaffra Eagle

Kaffra Eagle živi u Africi. Veliki pogled s rasponom krila do dva metra i težinom do četiri i pol kilograma.

Kaffir Eagle. Kaffir Eagle. Kaffir Eagle. Kaffir Eagle. Kaffra orao s plijenom.

Glavni plijen - glodavci.

Srebrni orao

Srebrni orao je još jedan predstavnik afričke faune. Srebrni orao ima duljinu do 60 cm i raspon krila od 140-160 cm.

Silver Eagle. Silver Eagle.

Kao i ostale vrste orlova, srebrni orao plijeni na male životinje (sisavce, gmazove i ptice). Gnijezda se grade na drveću, ženke polažu jedno ili dva jaja.

Srebrni orao

Orao s repom je velika vrsta s rasponom krila do 2,3 metra i težinom do 5 kg, dok su ženke veće od mužjaka.

Orel žučića živi u Australiji, na otocima Tasmaniji i na jugu Nove Gvineje. Orao s klinastim orlom obitava i na ravnicama iu planinama.

Orao s repom.

Glavni plen orlova s ​​klinastim repom su zečevi. Velike ptice i gušteri također mogu biti napadnuti. Bilo je slučajeva napada na janjad, ali ovo je rijetkost. Ova se vrsta hrani i mrcinom.

Orao s repom u letu.

Gnijezda su izgrađena visoko u drveću, odaberite mjesto s kojeg možete jasno vidjeti okolicu. U polaganju ne više od tri jaja. Mladunci se rađaju nakon 45 dana. Pilići klinastog orla ovise o roditeljima već pola godine, zatim napuštaju gnijezdo i počinju živjeti samostalno.

Aquila kurochkini

Aquila kurochkini (lat.) Je fosilna vrsta orlova, slična po veličini i strukturi živom sokolovom orlu. Ovu vrstu je 2013. godine opisao bugarski paleontolog Z.N. Borilačke.

Specifični epitet (kurochkini) dan je u čast autoritativnog ruskog paleontologa profesora E.N. Kurochkina (1940–2011), koji je dao veliki doprinos proučavanju rane evolucije i filogenije ptica, istražujući paleo-rožnu faunu cijelog euroazijskog kontinenta.

Pogledajte videozapis: Priča o Orlu: Riječ je o legendi koja vrlo snažno prenosi svoju poruku (Rujan 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org