Ptice

Gray Heron - opis, stanište, zanimljivosti

Siva čaplja lijepa i vrlo oprezna ptica. Cijelo je vrijeme na oprezu bila prisiljena tužno iskustvo predaka koji su gotovo nestali s lica Zemlje u prošlosti. U sezoni parenja ptice imaju posebno lijepo perje na glavi. Ove trofeje su ljudi dugo lovili, a čapljama nisu dali priliku sjesti svoje potomstvo. Dame su koristile lovljeno perje kao ukras za svoje šešire. Zahvaljujući vremenskim mjerama za zaštitu ptica sada žive i uzgajaju čaplje.

Siva čaplja: Opis

Govoriti o tim stvorenjima je užitak! Oni su graciozni i lijepi, u njima se pojavljuje neka vrsta aristokracije. Čaplja je velika, dugonogaća ptica. Težina odrasle osobe dostiže 2 kg, duljina 90-100 cm, a raspon krila 175-200 cm. Glava čaplje je prilično uska, ukrašena golemim kljunom, ružičasto sa žutom, nalik bodežu više nego što ptice koriste svojim nosom i ustima. Na poleđini je "svinja", crno hrpa perja koja visi. Vrat je vrlo dug i fleksibilan, savija se tijekom leta. Glava, vrat i donji dio tijela prljavo su bijeli, s prednje strane vidljive tamne mrlje. Boja perja ostatka tijela je siva s plavom bojom. Šape su također sive boje sa žutom nijansom. U sezoni parenja, ptica izgleda vrlo lijepo, boja kljuna postaje mnogo svjetlija i cvjeta poznata "pigtail".

Stanište sive čaplje

Ova prekrasna ptica nalazi se u dobroćudnoj klimi Europe i Azije, a afrički se kontinent može pohvaliti i takvim stanovnicima. U zemljama u kojima se voda u vodenim tijelima zimi zamrzava, siva čaplja odleti kako bi provela zimu u Africi. Rusija je također na popisu hladnih zemalja, pa ptice ovdje provode samo 6-7 mjeseci, donose svoje potomke i odlaze u vruću zemlju na odmor u nojeve i nilske konje, ali u proljeće ih ponovno susrećemo. Kolonija sivih čaplji ne mijenja mjesto prebivališta, te su ptice vrlo privržene svojim gnijezdilištima.

Zajednička mjesta u kojima žive ptice - obale raznih akumulacija, kao što su rijeke, jezera, potoci, močvare. Nema razlike, sve dok ima vode, čak i ako je još svježa, čak i slana. Postoji samo jedan uvjet pri odabiru rezervoara, on mora biti s plitkom vodom, koja služi kao čaplja za neku vrstu blagovaonice u kojoj se hrani.

Može li čaplja pjevati?

Siva čaplja, čiji opis vam omogućuje da predstavite prekrasnu, dugonogu i ponosnu pticu, nažalost, lišena je glasa. Jednostavno rečeno, ona ne zna pjevati, upravo suprotno, iz njezinih krikova želim zatvoriti uši. Pogotovo ako ste dovoljno sretni da budete blizu kolonije tih pseudo-pjevača, oni se tamo ponašaju vrlo bučno. Vrijeme grmljavine i hranjenja pilića popraćeno je glasnim krikovima, oni također vole vikati tijekom leta, često u sumrak. Čaplje prave promukle, oštre i mahnute zvukove koji se čuju kao "frak". To su izvođači pjesama!

Vješta čaplja lovac na ptice

Širom svijeta znaju da se čaplja smatra najsposobnijim lovcem. Ova ptica traži plijen u plitkoj vodi. Zbog lijepog vida i oštrog, poput bodeža, dugog kljuna, siva osoba nikada ne ostaje bez hrane. Nijedna voda iz male ribe nije imuna na udar groma.

Uhvaćen grabežljivac polako se i tiho kreće kroz svoju "kantinu" na vodi, nastojeći paziti na plijen. Ako se uhvati previše žrtve, siva čaplja, bez da se zbuni, odmah je snažno udari kljunom ili odmahuje glavom s jedne strane na drugu, pokušavajući je ubiti prije jela.

Ptica guta svoj plijen u cijelosti glavom. Dijeta sive čaplje je vrlo raznolika, ali ne možete je nazvati vegetarijancem. Njezina omiljena hrana su ribe, jegulje, beskrajni vodozemci. Osim ovih delicija, u čaplji jelovnik mogu ući i insekti, gmazovi, rakovi i mali glodavci.

Sezona parenja

Siva čaplja je vrlo zanimljiva u sezoni parenja. Gnijezdo je sagradio mužjak. Ako su ptice zimovale negdje drugdje, onda je jači spol ptica najprije došao u područje gniježđenja i odmah pokušao zauzeti bolje gnijezdo. Ako se to ne dogodi, muškarac, kao pravi čovjek, sam će ga sagraditi.

Sljedeća faza ceremonije vjenčanja je da ženka, nakon što pogleda muškarca s dobrom "kućom", prilazi mu, tražeći ženu, ali po prvi put će je sigurno odvesti. Da bi se postigla lokacija vlasnika gnijezda, nevjesta mora pokazati upornost i strpljenje. Nakon što je nekoliko puta zaredom progonio ženku, muškarac će je napokon pustiti na svoj teritorij. Ovakva vrsta spajanja završava tamo, a par stvara obitelj, ali takav brak traje ne više od godinu dana. Sljedeće sezone ptice čekaju nove igre i druge partnere.

Sive čaplje su uzorni roditelji

Siva čaplja uzgaja piliće samo jednom godišnje, au onim rijetkim slučajevima kada potomci nisu radili, napravljen je drugi pokušaj. Ove dugonoge ptice su uzorni roditelji, njihova briga za potomstvo prikazana je na samom početku, kada se upravo gradi gnijezdo. „Dom“ sive čaplje je cijela neosvojiva tvrđava, a ujedno je i pouzdano i udobno utočište za piliće. Gnijezdo je vrlo veliko, promjera oko 80 cm, visine oko 60 cm, a sredina je prekrivena trskom i travom. Kućište je izgrađeno na velikoj nadmorskoj visini.

Jaja se polažu jedan za drugim svaka dva dana, ukupno 3 do 5 jaja. U izvalama, koje traju 26 dana, sudjelujte i tata i mama. Pojavljene piliće prekrivene su sivom, a perje se počinje pojavljivati ​​za otprilike tjedan dana.

20 dana brižni roditelji nikada ne ostavljaju bebe same u gnijezdu, njegujući ih jednu po jednu, tako da ni kiša ni užareno sunce neće nauditi pilićima. Kada djeca žele jesti, počinju kucati na kljunovima svojih roditelja s malim kljunovima. Tata na dužnosti ili majka na dužnosti podrigne hranu ravno u kljun. Malo sive čaplje počinju letjeti nakon 50-55 dana.

Ove dugonoge ptice navikle su biti oprezne i ne dopuštaju osobi bliže od 200 m sebi, ali su znanstvenici uspjeli podići veo i otkriti mnogo zanimljivih stvari iz života sive čaplje. Životinjski svijet je tako lijep i fascinantan!

stanište

U Euroaziji, ova ptica je vrlo raširena. Ona ne živi samo u pustinji iu planinama na velikoj nadmorskoj visini. Oni također žive u jugoistočnoj Aziji. Na jugu stanište sive čaplje proteže se do Sredozemnog mora. Predstavnici vrste mogu se naći u nekim područjima afričkog kontinenta. Žive u južnim i istočnim dijelovima zemlje, na Madagaskaru i Maldivima.

Visoko u planinama nećete susresti ovu pticu. Maksimalna visina na kojoj lete je 1000 m. Žive u blizini slatkovodnih tijela, ponekad u blizini mora ili jezera sa slanom vodom. Lov ptica u plitkoj vodi.

Predstavnici vrsta, koji žive u središtu i na jugu Europe, stalno žive na istom području, samo povremeno lete u više južnih regija. Oni pojedinci koji žive na području moderne Rusije lete na toplu Afriku na zimu. A one populacije, čije je stalno stanište teritorij Srednje Azije, lete u Kinu, Indiju.

Koje su podvrste

Čaplje koje žive na različitim područjima podijeljene su na podvrste. Mi nabrajamo glavne.

  1. Ardea cinerea cinerea - ova podvrsta živi u Euroaziji. Njihovo stanište se širi od zapadne Europe do Zauralija.
  2. Na Madagaskaru postoje sive čaplje koje pripadaju takvoj vrsti kao što je Ardea cinerea firasa.
  3. Ardea cinerea monicae - na obali Mauritanije.

Rodne razlike

Razlikovanje spolova nije lako, čak i ako ih pažljivo pogledamo. Ali oni se razlikuju po veličini. Stoga, ako susrećete dvije osobe različitih spolova koje su u blizini, možete odrediti spol. Kod mužjaka je krilo duže - 46 cm, a dužina kljuna obično prelazi 12 cm, a kod ženki su ti dijelovi tijela kraći za nekoliko centimetara ili više.

reprodukcija


Siva čaplja je monogamna vrsta ptica. To znači da oni tvore par i ostaju istiniti tijekom cijelog života. Već u dobi od godinu ili dvije pojedinci postaju spolno zreli.

Tijekom sezone parenja kljun dobiva svjetliju boju, narančastu ili ružičastu. U drugim slučajevima je siva. Osim toga, ostali dijelovi tijela ptica postaju svjetliji. Pojavljuje se u oba spola.

Čaplje koje žive u hladnim ili umjerenim klimatskim uvjetima odlaze zimi. Vraćaju se s otapanjem, koje se događa u drugoj polovici ožujka ili početkom travnja. Čim se ptice nakon zimovanja vrate na svoja mjesta gniježđenja, počinju graditi gnijezdo. Populacije koje žive u toplijim područjima i ne migriraju na zimu, nemaju posebnu sezonu parenja.

Prvo, mužjak počinje opremati gnijezdo, a zatim - nazvati ženku. Ovaj ritual kod ptica je vrlo neobičan. Kad muška siva čaplja pozove ženu, on pravi zvuk, dok širi svoja krila i usmjerava svoj kljun prema gore. Ženka dolazi na svoj plač, ali je muškarac ne pušta, odvaja se od gnijezda. To se događa nekoliko puta. Ali, u ovom slučaju, što će žena kasnije odgovoriti na poziv, prije će je prestati goniti. Ako je prošlo 2 tjedna ili više od početka aranžmana mužjaka gnijezda, par će se odmah formirati. Nakon toga zajedno dovršavaju raspored gnijezda.

Predstavnici ove vrste nalaze se na vrlo visokim stablima ili velikim grmovima. Materijal su grančice, grančice i stabljike trske. Gnijezdo je konusnog oblika, ravnog oblika, okrenuto prema dolje. Promjer mu je 65-80 cm, a visina oko pola metra. Predstavnici ove vrste postaju vezani za svoje gnijezdo. Iz godine u godinu vraćaju se na isto mjesto kako bi proizveli potomstvo.

U prosjeku, ženka polaže oko 5 jaja. Ali ponekad se njihov broj kreće od 3 do 9. To su plave i bijele točke. Jaja su često usmjerena s dvije strane. Svake 2 dana siva čaplja polaže jaje. Hvatanje ih započinje čim se pojavi prvi. Svaki se partner izleže od jaja.

Nakon 27 dana, pilići se izlegu. Nemaju perje i trebaju punu brigu o svojim roditeljima. Samo tjedan dana kasnije počinju se pojavljivati ​​prva pera. Tri puta dnevno, siva čaplja vadi hranu iz želuca i hrani svoje mlade. No često se događa da ne dobiju svi hranu. To dovodi do činjenice da stariji, jači pilići mogu jednostavno jesti mlađe. Ponekad mogu samo ukrasti hranu od njih.

Kada se dob pilića približava mjesecu, oni pokušavaju po prvi put poletjeti i početi učiti lov. Nakon još dva mjeseca, pojedinci počinju živjeti samostalno.

Ptica glas


Predstavnici ove vrste prave grube zvukove koji nalikuju zvečki. Izgledaju kao da graju, ali vrlo niski i kratki. Takva ptica pravi zvuk tijekom leta. Ovaj glasni krik se čuje vrlo daleko. Ovim krikom, ptičji se pristup može prepoznati mnogo ranije nego što će biti na vidiku. Kad se spusti, nekoliko puta pravi jak, oštar krik, koji također podsjeća na zveckanje.

Heron može stvarati druge zvukove. Najčešće se mogu čuti kada se ptice nalaze u kolonijama i nedaleko od svog gnijezda, budući da pojedinačno obično šute. Alarmni signal, koji izdaje predstavnik sive čaplje vrste, je gakanje. Kada ptica pokaže agresivnost i izrazi prijetnju, izdaje se dugotrajan vibrirajući krik.

Zanimljivosti

  • Predstavnici sivih čaplji imaju poseban sustav jedinstvenih signala koji im omogućuju komunikaciju. Ptica je u stanju izraziti različite emocije. Prisutnost dugog vrata pomaže joj u tome. Kada je ptica ugrožena, ona luči vrat, kao da se sprema krenuti naprijed. Pramen, smješten na glavi, uzdiže se. Nakon toga slijedi vrisak.
  • Tu je i pozdravni signal. Ona se manifestira klikom kljuna kada ptica vidi svoje bližnje. Oni se također ponašaju tijekom braka.
  • Meso ove ptice je sasvim moguće jesti. Ponekad lovci pucaju u čaplju kako bi je okusili. No, prema ocjenama, nema ugodan okus, pa lov na ove ptice nije uobičajen.
  • Nekada je to bio vrlo popularan sokolarski objekt, čiji je predmet često odabrana upravo siva čaplja.
  • Siva čaplja: Opis

    Ovo je jedan od najvećih predstavnika obitelji. Težina ptice dostiže dva kilograma, duljina tijela je nešto više od metra, raspon krila od 1,5 do 1,75 m. Glava ptice je uska, ukrašena velikim ružičastim kljunom, nalik bodežu. Vrlo je oštar i dugačak - do trinaest centimetara.

    Na potiljku se nalazi "svinja" - crna hrpa perja. Vrat je dug i vrlo fleksibilan. Glava, vrat i donji dio tijela obojeni su u prljavobijeloj boji, a ispred njih su vidljive tamne mrlje. Na ostatku tijela pera su obojena sivom bojom. Šape su također sive, ali imaju žutu nijansu.

    U sezoni parenja, siva čaplja djeluje posebno impresivno: kljun postaje mnogo svjetliji, a karakterističan pigtail se raspada. Šarenica je žuta s zelenkastom nijansom. Oko očiju nemaju pernate zelenkaste prstene.

    U letu, siva čaplja preklapa vrat, koji poprima oblik slova S na takav način da glava počiva na leđima. Noge su povučene daleko iza kraja repa. Zato je silueta leteće ptice pomalo grbavi, s izbočinom koja oblikuje zavoj vrata. To je glavna razlika između čaplji i drugih ptica s dugim vratom - dizalica, roda, koje drže vratove ravno u letu, a njihova glava strši daleko naprijed.

    Na trbuhu, prsima i preponama, vrhovi perja se često odvajaju i raspadaju u male ljuske, pretvarajući se u poseban prah kojim čaplje posipaju perje. Ovaj postupak je potreban kako bi se ne lijepili od sluzi ribe. Ornitolozi nazivaju ovaj prah prahom, koji su prisutni u svim vrstama čaplji. Ovaj svojstveni čarobni prah nanosi se izduženom kandžom s usjecima na srednjem prstu.

    Seksualni dimorfizam u boji sive čaplje je odsutan, ptice se razlikuju samo po veličini: mužjaci su značajno veći od ženki.

    stanište

    A sada saznajte gdje živi siva čaplja. Ova vrsta je uobičajena u Aziji i Europi: od obala Atlantskog oceana, japanskih otoka do Sahalina, na jugu do Šri Lanke i sjeverozapadne Afrike, na sjeveru do Jakutska i St. Gnijezda se obično na Madagaskaru. Hibernira u mnogim regijama Indije, Indokine i Afrike.

    Vjerojatno se mnogi od naših čitatelja dobro sjećaju prodorne izvedbe pjesme Nikite Mikhalkova u filmu "Okrutna romansa", u kojem postoje takve linije:

    "Dlakavi bumbar - na mirisnom hmelju,

    Siva čaplja - u trskom ... "

    Doista, u mnogim regijama čaplja ove vrste preferira izgradnju gnijezda u trskom, primjerice u Turkmenistanu. Osim toga, njihova se gnijezda mogu vidjeti na stablima.

    Siva čaplja: vrsta pilića

    Treba napomenuti da su sive čaplje divni roditelji. Sve brige za uzgoj potomaka dijele se jednako. Zajedno grade gnijezdo na stablima, velikim grmljem, u šikarama trske ili trske. Ima oblik naopačke konusa.

    U razmaku od dva dana ženka polaže od četiri do šest jaja, koja su obojana zelenkasto-plavom bojom. Kao i svi pripadnici odreda teladi, leglo ove vrste je tipa pilića. Drugim riječima, pilići se rađaju goli i potpuno bespomoćni, ali istodobno i opaženi. Od prvih minuta potrebno im je briga i povećana pažnja roditelja.

    Nakon što je položeno prvo jaje, roditelji ga počinju razmišljati, a ženka i muškarac se izmjenjuju. Možda je zato prvorođenac uvijek najveći. Kada se sve ribe izlegu, brižni roditelji ih zajedno hrane. Nakon sedam ili devet dana pojavljuju se prva perja u pilića, a nakon dva tjedna su na nogama.

    Način života

    Ptica je uglavnom siva čaplja - migratorna ili migratorna. Samo na nekim mjestima živi sjedeći. U Rusiji je siva čaplja tipična migrantica na velike udaljenosti. Analiza zvonjenja koju su obavili ornitolozi pokazala je da su zimovališta sive čaplje raštrkana po velikom području. Na primjer, iz zapadnog Sibira i europskog dijela Rusije, veliki broj čaplji leti preko zime u Afriku, južno od pustinje Sahara.

    Drugi dio ove populacije ne ide na tako dug put i ostaje zimovati u zemljama južne i zapadne Europe. U jugoistočnoj i južnoj Aziji, u Africi, na Malajskom arhipelagu, čaplja je siva ili ima ustaljeni ili nomadski način života. Najčešće češlje migriraju u malim skupinama, ali se ponekad okupljaju u velikim jatima do dvije stotine i pedeset ptica. Solitarne čaplje na prolazu su izuzetno rijetke.

    Let za zimovanje

    Ove ptice lete na prilično visokoj nadmorskoj visini, ne samo tijekom dana, nego i noću. Jesenska se migracija obično izvodi u sumrak, nakon zalaska sunca, a tijekom dana se jata zaustavljaju da se odmaraju i jedu. При взлете большая серая цапля делает очень быстрые взмахи крыльями, а ноги свободно повисают в воздухе. Набрав нужную высоту, птица подбирает ноги и дальше летит плавно, с размеренными движениями крыльев. Иногда она недолго парит в воздухе.

    В полете стаи цапли образуют прямую линию или клин. Гнездятся серые цапли колониями, в которых бывает до двадцати гнезд. U Europi, gdje su sada ove ptice zaštićene, postoje ogromne kolonije koje se sastoje od tisuća gnijezda. Međutim, postoje slučajevi odvojenih parova za gniježđenje. Ponekad se kolonije miješaju: u njima se naseljavaju druge vrste čaplji, žličarki, ibis. U srednjoj zoni naše zemlje, gdje nisu pronađene druge vrste čaplji i ibis, formiraju se monovidne kolonije.

    Siva čaplja može biti aktivna u bilo koje doba dana, ne može se nazvati ni dan ni noć ptica. Tijekom dugotrajnih opažanja utvrđeno je da se vrijeme tih ptica raspodjeljuje na sljedeći način:

    • 77% vremena love i ostaju budni
    • 5,9% vremena kada ptice spavaju,
    • U higijenskim postupcima sudjeluje 16,6% ispitanika.

    Zanimljivi podaci, zar ne? Čaplja ima značajan dio svog života, bez pomicanja, izvlačenja vrata, na jednoj nozi, a druga pritiska.

    Sive čaplje imaju dobro razvijen sustav vizualnih signala. Dug i fleksibilan vrat može izraziti različite emocije. Na primjer, prijeteći neprijatelju, čaplja luči vrat, kao da se sprema za bacanje, i podiže pramen na glavi. Obično je takva poza popraćena prijetećim krikom. Kada se ptice međusobno pozdravljaju, brzo pucaju po kljunovima. Takav klik se može čuti tijekom rituala vjenčanja.

    Dok se odmara, glava čaplje je skrivena između lopatica. Unatoč prilično velikoj veličini, čaplja nije lako uočiti u prirodnim uvjetima. Ne baš iskusan i pažljiv istraživač će je primijetiti tek kad joj se približi. Čaplja u ovom trenutku ispravlja vrat, glasno izgovara "Krak" i odmah se diže u nebo.

    Dijeta sive čaplje je samo hrana za životinje. On je aktivan, okretan i iznimno proždrljiv grabežljivac. Svaka zemlja ili vodena životinja s kojom se čaplja može fizički nositi postaje njezin plijen. Ali budući da ove ptice većinu svog života provode u rezervoarima, nije teško pogoditi što siva čaplja jede.

    Dominantna pozicija u njihovoj prehrani je riba, ne dulja od dvadeset pet centimetara i težina ne više od petsto grama. Čaplja neće odbiti sive žabe, razne kukce, rakove, mekušce. Na kopnu su obično gušteri i mali glodavci, zmije, veliki skakavci, kukci i skakavci.

    Kako lovi čaplja?

    Siva čaplja je vrlo okretan i okretan lovac. I u njezinu arsenalu postoji mnogo načina za lov, i svi su vrlo raznoliki. Zanimljivo je da različiti pojedinci radije koriste vlastite metode dobivanja hrane. Najčešće, čaplja stoji nepomično ili polako luta kroz plitku vodu, pazeći na svoju žrtvu.

    Tada je glava bačena na potpuno ispruženi vrat - i plijen je u kljunu ptice. Ponekad tijekom takvog lova otvaraju krila. Možda na taj način plaše plijen ili zasjenjuju vodu kako bi lakše vidjeli plijen.

    Sive čaplje također se vide u nepristojnim djelima: oni nisu skloni ukrasti plijen od svojih susjeda (galebovi, kormorani). Ali ponekad ih opljačkaju pametne vrane. Sive čaplje mogu loviti bez udaljavanja od kolonije, ali mogu preletjeti znatne udaljenosti (do trideset kilometara).

    vokalni

    Repertoar sivih čaplji vrlo je raznolik, iako ornitolozi spominju te tihe ptice. Najčešće se može čuti grubi i blago hrapav vrisak koji nalikuje kratkom vranju vrane. Objavljuju ga čaplje, u pravilu, u letu. Može se čuti na velikoj udaljenosti.

    Svi ostali zvukovi sivih čaplji emitiraju se u kolonije tijekom gniježđenja. Kratak zatvarač je signal alarma, dugotrajni vibracijski grkljan zvuči o agresiji. Gluha kratka karikatura znači da je mužjak prisutan u čoporu. Ptice koje se okupljaju u velike grupe unutar kolonije stalno "pregovaraju" među sobom, stvarajući krike i krike.

    Status očuvanja

    Danas je broj sivih čaplji prilično visok u gotovo svim područjima njegovog širokog raspona. Danas, u skladu s međunarodnim statusom, ova ptica pripada vrstama čije postojanje ne izaziva ozbiljnu zabrinutost. Ukupan broj ove vrste, prema najnovijim podacima, kreće se od sedamsto tisuća do tri i pol milijuna jedinki. Najbrojnija populacija ove ptice u Rusiji, Japanu i Kini.

    U novije vrijeme to je bila rijetka vrsta kojoj je bila potrebna zaštita. Siva čaplja u regiji Kirov, primjerice, 2001. godine upisana je u regionalnu Crvenu knjigu. Ali već u novom izdanju (2011.) ova je vrsta isključena iz popisa zaštićenih, jer je njihov broj u regiji obnovljen.

    Međutim, u nekim dijelovima Rusije, siva čaplja je još uvijek rijetkost. Crvena knjiga Kamčatke se dopunjuje ovom vrstom, u skladu s sporazumom između Rusije, Indije i Japana o zaštiti ptica selica.

    Opis i značajke čaplji. Kako izgleda čaplja?

    Vrste čaplji razlikuju se ne samo u boji, nego iu rastu. Veličina čaplji varira u širokom rasponu: na primjer, mala čaplja doseže visinu ne veću od 40-60 cm, a velika čaplja dolazi do veličine do 1,5 metara.

    Prosječna težina ovih ptica je 2,5 kilograma. Kod ptica različitih vrsta najčešće su jednobojne boje. Čaplja je bijela, crvena, crna, siva i ponekad dvobojna. Uglavnom čaplje imaju tamne šape i žuti kljun, ali ponekad ima crnih čaplji s čapljama. Perje ptica je glatko, a glava čaplje često je ukrašena pramenom, čija veličina ovisi o vrsti ptice, ali nije prisutan pramen svih vrsta.

    Glava čaplje je na dugom vratu, kojeg izvlače za vrijeme lova. Kljun čaplje je dug i ravan. Takva struktura čapljeg kljuna olakšava hvatanje i držanje skliske ribe.

    Na tankim i dugim nogama ima upornih prstiju, a rep je oštar i kratak. Čaplja hoda velikim koracima, oko 0,5 metara, a tijekom potrage za hranom njezini koraci postaju manji, duljine i do 25 cm.

    Čaplja je ptica koja vodi život u blizini vode. Ona ne roni, ne pliva, jer se njezino perje lako navlaži. Sve ptice vodene ptice imaju žlijezdu stražnje kosti, zbog koje se oslobađa masnoća, koja ne daje pticama da se pokvase. Za razliku od ptica močvarica, čaplja ga nema, tako da čaplje ne štiti od vlaženja.

    Maksimalni vijek trajanja čaplji je 23 godine.

    Vrste čaplji.

    Općenito, postoji oko 14 vrsta čaplji. Najpoznatije među ovim vrstama su:

    • Velika plava čaplja,
    • Siva čaplja,
    • Crna čaplja
    • Čaplja s crnim vratom,
    • Red Heron,
    • Velika čaplja.

    Velika bijela čaplja dodana je u Crvenu knjigu, ali kasnije je moguće vratiti njezine brojeve.

    Gdje živi čaplja?

    Čaplja je ptica koja živi širom svijeta s izuzetkom polarnih regija i Antarktika. Čaplja živi u raznim akumulacijama, kao što su jezera, rijeke, močvare, trske i vlažne livade. Gnijezda čaplji izgrađena su na granama grana drveća. Mnoge vrste ptica drže se u malim skupinama. Ove kolonije mogu naplatiti različit broj pojedinaca. Osobitost čaplji je u tome što se ptice ne okupljaju u gustim jatima, već jednostavno žele biti blizu jedna drugoj. Na mjestima gdje ima malo hrane, jato čaplji naseljava se na dalekoj udaljenosti, a velike kolonije žive samo na mjestima bogatim krmnom hranom. Ogromna čaplja i još nekoliko vrsta čaplji žive samo jednu po jednu.

    Uglavnom, čaplja živi u močvari. Borove čaplje biraju se ovisno o godišnjem dobu, ljeti - slatkom vodom, zimi - obalnim močvarama sa slanom vodom.

    Što jede čaplja?

    Čaplja je ptica koja se hrani u blizini vode i vodenih životinja kao što su žabe, zmije, insekti, tresnjaci, punoglavci, ribe, mekušci, mladice i rakovi. Osim toga, može jesti i druge piliće, male glodavce ili napasti malog zeca ili zeca. Ptice love iz zasjede. Hodaju u plitkoj vodi i traže žrtvu, a ponekad dugo stoje na jednom mjestu i napadaju priliku. Postoje čaplje koje prate velike životinje, kao što su bivoli, nosorozi i slonovi, u nadi da će profitirati od preplašenih insekata.

    Zašto čaplja stoji na jednoj nozi?

    I odrasli i djeca često se pitaju zašto čaplja stoji na jednoj nozi. Čaplja je ptica s posebnom strukturom zgloba koljena. Kada joj se noga odmakne, uključuje se neka vrsta brave, pa tako ptica može stajati jako dugo, dajući odmor drugoj nozi. Pritiskom noge na tijelo, čaplja ga zagrijava, jer voda u ribnjaku može biti hladna. Štoviše, takva čaplja predstavlja dobru masku pri lovu, jer se druga noga ptice ne ističe, a žrtve čaplje ga uzimaju za travu ili trsku. Dugo vrijedi čaplja i ne miče se, hvata plijen u ribnjaku, a zatim u pravom trenutku probija i hvata dugim kljunom.

    Pogledajte videozapis: Suspense: The 13th Sound Always Room at the Top Three Faces at Midnight (Studeni 2019).

    Загрузка...
    zoo-club-org