Riba i druga vodena stvorenja

Morski slonovi (lat

Pin
Send
Share
Send
Send


Morski slonovi su rod sisavaca iz obitelji pravih pečata, uključujući i najveće predstavnike reda predatorskih sisavaca. Ime mu duguju nosu nalik na deblo kod muškaraca i velikih dimenzija. Unatoč činjenici da slonovi tuljani pripadaju pravim pečatima, u ponašanju i nekim drugim svojstvima više nalikuju ušnim pečatima. Postoje dvije vrlo slične vrste - sjeverni pečat slona koji nastanjuje zapadnu obalu Sjeverne Amerike i južni pečat slonova koji nastanjuju Antarktiku.

izgled

Morski slonovi nisu svoje ime dobili slučajno, to su životinje stvarno gigantskih veličina. Duljina tijela kod mužjaka južnog pečata slona može doseći i do 5 m, težine do 2,5 tona! Ženke su mnogo manje i dostižu "samo" 3 m. Morski slonovi razlikuju se od ostalih pečata svojom sveukupnom težinom i velikom količinom potkožnog masnog tkiva. Težina sloja masti može biti 30% ukupne težine životinje.

Osim veličine, slonovi pečati imaju još jednu značajku koja ih čini nalik pravim slonovima. Mužjaci ovih životinja imaju zgusnut mesnat rast na nosu, sličan kratkom deblu. Prilikom sklapanja braka deblo se koristi za ukrašavanje, zastrašivanje i kao rezonator, pojačavajući prijeteći hujanje.

Značajke ponašanja

Morski slonovi većinu svog života provode pod vodom, hraneći se ribom i školjkama. U mogućnosti su zaroniti na dubinu od oko 140 metara, zadržavajući dah više od dva sata. Istodobno se usporava aktivnost njihovih unutarnjih organa, što štedi potrebnu količinu kisika. Njihovi prirodni neprijatelji su kitovi ubojice i bijele morske pse, koji čekaju velike pečate u gornjim slojevima vode.

Slonovi tuljani dolaze na obalu samo u toploj sezoni kako bi proizveli potomstvo i začeli novo. Za tri mjeseca ogromne kolonije ispunjavaju obalna područja.

Mladi trogodišnji i trogodišnji tuljani slona prisiljeni su voditi neoženjen način života - iz zaleđa kolonije istjeruju njihova zrelija braća od osam godina. S obzirom na to da je ovo stanje nepravedno, oni s vremena na vrijeme pokušavaju probiti se do "udanih" žena, što dovodi do novih borbi.

Vrste i stanište

Poznate su dvije vrste tih morskih sisavaca - sjeverni i južni tuljani slona. Prvi se nalaze na otocima duž zapadne obale Sjeverne Amerike. Oni su nešto manji od svojih južnih rođaka. Mužjaci teže 2,7 tona s duljinom tijela gotovo 5 m. Njihov deblo doseže 30 cm, što je znatno veće od debljine „južnjaka“.

Južni tuljani slona sakupljaju se u kolonijama u podantarktičkim otocima i otocima kao što su Kerguelen, Macquarie, Hurd i Južna Džordžija. Odvojene jedinke nalaze se na obalama Australije, Novog Zelanda i Antarktika. Težina najvećih mužjaka može doseći 3,5 tona, a duljina tijela 6,5 ​​m. Ženke obje vrste su pola veličine svojih partnera.

reprodukcija

Na rookery životinje počinju dolaziti na početku proljeća. Ovo je kraj kolovoza - prva dekada rujna (u južnoj hemisferi ljeto počinje u prosincu, a zima u lipnju). Prvo se na stjenovitim obalama pojavljuju trudne ženke. Muškarci kasnije sustižu. Borbe se odmah počinju između njih. Ponekad se pretvaraju u krvave bitke, jer morski slonovi imaju prilično snažne prednje očnjake.

Na kraju se sve smiruje, a svaki muškarac dobiva harem. Može uključivati ​​10 ženki i sto žena. Sve ovisi o snazi ​​i agresivnosti muškarca. Rođenje beba događa se u rujnu i listopadu. Ženke puze kako bi rodile na skrovitim mjestima. Mladunče se rađa sam. Dužina tijela doseže metar, a težina je 25-30 kg.

Majka hrani bebu mlijekom mjesec dana. Zatim se vraća muškarcu i ponovno zatrudni. Gestacijsko razdoblje je 11 mjeseci, odnosno gotovo godinu dana. Klinac je ostao sam. On je već muž bez nadzora svoje majke. Kad napuni 3 mjeseca, pliva sa svojim vršnjacima u otvoreni ocean. Nakon moltinga, krajem veljače, odrasle životinje također napuštaju rookeri do sljedećeg proljeća. Seksualna zrelost kod muškaraca javlja se nakon 4 godine, kod žena 2 godine. Žena rađa svake godine 10-12 godina. Ove životinje žive u prosjeku 20 godina.

Drugi neprijatelj je čovjek. U prošlim je stoljećima nemilosrdno uništavao bezopasne životinje za svoju mast. S jednim ubijenim slonskim pečatom dobiveno je najmanje 500 kg vrijednog proizvoda. Danas je zabranjen ribolov tih morskih životinja. S tim u vezi njihov se broj povećao. Danas je broj južnih tuljana slona 750 tisuća glava. Najmanje 250 tisuća životinja živi na otoku Južna Džordžija, isti broj na otocima Kerguelen. To su najveći rookeri velikih pečata koje dijele s pingvinima.

Prisutnost slonova pečata na pravim pečatima danas je neosporna, ali njihov položaj u taksonu često je predmet rasprave. Kralj je 1983. godine izrazio hipotezu da su tuljci slona najsrodniji s obitelji redovnika, a oba roda predstavljaju najstarije oblike pravih pečata. Godine 1996. Binida-Emodns i Russell nisu uspjeli pronaći dokaze o takvom bliskom odnosu, ali su potvrdili osnovni položaj pečata slonova u sustavima stvarnih pečata.

Opis pečata slona

Prvi nalazi fosila pečata slonova datiraju još prije stotinu godina., Životinje su dobile svoje ime zbog malog procesa u njušci, koji vrlo sliči slonovom deblu. Iako samo muškarci "nose" ovu osobinu. Njuška ženki je glatka s uobičajenim urednim nosom. Na nosu i onih i drugih su vibrissae - super osjetljive antene.

Ovo je zanimljivo! Svake godine slonovi tuljani provode pola zimske sezone u procesu moltinga. U ovom trenutku, oni puzati van na obalu, njihova koža nadima se s mnoštvom mjehurića i, doslovno, silazi u slojevima. Izgleda neugodno, a osjećaji više nisu radosni.

Proces je bolan i uzrokuje nelagodu kod životinja. Prije nego što se sve završi i njegovo tijelo pokrije novim kaputom, trebat će dugo vremena, životinja će izgubiti težinu, postat će iscrpljena i iscrpljena. Nakon završetka mlaćenja, slonovski se tuljani ponovno vraćaju u vodu kako bi pokupili masnoću i napunili svoje zalihe snage za nadolazeći susret s suprotnim spolom.

Način života, ponašanje

Na kopnu se ovaj golemi morski sisavac ponaša izuzetno nespretno. Međutim, čim morski slon dotakne vodu, on se pretvara u velikog ronioca-plivača koji razvija brzine do 10-15 kilometara na sat. To su masivne životinje, koje vode u vodi uglavnom usamljeni način života. Samo jednom godišnje se okupljaju u kolonijama za uzgoj i molting.

Seksualni dimorfizam

Izražene razlike među spolovima jedna su od najupečatljivijih obilježja sjevernih pečata slonova. Mužjaci nisu samo mnogo veći i teži od ženki, već imaju i veliki slonovski trupac, koji im je potreban za borbe i za dokazivanje svoje superiornosti prema neprijatelju. Isto tako, umjetno stečena posebnost muških slonova slonova jesu ožiljci na vratu, prsima i ramenima, stečeni u procesu beskrajnih borbi za vodstvo tijekom razdoblja parenja.

Samo odrasli mužjak ima veliki prtljažnik nalik slonovom kovčegu. Također je pogodan za izdavanje tradicionalnog brujanja. Produžetak takvog probosa omogućuje slonskom pečatu da pojačava zvuk frktanja, gruncanja i glasnog bubnjastog mijeha, koji se može čuti nekoliko kilometara. Također obavlja i funkciju filtera koji apsorbira vlagu. Tijekom sezone parenja, slonovi pečati ne napuštaju zemlju, pa je funkcija uštede vode vrlo korisna.

Ženke su mnogo tamnije od mužjaka. Najčešće imaju smeđkastu boju s osvijetljenim dijelovima oko vrata. Takve mrlje od beskrajnih ugriza mužjaka u procesu parenja ostaju. Veličina mužjaka kreće se od 4-5 metara, ženki 2-3 metra. Težina odraslog mužjaka je od 2 do 3 tone, ženke jedva dostižu tonu, prosječno 600-900 kilograma.

Slonovi pečati

Postoje dvije zasebne vrste tuljana slona - sjeverna i južna. Južni tuljani slona su ogromni. Za razliku od većine drugih oceanskih sisavaca (poput kitova i dugonga), te životinje nisu potpuno vodene. Oni provode oko 20% svog života na kopnu, a 80% u oceanu. Samo jednom godišnje izlaze na obalu radi moliranja i obavljanja uzgojne funkcije.

Staništa, staništa

Sjeverni slonovi tuljani nalaze se u vodama Kanade i Meksika, a južni se nalaze na obali Novog Zelanda, Južne Afrike i Argentine. Kolonije ovih životinja puzaju po plažama kako bi se pretopile ili se borile za par. To se može dogoditi, primjerice, na bilo kojoj plaži od Aljaske do Meksika.

Slonovi pečati

Morski slon - životinjski grabežljivac, Njegov jelovnik, uglavnom, uključuje glavonošce dubokog mora. To su lignje, hobotnice, jegulje, zrake, klizaljke, rakovi. Također neke vrste riba, krila, a ponekad i pingvina.

Mužjaci lovu na dno, dok su ženke krenule u potragu za hranom u otvorenom oceanu. Da bi se odredilo mjesto i veličina potencijalne hrane, pečati slonova koriste vibrissae, određujući plijen na temelju najmanjih fluktuacija vode.

Morski slonovi zaronju na velike dubine. Odrasli morski slon može provesti dva sata pod vodom, uranjajući u dubinu od dva kilometra, Što točno pečata slona rade tijekom ovih epskih zarona, odgovor je jednostavan - hrane se. Prilikom seciranja trbuha uhvaćenih pečata slonova nađeno je mnogo lignja. U rjeđem jelovniku su ribe ili neke vrste rakova.

Nakon uzgoja, mnogi sjeverni pečati slona kreću na sjever do Aljaske kako bi napunili vlastite rezerve masti korištene tijekom vremena na kopnu. Prehrana tih životinja zahtijeva vještine ronjenja u dubokom moru. Mogu roniti na dubini većoj od 1500 metara, ostajući pod vodom sve do iznimnog uspona od oko 120 minuta. Iako većina ronjenja na plićim dubinama traje samo 20 minuta. Više od 80% razonode godišnje troši se na hranjenje na moru, kako bi se osigurala energija za sezonu parenja i presvlačenje, u kojima nije osigurano povlačenje za hranjenje.

Ogromna zaliha masti nije jedini mehanizam prilagodbe koji dopušta da se životinja osjeća sjajno na tako značajnoj dubini. Morski slonovi imaju posebne sinuse koji se nalaze u trbušnoj šupljini, gdje mogu pohraniti dodatne količine krvi obogaćene kisikom. To vam omogućuje da ronite i držite zrak oko par sati. Također mogu skladištiti kisik u mišićima s mioglobinom.

Stanovništvo i status vrsta

Te su životinje često postale predmetom ribolova zbog mesa, vune i masti., I sjeverne i južne vrste bile su na rubu izumiranja. U razdoblju od 1892. godine smatrani su potpuno izumrlim. Srećom, 1910. godine, u blizini otoka Guadalupe, u blizini donje Kalifornije, identificirana je jedna kolonija. Bliže našem vremenu stvoreno je nekoliko novih zakona o morskom okolišu kako bi ih se zaštitilo, a to je dalo rezultate.

Također će biti zanimljivo:

Danas, na sreću, oni više nisu ugroženi, iako su često povrijeđeni i umiru od zaplitanja u ribolovnu opremu, olupine i sudare s brodovima. Istodobno, IUCN-ova organizacija dodijelila je slonovima status očuvanja “koji uzrokuje najmanje straha od izumiranja”.

Smetnje sjevernog slona

Prehrana za pečat slona je mekušcima i ribama. S vremena na vrijeme, ovaj grabežljivac može napasti morske pse, u različitim životima u ogromnom Pacifiku. Istina, neke vrste morskih pasa su toliko impresivne veličine da su opasne za tuljane slona. Ipak, morski psi nisu toliko zastrašujući za njih kao njihov glavni neprijatelj je kit ubojica. Ovaj crno-bijeli grabežljivac napada morske lavove koji se nalaze na obali blizu vode. Kita ubojica baca se na plažu i ugrize zube u najbližu životinju, a zatim vuče žrtvu natrag u more.

U sezoni parenja mužjaci počinju s cijelim haremima.

Pogledajte videozapis: Morski pauk RANJ (Rujan 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org