Životinje

Sable (Martes zibellina)

Sable je životinja sisavca koja pripada obitelji Cunha. Najbliži rođak je zlatica. Jedinice predstavnika životinjskog svijeta mogu se pohvaliti takvom plemenitošću, takvom elegancijom i harmonijom, koja ima sablja.

Sable (životinja): opis

Tijelo mužjaka dostiže 60 cm duljine s težinom od 2 kg. Ženke su mnogo gracioznije, manje su muške veličine. Tijelo sabla je blago izduženo, kratkih nogu, stoga je stražnja strana životinje stalno lučno savijena. Šape su široke, savršeno prilagođene zemaljskom životu. Životinja ima vrlo bujni rep, čija duljina doseže 20 cm.

Sable ima trokutastu glavu, prilično veliku. Njuška je malo zašiljena, uokvirena trokutastim velikim ušima.

Pravo bogatstvo ove životinje je njezino gusto bujno krzno, koje zimi postaje još deblje, pokrivajući njegove kandže i šapice. Ljeti je tjelesna boja životinje čvrsta, tamno smeđe boje, a šape i rep su nešto tamnije. Zimi, njegov kaput postaje bljeđi. Glava se ističe laganom nijansom, u grlu se često pojavljuje svijetla točka, koja se ne promatra tijekom ljeta.

Zbog različitih boja, životinja je imala različita imena: „krzno“ - najlakše, „glava“ - crna sablja, i „vorotovoy“ - srednja boja.

širenje

Sable je životinja (fotografija je prikazana u ovom članku), koja živi u tajga području Euroazije. Većina njih živi na Dalekom istoku iu Sibiru. Osim toga, mali broj životinja postoji u Koreji, Mongoliji, u sjeveroistočnom dijelu Kine, na sjeveru otoka Hokkaido (Japan).

Ako je u ovom prostoru životinja živjela u velikom broju, tada je u sadašnjem trenutku, zbog intenzivnog ribolova, njegov raspon naglo opao. Početkom dvadesetog stoljeća gustoća naseljenosti iznosila je najmanje 10%. Tajna od crnogorice je kuća sabla. Životinja nikad ne izlazi. Nalazi se u tamnim crnogoričnim šumama, gdje raste smreka, jela, kedar, gdje je tamna i vlažna. On bira teško dostupna, pretrpana mjesta prekrivena kamenjem, mahovinom, granama.

Način života

Sable je jedinstvena životinja koja vodi nomadski i sjedilački način života. Zvijer je vezana za određeno mjesto i rijetko u životu prelazi granice. Šumski požari, prirodne katastrofe, nedostatak hrane, masovno krčenje šuma mogu samo prisiliti životinjsku sibulu, zanimljive činjenice o životu koje su dane u ovom članku, da napuste svoje stanište.

Životinja na svom mjestu ima veliki broj privremenih skloništa i nekoliko stalnih. Potonji se dijele na zimu i leglo. Za sable je karakteristično da ne gradi vlastite kuće, već koristi prirodne praznine.

Između kamenja bira jarugu, nišu ispod obrata, udubine u ležajnim palubama ili drveću. Zimi ulazi u svoje gnijezdo pod snijegom. Životinja ne skriva rupu, što znači da se lako može naći na velikom broju staza koje se spajaju u zajedničko mjesto.

Sable je gotovo svejedna životinja. Većina njegove hrane su razni glodavci, miševi, rovke, krtice, vjeverice. S vremena na vrijeme hvata piku između stijena, ponekad jede vjevericu. Veliki mužjaci mogu čak loviti kuniće. Male ptice (odrasli, pilići, jaja), tetrijeb, jarebice mogu postati hrana za životinje od ptica. Iako ih vrlo rijetko lovi.

Sables koji žive na Dalekom istoku također mogu jesti ribu. Za vrijeme mrijesta životinje izlaze na obale rijeka, gdje se ubiru mrtve ribe. U zimskoj sezoni, kada je teže dobiti hranu, hrani se mrkvama. Ako umre velika zvijer, veliki broj tih malih životinja hrani se njegovom strvinom. Posebno za to, oni organiziraju privremena skloništa za sebe u blizini.

Sable sa zadovoljstvom jesti i med. Nakon što je pronašao šupljinu pčela, doći će do njega sve do trenutka kada nije potpuno uništen (ličinke, saće, kao i same pčele). Iako mu je glavna hrana bobičasto voće i voće. Često krade borove orahe iz šupljina drugih životinja, a tijekom zime izvlači bobice iz snijega (lingonije, borovnice, borovnice) ispod snijega.

reprodukcija

Sable je životinja, oplodnja i razmnožavanje koje su znanstvenici dugo proučavali. Male sabulice rođene su u proljeće, uglavnom u travnju, u iznosu od 2-5 osoba. Rođenje se odvija u jednom od posebno opremljenih skloništa koje ženka prekriva mahovinom, vunom i sijenom. Težina novorođenčadi je oko 30 g, dok su potpuno bespomoćni. U mjesecu počinju razlikovati različite zvukove i otvaraju oči.

Postoji nekoliko podvrsta životinja koje se razlikuju po staništu, krznu i boji:

Sable - životinja koja se cijeni za vrlo gusto krzno. Takvo bogatstvo životinje donijelo je mnogo nevolja. Koža mu je vrlo skupa. Postala je poznata kao "meko zlato". Posljedično, ove su životinje stalno bile lovljene. Zbog toga su se njezini brojevi značajno smanjili.

Iz njegovih krzna šivati ​​šešire, krznene kapute. U isto vrijeme, sibirski narodi nisu cijenili sibirska krzna i srušili njihove skije. Lokalni lovci pokušali su spasiti stoku životinja. Potraga za njim provedena je samo jednom u tri godine kako bi se povratilo stanovništvo.

Načini lova

Sable je životinja koja je zarobljena ili lovljena s lisicama. U potonjem slučaju, životinja je odvezena do stabla, gdje je već oboren. Ali ako se sabla skrivaju u šikarama, gotovo je nemoguće izbaciti ih odatle. Zatim su lovci postavili mrežu oko ovog mjesta, a zatim je počeli voziti sondom. Ova metoda lova nazvana je obmet.

Kroćenje sable

Treba napomenuti da se sable lako može prikloniti pripitomljavanju. Životinja kod kuće podsjeća na ponašanje mačke. Ova se životinja vrlo brzo navikne na vlasnika. U ovom trenutku sabeli se uzgajaju uglavnom umjetno, na farmama krzna. U zatočeništvu, sable (kućni ljubimac) može živjeti do 18 godina.

Obnova brojeva

Zadržavajući broj životinja, počeli su ga pokušavati uzgajati u rezervama, a zatim su se preselili na druge teritorije. To se pokazalo kao težak zadatak, jer je u početku bilo teško dobiti potomstvo. Bilo je potrebno proučavati navike životinje, ulažući mnogo napora za to.

Prilikom planiranja ponovne uspostave životinje potrebno je pažljivo proučiti područje njezina oslobađanja, kao i provjeriti je li on tamo živio prije. Od velike je važnosti promjena krajolika (požari, krčenje šuma). Nakon rekonstrukcije na ovom mjestu potrebno je neko vrijeme zaustaviti ribolov.

Za određivanje teritorija za sable odlučujuću važnost je prisutnost hrane baze, mjesta gniježđenja, životinjskih natjecatelja i predatora.

Uzgoj štala u zatočeništvu

Neke poteškoće nastaju kod uzgoja životinja kod kuće. Sable je pokretna životinja, stoga je za njezinu vitalnu aktivnost potrebna velika površina. Kavez mora biti posebno opremljen: osigurati pouzdanu bravu, dovoljno prostora, prozore za zatezanje metalnom rešetkom. Životinja je vrlo pametna, može bez problema otvoriti bravu. Tako da mu nije bilo dosadno, možete pružiti plastične igračke, jer životinja voli igrati.

Opis sable

Zbog lijepog, izdržljivog i vrlo skupog krzna, sable je dobio drugo ime - "kralj divljeg krzna" ili "meko zlato". Znanstvenici se ističu oko sedamnaest vrsta sabula različitih boja i kvalitete vune, kao i veličina. Najvrjednija je Barguzinska vrsta (Marthes zibellina rynsers), koja se često nalazi na istoku obale Bajkala.

Ovo je zanimljivo! U prirodnom, prirodnom okruženju nalazi se bijela sabla, koja je vrlo rijedak predstavnik obitelji Cunha i živi u uvjetima neprohodne tajge.

Sable-Barguzin razlikuje bogatu crnu boju kože, kao i meko i svilenkasto krzno, Prikazane su najsvjetlije podvrste s grubim i kratkim krznom:

  • Sahalinska podvrsta (Mārtes zibellina sahaininsis),
  • Yenisei podvrsta (Martes zibellina yesezensis),
  • Sayan podvrsta (Marthes zibellina sajannsis).

Jakutska sabla (Mārtes zibellina jakutensis) i podvrsta Kamčatke (Mārtes zibellina kamtshadalisa) nemaju manje vrijednog krzna.

izgled

Maksimalna duljina tijela odrasle sabule ne prelazi 55-56 cm, a duljina repa je do 19-20 cm, a tjelesna težina mužjaka varira između 0,88-1,8 kg, a ženke ne više od 0,70-1,56 kg.

Boja sable kože je vrlo promjenjiva, a sve njezine varijacije karakteriziraju posebna imena:

  • "Glava" - ovo je najtamnija, gotovo crna boja,
  • "Krzno" je zanimljiva boja vrlo lagane, pjeskovito-žute boje ili blijedožutih nijansi.

Ovo je zanimljivo! Treba napomenuti da su mužjaci sabla znatno veći od ženki, otprilike jedna desetina ukupne tjelesne težine.

Između ostalog, postoji nekoliko srednjih boja, uključujući i "vorotovoy", u kojem su smeđi tonovi vrlo uspješno kombinirani s prisutnošću tamne trake u leđima, kao i lakšim stranama i velikim, svijetlim grlom. Predator s klinastom i šiljastom njuškom ima trokutasti oblik i male šape. Rep je kratak i prekriven mekanim i mekanim krznom. Zimi kaput pokriva jastučiće šapa, kao i kandže. Zalijevanje životinje provodi se jednom godišnje.

srednji ljudski vijek

U zatočeništvu se čuva u prosjeku do petnaest godina, U prirodi, takav grabežljivi sisavac može živjeti oko sedam do osam godina, zbog brojnih negativnih vanjskih čimbenika, nedostatka prevencije najčešćih smrtonosnih bolesti, kao i opasnosti od susreta s mnogim predatorima.

Staništa, staništa

Trenutno se divlja sabla često nalaze u čitavom tajga dijelu naše zemlje, od Urala do obalnog dijela Tihog oceana, bliže sjeveru i do granica najčešće šumske vegetacije. Predatorski sisavac preferira nastanjivanje tamno-crnih i pjeskovitih zona tajge, ali osobito cedrachi.

Ovo je zanimljivo! Ako su planinske i nizinske zone tajge, kao i stabla cedra i breza, kameniti placeri, šumska tundra, vjetrokazovi i gornji tokovi planinskih rijeka prirodni za sjenu, tada grabežljiva životinja izbjegava naseljavanje u planinskim golim vrhovima.

Također, životinja se često nalazi u Japanu, na području otoka Hokkaido. Danas se u područjima istočnog Urala povremeno pronalazi hibridni oblik sabla s kunom, koji se naziva "kidus".

Sable obrok

Uglavnom lovi sabla na površini zemlje. Odrasli i iskusne životinje troše manje vremena u potrazi za hranom, u usporedbi s mladim životinjama. Glavna, najvažnija za sjenovitu hranu su:

  • male sisavce, uključujući voluharice i rovke, miševe i pike, vjeverice i zečeve, vjeverice i krtice,
  • ptice, uključujući tetrijeb i bijelu prepelicu, tetrijeb i vuče, kao i njihova jaja,
  • insekti, uključujući pčele i njihove ličinke,
  • pinjole,
  • bobice, uključujući oskorušku i borovnicu, brusnicu i borovnicu, ptičju trešnju i ribiz, divlju ružu i borovnicu,
  • biljke u obliku divljeg ružmarina,
  • različita strvina,
  • pčelinji med.

Unatoč činjenici da se sable dobro penje na drveće, takva životinja može skočiti s jednog stabla na drugo samo ako su grane drveća čvrsto zatvorene, pa je biljna hrana ograničena.

Prirodni neprijatelji

Iznimno radi njihove hrane, nema ptica grabljivica ili životinjskih plenova na sable. Međutim, sisavac ima par natjecatelja u hrani, koji su predstavljeni germinom i kolonom. Oni, zajedno sa sabljama, jedu sve vrste glodavaca nalik mišima, a mogu se boriti i za plijen.

Najrizičnija skupina među sablama su najmlađe osobe, kao i vrlo stare životinje koje su tijekom kretanja izgubile brzinu. Oslabljeni sisavac može postati žrtvom gotovo svakog velikog grabežljivca. Mlade sabljice često uništavaju orlovi i jastrebovi, kao i sove i druge krupne ptice grabljivice.

Stanovništvo i status vrsta

U 19. stoljeću sabuli su masovno živjeli na području od Tihog oceana do Skandinavije, ali danas se u europskim zemljama takve krznene životinje gotovo nikada ne pojavljuju. Zbog intenzivnog ribolova u prošlom stoljeću, ukupan broj i raspon sabala značajno se smanjio. Rezultat predatorskog istrebljenja bio je status - "na rubu je izumiranja".

Kako bi se sačuvao broj divljih životinja s krznom, poduzete su posebne mjere očuvanja, uključujući uzgoj sabala u rezervama i preseljenje na izvorne teritorije. Do danas, stanje populacije sable u mnogim područjima naše zemlje, uključujući i Troitsko-Pechora regiji, ne uzrokuje ozbiljne brige. Godine 1970. broj stanovnika iznosio je oko 200 tisuća jedinki, tako da je sable bio uvršten u Međunarodnu crvenu knjigu (IUCN).

Ovo je zanimljivo! U proteklih pedeset godina sabuli su uspješno naseljavani na osamdesetak kilometara dubokih crnogoričnih šuma, koje se nalaze u blizini Uralskog područja, a predatorsko ribarstvo obavlja se u dovoljnim količinama bez ekonomske potpore države.

Međutim, kako bi se učinkovito optimiziralo vađenje sabala, odlučeno je da se lovci trajno preorijentiraju na samo-ribolov masovnih vrsta divljeg krzna. Vrlo važna je i potreba reguliranja proizvodnje u sezoni u kojoj nema migracije vrijedne komercijalne životinje, što će omogućiti očuvanje sibila na lovištima.

Izgled sabula ljeti i zimi

"Kralj divljih krzna" odnosi se na obitelj Kunih i doseže prosjek za životinje ove skupine veličina - oko mačke. Duljina tijela mužjaka može doseći 50-50 cm s repom, težina - jedan i pol kilograma. Kao i kod cijele obitelji, sabele karakteriziraju kratke noge, fleksibilno tijelo, klinasta glava i zaobljene uši. Od najbližeg rođaka - kune - zvijer se razlikuje po nekoliko znakova:

  • nedostatak žućkastog mjesta grla, ali svjetlije glave u odnosu na tijelo,
  • sklonost naseljavanju i pronalaženju hrane ne na drveću, nego na tlu,
  • krzna zasićenih boja s karakterističnim sjajem.

Ljetni kaput sabora je tamniji, ali ne tako gust da bi mogao biti zanimljiv lovcu. Do sredine listopada životinja se u potpunosti baca - u to se vrijeme pojavljuje čuveno svilenkasto krzno s plavičastom nijansom. Za zimu vuna pokriva čak i šape šapa i sable kandže, jer mora putovati u hladnom snijegu.

Upozorenje! Prilikom držanja sabla u kući, imajte na umu da je u mraku zvijer uvijek u pokretu - bolje je postaviti kavez za ptice u zasebnu sobu.

Taiga - kuća i stol plišanog domaćina

Prirodno stanište sabla je taiga zona Euroazije, od Urala do samog Dalekog istoka. Najčešće živi u zrelom cedru. Na sjeveru i jugu zvijer ne prelazi granice šume, ali u planinskom dijelu Sibira često se uzdiže do holtzovog pojasa, gdje ga privlače sjemenke zrele cedrovine.

Sable preferira živjeti u tamno-crnoj šumi, a što je više vjetra, mrtvo stablo, u njemu gusto grmlje, to bolje. Hrani se onim što pronalazi na zemlji:

  • glodavaca,
  • vjeverice i pika,
  • strvina i iscrpljena riba
  • voće, bobice, pinjole, čak i med.

Zimi dobiva vrijednu prednost u lovu na snijeg. Kada se hoda, on se, kao i većina lasica, ne oslanja na prste, nego na cijelo stopalo. Rastući kosu za zimu, stopalo postaje šire - zvijer trči kao skija. On može napraviti svoje pokrete pod snijegom tjednima bez odlaska. U ovom trenutku, on rado lovi lonac i tetrijeb, koji se skrivaju u snježnim rupama od hladnoće.

Na svom lovnom području, životinja ima nekoliko skloništa u kojima čeka loše vrijeme ili počiva nakon lova. On sam nikada ne kopa rupu, kuća za njega je pukotina u kamenju, udubina iz obrnutog korijenja, nisko-šuplja udubina.

Sable u Sibiru i Kanadi

U prošlosti, raspon sablea bio je mnogo širi i dosegao čak i Skandinaviju. Međutim, ruski su trgovci prodali "meko zlato" Europi i Otomanskom carstvu u takvom broju da su do 16. stoljeća gurnuli zvijer natrag na Ural. Lovci i trgovci su ga slijedili na istok. Autohtono stanovništvo bilo je opkoljeno "yasakom": do 12 koža po osobi godišnje. Rusija je prodala u inozemstvo do 80 tisuća koža godišnje.

Zbog prekomjerne eksploatacije, raspon zvijeri se naglo smanjio. Početkom 20. stoljeća na karti Sibira nalazilo se nekoliko otoka. Potpuna zabrana lova, a potom i njezino strogo izdavanje dozvola i stvaranje rezervi od sable, omogućili su životinji ponovno naseljavanje ruske tajge. Osim Sibira, u sjevernoj Mongoliji živi i mekani ljubitelj mesa i pinjola, u Južnoj Koreji, Japanu iu nekim dijelovima Kine.

U gustim smrekovim šumama Kanade nalazi se američka sabula - vrsta s manje vrijednim krznom. Veća je od sibirske i sklona je drvenom načinu života, zbog čega se često miješa s kunom.

В Западной Сибири соболь и куница иногда скрещиваются. Их потомок называется «кидус» и выглядит как нечто среднее между обоими животными. Самки кидусов сохраняют плодовитость и при спаривании с самцами соболя или куницы способны принести потомство.

Zbog svog izvanrednog krzna, sable je gotovo napustio faunu Rusije. Međutim, prirodni oprez i zavidna sposobnost prilagodbe novim uvjetima spasili su mu život. Nakon što je izgubio gotovo cijeli raspon, divna zvijer je ponovno naselila Sibir i osjećala se sjajno u njoj.

Gdje živi sable

Glavno stanište je crnogorična tajga. Sable preferira jelo, smreku i cedrovinu, od kojih se najčešće formira tzv. Crna tajga - mokra. U većoj je mjeri puna vjetrova i obrastao mahovinama.

Obično se u sjeni smještaju u cedrovim i gornjim potocima. No, to može podmiriti i blizu tla - u šikarama vilenjaka, na kamenim placers. U rijetkim slučajevima, nagurana je u udubljenju drvenih kruna.

Što sable jede

Kao što je već spomenuto, sable je grabežljivac. Temelj njezine opskrbe hranom su glodavci. Njegova prehrana uključuje pikas i, uglavnom, crvenu voluharicu (au južnom dijelu crveno-sivu voluharicu). Njima se daje primarno značenje. Također sable može napasti zeca ili vjeverica. Sable uništava nekoliko milijuna vjeverica u regiji za godinu dana. On jede i ptice, kao što su: lješnjak, ili, na primjer, tetrijeb. U proljeće lova na mrijest riba. Za lov obično odabire noć ili večer, ali može ići u potrazi za plijenom tijekom dana.

No, osim hrane za životinje, sable nije nervozan pokušaj ishrane. Voli: pinjole, borovnice, brusnice, divlju ružu. Može jesti ptice trešnje ili ribizle.

Sable. Sable u rezervatu "Krasnoyarsk stupovi". Sable u rezervatu "Krasnoyarsk stupovi". Sable u rezervatu "Krasnoyarsk stupovi".

Pogledajte videozapis: Sable Martes zibellina (Studeni 2019).

Загрузка...
zoo-club-org