Ptice

Čvorak: ptica selica ili ne, opis

Izgled i ponašanje, Duljina tijela 20–25 cm, raspon krila 34–42 cm, težina 60–90 g. Izgled ptice koja sjedi i hoda po tlu vrlo je karakteristična zbog svoje guste strukture, skraćenog repa, dugog oštrog ravnog kljuna, velikih jakih nogu. Leteća ptica lako se prepoznaje po trokutastom obliku šiljastih krila. Neozlijeđen, dobro leti, hoda i trči, drži jata većinu godine.

opis, Seksualni dimorfizam u boji i veličini gotovo da nije izražen. U svježem jesenskom perju, odrasle ptice nakićene su debelim bjelkastim i ocherous pjegama i točkicama koje gotovo skrivaju tamnu boju trupa i krila. Kljun je taman, oči su ružičaste, noge su ružičasto-oker. Do proljeća, lagani obruči na krajevima perja postupno se umaraju, perje se izoštrava. U proljeće, čvor izgleda gotovo crno s jakim metalnim sjajem - brončanom, zelenom, ljubičastom, ljubičastom. Kljun postaje žut (plava je na dnu). U sezoni parenja, uočen u malom broju pohranjen je na leđima, krilima, podvlačenjem.

Mlade ptice su smeđe boje, s mutnim uzdužnim pestrinamima, tamna uzda od kljuna do oka, svijetlo grlo i crni kljun. Noge su dosadne, sivkaste boje. Krajem ljeta i jeseni molting mlade ptice s prodornim crnim i šarolikim perjem izgledaju pejedy. Leteća ptica ima relativno kratka šiljasta krila sa svijetlom donjom stranom, dugi šiljat kljun, skraćeni rep, ovi znakovi omogućuju razlikovanje čvoraka od ostalih ptica sličnih veličina - drozdova i voskova.

Glas, Pjesma je vrlo raznolika, glasna, sastoji se od zviždanja i cvrkutanja koljena, uključuje brojne posudbene pjesme drugih ptica, kao i imitacije raznih zvukova. Pjevački čvorak uvelike otvara svoj kljun, ojačajući perje na grlu, povremeno trese svoja polu-raširena krila. Vapaj i krik alarma je tihi žamor.chrr», «chrrrr”. Suze izazivaju cviljenje, cvrkutanje, cvrkutanje. U pakiranjima se ponašaju vrlo bučno.

Distribucija, status, Rasprostranjena je praktički u cijeloj Euroaziji od tajge do subtropa, tijekom proteklih desetljeća naselila se istočno do Transbaikalije, na sjeveru Europe dosegla je šumsku tundru, prodirala u šumske stepske i polu-pustinje. U zapadnoj i južnoj Europi, na Bliskom istoku, Kavkaz se pojavljuje tijekom cijele godine, migranti iz sjevernog i istočnog dijela područja - područja sa snježnim zimama pridružuju se lokalnim pticama. U manje zime izvan područja gniježđenja - u suptropima i tropima Afrike i Azije.

Uveden je u Sjevernoj Americi, Južnoj Africi, Australiji, Novom Zelandu, na mnogim otocima Oceanije. U europskoj Rusiji kao cjelini, to je uobičajeno, ali postoje značajne fluktuacije u broju, očito u posljednjim desetljećima, brojevi su se nešto smanjili. Na gnijezdilištima u srednjoj zoni pojavljuje se od početka ožujka, na početku snježnog snijega, odlazak od kolovoza do studenog, neke ptice ostaju zimovati na području zimskih snijega, kao iu gradovima na smetlištima.

Način života, Karakterističan oblik antropogenih i mozaičkih krajolika, naseljava se u naseljima, vrtovima, parkovima, uz korištenje ptičjih kuća i praznine u ljudskim zgradama. U prirodnim uvjetima gnijezdi se u udubljenjima, starim rupama pčelarica i valjkastim valjcima u liticama. Kolonije se rijetko oblikuju. U prehrani prevladavaju beskralježnjaci, koje ptice skupljaju uglavnom na tlu. Crvi, ličinke kornjaša kopaju iz mekog tla, sakupljaju ih u proljeće, prateći plug na oranicama. Često se hrani travnjacima točno ispod nogu ljudi. Rjeđe ispituje krune ili hvata insekte u zraku (na primjer, prateća stada papkara). U drugoj polovici ljeta, jesti bobice, može uzrokovati ozbiljnu štetu na usjev.

Normalno monogamna, iako postoje slučajevi bigamije. Nakon što je izabrao mjesto za gniježđenje, mužjak aktivno privlači ženku pjesmama, s početkom inkubacije njegova pjesnička aktivnost naglo opada. Ponekad muškarac počinje graditi gnijezdo bez ženke, ali obično partneri grade gnijezdo i nose materijal za gniježđenje zajedno. U spojku 4–8, obično 5–6 blijedo plava, brzo blijedi jaja. Inkubacija traje 11-15 dana, oba člana para se izležu, noću - samo žena.

Gnijezda se izlegla pokrivena dugom, sivkasto bijelom dolje. Pojavom pilića, stambene udubine postaju jasno vidljive, ptice konstantno lete do njih s hranom, iz gnijezda izvlače bijele kapsule, pilići glasno cvrkuću. 20-22 dana nakon izleganja (ponekad 15 do 17 dana kasnije) leglo izlazi iz gnijezda. Odlazak obično pada sredinom ili krajem svibnja. Možda neki parovi povremeno imaju 2 legla po sezoni. Cijelo ljeto ptice lutaju obiteljima, postupno formirajući velika jata i prelazeći u otvorenija staništa. Na kraju ljeta, prije no što provedu noć, jata čvoraka koji broje tisuće pojedinaca izvode složene piruete u zraku, nalik oblacima koji se stalno mijenjaju, a sve ptice kreću iznenađujuće glatko i sinkrono.

U to se vrijeme masivni noci uglavnom formiraju u tršćacima, rjee u krunicama. U jesen, mnogi mužjaci pjevaju, ali manje aktivno nego u proljeće. Polazak počinje u kolovozu, kasni do kasne jeseni, male skupine povremeno prezimljavaju u srednjoj stazi - u stočnim dvorištima, gradskim i prigradskim deponijama. Prve godine se ne razmnožavaju, ljeto lutaju, gnijezde se tek na kraju 2. godine života. Najveći poznati vijek trajanja je 20 godina.

Starling ili običan čvorak (Sturnus vulgaris)

Opis izgleda ptice

Mnoge promatračke čitatelje zanimaju informacije o čvorku, pticama selicama ili ne, opisu ove ptice. Čvorak se smatra jednom od najvećih i najsnažnijih ptica koje pripadaju redoslijedu prolaznika. Ove ptice iz obitelji Starling obuhvaćaju više od 100 vrsta. Veličina čvorak se smatra prosječnim brojem stražara. Težina odrasle ptice je oko 75 g, duljina tijela 20-22 cm, raspon krila - 40 cm.

  • Crno perje s metalnim sjajem, koje se u proljeće može izravnati i smeđe obojati. Neke ptice imaju ljubičastu, brončanu, zelenkastu, plavičastu igru ​​perja.
  • Mužjaci su nešto veći od ženki i svjetliji.
  • Imaju oštar i dugačak kljun, blago zakrivljen. Račun također ima mogućnost promjene boje. Većinu vremena je crnac na čvorku, ali za vrijeme parenja postaje žut.
  • Ptice su velike i jake, smeđe-crvene boje s uvijenim kandžama.
  • Ima masivno tijelo, kratki vrat i skraćeni rep.

Je li običan čvorak ptica selica ili ne?

Gotovo u svim dijelovima svijeta tu gomonlivuy i cvrkut ptica može se naći, jer se lako prilagođava različitim uvjetima prirode.

Najomiljenija mjesta za naseljavanje čvoraka su Australija, Euroazija, Novi Zeland i Sjeverna Amerika. Čvorci rijetko lete u Srednju i Južnu Ameriku. Savršeno se aklimatiziraju u Rusiji, Francuskoj, Jugoslaviji, Grčkoj, Pakistanu, Indiji, Afganistanu i Iraku. Ljudi su već naselili ove ptice u Africi i Australiji.

Je li običan čvorak ptica selica ili ne? Odgovor na ovo pitanje je dvoznamenkasti. Čvorci u zapadnoj i južnoj Europi vode staložen život, odnosno ostaju ovdje zimi. No, u Rusiji, na istoku i sjeveru Europe, zimi su hladne pa lete u južne zemlje. Mnogi u proljeće mogu promatrati - je li čvorak ptica selica ili ne. Fotografije u članku pokazuju proljetnu kolonizaciju njihovih drvenih kućica od strane čvoraka kada se vraćaju s južnih rubova.

Omiljeno stanište ovih ptica je ravan teren. U planinskim područjima ne lete. Poželjna mjesta za naseljavanje, odabir područja u blizini rijeka ili močvara. Ponekad se mogu naći u stepskim predjelima i svijetlim šumama. Često se u blizini farmi i ljudskih kuća nalaze domovi čvoraka. Vole se smjestiti u blizini polja gdje se hrane. Većina ptica živi u udubljenjima ili pod nišama zgrada. Također, oni nisu neskloni živjeti u udobnim kućama za ptice koje su izgradili ljudi.

Opis načina života ptica

Čvorci žive u kolonijama, okupljaju se u jatima. Često možete vidjeti sliku tisuća ptica koje lete, nalik na pčelin roj u daljini. Ptice izvode jednu za drugom složene piruete, a cijeli čopor izgleda kao jedan cijeli organizam. Prije slijetanja, oni lebde iznad tla, a zatim se raspadaju po širokom području.

Za noć, oni se također okupljaju u grupe. Za to su prikladna mjesta gdje rastu vrbe i trska. U gradskom parku ili vrtu, oni samo spavaju na granama drveća i grmlja. U zemljama gdje prezimljavaju, jata mogu imati do milijun jedinki.

Tijekom perioda gniježđenja, čvorci žive na svom malom području i ne dopuštaju tu ulazak drugim pticama. Oni nalaze hranu na obalama rijeka, usjeva, vrtova, u selima. Nahranite u gnijezdu ne nosite, jedite ga na stranu.

Čvorci su agresivni prema drugim pticama, natječu se za mjesta gniježđenja. Ptice kao što su brdske ptice i zelene žune postaju žrtve svog ponašanja. Životni vijek ove pjevice je oko 10-12 godina. Gledajući čvorka, možete vidjeti da je to prilično okretna ptica, iako mala.

Dijeta čvoraka

Smiješni čvorci jedu i biljnu i životinjsku hranu. Najpogodnija proljetna hrana za njih je kišna glista, koja se pojavljuje na površini s prvim sunčevim svjetlom. Oni se također sretno hrane ličinkama koje u zimu kora drveća. Ljeti se čvorci ophode gusjenicama, leptirima, skakavcima, jabukama, kruškama, šljivama, trešnjama, trešnjama. Na neki način, čvorci se mogu nazvati spasiteljima od štetočina.

Metoda uzgoja

U proljeće, dolazeći iz južnih zemalja, čvorci ulaze u sezonu parenja. U europskim i azijskim zemljama uspijevaju izlegati piliće tri puta od proljeća do jeseni. Za to su ptice podijeljene u parove. Potom traže mjesta za gniježđenje i tamo stavljaju suhe dijelove biljaka. Na vrhu ptice leže mahovina, perje i trava. Muškarac može brinuti za nekoliko ženki odjednom.

Prvo polaganje jaja može biti od 6 do 10 komada. Ženka polaže jaja jednom dnevno. Onda ih inkubira. Jaja su svijetlo plave boje i dostižu 3 cm i 2 cm širine. Težina jednog je 6,5 g.

Ponekad se ženka na inkubaciji potomstva zamijeni mužjakom. Pilići su rođeni 11-13 dana. Potpuno su goli i slijepi. Isprva se ponašaju potpuno tiho. Čim su roditelji bacili jaje iz gnijezda, pojavile su se pilići. Odrasli počinju tražiti hranu za potomstvo. Oni dovode kukce u piliće, što je potpuna proteinska hrana. Tijekom dana roditelji mogu letjeti hranom do 300 puta. Nakon tri tjedna života, pilići prvi put lete. Roditelji raznih trikova ih namamljuju iz gnijezda.

Imaju li čvorci neprijatelje?

Najgorljiviji neprijatelji čvoraka su vrane i svrake. Ove ptice mogu uništiti svoja gnijezda. Također se male ptice boje orlova, zlatnih orlova, sivi sokolova, sova, sokola. Ovi grabežljivci se probijaju do gnijezda u potrazi za jajima i pilićima koje jedu. Mačke, kune, zmije također mogu doći do gnijezda i jesti male piliće.

Čvorci pored čovjeka

Odnos između ljudi i čvoraka je dvostruk. Ranije su ljudi bili više u prirodi i divili se ranim pjevicama. Dakle, bilo je slučajeva kada su čvorci bili zatočeni kao kanarinac ili slavuj. U zatočeništvu se ponašaju savršeno: aktivno cvrkuću i skaču. Uništavanje skakavaca, puževa i ptičica, čvorci donose značajnu korist ljudima. Važna značajka njihove hrane je da jedu insekte koji su još u fazi ličinke i nalaze ih u tlu.

Osim pogodnosti, ove ptice mogu također donijeti štetu poslovnim rukovoditeljima. Jesti voće i bobice uništavaju usjeve u voćnjacima i vinogradima. Posebno vole jagode i trešnje. Oštećena roba nakon napada postala je neprikladna za potrošnju. Poljoprivrednici se na razne načine bore s napadima tih ptica. Oni su opskrbljeni mrežama, zamkama, zastavama i zvučnim uređajima.

Stanovnici grada također ne vole čvorke, koji zagađuju svojim izmetima pločnike, krovove i drveće. Često možete promatrati u parkovima klupe i ulice, prekrivene izmetom ptica s neugodnim mirisom. Radnici u parkovima to moraju pažljivo pratiti. Na određenim mjestima, čvorci ih čak pokušavaju uhvatiti mrežama, uplašiti reflektore i zvučne signale.

Zanimljive informacije o čvorcima

Ako gledate čvorke, tada možete uočiti neke od njihovih značajki:

  • U letu, čvorak stvara brze i glatke pokrete, au procesu hvatanja insekata - pogrešnih.
  • Čvorci savršeno oponašaju zvukove. Ponavljaju zvukove i glasove drugih ptica. Lako mogu prikazati telefonski poziv, škripu vrata, škripanje žabe, mijaukanje mačke ili neku vrstu melodije.
  • Čvorci mogu letjeti na granama tako velikim jatima da ih slome.
  • Na kraju sezone gniježđenja stari čvorci ujedinjuju se sa svojim mladim u bučnim jatima i odlaze na zimu u tople zemlje.
  • Male piliće čvoraka vrlo su proždrljive, jedna riba jede tri puta više od odrasle osobe.

Je li slavuj ptica selica?

Nije tajna da slavuj izgleda kao mali čvorak. Stoga su mnogi zainteresirani za to da li su slavuj i čvorak ptice selice ili ne.

Slavuji su ptice prolaznice. To je mala ptica s smeđim perjem, crvenkast rep, tamne oči, duge noge. Zahvaljujući njegovim pjevačkim talentima slavuj je postao simbolom mnogih pisaca i pjesnika. Mnogi kažu da ova mala ptica nije samo pjevanje, već i ulijevanje. Pjevanje se odlikuje posebnom zvučnošću, velikim brojem intonacija.

Postoji više od 20 vrsta slavuja. Najčešći zajednički slavuj. To je ptica selica i odlazi u Afriku na zimovanje. Slavuji su naseljeni uglavnom u gustim brdima, blizu rijeka ili jezera. U travnju se slavuji vraćaju na svoja mjesta za gniježđenje. Odmah se upoznaju sa svojom flautom, klikom i pucketanjem noću ili u zoru.

Opis, izgled

Čvorak se konstantno uspoređuje s kosom, spominjući sličnost njihove veličine, tamno sjajno perje i obojenost kljuna.

Činjenica da je ispred vas još čvorak, reći će njegov kratki rep, njegovo tijelo u malim svijetlim mrljama i sposobnost trčanja po tlu, za razliku od skakačkih drozdova. U proljeće su svjetlosne čestice vidljivije u ženki, ali do jeseni, zahvaljujući moljcu, taj se znak briše.

Kljun je umjereno dug i oštar, jedva primjetno zakrivljen prema dolje: žut - u sezoni parenja, u ostalim mjesecima - crn, Dok pilići ne uđu u pubertet, kljun im je obojen samo u smeđoj i crnoj boji. Mladi čvorci također pokazuju zajedničku smeđu boju perja (bez svijetlog sjaja svojstvenog odraslima), posebnu zaobljenost krila i svijetli vrat.

Ovo je zanimljivo! Utvrđeno je da se boja metalnog tona ne određuje pigmentom, već dizajnom samih pera. Ako promijenite kut i osvjetljenje trepereće perje također mijenja svoje nijanse.

Čvorak ne raste više od 22 cm s težinom od 75 g i rasponom krila od gotovo 39 cm, a ima masivno tijelo koje počiva na crvenkasto-smeđim šapama, razmjerno zaobljenoj glavi i kratkom (6-7 cm) repu.

Ornitolozi dijele čvorove na nekoliko geografskih podvrsta, čije se crno perje odlikuje nijansama metalnog sjaja. Na primjer, europski čvorci bacaju se na sunce zeleno i ljubičasto, u druge podvrste leđa, prsa i leđa vrata svjetlucaju od plave i brončane.

Staništa, staništa

Starling živi svugdje osim u Srednjoj i Južnoj Americi. Zahvaljujući čovjeku, ptica se nastanila u Novom Zelandu, Australiji, Južnoj Africi i Sjevernoj Americi.

Ukorijenjeni čvorci u Sjedinjenim Državama pokušali su nekoliko puta: najučinkovitiji je bio pokušaj 1891. godine, kada je stotine ptica pušteno u divljinu u Central Parku u New Yorku. Unatoč činjenici da je većina ptica umrla, ostatak je bio dovoljan za postupno "zarobljavanje" kontinenta (od Floride do južne Kanade).

Čvorak je okupirao velika područja Euroazije: od Islanda / poluotoka Kola (na sjeveru) do južne Francuske, sjeverne Španjolske, Italije, sjeverne Grčke, Jugoslavije, Turske, sjevernog Irana i Iraka, Pakistana, Afganistana i sjeverozapadne Indije (na jugu) ,

Ovo je zanimljivo! Na istoku se područje proteže do Bajkala (uključivo), a na zapadu pokriva Azore. Čvorak je viđen u Sibiru na oko 60 ° sjeverne geografske širine.

Dio čvoraka nikada ne napušta naseljena područja (to su ptice južne i zapadne Europe), drugi dio (s istočnih i sjevernih europskih teritorija) uvijek leti do zime na jug.

Obični čvorak nije osobito izbirljiv glede svog staništa, ali izbjegava planine, preferirajući ravnice sa slanim močvarama, svijetlim šumama, močvarama i stepama, kao i kultivirane krajolike (vrtove / parkove). Voli da se približi poljima i općenito nije daleko od osobe koja pruža čvorak s obilnom opskrbom hranom.

Životni stil starlinga

Najteži život migrirajućih čvoraka koji se vraćaju kući početkom travnja, Бывает, что в это время вновь выпадает снег, отгоняющий пернатых южнее: те, кто не успел откочевать, попросту гибнут.

Первыми прилетают самцы. Их подруги появляются чуть позже, когда потенциальные избранники уже выбрали места для гнездования (в том числе дупла и скворечники), и теперь оттачивают свои вокальные данные, не забывая подраться с соседями.

Starling se proteže prema gore, širom otvoren kljun i lepršavim krilima. Harmonijski zvukovi ne izlaze uvijek iz njegova vrata: često cvjeta neugodno i cika. Ponekad migracijski čvor vješto oponaša glasove suptropskih ptica, ali češće ruske ptice postaju uzori, kao što su:

  • zlatka,
  • ševa
  • jay i drozd,
  • grmuša,
  • prepelica,
  • Bluethroat,
  • progutati
  • pileća kokoš
  • patka i drugi.

Čvorci su sposobni oponašati ne samo ptice: savršeno reproduciraju lavež pasa, mačku "mijau", blejanje ovaca, škakljanje žabe, škripeći kolibe / kolica, klikanje bičem pastira, pa čak i kucanje pisaćeg stroja.

Pjevač ponavlja omiljene zvukove pečatom, dovršavajući izvedbu uz prodoran škripanje i “gušenje” (2-3 puta), nakon čega napokon prestaje. Što je starling starling, to je njegov repertoar opsežniji.

Ponašanje ptica

Obični čvorak nije osobito prijateljski susjed: brzo se uključuje u borbu protiv drugih ptica, ako je u pitanju ugroženo zemljište. Tako su u Sjedinjenim Državama čvorci zbacili iz svojih domova crvenokose djetliće, domorodce Sjeverne Amerike. U Europi, čvorci se bore za najbolje gniježđenje sa zelenim djetlićima i rolerima.

Čvorci su društvene kreacije, zbog čega se okupljaju u jatima i žive u blisko razmaknutim kolonijama (svaka po dva para). U letu stvaraju veliku skupinu od nekoliko tisuća ptica koje sinkronizirano lebde, okreću se i spuštaju. I već su se na terenu "raspršili" po velikom području.

Ovo je zanimljivo! Izlegavanje i čuvanje potomaka ne napuštaju njihov teritorij (oko radijusa od oko 10 m), ne dopuštajući ostalim pticama. Za hranu lete u vrtove, polja, vile i obale prirodnih rezervoara.

Noću obično provode u skupinama, u pravilu, na granama drveća / grmova u gradskim parkovima i vrtovima ili u obalnim područjima gusto obraslim vrbama / trstikom. U zimovanju, društvo noćnih čvoraka može se sastojati od više od milijun pojedinaca.

Sjeverni i istočni (u europskim regijama) čvorci žive, za njih su karakterističnije sezonske migracije. Tako su stanovnici Engleske i Irske skloni gotovo potpunom naseljavanju, au Belgiji gotovo polovica čvoraka leti prema jugu. Peti dio čvoraka Nizozemske provodi zimu kod kuće, ostatak se kreće 500 km na jug - u Belgiju, Englesku i sjevernu Francusku.

Prve parcele migriraju na jug početkom rujna, čim se završi jesenski moljac. Vrhunac migracije je u listopadu, a završava do studenog. Usamljeni mladi čvorak će dobiti najbrže zimovanje, počevši od početka srpnja.

U Češkoj Republici, Istočnoj Njemačkoj i Slovačkoj, zimovališne kuće za ptice čine oko 8%, a još manje (2,5%) u južnoj Njemačkoj i Švicarskoj.

Skoro svi čvorci koji žive u istočnoj Poljskoj, sjevernoj Skandinaviji, sjevernoj Ukrajini i Rusiji su migratorni. Zimu provode na jugu Europe, u Indiji ili na sjeverozapadu Afrike (Alžir, Egipat ili Tunis), a tijekom letova pokrivaju udaljenost od 1-2 tisuće kilometara.

Ovo je zanimljivo! Putnici čvorci, koji stižu na jug tisućama, iznimno smetaju lokalnom stanovništvu. Gotovo cijelu zimu, stanovnici Rima ne vole napustiti kuću u večernjim satima, kada pernate parkove i javne vrtove cvrkući tako da se utopi buka prolaznih automobila.

Neki se čvorci vraćaju iz odmarališta vrlo rano, u veljači-ožujku, kada još ima snijega na tlu. Mjesec dana kasnije (početkom svibnja) oni koji žive u sjevernim područjima prirodnog područja pristižu kući.

srednji ljudski vijek

Prosječni životni vijek uobičajenih čvoraka je dokumentiran., Informacije su dostavili ornitolozi Anatolij Shapoval i Vladimir Payevsky, koji su proučavali ptice u Kaliningradskoj regiji na jednoj od bioloških postaja. Prema riječima znanstvenika, obični čvorci žive u divljini oko 12 godina.

Hrana, obrok starlinga

Dobar životni vijek ove ptičice djelomično je posljedica njene svejedi prirodi: čvorak jede i hranu bogatu povrćem i proteinima.

Potonji uključuju:

  • gliste,
  • puževi,
  • larve kukaca,
  • skakavci,
  • gusjenice i leptiri,
  • Symphyla
  • pauci.

Jata čvoraka uništavaju velika polja žita i vinograde, nanose štetu ljetnikovcima tako što jedu bobice u vrtu, kao i voće / sjemenke voćaka (jabuke, kruške, trešnje, šljive, marelice i dr.).

Ovo je zanimljivo! Sadržaj fetusa, skriven ispod jake ljuske, čvorci se dobivaju uz pomoć jednostavne poluge. Ptica ubacuje kljun u jedva zamjetljivu rupu i počinje ga širiti, otklanjajući se iznova.

Uzgoj ptica

Sjedeći čvorci počinju pariti u rano proljeće, selice - nakon dolaska. Trajanje sezone parenja ovisi o vremenu i dostupnosti hrane.

Parovi se gnijezde ne samo u gnijezdećim kutijama i udubljenjima, nego iu temeljima stanovanja većih ptica (bijele čaplje ili orlovi bijeloreg). Nakon što je izabrao mjesto, čvorak poziva ženu na pjevanje, istodobno obavještavajući natjecatelje da je "stan" okupiran.

Oba grade gnijezdo tražeći stabljike i korijenje, grančice i lišće, perje i vunu za svoje leglo, Čvorci se vide u mnogoženstvu: oni ne samo da fasciniraju nekoliko ženki u isto vrijeme, već ih i oplođuju (jedna za drugom). Poligamija objašnjava tri spojke po sezoni: treći se događa 40-50 dana nakon prvog.

U kvačilu, u pravilu, ima od 4 do 7 svijetlo plavih jaja (po 6,6 g). Vrijeme inkubacije traje 11-13 dana. Tijekom tog vremena, mužjak povremeno zamjenjuje ženku, sjedi na jajima.

Činjenica da su pilići rođeni, signalizira ljusku ispod gnijezda. Roditelji se odmaraju u fragmentima, uglavnom noću, a ujutro, a navečer su zauzeti u potrazi za hranom, ostavljajući za dječju hranu nekoliko desetaka puta dnevno.

U početku se koristi samo mekana hrana, koju su kasnije zamijenili skakavci, gusjenice, kukci i puževi. Nakon tri tjedna, pilići mogu odletjeti iz gnijezda, ali se ponekad boje bojati. Namamljujući "uzbunioce", odrasli čvorci vrte se u blizini gnijezda s hranom stisnutom u kljunu.

Čvorak i čovjek

Starling običan povezan s čovječanstvom je vrlo dvosmislen odnos, Ovaj glasnik proljeća i daroviti pjevač uspio je pokvariti njegov dobar odnos prema sebi s nekoliko pojedinosti:

  • uvedene vrste istiskuju lokalne ptice,
  • velika jata ptica u zračnim lukama prijete sigurnosti letenja,
  • prouzročiti značajne štete na poljoprivrednim zemljištima (žitarice, vinogradi i bobice),
  • su nositelji bolesti koje su opasne za ljude (cisticerkoza, blastomikoza i histoplazmoza).

Uz to, čvorci aktivno uništavaju poljoprivredne štetočine, uključujući skakavce, gusjenice i puževe, majske kornjače i dvokrilne insekte (gadflies, muhe i gadflies) i njihove ličinke. Nije ni čudo što su ljudi naučili skupljati ptičje kućice, privlačeći čvorke svojim vrtovima i kućicama.

stanište

Stanište ptičjeg stabla je dovoljno široko, može se naći gotovo u cijeloj Euroaziji, od tajge do subtropa, u posljednjih nekoliko desetljeća počelo se primjećivati ​​prema Zaboikalama, u sjevernoj Europi bilo je moguće doći do šumske tundre, kao iu zapadnoj i južnoj Europi i Kavkazu Srednji istok. Na nekim područjima živi tijekom cijele godine, ali broj jata u toploj sezoni obnavljaju migranti iz sjevernih regija, gdje su zime strože i sniježne. Sada je jasno ptica selica ili ne.

Ponekad čvorak može letjeti čak iu Aziji i Africi, gdje je ugodna suptropska klima. U toploj Južnoj Africi uvedeni su cool Novi Zeland i Australija, kao i na otočnim teritorijima Oceanije. U europskom dijelu Rusije uobičajene sorte u uobičajenim količinama su uobičajene, iako postoje značajne varijacije. Nedavne studije pokazuju oštar pad broja.

Stanište ptičjeg stabla dovoljno je široko, može se naći gotovo na cijelom teritoriju Euroazije.

Na svojim mjestima gnezovariya, koja se uglavnom nalazi u srednjoj stazi, pojavljuju se početkom ožujka, kada se snijeg topi, i odleti u kolovozu i prvim mjesecima jeseni. Neki pojedinci ostaju kod kuće ako zima nije snježna i još uvijek vole živjeti u gradu u blizini smeća

Način života

Najradije živi u gradovima i naseljima, točnije u parkovima i vrtovima, naseljavajući prazne šupljine u ljudskim zgradama ili kućama za ptice. U prirodnim uvjetima nastanjuje stijene, napuštene rupe, drvene udubine. Kolonije se rijetko formiraju. Ne zna svatko što jede starling, pa se s tim pitanjem treba baviti detaljnije. U prehrani prevladavaju insekti, ptice pronalaze hranu ispod stabala. Ličinke, crvi izlaze iz mekog tla, u proljetnoj sezoni prate plug kad se zemlja navodnjava. Često ih se može vidjeti na travnjaku u blizini ljudi, mnogo rjeđe ispituje krune u potrazi za hranom, a lovi i insekte u letu.

Starling radije živi u gradovima i naseljima, u parkovima i vrtovima, naseljavajući prazne šupljine u ljudskim zgradama ili kućama za ptice

Srpanj i kolovoz dopustiti uvođenje bobica u prehrani, u prošlosti stada čvorci izazvao velike štete na usjev. U većini slučajeva monogamni, iako su registrirani predstavnici bigamije.

Tijekom ljeta ptice lutaju sa svojim obiteljima, postupno se formiraju jata, pokušavaju se preseliti na otvorena područja. U kolovozu, prije noćnog sna, jata u kojima se nalaze tisuće ptica proizvode najsloženije akrobatske manevre, stalno mijenjajući njihovu konfiguraciju. Iznenađujuće je da sve ptice pokazuju sinkroni rad.

Mnogi se pitaju gdje zvijezde prezimljavaju. Tijekom tog razdoblja formiraju se ostaci noćenja, najčešće na granama drveća, ali u većini slučajeva u trsnim šumarcima.

Na početku jeseni mužjaci počinju puno pjevati, ali ne s takvom predanošću kao u proljetnoj sezoni. Odlazak se odvija krajem ljeta, može se povući do početka jeseni, čvorak je ptica selica, iako neki pojedinci ostaju kod kuće. Do prve godine, pojedinci se ne razmnožavaju, cijelo ljeto lutaju životom i počinju se gnijezditi tek kad navrše dvije godine. očekivano trajanje života je u prosjeku 15-20 godina.

reprodukcija

Nakon što je izabrao san za gniježđenje, mužjak svojim pjevanjem naziva ženku, početak inkubacije zaustavlja pjevanje jetre. Ponekad muški predstavnik gradi gnijezdo čak i bez ženke, međutim, partneri se zajedno bave gradnjom, provodeći puno vremena u potrazi za materijalima. Zidarstvo ima oko 4-8 jaja, imaju blijedo plavu boju, koja brzo blijedi. Period inkubacije traje oko 2 tjedna, oba roditelja izmjenjuju jaja, noću samo ženka.

Pilići pri rođenju prekriveni su debelim, dugačkim, sivkasto-bijelim dolje. Nakon pojave pilića, mjesto stanovanja obitelji postaje vrlo vidljivo, jer roditelji stalno posjećuju potomstvo hranom, uzimajući bijela legla iz gnijezda, dok glasno mantraju. 20 dana nakon rođenja jajeta, leglo odleti iz gnijezda. Odlazak se u pravilu odvija u svibnju. Neki parovi u jednoj sezoni proizvode dva legla.

Često čvorak

Zajednički čvorak (lat. Sturnus vulgaris) vrsta je pjevice pjevice ptica pjevica, starlingovih obitelji, rodova starlinga.

Ova ptica je dobila ime zbog pjevanja. U širokom rasponu zvukova čvorka, pucketanja, smackanja i peckanja može se pratiti, nalik na uvijanje pržene hrane u vrućoj tavi. U Češkoj, na primjer, čvorak se naziva "špaček", što doslovno znači "masnoća".

Ovisno o dometu, moderna klasifikacija identificira nekoliko podvrsta običnog čvorka, koje se malo razlikuju po veličini i preljevu perja.

Kako izgleda čvor?

Struktura i perje čvoraka podsjećaju na kosove, ali se razlikuju u svojoj manjoj veličini i načinu kretanja na tlu: čvorci hodaju i kosi skaču.

Starling.

Duljina tijela odrasle osobe iznosi 18,7-21,2 cm, a masa je oko 75 g. Raspon krila doseže 38,7 cm, a konstitucija je gusta, vrat se skraćuje. Krila široka na bazi vidljivo su se sužavala prema kraju. Krila mladih čvoraka karakterizira zaobljeni oblik. Ravni, kratki rep duljine raste do 6,2-6,8 cm, a noge su obojene u svijetlo crveno-smeđu boju.

Mužjaci se mogu razlikovati izduženim perjem na prsima i plavičastim mjestom na dnu kljuna. U ženki su pera na prsima mala i elegantna, a na kljunu su crvene mrlje. Kljun pojedinaca oba spola je dug, oštar, blago zakrivljen prema dolje i spljošten sa strane. Zanimljivo je da je kljun čvoraka obično crn, ali u sezoni parenja postaje žut. U ovom trenutku, čvorci posebno podsjećaju na drozge.

Boja perja odraslih je intenzivno crna s metalnim sjajem, koji, ovisno o podvrsti, može biti brončana, ljubičasta, zelenkasta ili plava, svjetlucava na suncu.

U zimi, prije početka mita, perje je prekriveno bijelim ili bež mrljama, osobito vidljivim na krilima i prsima. Odmah nakon proljetnog maljenja, perje poprima jednoliku smeđu boju.

Čvorak u granama. Čvorak na grani. Čvorak čisti perje. Starling. Starling uzima vodene tretmane. Starling uzima vodene tretmane. Starling. Starling.

Stanište i stanište

Zajednički čvorak živi na svim geografskim područjima osim u Srednjoj i Južnoj Americi. Čvorci su se počeli uvoziti u Afriku, Australiju i Sjevernu Ameriku u 19. stoljeću, gdje su se vrste uspješno prilagodile uvjetima postojanja.

Čvorci koji žive na jugu i zapadu Europe sjedeći su, sjeverna i istočna populacija migriraju na jug Europe, Indiju i afričke zemlje prije početka hladnog vremena. Udaljenost između zimovanja i gniježđenja može doseći 1-2 tisuća km.

Migracijski čvorci vraćaju se na mjesta gniježđenja u veljači i ožujku, sjeverne populacije početkom svibnja, a ženke dolaze nekoliko dana kasnije nego muškarci.

U zimskim mjestima, čvorci se okupljaju u ogromna jata od preko milijun pojedinaca. Tijekom gniježđenja žive u malim skupinama od nekoliko parova. Oni preferiraju da se nasele na ravnim krajolicima, svijetlim šumama, močvarama i uz obale rezervoara. Često se nalazi u ruralnim područjima, gdje je više hrane i lakše pronaći mjesto za gnijezdo.

Što jedu čvorci?

U rano proljeće, dijete sa čvorcima je hrana za životinje. Nakon što snijeg nestane, ptice voljno jedu crnike i prezimljavaju ličinke kukaca. S početkom vrućine, čvorci lovu na leptire, skakavce, stonoge i paukove.

Obrok povrća sastoji se od sjemenki žitarica, bobičastog voća i raznog voća: jabuke, kruške, višnje, šljive. S oštrim i zakrivljenim kljunom, čvorci lako razbijaju orah ili probolu kožu tvrdih plodova.

Čvorak na pepelu traži pržene bube. Čvorak lovi ličinke buba.

Pogledajte videozapis: Školski sat: Ptice selice (Studeni 2019).

Загрузка...
zoo-club-org