Ptice

Što je ta ptičja pljačkaša uobičajena i gdje zime

Pin
Send
Share
Send
Send


Lopica je jedinstvena ptica. Ona je jedina od pernatog drevolaza koja se može okrenuti naopako na vertikalnom deblu.

Kako izgleda ptica koja plikišta? Ova mala ptica kratkih repova. Njezina blijedo-pepeljna boja u gornjem dijelu tijela ima plavičastu nijansu. Perje trbuha je bijelo.

Lovaèica je mala ptica. Njena težina je između petnaest i dvadeset šest grama. Duljina tijela je trinaest-šesnaest centimetara, a krilo 7,3-9,2 cm, a krila u rasponu 25-28 cm.

Ptičja krilca (slika vidi dolje) ima prilično dug i ravan kljun. Crna pruga koja prolazi kroz oči daje mu znatiželjan i lukav izgled.

Gotovo da nema sezonskih razlika u boji tijela ptice. Osim toga, meko i gusto perje mladih pojedinaca ne mijenja se u kasnijem razdoblju života. Samo u odrasloj koži, dno tijela ima smeđe nijanse, a traka prolazi kroz oči, a sivi vrh postaje smeđkast. Nakon presvlačenja, koje se odvija u jesen, razlike nestaju. I nitko ne može reći, pred njim je mlada ili odrasla ptica.

Opis nevjerojatnog hvatača stabala ne zaobilazi stranu noge. Zahvaljujući njima, ptica se kreće uzduž vertikalnih debla kao živa živina kugla. Da, majstorstvo nuthatcha u premathu postaje moguće zahvaljujući nogama. Oni su relativno kratki, ali imaju neobično duge prste s vrlo oštrim i zakrivljenim kandžama. To omogućuje ptici da uhvati značajnu površinu debla. Između vrhova noktiju, smještenih na stražnjem i srednjem prstu pernatog drevolaza, na velike udaljenosti. Njegova vrijednost je praktički cijela dužina pernatog tijela. Zahvaljujući tome, nuthatch može mirno držati stablo naopako.

Feathered Fidget

Nuthatch nije sramežljiva ptica. Može dopustiti osobi da joj priđe nekoliko koraka. U isto vrijeme, ne prestaje proizvoditi karakterističan zvuk "tweet-tweet" ili "tweet-tout", dok ispituje debla i grane drveća. Čudna ptičica može se čak približiti osobi. Međutim, pretvara se da je slučajno naišla na njega. Nuthatch izražava svoju "uznemirenost" zvonjavama zviždača "sit-sit", slično kriku vozača: "Save-and-and-and-well!". U isto vrijeme, s iskrenom lukavošću, drvena žaba gleda iza stabala stabala.

Puzavica je uvijek vesela i neumorna. On je okretan, živahan i aktivan. U ovoj ptici, poput djetlića, likova i sisa. Nije ni čudo što je njemačko ime ove ptice "Spechtmeise". Prevedeno, to znači djetlić.

staništa

Puzavicu možete susresti preko cijele šumske zone od zapadne Europe do Dalekog istoka. Izbjegava područja na dalekom sjeveru, ali u južnom smjeru živi nevjerojatna žaba strijele sve do tropa.

U Zapadnom Sibiru uobičajena je vrsta pelena. Ima neke razlike u odnosu na skandinavske podvrste koje se nalaze na europskom teritoriju. Sibirski pjegavac nema pera boje kestena na stranama.

Ptica preferira da se naseli u poplavnim i otočnim šumama. Ponekad se susreće u južnim stepskim područjima. U Republici Altai i na Altajem teritoriju pjegavac boravi u mješovitim i crnogoričnim šumama koje se nalaze u blizini Oba i Biye, kao iu trakastim šumama i klinovima na brdu Bie-Chumysh. Iznenađujuće možete susresti Drevolaz u planinama. Nuthatch živi u šumama, na nadmorskoj visini od 2000-2200 m.

U proljeće i ljeto, hrana lutalica je kukci. Sa zadovoljstvom jede rogovlje i diptere, gusjenice i leptire, stjenice i kornjače, žižake i druge kukce. Ne oklijevajte i pauci. Po pravilu, hranilica skuplja hranu na velikim granama, kao iu pukotinama i pukotinama debla. Ptah ponekad mora klesati koru kako bi iz nje izvadio insekte i ličinke. Nutches ih može gurati u pukotinu kore ili ga gurati nogom prema prtljažniku. Nakon toga razbija svoj plijen udarcima snažnog kljuna. Proljetna i jesenska brdovka mogu se naći na tlu. Spušta se iz stabla stabla kako bi pretražio otpalo lišće kukaca. U jesenskom razdoblju žabica jede bobice, primjerice, ptičju trešnju.

Je li plišana ptica selica ili ne? Ako ne, što jede u hladnoj sezoni? Zaljubljenik je ptica koja zima na rodnim mjestima. Kako bi preživjelo gladno razdoblje, ova nemirna ptaha skladišti hranu za budućnost. Počevši od rane jeseni, pljeskavica gurne cedre, žire i plodove lipe, lijeske i bukve u pukotine i niše koje se nalaze u stablima stabala. U skladištima uspješnih ptičica možete pronaći razne sjemenke i javor lionfish. Ovaj posao završava tek u prosincu.

Je li plišana ptica selica ili ne? Ornitolozi su davno odgovorili na to pitanje. Iznenađujuće zimske žabe u svojoj rodnoj šumi. Oni ne lete na jug. Ptica je sjedeći. Međutim, u jesen i zimi, nalazi se u raznim šumama, kao iu stepskoj zoni. Tu je majstor teritorija bayrachnyh i polje sklonište polja, vrtova i riječnih šikara.

Tamo u tim godišnjim dobima stanuje stanar. Ptica selica ili nije jedinstveni patuljak? Ne, ornitolozi ga upućuju u skupinu djelomično lutanja. Čim proljeće dođe, ptice se vraćaju u mješovite i listopadne šume.

Vrste lizalica obično rastu u šupljinama drveća. Ulaz u stan je kućanstvo ptah prekriveno gnojem, blatom ili glinom. Pajalica nosi ovaj građevni materijal u kljunu i drži ga oko rupe sve dok promjer zareza ne padne na oko trideset pet milimetara.

Leglo u gnijezdu Drevolaz izrađeno je od labavog i debelog sloja bora. Ponekad ima i do dvije i pol tisuće. Kora je veliki toplinski izolator. Osim toga, rijetko napada parazite. Tako je u udubini nuthatcha udobno, higijensko i toplo.

reprodukcija

Ptičari gnjida napuštaju svoje rodno gnijezdo vrlo rano. To se obično događa ili krajem svibnja ili početkom lipnja.

Polaganje lončića ima od četiri do dvanaest jaja ukrašenih crvenkasto-smeđim točkicama. Njihovo razmišljanje obavlja isključivo žena. Muškarac joj redovito donosi hranu. Pojavljuju se mladunci od dvadeset dva do dvadeset pet dana. Ovo je prilično težak posao. Tijekom dana potrebno je pilićima donijeti hranu do trideset i osamdeset puta. U tom slučaju roditelji brinu o higijeni gnijezda. Najmanje pedeset i šezdeset puta dnevno izvode kapsule prekrivene elastičnom sluzom, zamjenjujući noćne bradavice malim lovkom.

Pljusak u zatočeništvu

Ako je zapanjujuća stabla žaba uhvaćena i zatvorena u kavez, onda se brzo navikne na nove uvjete. Lopatica se može smjestiti u isti kavez s škripavim linijama ili pahuljicama. Tamo će postati jedna od najsmješnijih ptica u zatvorenom prostoru. Možete ga gledati satima. Pljačkaš neće prestati zadiviti svojom vještom lazanjom duž kore stabla smještenog u kavez, kao i ponešto prevrtanja po klupe.

Ptica će morati dati mješavinu konoplje ili drugih sjemenki s mravljim jajima. Kao poslastica za ptahi, pinjoli su savršeni.

Zimske ptice. plavi brgljez

Pukotina je uvijek u pokretu. Ne zna se kako i gdje počiva tijekom dana i uopće se odmara. Živi na nogama, u pokretu duž debla zdravih, bolesnih i mrtvih stabala, a čini se da koristi krila samo da ponekad leti s drveta na drvo.

Zato je tako teško procijeniti sposobnosti letenja ove ptice, ali pokreti duž debla su tako sigurni i brzi da ih ne može svatko uhvatiti pogledom. Pajalica može skočiti duž debla ili grane na bilo kojem mjestu: bočno, natrag dolje, glava dolje. U isto vrijeme, mekani kratki rep ga ne podupire kao djetlić, a način na koji se okomito podiže puno mu je teže nego za djetlića.

Zaljubljenik voli letjeti do grana krune i spuštati se trupom do korijena, ali ne skakati naopako, nego kao da pada, držeći kandže obje šape na kori, obješene na jednoj nozi, uvijajući je natrag i podupirući drugu. Ovo spuštanje slično je skakanju sa sljedećom promjenom nogu, a njegova putanja se izražava ne ravnom linijom, već cik-cakima.

Mobilnost nuthatcha kombinirana je s nevjerojatnom hrabrošću. On ne oklijeva ući u bilo koju zamku, ali, nakon što je pao u zamku, ne gubi se od straha, a dok drži sjeme u kljunu, pokušava ga stisnuti između štapova. Uzmite ga u ruke, a on neće otpustiti plijen. U šumskim selima brdašica često leti kroz otvorene otvore za zrak u stan i brzo kopa po prostoriji u nadi da će dobiti nešto od jestivog. Takve hrabre duše za nekoliko minuta mogu se naučiti sjesti na ruku i uzeti dlan.

Ali to ne znači da glad daje ptici bezobzirnu hrabrost. Ne. Zaljubljenik ne pokazuje strah od osobe čak ni u gnijezdećoj šupljini, omogućujući vam da gotovo pažljivo pratite vaš rad, a živost i hrabrost daju neovisnost nuthatcha, koju pojačava izvanredna štedljivost. Većina naših stalnih ptica, čak i zimi, žive, kako kažu, jednog dana, bez spremanja hrane za buduću uporabu u svom super-izobilju.

Postoje neke ptice koje mogu zimovati, koje mogu zalihe, koje mogu sakriti višak plijena do sljedećeg puta, a samo nekolicina priprema hranu za teška vremena namjerno. Nekolicina čistača, koji žive na njihovom mjestu bez leta, bavi se žetvom u jesen. Ptice traže pali zrele lješnjake, bukove drveće, lipa, lavlje drveće i skrivaju ih u kore ili ispod kore drveća. Svaki nalaz - odvojeno.

Oni nemaju posebne skladišne ​​prostorije, ali nemoguće je, naravno, zapamtiti svaku tajnu, a zimi lovačica pronalazi sve što je bilo skriveno, iznova, koristeći zajedničku obiteljsku rezervu. Par neće dopustiti trećoj ptici vlastite vrste na to mjesto, ali sise, šeširi, djetlići i vjeverice ne oklijevaju profitirati od svojih zaliha, iako slučajno, ali bez kazne.
Pročitajte više:

Opće karakteristike ptice

Uobičajeni lukavac (sitta) je ptica skromne veličine. Izvana, on podsjeća na sisa. Težina tijela, ovisno o vrsti je 10-26 grama, a duljina - 25-28 centimetara. Očekivano trajanje života je 10-11 godina.

Opisujući kako nuthatch izgleda, počnimo s bojom perja. Gornji torzo obojen u svijetloj pepeljastoj boji s prijelazom na plavo. Ptica bijela. Na glavi u predjelu očiju nalazi se karakteristična crna traka. Perad ima kratki rep, dugi elegantni kljun i vitke noge. Razlike u starosnoj dobi nutabusa gotovo da i ne postoje. Odrasla osoba može se razlikovati od mladog sjemena samo po prisutnosti smeđeg perja u donjem dijelu tijela.

Noge su jedinstveni dio tijela nuthatcha. Upravo ta anatomska struktura šapa ga čini nenadmašnim drevolazom. Prsti ptica su vrlo dugački, a na krajevima su oštre žilave kandže. Uz njihovu pomoć, bez napora se drži na okomitoj grani. Udaljenost između srednjeg i stražnjeg prsta je gotovo jednaka ukupnoj duljini tijela.

Distribucija i područje

Staništa zajedničkog lidera su prilično opsežna. Nalazi se u zapadnom i sjevernom dijelu Starog svijeta, na Dalekom istoku. Daleki sjever je područje koje ptica izbjegava zbog klimatskih nelagoda.

Za gnijezde ptice biraju otočne crnogorične šume, smještene na brdu i planinama. Maksimalna visina nadmorske visine, na kojoj je zabilježena prisutnost lovkaša, iznosi 2.200 km.

Ova ptica se također nalazi u gradovima. Ovdje patuljci biraju parkove, trgove, kao i vrtove i prigradska područja. Susjedstvo u istom području s osobom pticama osigurava dovoljnu količinu hrane.

Sorte i njihova imena

Ornitolozi razlikuju nekoliko vrsta ovih drvenih crva:

  • običan,
  • korzički,
  • dječja mačka (teži samo 10 grama),
  • crveni prsni koš (sitta krueperi),
  • kanadski,
  • Caroline,
  • Mali sivi,
  • Prževica Prževalskog,
  • velika stjenovita (sitta tephronota),
  • mala stjenovita (sitta neumayer).

Svi su oni neznatno različiti po veličini i nijansama perja u različitim dijelovima tijela.

U šumama Zapadnog Sibira živi posebna vrsta nutaraca. Razlikuje se od skandinavskog srodnika koji živi diljem Europe. U perju sibirskog lovca na bokovima nema smeđe boje.

Sve vrste se jednako dobro kreću duž trupa okomito glavom prema dolje.

Gastronomske preferencije

Kukci su omiljena hrana drevolaza. U proljeće i ljeto nema manjak leptira, larvi, gusjenica, kukaca. U prehrani ptica uključeni su i pauci. Za hranu, ptice majstorski obrađuju koru drveća, gdje pronalaze parazite koji se skrivaju ispod nje.

U jesen, jelovnik lutalica dopunjen je bobičastim voćem, orašastim plodovima i žitaricama koje su dozrele do tog vremena i koje također jede.

Govoreći o tome je li plijen ptica selica ili ne, odgovor je ne. To je perjilo zime u njihovim rodnim zemljama. Opstanak u gladnim i hladnim mjesecima osigurava joj opskrbu hranom, koju počinje jeseni.

Za zimu sakuplja se:

  • pinjole,
  • plodovi lipe, hrasta, bukve, lijeske,
  • sjemena,
  • javor lionfish,
  • bobice.

Razborita ptica skriva svoje rezerve ispod kore drveta i na drugim skrovitim mjestima. Pretraživanje i čuvanje hrane ne prestaje do prosinca.

Istaknute značajke

Ptičica ima poseban, karakterističan samo za nju, način izvršenja. Melodično i skladno zviždi, izgovarajući zvukove "tew-tew-tew". Ponekad zvuče kao "tits-tits-tts-tts". Pečeni pjev pjeva na različitim frekvencijama. Trileri se čuju na velike udaljenosti - usprkos maloj veličini tijela, pjegavac dovoljno glasno pjeva. Za svaku emociju, on ima svoj vlastiti set zvučnih kombinacija. Ako opasnost prijeti, on daje nešto poput "tach-tyoch-tyoch".

Ženska pjegavac se malo razlikuje od mužjaka. Razlike su izražene u boji perja na stranama i dnu, kao iu krunama i krunama. Izgled mužjaka je spektakularniji, jer je raspon boja njihovih perja svjetliji i bogatiji.

Ptica u ljudskim rukama

Drevolaz se odnosi na divlje šumske ptice. Međutim, pripitomljavanje ove ptice prilično je izvodljiv zadatak. Nuthatch se brzo navikne na dobar stav i postane pravi čovjekov prijatelj.

Pitoma ptica pretvara se u univerzalnu miljenicu svojih vlasnika. Ona ima veselo raspoloženje, smiješne navike i slatke pjevice. Gledanje aktivnog i okretnog perja je zadovoljstvo. Ako mu pružite najudobnije životne uvjete i opremite okomiti objekt kod kuće, pjegavac će rado upravljati njime, oduševljavajući vas novim zamršenim piruetama. Kora drveta i smuđ za skijanje pogodni su kao takav element.

Što se tiče prehrane običnog pjegavca, bezuvjetno mu dajte mješavinu sjemena konoplje i mravljeg jaja. Uključite kedar orahe, sjemenke, žitarice i male bobice u prehrani. Pobrinite se da ptica ne treba svježu, čistu vodu.

Zanimljivosti

Nuthatch nije sklon agresivno braniti svoje interese u konkurenciji. Karakterizira ga drugačiji stil ponašanja - umjesto da se bori za hranu, ptica ga ostavlja drugima i ostavlja nemirno mjesto.

Zalihe krmnog bilja koje se skupljaju u lovini u visokom razredu dosežu 1,5 kilograma. Ponekad ptica začepljuje kljun do neuspjeha ako vidi veliku količinu potencijalne hrane.

Nakon što ste donijeli odluku o udomaćivanju, zapamtite da je za ove ptice iznimno važno da žive u uvjetima koji su prirodniji za sebe. Stoga, umjesto kaveza, dajte prednost volijeru. U takvom okruženju plijeni neće se samo osjećati dobro, nego će biti spremni za reprodukciju. Vrijedno je spomenuti, ali kod kuće živi godinu ili dvije manje nego u divljini.

Ako ste naučili mnogo korisnih informacija iz ovog članka, podijelite svoja čitanja na društvenim mrežama i ostavite svoje komentare.

Izgled pjegavosti

Duljina tijela nuthatcha je 12-14 cm, raspon krila je 23-27 cm, a odrasla osoba teži oko 25 g.

Imaju veliku glavu, kratak vrat, zdepasto tijelo i mali rep. Kljun je bio ravan, dug i snažan, obojen sivom bojom. Ovisno o području prebivališta perje je oslikano u različitim bojama. Gornji dio tijela stanovnika sjeverne Europe je sivkasto-plav, a trbuh je obojen kestenom, a vrat bijelim.

Pajac ima snažne i uporne noge.

Podvrste koje žive u istočnim regijama imaju bijelu dojku i crvenkasto donje tijelo. Na glavi je tamna crta koja se proteže od podnožja kljuna do potiljka. Udovi su obojeni sivo-smeđom bojom. Oštre su duge kandže na prstima. Izvana, ženke i mužjaci razlikuju se samo po veličini: mužjaci su nešto veći.

Ponašanje i prehrana peradi

Preferirano stanište su mješovite i crnogorične šume, parkovi i vrtovi. Živi pretežno na visokim starim stablima. Обычно поползни ведут оседлый образ жизни. Жители северных районов на зимовку улетают в южные регионы. Каждая птица живет строго на своей территории и никто не может нарушить границы чужих владений. Ведут одиночный образ жизни.

Птичка ямщик обитает в парках и садах.

Питаются как растительной, так и животной пищей. С удовольствием поедают бабочек, мух, жуков, клопов. В теплый период едят плоды и семена, любят семена подсолнуха, орехи, желуди. Zimi, kada gotovo da i nema hrane, ptice prave zalihe i skrivaju ih u žlijebovima i udubljenjima stabala. Ptice pjevaju, njihove trileri mogu imati različite frekvencije. Imaju uporne kandže, omogućuju brkovima da se brzo kreću po granama, čak i naopako. Ove se ptice mogu naći kod kuće, lako ih je pripitomiti. Ljudi koji žive u divljini često stvaraju kuće u kojima žive i gnijezde ptice.

REPRODUKCIJA

Zaljubljenici formiraju parove i zauzimaju prikladna područja za razmnožavanje u ožujku - početkom travnja. Otprilike u isto vrijeme, ptice počinju graditi gnijezda. Nutažeri se gnijezde u napuštenim šupljinama djetlića, u prirodnim udubljenjima u stablima stabala ili u kućicama za ptice. Takva udubina, u pravilu, može se nalaziti na visini od 3-10 metara od tla. Ptice pažljivo "žbuknu" rupu koja vodi do udubine, ostavljajući vrlo uski ulaz. To je potrebno kako bi se gnijezdo zaštitilo ne samo od konkurenata - drugih ptica koje se gnijezde u udubljenjima, nego i od grabežljivaca kao što su kune. Ženka postavlja pladanj s malim ljuskama bora ili breze, nakon čega tamo polaže jaja. Ženka inkubira kvačilo dva tjedna, a muškarac cijelo vrijeme donosi hranu. Kasnije, roditelji zajedno hrane piliće.

GDJE O POPULACIJI

U šuma Euroazije nalaze se obične nutarije od njezinih zapadnih granica do Kamčatke. Rijetko se pojavljuju u crnogoričnim šumama, preferirajući stare listopadne i mješovite šume s velikim brojem hrastova, brijesta i bukvi. Nutatse se također mogu naći u starim parkovima i urbanim vrtovima ili na stablima lipe uz cestu. Lako je promatrati te ptice na mjestima gdje ljudi vješaju kuće i kuhaju mjesta za hranjenje ptica za zimu. Zaljubljenik dolazi u hranilice zajedno sa sisama i drugim vrstama ptica. Lutke se kreću kroz drveće jednako lako kao i djetlići. Međutim, za razliku od djetlića i pika, nožice, koje trče duž debla stabla, ne oslanjaju se na svoj rep.

Što se jede

Nuthatch se hrani isključivo kukcima, na primjer, mravima, leptirima, listnim kukcima, gusjenicama, žilavcima itd. Tijekom proljetno-ljetnog razdoblja. Sa šiljastim kljunom na kraju, on ih kljuca iz pukotina i rupa u kori stabla. Od nekih stabala u procesu traženja hrane, pljeskavica otkida male komade kore.

U jesen, ptica redovito jede bobice. Zimi, kao i kasne jeseni i rano proljeće, uobičajene brstice se hrane žirom, sjemenkama jele i borova i kedarnim orasima, lješnjakom ili bukvom. Omiljena hrana ovih ptica su lješnjaci i bukovi orasi.

ZANIMLJIVOSTI, INFORMACIJE.

  • Lutka, koja se kreće po stablima stabala, ne oslanja se na repna pera.
  • Vjeruje se da je pjegavac jedna od ptica najviše vezanih za svoje područje, koje se gnijezde u srednjoj Europi.
  • Nuthatch često gradi gnijezda u vrtovima, ovdje je ova ptica zauzeta praznim kućicama za ptice. Ulaz i praznine između zidova nuthatch "žbuka" gline, tako da "kuća" zadovoljava zahtjeve vlasnika.

OPIS GOLFA REDNOG

kljun: nalik na djetliće kljuna. Svojim šiljastim kljunom pjegavac može kliknuti orašaste plodove i tvrde sjemenke.

noseći: ženka leži u šupljini 5-8 bijelih s crvenkasto-smeđim točkicama jaja. Plitica je obložena koricom bora ili breze.


- Stanište zajedničkog plijena

Gdje živi

Nuthatch se nalazi u cijeloj Europi. Ptica također živi u Maroku, Turskoj, Iranu, Iraku, Maloj Aziji, jugozapadnoj Africi, Kurilskim otocima, na sjeveru Rusije do Kamčatke, u Kini i Japanu.

ZAŠTITA I OČUVANJE

U središnjoj Europi, zajednički lukavac je prilično česta ptica. Danas ta ptica ne prijeti izumiranjem.

Ptičja kaša u visokoj rezoluciji. Sakuplja se iz debla borovih crva. Videozapis (00:00:46)

Nuthatch je jedinstven. To je jedina ptica svih naših najužasnijih ušiju stabala, da i ne spominjemo stvarnu samu pjevicu, koja se može pomicati po strmom deblu naopako. Najviše drevolaznogo drevolaz.
Čak je i naziv "nuthatch" najprikladniji za ovu malu kratkodlaku pticu pepeljaste boje s plavičastim nijansama gornjeg dijela tijela i bijelim perjem trbuha. Više prikladno ime i ne mogu se sjetiti. Vrijedi barem jednom vidjeti puzanje duž debla podjednako lako i prirodno u bilo kojem smjeru lutalice, a njegov će izgled zauvijek ostati zapamćen. U pravilu, ako padnete u pravu visoku šumu, najprije ćete čuti karakterističan glas lutalice: "tweet-tweet-tweet" ili "tweet-tweet-tweet". Obično ćete ga odmah vidjeti. "Ovaj" cvrkut "se ponavlja mnogo puta zaredom, zvuči vrlo glasno i kružno te je najkarakterističniji zvuk za lovca."
I najbolje je stati, a onda će vam znatiželjni lutalica, koji je ujedno i njegova ekspresivna osobina, sigurno doći do vas slučajno, kao da više nema mjesta u šumi ili je najatraktivniji i ukusniji kutak oko vas. Istodobno, lopovluk ostavlja ozbiljan dojam da je vrlo zauzet i naišao na vas u šumi sasvim slučajno, pa čak i uzrujan takvom "smetnjom", izražavajući to svojim zvonkim zviždanjem "sjedi-sjedi" poput vozača na cesti: "Čuvajte i "Požuri!" Istodobno, s neponovljivom lukavošću, on i onda gleda iza iza sljedećeg debla.
Gracioznost i fleksibilnost koprene na stablu stabala jednostavno je nevjerojatna. Nemoguće je odvratiti pogled od ovog odvijača graciozne ptice koja lako i polako pregledava deblo šumskog diva, kao vješta domaćica koja priprema večeru u svojoj kuhinji. Nutatch je jednako neodoljiv na deblu bilo koje vrste, bilo u borovoj šumi, cedrovini u planinskoj taigi, brezi u najbližem gradu, topolama u gradu ili starim višnjama u vrtu.
Šape i prsti nuthatcha vrlo su snažni i pokretni, naoružani oštrim i oštro savijenim kandžama. Zbog strukture nogu, ne možete se bojati razbiti ne samo od kvrgav prtljažnik šumskih divova, ali i od mladih stabala s glatkom kore. Nuthatch, za razliku od djetlića, ne treba koristiti rep kao dodatnu točku oslonca na trupu. Strategija njegovih pokreta je sasvim drugačija - trči po strmim deblima, poput vjeverice.
Djetlić se kreće po drvetu u kretenima, samo naopako i uz stalnu podršku na repu. Pričvršćenje na prtljažnik je kruto uz pomoć poluga koje čine trokut. Nuthatch drugačije koristi skup svojih poluga: kvadrat - romb - kvadrat - romb, poput klizača na ledu.

Brgljez. Brgljez. Allvideo. Videozapis (00:04:05)

Nuthatch na hranilici za ptice sa sjemenkama (Bird Lovers Window Seed Feeder).
Uobičajen lukavac (ili kočijaš, lat. Sitta europaea) je mala ptica iz obitelji lutalica, raširena u Europi, Aziji i Sjevernoj Africi. U potrazi za hranom spretno se kreće duž debla i grana drveća, često naglavačke ili čak naopako.
Mala pokretna ptica duljine 12–14,5 cm, raspon krila od 22,5–27 cm i težine 20–25 g, guste građe, velike glave i kratkog, gotovo neprimjetnog vrata. Perje pahuljasto, debelo. Boja uvelike varira ovisno o području staništa, dok gornji dio tijela uvijek ima različite nijanse plavkasto-sive boje.

Datum snimanja: 3. studenog 2013.

Priroda: Tees, Nuthatch. Video (00:05:16)

Mala ptica iz obitelji nuthatch, široko rasprostranjena u Europi, Aziji i Sjevernoj Africi. Uobičajena je iu središnjoj Rusiji iu Sibiru, gdje se gnijezdi u listopadnim, crnogoričnim i mješovitim šumama, kao iu vrtovima i parkovima naselja. U potrazi za hranom spretno se kreće duž debla i grana drveća, često naglavačke ili čak naopako.

Tisa (latinski Taxus) - rod biljaka obitelji Tise (Taxaceae). Vrste roda - sporo rastuće drveće ili grmlje u visini od 1 do 10 m. Promjer debla može doseći 4 m.

Pogledajte videozapis: Pticji grip 2 - The books of knjige (Rujan 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org