Ptice

Tko je tako velika ptičica i kako izgleda

Pin
Send
Share
Send
Send


Sise - to je rod ptica koje pripadaju redoslijedu prolaznika i obitelji sisa. Njihova najpoznatija vrsta je velika sjenica koja živi u cijeloj Europi, na Bliskom istoku, središnjoj i sjevernoj Aziji, kao iu nekim područjima sjeverne Afrike. U divljoj prirodi tits se mogu naći u listopadnim i mješovitim šumama, na livadama, na šumskim rubovima, uz obalu vodnih tijela.

U pravilu, sise nisu ptice selice. Stoga, većina njih ne migrira ni iz hladnih regija, hibernirajući rame uz rame s osobom. Ako govorimo o zoološkoj klasifikaciji ovih ptica, tada do 2005. godine vrste sisa sastojale su se od strukture različitih podvrsta. Međutim, DNK studije su pokazale da se neke od ovih podvrsta znatno razlikuju od velikih sisa. Zbog toga su izolirani u odvojenim vrstama. Što se tiče velike sise, ova vrsta ptica ostaje najveća i najbrojnija u svijetu, osobito na području Rusije.

Kako izgleda sisa?

Budući da je velika sjenica najčešći predstavnik ovog roda ptica, daljnje poznavanje tih ptica treba nastaviti upravo njezinim primjerom. Velika sisa ističe se svojom crnom glavom i vratom, bijelim obrazima, udarajući u oko. Vrh ovih ptica ima maslinastu nijansu, a dno je žuto. U principu, bojanje perja ovih stvorenja ponešto varira ovisno o njihovim brojnim podvrstama.

Što jede sise?

Ljeti se ove ptice hrane insektima. Zimi, njihov jelovnik ima širi raspon: na primjer, velika sjenica jede s užitkom šišmiši hibernacijski šišmiši, postupno kljucajući na njih. Osim toga, zimi se sise prebacuju na hranu za jelo, jedu oskoru i druge bobice, kao i uživaju sjemenke iz hranilica.

Životni stil sisa

Kada proljeće zatraži svoja prava, u šumi, parkovima, vrtovima i vrtovima čuju se sise. Ove zvukove stvaraju muškarci. Činjenica je da je proljeće vrijeme za upoznavanje i uređenje vaših domova. Gradnju gnijezda obavljaju samo ženke. Zanimljivo je da se velike sise ne muče s dugim izborom mjesta za gniježđenje. Poput čvoraka, ove ptice mogu graditi svoje domove u željeznim cijevima, u pukotinama stijena i zidovima napuštenih kuća. Tits voli zauzimati napuštene birdhouses.

Gnijezde gnijezde slojevima mahovine i vune. Nakon nekog vremena rodi se do 10 pilića. Mlade sise napuštaju roditeljski dom 20 dana nakon rođenja. Već se neko vrijeme njihovi roditelji brinu o njima, a zatim ih šalju sami. Kao što je već spomenuto, apsolutna većina sisa su ptice koje nisu selice. Međutim, u potrazi za hranom zimi, okupljaju se u jatima i lete od mjesta do mjesta. Velike sise ostaju tamo gdje ima najviše hrane.

Tit - korisna ptica!

Ova pernata stvorenja pružaju nezamjenjivu uslugu parkovima, šumama i vrtovima. Tijekom dana jedu brojne kukce jednake vlastitoj težini. Zato ljudi trebaju hraniti ove ptice zimi. Ptice koje vole sise, voljno posjećuju hranilice, hrane se sjemenkama suncokreta, neslanom masti, mlijekom.

Kako velika sisa izgleda.

Crna glava i vrat, obrazi bijeli, maslinasti vrh i žuto dno - standardni opis sisa. Neki članovi ove obitelji imaju svjetliju boju, drugi - blijede. Jarko žuti trbuh i plavkasti ton krila i repa čine pticu prilično primjetnom.
Dječak se hrani malim beskralješnjacima (kukcima, paucima, mušicama, komarcima, mušicama, leptirima, pčelama, žoharima, vretencima i zrikavcima) i svojevrsna je šumska sestra koja uništava razne štetočine. Također jede sjeme i plodove biljaka, osobito zimi. Sita ne proizvodi zalihe za zimu, tako da zimi ne prolazi kroz hranu, a čak je i sranje i gotovo svaka hrana iz hranilica. U isto vrijeme, sise se skupljaju u malim grupama, lutaju i traže hranu.

Sise mogu napraviti oko četrdeset varijacija zvukova i naizmjenično se razlikuju u ritmu i boji, visini i broju slogova i zvukovima varijanti pjesama. Muškarci pjevaju sve više ženki. Zanimljivo je gledati pjesmu u kojoj je par sisa.

Gdje živi velika sisa i zime.

Ptica se može naći praktički na bilo kojem mjestu našeg planeta. Živi u Europi svugdje, osim Islanda, i na istoku iu Aziji te u zemljama Afrike i na području Rusije, isključujući poluotok Kola. Majka je sjedeća ptica i rijetko luta. Odabire mjesto za život u šumovitom području u blizini vode. The titmouse može živjeti u bilo koje klimatske uvjete i praktički nikada ne migrira, preostalo za provesti zimu u naseljenom mjestu. Može se naći u velikim gradovima na gradskim trgovima, vrtovima i parkovima, na periferiji polja, u blizini plantaža i maslinika.

Nedavno su identificirane dvije potpuno različite podvrste velike sise: siva tigrica koja živi u južnoj Aziji i istočnjačka sjenica iz istočnog dijela Azije.

Fotografije velikih sisa u divljini:

Fotografija. Velika sisa kupa se.

Fotografija. Velika sjenica na polaganje jaja.

Fotografija. Tit i njezino potomstvo. Pilići.

Video film poput sisa u žurbi da izgradi gnijezdo

Video: "Tit - velika borba"

Još jedan video o titmouseu - tuču u blizini zimskog korita izvan prozora

I još jedan videozapis iz života sisa: "Tit se odmara"

Opis sisa

Riječ "sjenica" nastala je iz naziva "plava boja", stoga je izravno povezana s bojom ptičice azurne (Cyanistes caeruleus), koja je prije pripadala rodu sisa. Mnoge vrste koje su ranije pripadale pravim sisama sada su premještene u kategoriju drugih rodova: Sittiparus, Machlolophus, Periarus, Melaniparus, Pseudopodoces, Gaiček (Roecil) i azurni kitovi (Syanestes).

izgled

Podvrsta obitelji Sinitsiy su: duga repa i naplaćene sise, Danas u svijetu postoji više od stotinu poznatih i prilično dobro proučenih vrsta ptica koje pripadaju ovom rodu, ali sada se samo one ptice koje su uključene u obitelj titova smatraju pravim sisama. Predstavnici Gray-tit vrsta karakterizira široka crna pruga duž trbuha, kao i odsutnost pramena. Glavna razlika među vrstama je siva boja leđa, crna kapa, bijele mrlje na obrazima i svjetla prsa. Trbuh je bijel, uz prisutnost središnje crne trake.

Ovo je zanimljivo! Rep je pepeljast i perje repa na repu su crno. U središnjem dijelu podvoz je također crn i na stranama ima karakterističnu bijelu boju.

Velika sisa je pokretna, pomalo nervozna ptica, tijela duljine 13-17 cm, prosječne težine 14-21 g i raspona krila ne veće od 22-26 cm, a pogled se odlikuje crnim vratom i glavom, a također ima oči su bijeli obrazi, gornji i maslinasto zeleni donji dio. Brojne podvrste ove vrste razlikuju se u nekim vrlo primjetnim varijacijama u boji perja.

Karakter i način života

Nestašan sisavac se nevjerojatno teško skriva ili dugo ostaje na istom mjestu. Takva ptica navikla je na konstantno kretanje, ali je potpuno nezahtjevna u smislu staništa pernate staništa. Između ostalog, sise nemaju suparnika u spretnosti, pokretljivosti i radoznalosti, a zahvaljujući upornim i vrlo snažnim nogama takva mala ptica može izvesti mnoge trikove, uključujući sve vrste prevrtanja.

Zahvaljujući dobro razvijenim šapama, miševi preživljavaju iu nepovoljnim uvjetima, daleko od svog gnijezda. Pričvršćivanje kandži na površinu grane, ptica brzo zaspi, postajući slična po izgledu maloj i vrlo pahuljastoj grudi. Upravo ta značajka štedi je tijekom prevelike zimske hladnoće. Životni stil svih plavih sisa, uglavnom sjedilački, ali prema mišljenju stručnjaka, neke vrste često odlaze s vremena na vrijeme.

Ipak, svaka vrsta tits posjeduje samo svoje inherentne, najkarakterističnije osobine, a osobine koje ujedinjuju sve predstavnike roda su lijepa i nezaboravna perja, nevjerojatno nestašno ponašanje i jednostavno uzbudljivo sa svojom vitkošću, glasnim pjevanjem.

Proces moliranja kod ptica ove vrste u prirodnim uvjetima javlja se samo jednom u dvanaest mjeseci.

Ovo je zanimljivo! Siva se vrsta obično promatra u parovima, ali ponekad se ove ptice kombiniraju u male intraspecifične skupine ili s drugim vrstama ptica. Takozvana mješovita jata su produktivnija u potrazi za hranom u gladnoj sezoni.

Po svojoj prirodi apsolutno sve vrste sisa spadaju u kategoriju najsličnijih tehničara prirode. Odrasli pojedinci aktivno uništavaju veliki broj štetnih insekata, štedeći tako zelene zasade od smrti. Na primjer, jedna obitelj sisa za hranjenje vlastitih, rođena za potomstvo, mora očistiti više od četiri desetke stabala od štetočina. Kako bi međusobno komunicirali ptičjim sisama, koristi se poseban "cvrkut" cvrkut, koji podsjeća na glasne i melodične zvukove "plavo-plave-plave".

Koliko sisa živi

Život titmouse u prirodnim uvjetima je vrlo kratak i, u pravilu, je samo tri godine. Kada se drži u zatočeništvu, Veliki Tit može živjeti i do petnaest godina. Međutim, ukupna očekivana životna dob takvog neobičnog pernatog ljubimca izravno ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući pridržavanje režima održavanja i pravila hranjenja.

Seksualni dimorfizam

Ženke sive sise imaju uže i tamnije trake na trbuhu., Ženke velike sise izgledaju vrlo slično mužjacima, ali općenito imaju blago mutnu boju perja, tako da su crni tonovi u glavi i prsima tamnosivi, a ovratnik i crna traka na trbuhu nešto tanji i mogu se prekinuti ,

Vrste sisa

Prema podacima iz baze Međunarodne unije ornitologa, rod Parus obuhvaća četiri tipa:

  • Siva sjenica (Parus cinereus) - pogled, uključujući nekoliko podvrsta, koje su prije nekog vremena pripadale vrsti Velika tit (Rar major),
  • mitnicaili Velika sisa (Parus major) - najveća i najbrojnija vrsta,
  • Istokili Japanska sisa (Parus minor) - pogled predstavljen s nekoliko podvrsta koje se ne razlikuju miješanjem ili čestom hibridizacijom,
  • Zeleno poduprta sisa (Parus monticolus).

Sve do nedavno, orijentalna ili japanska vrsta Tit bila je klasificirana kao podvrsta Velike Tite, ali zahvaljujući naporima ruskih istraživača bilo je moguće utvrditi da ove dvije vrste prilično uspješno koegzistiraju.

Staništa, staništa

Siva sjenica predstavlja trinaest podvrsta:

  • R. C. ambiguus - stanovnik poluotoka Malacca i otok Sumatra,
  • P.C. Saschmirensis sa sivom mrljom na poleđini glave - stanovnik sjeveroistočnog Afganistana, sjevernog Pakistana i sjeverozapadne Indije,
  • P.C. sinereus Vieillot je nominativna podvrsta koja živi na području otoka Java i na malim otocima Sunda,
  • P.C. desolorans Koelz - stanovnik sjeveroistoka Afganistana i sjeverozapad Pakistana,
  • P.C. hainanus E.J.O. Nartert je stanovnik otoka Hainan,
  • P.C. Intermedia Zarudny - stanovnik sjeveroistoka Irana i sjeverozapadno od Turkmenistana,
  • P.C. mahrmattt E.J.O. Nartert je stanovnik sjeverozapadne Indije i otoka Šri Lanke,
  • P.C. planorum E.J.O. Nartert je stanovnik sjeverne Indije, Nepala, Butana, Bangladeša, središnjeg dijela i zapadno od Mjanmara,
  • P.C. sarawacensis Slater - stanovnik otoka Kalimantana,
  • P.C. sturaye Koelz - stanovnik zapadnog, središnjeg dijela i sjeveroistoka Indije,
  • P.C. temrlum Meyer de Sshauens više - stanovnik središnjeg dijela i zapadno od Tajlanda, južno od Indokine,
  • P.C. vauriei Riplay je stanovnik sjeveroistočne Indije,
  • P.C. Ziarats Wh Whistler je stanovnik središnjeg i južnog Afganistana, zapadni Pakistan.

Veliki Tit je stanovnik čitavog područja Bliskog istoka i Europe, nalazi se u Sjevernoj i Srednjoj Aziji, naseljava neka područja sjeverne Afrike. Petnaest podvrsta velike sise ima nešto drugačije stanište:

  • Uvečer harhródite je stanovnik juga Italije, juga Grčke, otoka Egejskog mora i Cipra,
  • Uvečer blanfordi - stanovnik sjevera Iraka, sjever, sjever središnjeg dijela i jugozapadni dio Irana,
  • Uvečer bokharasis - stanovnik teritorija Turkmenistana, sjeverno od Afganistana, južno od središnjeg dijela Kazahstana i Uzbekistana,
  • Uvečer srsus - stanovnik područja Portugala, južne Španjolske i Korzike,
  • Uvečer Eski je stanovnik teritorija Sardinije,
  • Uvečer exsus - stanovnik sjeverozapadne Afrike, od teritorija zapadnog dijela Maroka do sjeverozapadnog dijela Tunisa,
  • Uvečer ferghansis - stanovnik Tadžikistana, Kirgistana i zapadne Kine,
  • Uvečer karustini - stanovnik jugoistočnog Kazahstana ili Džungarskog Alataua, krajnji sjeverozapadni dio Kine i Mongolije, Transbaikalija, gornji tok Amura i Primorja, sjeverni dio do obale Okhotskoga mora,
  • Uvečer karelini - stanovnik jugoistočnog Azerbajdžana i sjeverozapadno od Irana,
  • Uvečer majór - tipičan stanovnik kontinentalne Europe, sjeverne i istočne od središnjeg dijela, te sjevernog dijela Španjolske, Balkana i sjeverne Italije, Sibira, istoka do Bajkala, te južno od Altaja, istočnog i sjevernog Kazahstana, nalazi se u Maloj Aziji, Kavkaz i Azerbajdžan, s izuzetkom jugoistočnog dijela,
  • Uvečer mallorsae - stanovnik Balearskih otoka,
  • Uvečer newtoni - stanovnik teritorija Britanskog otočja, Nizozemske i Belgije, kao i sjeverozapadni dio Francuske,
  • Uvečer niethammeri - stanovnik teritorija Krete,
  • Uvečer terraesanctae - stanovnik Libanona, Sirije, Izraela, Jordana i sjeveroistočnog Egipta,
  • Uvečer Turska - stanovnik jugoistočnog dijela Kazahstana i jugozapadnih teritorija Mongolije.

U divljini, predstavnici vrsta nalaze se u različitim šumskim zonama, najčešće na najotvorenijim područjima i na rubovima, naseljavaju se i uz obale prirodnih vodnih tijela.

Orijentalna ili japanska sjenica zastupljena je s devet podvrsta:

  • Uvečer amaminiensis - stanovnik sjevernog otoka Ryukyu,
  • Uvečer mmmmtus - stanovnik juga Kine i sjeverno od Vijetnama,
  • Uvečer dagletensis - stanovnik otoka Ullyndo blizu Koreje,
  • Uvečer kagoshimae - stanovnik juga otoka Kyushu i Goto,
  • Uvečer - stanovnik istočnog Sibira, južni Sahalin, istočna središnja i sjeveroistočna Kina, Koreja i Japan,
  • Uvečer nigrilrisis - stanovnik juga otoka Ryukyu,
  • Uvečer nubislus - stanovnik istočnog Mianmara, sjeverno od Tajlanda i sjeverozapadno od Indokine,
  • Uvečer Okinawae - stanovnik središta otoka Ryukyu,
  • Uvečer tibetanus - stanovnik jugoistoka Tibeta, jugozapadni i južni središnji dio Kine, sjeverno od Mijanmara.

Zelena titula proširila se u Bangladešu i Butanu, u Kini i Indiji, a također naseljava Nepal, Pakistan, Tajland i Vijetnam. Prirodna staništa ove vrste su borealne šume i šumske zone u umjerenim geografskim širinama, subtropima i tropskim ravničarskim prašumama.

Tit dijeta

U razdoblju aktivnog uzgoja tits se hrane malim beskralješnjacima, kao i njihovim ličinkama. Pjeskoviti urednici uništavaju veliku raznolikost šumskih štetočina. Međutim, osnova hranidbe bilo koje mahune u tom razdoblju najčešće je zastupljena:

  • tragovi leptira,
  • pauci,
  • žižaka i drugih kukaca,
  • Diptera insekti, uključujući muhe, komarce i crne ptice,
  • hemiptera živih bića, uključujući stjenice.

Također tits se koriste u hrani žohara, orthoptera u obliku skakavaca i zrikavaca, malih vretenaca, retinopterans, earwigs, mravi, krpelji i stonoge. Odrasla ptica je sasvim sposobna jesti pčele, iz kojih je prethodno uklonjen ubod., S početkom proljeća, sise mogu loviti za takvim plijenom, kao patuljasti šišmiši, koji nakon izlaska iz zimskog sna i dalje ostaju neaktivni i prilično dostupni pticama. Gnijezda se u pravilu hrane gusenicama svih vrsta leptira, čija duljina tijela nije veća od 10 mm.

U jesen i zimi uloga različitih biljnih krmiva, uključujući sjeme lješnjaka i europsku bukvu, značajno se povećava u prehrani sisa. Ptice se hrane na poljima i površine ječmenih zrna kukuruza, raži, zobi i pšenice.

Ptice koje žive na sjeverozapadnom području Rusije često se hrane voćem i sjemenkama nekih od najčešćih biljaka:

  • jeli i borovi
  • Maple i Linden,
  • lila,
  • breza
  • konjska crvenica,
  • Galeopsis,
  • čičak,
  • crvena bobica
  • irgi,
  • Rowan,
  • borovnice,
  • konoplja i suncokret.

Glavna razlika između velikih sisa i drugih vrsta ovog roda, uključujući sisa, i sisa, je nedostatak vlastitih rezervi za zimu. Takva pametna i vrlo pokretna ptica može vrlo vješto pronaći hranu koju su druge ptice sakupljale i skrivale u jesen. Prema mišljenju stručnjaka, ponekad predstavnici velikih titova mogu jesti različite mrkve.

Kako bi se hranili, tits često posjećuju hranilice ptica u gradovima i parkovima, gdje se hrane suncokretovim sjemenkama, ostacima hrane i mrvicama kruha, kao i maslacem i komadima neslane masti. Stočna hrana se u pravilu proizvodi i na krošnjama stabala, u pravilu na nižim razinama biljaka, te u lišću grmlja ili grmlja.

Ovo je zanimljivo! Именно у большой синицы среди всех воробьиных имеется самый большой список объектов для охоты, а убив чечётку, обыкновенную овсянку, мухоловку-пеструшку, желтоголового королька или летучую мышь, пернатый хищник легко выклёвывает у них мозг.

Плоды, обладающие слишком твёрдой скорлупой, включая орехи, предварительно разбиваются клювом. Большим синицам присуще хищничество. Представители данного вида хорошо известны, как постоянные и типичные падальщики, кормящиеся на тушах разных копытных млекопитающих.

Razmnožavanje i potomstvo

U našoj zemlji, Bolshaki, koji su monogamne ptice i razbijeni u parovima, počinju zajednički i aktivno graditi gnijezdo zajedno. Predstavnici ove vrste također se uzgajaju zajedno. Ptice radije gnijezde na mjestima s rijetkim listopadnim šumama, uz obale rijeka, u parkovima i vrtovima, Crnogorične šumske zone nisu prikladne za gniježđenje sjenica. Sise gnijezda smještene u niše u starim zgradama ili u šupljinama dovoljno starih stabala. Također, ponekad možete vidjeti predstavnike vrste u starim gnijezdima, koje su napustili bivši stanari, koji se nalaze na visini od dva do šest metara. Vrlo rado ptice ove vrste naseljavaju se u prikladnim gnijezdima koje su napravili ljudi.

Za izgradnju gnijezda koriste se tanke trave i grančice, te korijenje male biljke, pa čak i mahovina. Unutarnji dio gnijezda obložen je vunom, paučinom, pamučnom vunom, perjem i perjem, u sredini koje se stisne posebna posuda, prekrivena konjskom dlakom ili vunom. Veličina gnijezda može varirati ovisno o karakteristikama mjesta gniježđenja, ali dimenzije unutarnjeg pladnja uvijek su približno iste: na dubini od 40-50 mm, njegov promjer je 40-60 mm.

Jedno polaganje jaja sastoji se od najviše petnaest bijelih jaja s blagim sjajem. Relativno brojne mrlje i crvenkasto-smeđe točkice raštrkane su po površini ljuske od jaja, koje na tupoj strani jajeta čine neobičnu bradu. Velike sise polažu jaja dva puta godišnje. Prvo polaganje jaja odvija se u posljednjem desetljeću travnja ili na samom početku svibnja, a drugo - otprilike sredinom ljeta.

Ženka se izleže za nešto manje od par tjedana. Sve ovo vrijeme muškarac se brine o ženki i hrani je. Prvih nekoliko dana izleglih pilića prekriveno je sivkastom bojom, pa ženka ne napušta svoje gnijezdo, već zagrijava potomstvo koje se svojim toplinom pojavilo svijetu.

Tijekom tog razdoblja, muškarac hrani ne samo žensko, već i svo njegovo potomstvo. Tek nakon što je tijelo pilića prekriveno tipičnim perjem, ženka i mužjak zajedno počinju hraniti svoje brojne i nevjerojatno proždrljive potomke.

Ovo je zanimljivo! U sezoni parenja, sise nisu smiješne i nemirne ptice, ali vrlo agresivne prema bilo kojoj od svojih kolega ptica.

Otprilike sedamnaest dana kasnije tijelo pilića je u potpunosti prekriveno perjem, pa su spremni za potpunu neovisnost, ali još tjedan dana mladi golubovi radije se drže izravno uz svoje roditelje, koji ih povremeno pokušavaju hraniti. Takve maloljetničke sise postižu punu spolnu zrelost samo bliže godini.

Prirodni neprijatelji

Sise - vrlo korisne ptice, kako u uvjetima vrtlarstva, tako iu tradicionalnom šumarstvu. Jedan od prirodnih čimbenika koji negativno utječu na ukupan broj svih vrsta tits je glad tijekom zimskih mrazeva. Iz nedostatka hrane u zimskim mjesecima veliki broj predstavnika roda umire svake godine. Također u prirodi, odrasle kune, lasice, kao i neke šumske divlje mačke i domaće mačke, prilično velike sove i drugi leteći grabežljivci, aktivno love sve vrste titmousea.

Stanovništvo i status vrsta

Do danas su mnoge podvrste sisa prilično brojne, stoga im nisu osobito potrebne zaštitne ili zaštitne mjere. Međutim, postoje rijetke i manje uobičajene vrste koje su trenutno praktički na rubu izumiranja.

Primjerice, Baleenbird (Panurus biarmicus), rijetka i slabo proučena južno-palearktička ptica s pjegavim rasponom, trenutno nije samo podložna zaštiti zajedno s drugim malim kukcima, nego je također uvrštena u Crvenu knjigu Republike Khakassia. Tisa ili japanska sjenica danas je također uvrštena u Crvenu knjigu Rusije, a predstavnici ove vrste sporadično se nalaze samo na području južnih Kurila, stoga je rijetkost posljedica očite ograničenosti područja.

Etimologija riječi, ili zašto je ptica nazvana sjenica

Nekada se ptica zvala "zinitsa", pa čak i "zinziver". Izvorno podrijetlo imena ptice pripisuje se njezinoj pjesmi - "zin-zin". Kasnije se malo promijenila, riječ “sjenica” počela je značiti karakteristične, iako implicitne nijanse perja životinje. Znanstvenici takav proces nazivaju nacionalnim etimološkim zbližavanjem.

Riječ se pojavila u slavenskim narodima iu nekim je jezicima gotovo jednaka. U ukrajinskom jeziku je plava, u hrvatskom je sjenica, u bjeloruskom je synica.

Autor fotografije: hedera.baltica, CC BY-SA 2.0

Tit: opis i fotografija. Kako titmouse izgleda?

Obitelj se sastoji od ptica koje su međusobno slične u izgledu i načinu života. Male su, duljine tijela 10-20 cm, s rasponom krila od 16-26 cm, a težine od 7 do 48 grama.

Najmanji član obitelji je vatrena glava Remez (lat. Cephalopyrus flammicepss duljinom tijela do 10 cm i težinom od 7 g. Pseudopodoces humiliss veličinom tijela od 19-20 cm i težinom od 45-48 g.

Vatrena glava Remez. Autor fotografije: Francesco Veronesi, CC BY-SA 2.0

Tibetanski lozhnosoyuka. Autor fotografije: Mark Houston, sva prava pridržana

Glava sisa je velika, s malim okruglim očima. Šarenica zjenice je često tamna, samo u ramenu sisa (lat. Melaniparus guineensis) je bjelkasta, a kod nekih vrsta (npr. tamna sisa (lat. Melaniparus funereus) i crested tit (lat. Lophophanes cristatus)) - crvenkasto.

Mnoge vrste imaju “kapu” u kontrastnoj boji na glavi, a neke imaju pramen izduženog perja krune.

Velika sisa Autor fotografije: xulescu_g, CC BY-SA 2.0

Crested tit Autor fotografije: Carlos Delgado, CC BY-SA 4.0

Kljun ptica je često kratak, ravan, zašiljen, jak, na vrhu zaobljen, a sa strane bačen. Ponekad je vrlo oštar. U tibetskim sisama kljun je dug i savijen. Ptice mogu razbiti sjemenke ili kore stabla kako bi sakupile ličinke i insekte.

Zaobljene nozdrve nalaze se u podnožju nadklavikularne, prekrivene kratkim pernatim perjem.

Velika sisa Autor fotografije: Thorsten Denhard, CC BY-SA 3.0

Krila tits su tupa, mala - do 77 mm duga, s 10 primarnih krila perja. Prvi su najkraći, dva puta kraći od drugog.

Rep nekih vrsta je dugačak (do 64 mm), dok su drugi kratki, s malim usjekom na kraju ili s glatkim rubom. Sastoji se od 12 pera repa.

Velika sisa Autor fotografije: Salvatore De Castro, CC BY-SA 4.0

Let ptica pulsira i neujednačen je. Leteća sjenica izgleda više kao plivač koji se kreće prsno. S kratkim poklopcem krila nekoliko puta, ptica leti po inerciji, štedeći energiju, a zatim slijedi nova serija klapni.

Leteće sposobnosti članova obitelji su male. Ali za njih to nije jako važno: čitava ruta na plavoj teti je od stabla do drveta, od šume do šume, od ograde do ograde. Ali u letu ptica uspijeva uhvatiti vješti letači - insekte.

Titmouses savršeno kretati u krunici stabla, i vertikalno i horizontalno, može biti suspendiran od dna do kukova i grane. Snažni mišići i oštre žilave kandže pomažu u izvođenju raznih akrobatskih akrobacija u potrazi za kukcima, o kojima se čak i izreče: "Mala ptica, ali kandža je oštra".

I doista, noge ptica su prilično duge, jake, s jakim prstima i zakrivljenim oštrim kandžama. Najmoćnija kandža na stražnjem prstu.

Sharp tit. Autor fotografije: Jocelyn Anderson, CC0

Perje sisa je debelo i meko. Seksualna razlika u boji često je slabo izražena. No postoje iznimke:

  • Na primjer, odjeća za parenje mužjaka i ženki vatrene glave Remez (lat. Cephalopyrus flammiceps) uočljivo dobro, a ostatak vremena se malo razlikuju.
  • Muški afrički tamni sjenica (lat. Parus funereus) potpuno crna, ženska tamno siva.

Mlade ptice razlikuju se od starih samo u blijedim tonovima bojanja. Sve vrste obitelji prave se jednom godišnje: nakon gniježđenja mijenjaju perje u potpunosti, a ne djelomično. Prve godine zamjenjuje pero u prvoj jeseni njihova života.

Tisa (japanski) tit. Autor fotografije: Laitche, CC BY-SA 4.0

Perje tits slikano svijetle i kontrast. Razlika između vrsta sisa izražena je u njihovim bojama. Obično se u boji perja kombiniraju bijeli, crni, crvenkasti, sivi, plavkasti tonovi zbog prisutnosti pigmenta melanina. Lipohromi prisutni kod nekih vrsta pigmenata daju pticama zelenkast i žuti ton.

U pravilu, kod ptica postoji „kapa“, koja je u kontrastu s bojom obraza, „kravatom“, mjestima na grlu, poljima na perima krila i repu. Sestra velike sise, plave sise, na glavi i krilima, vide se svijetloplavo, azurno perje. Samo titana od himalajske pjene (lat. Sylviparus modestus) je oslikana ne previše svijetlo, u zelenkasto-maslinskim tonovima. Kljun i noge tits najčešće su sive boje.

Himalajska pjena Tit Autor fotografije: Dibyendu Ash, CC BY-SA 3.0

Kako se peva?

Sise pjevaju monotono, ali lijepo. Njihovo pjevanje ovisi o vrsti. Ponekad su melodični i čisti trileri, zviždaljke, cika, cvrkut. Njihov glas možete čuti od početka veljače do lipnja, kao i krajem ljeta.

Postoje 2 glavne vrste pjesme: demonstrativna, s kojom ptice privlače partnere i teritorijalne. Osim glavne vrste, postoji i karakterističan poziv za sve cinitike: "qi-qi", "si-si", "zin-zin" ili "jo-ji". Velika sisa pjeva jače od drugih, stručnjaci obilježavaju 40 varijacija zvukova koje čini.

U Rusiji su ljudi nazivali titare devet članova i vjerovali su u čarobnu snagu njezina pjevanja. Smatralo se da ptica igra ulogu proroka, zvuči kako vas obavještava o nadolazećoj nesreći ili radosti. Glas joj je služio i kao znak koji predviđa vrijeme. "Ako sisa zviždi, to će biti jasan topli dan, a ako se oglasi zvučnim signalom, noću će biti jakog mraza."

Ash pepeo Autor fotografije: Becky Matsubara, CC BY 2.0

Kako razlikovati muške sise od ženke?

  • perje

Ženke mnogih vrsta obojene su u istim bojama kao i mužjaci, ali imaju tamnije tonove u perju. Ženke velikih sisa odlikuju se zelenkastim leđima, mekanim „kape“ i crnom prugom na grudima, koje su tanje od mužjaka. Ali samo se odrasle ptice mogu razlikovati po tonu, u mladim sisama mužjaci nalikuju ženkama.

  • Kloakalna protruzija

Pouzdaniji način je mjerenje kloakalne protruzije tijekom sezone parenja. Kod muškaraca ima seksualnu tuberkulozu, kod ženki bez ispupčenja. No potrebno ju je vješto odrediti.

  • Patch za usta

Ptice se također mogu razlikovati po mjestu naseljavanja koje se pojavljuje samo kod ženki.

Pjegavo mjesto je nepovezano područje kože bogato krvnim žilama. Ptica grije jaja.

Muški (lijevo) i ženski (desno) orijentalna sjenica. Autor fotografije: Alpsdake, CC BY-SA 3.0

Gdje sise žive?

Većina sisa nastanjuje sjevernu hemisferu. Ptice su uobičajene u Europi, Aziji, sjevernoj Africi i podsaharskoj Africi, kao iu Sjevernoj Americi. Sise se ne pojavljuju u Australiji, Južnoj i Srednjoj Americi, na Antarktiku, Madagaskaru, na Karipskim otocima, u Novoj Gvineji, ali su prisutne u Sundi i Filipinskim otocima, kao iu Tajvanu. Azija se smatra rodnim mjestom sisa, jer se ovdje nalazi više od polovice svih vrsta obitelji.

Na području Rusije živi 9, prema drugim podacima 11 vrsta obitelji:

  • velika sisa (lat. Parus major),
  • crested tit (lat. Lophophanes cristatus),
  • zajednička plava sjenica (lat. Cyanistes caeruleus),
  • bijelo azurno (lat. Cijanisti cyanus),
  • tux (lat Periparus ater),
  • smeđa glava tit (lat. Poecile montannas),
  • titanica (lat. Poecile palustris),
  • siva glava (lat. Poecile cinctus),
  • yew tit (lat. Sittiparusvarius).

Ljeti sise žive u šumama svih vrsta, manje je vjerojatno da će ići na otvorena područja. U planinama se nalaze do visine od 4200 m. U jesen i zimi okupljaju se u jatima i lete do stana neke osobe. Broj ptica u jatima plavetnila iznosi 5-15 jedinki.

Bijela sjenica (lat. Cijanisti cyanus) nalazi se u Crvenim knjigama Republike Bjelorusije i Ruske Federacije. Bijela krilca je uključena u Međunarodnu crvenu knjigu (lat. Machlolophus nuchalis), koji žive u odvojenim skupinama samo na zapadu i jugu Indije. U popisu vrsta koje zahtijevaju posebnu pozornost, postoji tit tit (lat. Sittiparus varius), koji se u Rusiji nalazi samo u južnim Kurilima.

Crna tit. Autor fotografije: Ivan Medenica, CC BY-SA 4.0

Što tits jedu?

Titmouse su većinom insekti ptice. No, u prirodi se hrane drugim malim beskralješnjacima, kao i biljnom hranom. Uništavaju veliki broj štetnih insekata, njihovih ličinki, mekušaca i paukova.

Prehrana članova obitelji je sezonska. U jesen i zimi, kada nema insekata, hranjenje tits sastoji se od povrća. U to vrijeme dolaze u ljudska naselja. Ptice česte hranilice. Posebno volite sjemenke suncokreta. Sita će uzeti jedno sjeme u svoj kljun, odletjeti do najbliže grane stabla, pritisnuti ga s dvije noge na granu i marljivo orati svojim malim kljunom. Jedite jedno sjeme, lete za drugom.

On voli sise i slaninu. Možete ga dati samo sirovim pticama. Može se hraniti titmouseom zobi, mrvicama bijelog kruha. Ptice često lete na farme, tamo love muhe i kradu hranu koju daju stoku. Povremeno mogu posjećivati ​​odlagališta smeća u potrazi za hranom i ne prezirati strvine.

Crna sisa Autor fotografije: Andreas Eichler, CC BY-SA 4.0

Karakteristična značajka tits - sposobnost da se hrana, visi naopako na granama. Tako dolaze do beskralješnjaka koji se skrivaju ispod kore.

Tijekom dana, jedan azur jede do 600, a prema nekim podacima do 1600 kukaca ili 15-20 tisuća jajašaca dudovog svilca. Težina kukaca koju sisa jede u jednom danu približno je jednaka njegovoj vlastitoj težini.

Velika sisa je također predator. Mističan simbol dobrote i sreće lako kljuca lubanje nekih životinja i jede njihov mozak, proždire meka tkiva iz njihovih kostiju. Ta je činjenica potvrđena u odnosu na šišmiše, ptice: zobenu kašu, vrapca, ples za tapkanje i pajtašicu.

Willow tit, melohka i plava sjenica napraviti zalihe za zimu. Skrivaju hranu tijekom cijele godine, pa čak i kada hrane piliće. No, većina zalihe ptica se proizvodi u proljeće i jesen. Stavljaju sjemenke na tisuće različitih mjesta, ali onda ih svi nekako nađu.

Bijela boja. Autor fotografije: Levashkin, CC BY-SA 4.0

Uzgojne sise

Ptice dosežu spolnu zrelost za 9-10 mjeseci. Općenito, sise su monogamne, iako imaju poznate slučajeve bigamije. Gnijezde se u parovima, čuvaju svoj teritorij. Početak reprodukcije u travnju i svibnju.

U velikom titu savezi se počinju formirati mnogo prije ovoga vremena. Već u hladnim siječanjskim danima možete čuti kako zvone, cvrkuću i vide muške muke. U proljeće, za vrijeme borbe za sekcije, njihove prijeteće demonstrativne poze, vertikalni letovi, povlačenje s "kolonom" i čučnjevi postaju posebno vidljivi. Za vrijeme istezanja, mužjaci velike sise međusobno pokazuju crnu točku ispod repa - glavno obilježje njihovog hijerarhijskog ranga i dobi. Također pokazuju crnu kapu na glavi, prema kojoj su rivali lako razlikovati položaj jedni od drugih. Ponekad lete prema gore, nalaze se jedna nasuprot drugoj i lepršaju krilima.

Važan događaj u tits - razdoblje udvaranja. Muškarac se vrti oko ženke, leprša sa svojim spuštenim krilima, pokazujući ponašanje pilića, čučnjeva, pokazuje joj sva određena mjesta za gnijezdo. Ženka također može pokazati ponašanje pilića, ako mu se sviđa muškarac. Partneri pokazuju kako mogu manipulirati granama, što ukazuje na njihovu sposobnost izgradnje gnijezda, a mužjak hrani ženku.

U veljači su stare ptice već kombinirane u parovima, često nastale od posljednje sezone parenja. Čak i ako su muški i ženski prezimili na različitim mjestima, našli su se. Mlade ptice provode više vremena u potrazi za partnerom. Sise čuvaju par čak iu slučaju smrti pilića ili gubitka polaganja. Tijekom razdoblja gniježđenja (proljeće i ljeto) ove ptice su jedva primjetne, tajnovite i tiho se ponašaju. Dakle, čini se da sise lete negdje ljeti.

Najčešće, sise grade gnijezda u gotovim šupljinama drveća, rjeđe, s nedostatkom mjesta - u jazbinama, depresijama u tlu, kutijama za gniježđenje ili pukotinama stijena. Često se koriste za cijevi za gniježđenje, poštanske sandučiće i druga mjesta prikladna po mišljenju ptica, barem na neki način prikladna za uzgoj pilića. N. Zarudnyy pronašao je veliko kazališno gnijezdo u Kazahstanu, smješteno u staru kamilju. Ulaz u nju bio je okcipitalni foramen, a iznutra je bila mekana podstava.

Smeđe glava sisa ili natečen (latinski lat.) Živi ispod svih šupljih drva. Poecile montanus). Na metar i pol od tla, ona pronalazi udobnu udubinu i u njoj smješta gnijezdo. Ali ako ne nađete šuplje stablo, u truli konoplji ili suho drvo, sa svojim malim kljunom, izvucite udubljenje i smjestite se u njega. Velike sise (lat. Parus major) preferiraju srednje i visoke podove (od 1-6 m do 10 m).

Ash pepeo Autor fotografije: Alan Vernon, CC BY 2.0

Budući da sise grade gnijezda i počnu uzgajati u rano proljeće, mjesto za piliće treba biti vrlo toplo. Ženka se češće bavi građevinarstvom, rjeđe oba roditelja. Gnijezdo sisa napravljeno je od biljnih krpica, obloženih debelim slojem mahovine, perja, puhača, umjetnih materijala i vune. Vuna naschipyvayut, na primjer, s vuča molting na dane, a perje pokupiti gdje ptice grabljivice jeli svoj plijen. Plitica njihova gnijezda obično ima oblik šalice dubine oko 5 cm i promjera od 7 do 10 cm.

Гнездо большой синицы, помещавшееся в метеорологической будке города Киева, имело длину 35 см, ширину 28 см, высоту 8,5 см и весило 150 г. В этой постройке находился лоток глубиной в 40 мм и диаметром 75 мм.

Яйца обыкновенной лазоревки. Автор фото: Arnstein Rønning, CC BY-SA 3.0

Иногда синицы откладывают яйца прямо на древесную труху внутри дупла без гнезда и подстилки. Птенцов выводят 1-2, редко 3 раза в год. U polaganju, u prosjeku, 2-6, maksimalno 13, prema nekim podacima 14 bijelih jaja sa smeđim točkicama i mjestima različitih veličina, formiraju primjetan rub na tupom kraju. Najčešće tits imaju jaja s jednako zaobljenim krajevima.

U vatrenim štencima glave jaja imaju tamno plavo-zelenu boju. Prosječna veličina velikog jajeta je 17,9 x 13,7 mm. Ženka ih inkubira 11-14 dana (kukasto sjenica - 20 dana). Svaki put kada ptica napusti gnijezdo, pokriva polaganje slojem mahovine, što je neka vrsta pokrivača. Muškarac cijelo vrijeme hrani ženku, a onda zajedno s njom hrani piliće.

Jaja azurne sise. Foto: nottsexminer, CC BY-SA 2.0

Razvoj ptičje ptice traje oko 1 mjesec. Novorođenčad teži 1-1,3 g, izgledaju potpuno goli, jer perje raste na ramenima, glavi i leđima na tijelu. Imaju očne pukotine i slušne prolaze, ali su već sposobni izdati jedva čujno škripu.

Najveći broj pilića raste u prvih 10 dana. 4 dana nakon rođenja mladunci otvaraju slušne prolaze, a 8. dan postaju potpuno vidljivi. U dobi od 11 dana od trenutka valjenja, oni postaju slični odraslim pticama. Prekrivene su perjem, ali pero pokrov još nije u potpunosti oblikovan.

Gnijezda azurne sise. Autor fotografije: Ladarozan, CC BY-SA 3.0

Gnijezda azurne sise. Autor fotografije: Arnstein Rønning, CC BY-SA 3.0

Roditelji dolaze u gnijezdo 400-600 puta dnevno. Kada mali plavonoše odrastu i odlaze iz gnijezda 15-22 dana, roditeljska skrb o potomstvu ne završava tu. Tiny 2 tjedna ostaju zajedno mama i tata.

Drugi put sise izležu piliće krajem ljeta, postavljajući manje jaja nego prvi put. Ptice mogu gnijezditi na istom mjestu ili napraviti novo gnijezdo.

Pile velike sise. Autor fotografije: Arnstein Rønning, CC BY-SA 3.0

Prednosti i zlo sise u prirodi

U praktičnom smislu, sise su zanimljivije od ostalih ptica koje uništavaju štetne šumske insekte. Važnost ovih ptica za šumarstvo objašnjava se činjenicom da, za razliku od većine drugih insekata, oni ne lete s početkom jeseni. Oni i dalje intenzivno uništavaju štetnike u zimskim mjesecima. Osim toga, sise, dobro prilagođene životu u šumi ili vrtu, mogu pronaći i izvaditi plijen koji je nedostupan drugim pticama. Sve to daje razlog za upućivanje na najkorisnije predstavnike avifaune.

Sise, poput čvoraka, najbolji su čuvari naših vrtova, pa ih ljudi pokušavaju privući u svoje domove, izraditi nacrte za ptice i opremiti hranilice.

Sise su vrlo pogodne kao modelne životinje pri proučavanju ponašanja i ekologije ptica. Genetika ih također koristi u znanstvene svrhe.

Sise mogu prouzročiti štetu ljudskoj ekonomiji. U kasnu jesen i zimu napadaju pčelinjak, kucaju na rupe i budi pčele. U većini slučajeva, ptice ne oštećuju ne jedući određeni broj insekata, već ih drže budnima. Uzrujane pčele obolijevaju nosemom, što je praćeno probavom i proljevom (proljev). Kukci ne jedu fekalije prljave izmetom i umiru.

Zlatna kuglica Autor fotografije: Dibyendu Ash, CC BY-SA 3.0

Dodatak za sise: vrste i fotografije

Od 10 sisa u hladnim sjevernim zimama, samo jedna preživi. Razlog je nedostatak hrane. Za održavanje konstantne tjelesne temperature, koja je kod ptica 40 °, potrebna im je mnogo energije. Ako se noću temperatura zraka spusti ispod 10 °, onda sise gube do 10% svoje težine odjednom. Možemo vam pomoći ako hranimo ptice ujutro nakon hladne noći, kako bi mogli nastaviti tražiti hranu tijekom dana.

Ako napravite otvorenu hranu i hranilicu, oni će posjetiti ne samo sise, nego i mnoge druge ptice. Neizbježna je konkurencija i moguća ozljeda. Budući da su vrapci i golubovi više prilagođeni za dobivanje hrane zimi, najbolje je da mačke dobiju pojedinačne "anti-poštene" strukture.

Za sise možete napraviti sljedeće vrste feedera:

  1. Dodavači hopera

Hrana u takvom hranilicu je u spremniku, zatvorena je od oborina, a osipom upravlja količina koju pojedine ptice konzumiraju u odjeljku za doziranje.

  1. Kroz tajnu

Za sise, kao što su ptice pametnije od vrabaca i golubova, one ponekad prave hranilice tajnom kako bi ptice uzimale sjeme jednu po jednu.

Foto: Tony Alter, CC BY 2.0

  1. Ovjesni hranilice od žice i trajnih materijala

To su dizajni zasnovani na sposobnosti tits da se objesiti naopako i tako dobiti hranu. Na primjer, suspendiran u obliku rešetke izdržljive debele žice.

Hranljive kuglice i cijeli orašasti plodovi za pljuvanje mogu se staviti u takve hranilice. Osim toga, možete jednostavno objesiti hranjivu smjesu na žicu, čunjeve, itd.

Autor fotografije: Ann Harrison, CC BY-SA 2.0

Mrežice od plastike i previše lagani materijali ne mogu se koristiti.

Ptice sjede na hranilicama u letu, mogu se zapetljati u mrežu ili slične materijale i slomiti šape.

Takve se hranilice ne mogu koristiti za ptice. Foto: Arend, CC BY 2.0

Što hraniti sise u jesen i zimu? Hrana za hranilice

Ornitolozi vjeruju da pticama ne treba dati veliku količinu hrane. Inače, sise mogu prestati tražiti i jesti prirodnu hranu, a to je izuzetno važno za opstanak ptica. Količina hrane treba biti raspodijeljena po razdoblju.

  1. Prvo razdoblje - prikormochny, od sredine listopada do kraja studenog.

U ovo doba godine tits još uvijek nerado jedu predložene proizvode, naviknu se na korito. U jesen ptice daju 15-20% hrane iz dnevne potrebe.

  1. Glavno razdoblje - od početka prosinca do početka ožujka.

Najteže vrijeme za sise. Možete im dati punu stopu, ali ih ni u kojem slučaju ne možete prehraniti.

  1. Završno razdoblje - prije pojave prvih otapanja.

Tijekom tog razdoblja, ptice daju 60-80% norme.

Stope nekih feedova za jedan feeder po danu:

  • 50 grama sirovog mesa,
  • 200 g mješavine žitarica (proso, sjemenke suncokreta, konoplja, drobljena pšenica, zob ili zobena kaša),
  • 200 g sjemena korova.

Foto: Johan Hansson, CC BY 2.0

Dobra hrana za ptice koje možete tretirati sise:

  • sjemenke suncokreta koje nisu pržene i neslane,
  • zob,
  • proso,
  • bisernog ječma
  • leća,
  • grašak
  • sjeckana bundeve i lubenice,
  • mrvice bijelog kruha
  • Rowan plodine, viburnum, bazga, divlja ruža,
  • sjemenke koprive, quinoe, čičaka, konoplje,
  • sirovi sir s malo masnoće pomiješan s mrvicama,
  • kikiriki i orašasti plodovi (za ravne hranilice, moraju se zdrobiti nožem),
  • kedar,
  • voće i suho voće,
  • tvrdo kuhano i isjeckano jaje i njegova ljuska,
  • sirovo meso i neslane masti.

Nemojte davati sise:

  • čips,
  • crni kruh
  • trgovina slanim krekerima,
  • pečena i soljena suncokretova sjemena,
  • Fried,
  • dimljeni,
  • slano,
  • sir.

Grafit. Autor fotografije: Derek Keats, CC BY 2.0

Kako uhvatiti sisa?

Ornitolozi hvataju ptice da ih prate i vide kakve letove obavljaju, saznaju koliko žive, itd. Uhvatiti ptice bolje je rano ujutro, zimi ili kasnu jesen. Da biste to učinili, koristite prozirnu zamku s automatskim zatvaranjem vrata. Kao mamac stavljaju se ptičji model i hrana za životinje.

Kako preplašiti sise?

U zimi, sise mogu letjeti na balkone u potrazi za hranom, izbaciti izolaciju, napuniti izmet s prozorskim klupčicama, napraviti glasne zvukove. Ako je postalo nemoguće živjeti s tim problemima, vrijeme je da razmislite kako ukloniti ptice s njihovih prozora.

  1. Odvojite hranilice od prozora i balkona i ne zaboravite ih redovito puniti.
  2. Izradite "antiprize" (tanke žice u blizini rubnika, šiljke), podmažite ogradu klizavom mašću.
  3. Stvorite situaciju nelagode: objesite lampu s načinom rada bljeskalice, sjajni predmeti sa efektom buke, kao što su diskovi ili vrpce, plave zastave, plaše ptice s neugodnim mirisima (primjerice, miris luka).
  4. Stavite strašilo ili model ptice grabljivice, zalijepite slike očiju sova ili mačje glave, uključite bioakustički uređaj zvukovima pljeskanja krila grabežljivaca, krikova uznemirenosti ptica.
  5. Nabavite mačku koja će preplašiti sise s balkona.

Izbočeni šiljci prozora

Održavanje sisa kod kuće

Zahvaljujući lakovjernosti, glibness i nepretencioznost, mnoge vrste tits se često čuvaju u kavezima. Svježe ulovljene ptice odmah uzimaju hranu koju nude. Mogu se čak i potpuno ukrotiti. Sve vrste sisa, osim velike, mogu se držati u grupama. Velika sjenica ubija male ptice.

Budući da je ptica vrlo pokretna, kavez ili kavez za to trebaju biti prostrani, duljine najmanje 60-70 cm, širine 60 cm, visine 80 cm, s dubokom posudom (od 10-15 cm). To bi trebao biti opremljen s titmouse, drinker, grane listopadnog drveća s kore umjesto plastičnih stupova, spremnik za kupanje i nekoliko prijenosnih vanjskih hranilice. Prvo vrijeme života u kavezu, sjenica će tražiti vodu na dnu, u tavi. S vremenom će se naviknuti, a posuđe se može pomicati više.

Tajvanska sisa Autor fotografije: Robert tdc, CC BY-SA 2.0

Što hraniti sise kod kuće?

Ptice ove obitelji vrlo su skromne u hrani. Često jedu i puno. Sise u kavezu mogu se hraniti:

  • mješavina mrkve i krekera s svježim sirom,
  • kuhana kokošja jaja
  • bijeli kruh umočen u mlijeko ili slatki čaj
  • sušeni insekt u prahu,
  • gusta kaša
  • voće,
  • pupoljci stabala
  • brašna crva.

Nahranite tits 2 puta dnevno, sipajte koliko god mogu jesti. Sve ptice trebaju dodatne vitamine, osobito B1.

Vrste hrane mogu varirati ovisno o vrsti sisa. Primjerice, domaći kuhar treba još jedan obrok kod kuće:

  • oguljeni pinjoli - 5-6 kom.,
  • hrani "Padovan" za insekte, može biti sve sise,
  • klice zrnatu smjesu
  • proklijalo suncokretovo sjeme,
  • kriške jabuka, krastavci, bobice oskoruše
  • Bilje: moorit, planinar ptica, maslačak, tradescantia,
  • ličinke brašnastih crva - brašnasti crvi i njihove štence,
  • tvrdo kuhano jaje.

Crvenkasta sisa. Autor fotografije: Becky Matsubara, CC BY 2.0

Kako hraniti sisicu?

Potrebno je hraniti vrlo malu, još uvijek nepokrivenu pticu za bebe često - svaka 2-2,5 sata, kasnije se intervali mogu povećati do 3-4 sata. Noću, napravite pauzu od 12 do 6 sati, možete je hraniti "slavujskom smjesom" koju čine tvrdo kuhana jaja, ribane sirove mrkve i ribane mrvice od bijelog kruha. U isto vrijeme na 1 jaje uzeti pola prosječne mrkve i toliko krekera da je masa bila mokra, ali ne ljepljiva na ruke. Mrkve su bolje trljati na ribežu, iz kojih izlaze tanki dugi štapići.

S vremena na vrijeme, smjesa se može zamijeniti:

  • sjeckani sirovi sir,
  • daphnia ili gammarus
  • slomljeno suncokretovo sjeme,
  • tanke kriške piletine ili goveđeg mesa.

Pilić možete nahraniti špricom, pipetom ili žlicom. U procesu brige za njega da slijedi svoju debljinu. Važno je da pod njegovim repom i u "vilici" (akklature) postoje slojevi žute masti.

Zajednička sjenica Autor foto: Sergey Cherny, CC BY-SA 3.0

Zanimljivosti o sisama

  • Prvi zakon o zaštiti sisa izdao je nadbiskup njemačkog grada Trira početkom XIII. Stoljeća. Kasnije je u dekretu iz Bavarske iz Ludwiga iz 1328. godine rečeno: „Teška kazna čeka onoga koji hvata pticu, željnog hvatača kukaca. Onaj koji je prekršio zakon mora platiti kraljevski dosje od 60 šilinga, kao i dati lijepu riđokosu i 12 pilića kao naknadu. "
  • Tit - vrlo pametna i inteligentna ptica. Ako objesite komad poslastice na konac unutar boce, najprije ga pokuša kljucati kroz staklo. A onda će sjesti na vrat i postati kljun da povuče konac. Ako je konac predug, ptica će ga držati nogom.
  • Titmouse je ime rijeke, lijeve pritoke Yauze, koja je u okrugu Lefortovo u Moskvi potpuno zatvorena u kolektor.
  • Ako uhvatite sisa i stavite je na leđa, ona padne u nekakav stupor, pretvarajući se da je mrtav.
  • U carskim vremenima u Rusiji zabilješka o isplati u apoenima od 5 rubalja nazvana je sjenica za plavo svjetlo njezine pozadine.
  • U Rusiji, 12. studenoga je titan festival. Ekološki praznik „Sinichkin Day“ organiziran je na inicijativu Ruske unije za očuvanje ptica.

Zajednička plava sjenica. Autor fotografije: Maximilian Dorsch, CC BY-SA 3.0

Velika staništa staništa

To je sjedeća ptica, samo u jakim mrazima, kada postoji akutni nedostatak hrane, može promijeniti svoje stanište. Migracija je u pravilu rezultat približavanja ljudskom naselju. Široko je rasprostranjen u Europi, osim na krajnjem sjeveru i Islandu, a nalazi se u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku. U jugoistočnoj Aziji živi u Japanu iu Indokini sve do otoka Jave i otoka Bornea. Veliku pticu na sjeveru Sibira ne možete susresti, među čvrstim crnogoričnim šumama iu planinama. Velika sisa se ne boji ljudi, aktivno nastanjuje gradske trgove i parkove, rado leti u hranilice pa čak i kuje na hranu iz ljudske ruke.

Big Tit Pjesme

Velike sise - pjevači ptica. Mužjaci, osvojivši par, pjevaju raznovrsnije ženke i rade to gotovo cijelu godinu, osim zimskih mjeseci. Postoji oko 40 različitih zvukova tits. Posebno se ističu glasovi: "tsi-tsi-tsi-pi", "in-chi-in-chi", vikanje - "pin-pin-chrrzh". U proljeće je pjesma monotonija "zin-zi-ver", "zin-zin". Velike sise pjevaju osobito intenzivno tijekom sezone parenja: od ožujka do druge polovice svibnja i od druge polovice lipnja do kraja srpnja. Jesensko pjevanje počinje u kolovozu, intenzivira se sredinom rujna i završava u prvoj dekadi listopada. Osim samog pjevanja, sise izvode tzv. Pod-pjesmu - melodijsku, tihu cvrkutavost, "prede", najčešće u veljači ili ožujku.

Uzgoj velike sise

Obično velike sise polažu dvije spojke: krajem travnja i sredinom ljeta. U prvom kvačilu ima do 15 bijelih, blago sjajnih jaja, ali češće 8 - 12. Preko cijele površine, jaja su prekrivena crvenkasto-smeđim pjegama i točkicama koje tvore rub na tupoj strani. Druga spojka je obično 2 jaja manja. Tit titra jaja 12-14 dana. Tijekom tog vremena, mužjak daje hranu ženki. Sise odleti iz gnijezda samo kad se opasnost približi. Prva dva ili tri dana izlegli pilići su prekriveni sivkasto dolje, tako da ženka ne napušta gnijezdo, grije ih svojom toplinom. Muškarac u ovom trenutku djeluje kao hranitelj. Kada se pilići počnu pokrivati ​​perjem, par hrani potomstvo, donoseći prosječno 6-7 g hrane po gnijezdu dnevno u gnijezdo.

Pilići odlaze s gnijezda oko 22 dana nakon rođenja. Nakon odlaska drže jato u blizini gnijezda, a roditelji ih nastavljaju hraniti jedan ili dva tjedna. Ako ženka pokrene drugu spojku, mužjak vodi prvo leglo.

Ljeti velike sise hrane uglavnom insektima, mušicama, mušicama, komarcima, paucima, gusjenicama i zrikavcima. Nestlings se hrani najkaloričnijim insektima, to jest gusjenicama. S početkom zimske hladnoće sise prelaze na povrće. Hrane se uglavnom sjemenkama i žitaricama. Ove ptice ne prave zalihe za zimu i ako nađu hranu skrivenu drugim vrstama ptica, jedu je s užitkom. Nemojte prezirati sise i strvine.

Pogledajte videozapis: THCF X COBY - KRVAVI BALKAN EXPLICIT VIDEO (Kolovoz 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org