Ptice

Egipatska čaplja - Snjeguljica Graciozna ptica

Pin
Send
Share
Send
Send


Izgled i ponašanje, Čaplja je srednje veličine, znatno manja od velike bijele, ali veća od žute i egipatske. Duljina tijela 55–65 cm, težina 350–550 grama, raspon krila 88–95 cm, ima vrlo gracioznu građu i malu glavu s dugim i tankim kljunom. Ptice u svadbenoj haljini, osim bujnog "ogrtača" egreka na leđima, imaju dugi "privjesak" u donjem dijelu vrata i grb od nekoliko (obično dva) duga, uska pera, što nikada nije slučaj s velikom bijelom čapljom.

U jesen i zimu egretki, suspenzija i grb nisu izraženi. Najpouzdanija razlikovna značajka može se uzeti u obzir kada mala bijela čaplja demonstrira svoje noge: žuti prsti oštro kontrastiraju crnim bobom. Voli držati u malim skupinama u plitkoj vodi, prilično je okretna i nije osobito oprezna. Ove čaplje često lete u pakiranjima, a rijetko poredaju se u klin ili liniju, obično lete u gomili, poput čvoraka. Aktivno uglavnom tijekom dana.

opis, Perje je potpuno bijelo kod ptica bilo koje dobi iu bilo koje doba godine. Kljun i noge su crne, prsti u vjenčanici svijetle žute, zimi su tupi i prljavo žuti, ali se uvijek razlikuju po boji od vrhunca, čak i kod mladih ptica u kojima su prilično zelenkaste. Kljun je crn u svim godišnjim dobima (kod mladih ptica je tamno s žućkastom bazom mandibule). Gola koža oko očiju i uzdah u plavoj boji u jesen i zimi i žuta (do narančasta) u sezoni parenja. Kod mladih ptica ta su područja sivkasta. Oči u bilo kojoj dobi su žute.

Glas najviše podsjeća na krinkanje gotovo gavranske boje. Vrlo često vrišti.

Distribucija, status, Područje gniježđenja uključuje južne regije Europe, Afrike, južne Azije i Australije. U europskoj Rusiji nalazi se na jugu, uz obale Crnog, Azovskog i Kaspijskog mora, te u donjim dijelovima rijeka koje ulaze u njih. U većini mjesta nastanjuje, prilično je uobičajena, u nekima je najizraženija i brojnija čaplja. Migratorna ptica, najbliže zimovanje je u Zakavkazju.

Način života, Gnijezdi se u kolonijama, najčešće u drveću, mnogo rjeđe na tršćacima, uz obale raznih vodenih tijela, često zajedno s drugim blizu-vodenim pticama. Na stablima su gnijezda izgrađena od tankih dugih suhih grančica fiksirana na horizontalnim granama, ponekad vrlo daleko od debla. Oblik gnijezda, kao i druge vrste čaplji, nalikuje obrnutom konusu s prozirnim zidovima.

Gnijezdo konstruiraju oba partnera, a muški donose materijal, a ženka ga stavlja u gnijezdo i štiti zgradu od drugih čaplji koje se gnijezde u susjedstvu. U kvačilu ima 4–5 zelenkasto-plavih jaja. Ženka se uglavnom inkubira 25 dana. Mladunčad pilići prelaze na grane stabla, gdje provode veći dio dana, kada se roditelji pojave, pilići hrle u svoje gnijezdo, gdje primaju hranu.

U početku se leteće mlade ptice hrane blizu kolonija i vraćaju im se preko noći, jedu beskralježnjake, male ribe i druge prikladne životinje.

Mala bijela čaplja (Egretta garzetta)

Izgled egipatske čaplje

Ptica ima debeli, kratki kljun, ali ne tako izduženog kao većina čaplji. Glava je mala, vrat je kratak, noge su duge i guste.

Glava, prsa i leđa ukrašeni su dugim rasutim perjem koje pada u jesen. Raspon krila egipatske čaplje je 23-25 ​​cm.

Perje mladih egipatskih čaplji je čisto bijelo, kljun je sivkasto-crne boje sa žutom mrljom u podnožju. Noge su crne. Bračna odjeća mužjaka i ženki bijela je, s izuzetkom gornjeg dijela glave, leđa i guše, koje su naizgled izolirane jedna od druge, oslikane su u vino-oker boji, prekrivene dugačkim pernatim krevetima.

Kljun egipatske čaplje boje je limunasto-žute boje, u kutu usana ima svjetliju nijansu. Ženke se razlikuju od mužjaka s kraćim, proširenim perjem na glavi, leđima i prsima. Zimsko perje čaplji također je snježnobijelo, ali na glavi ima crvenu mrlju. Noge za zimu dobivaju tamnu, smeđu boju.

Egipatska čaplja (Bubulcus ibis).

U područjima raspodjele tijekom sezone gniježđenja egipatska čaplja može se točno razlikovati od ostalih čaplja zbog svijetle boje kljuna, koja je vidljiva izdaleka. Za razliku od drugih članova obitelji, egipatska čaplja putuje velikim udaljenostima kroz močvare i livade u potrazi za hranom.

Ove se ptice nalaze u velikim jatima od 300 jedinki, a vrlo rijetko i sami.

U letu, egipatska čaplja je slična krumpiru, njezin let je lagan, glatka. Visoko ptica ne leti. Vrlo često se hrane među stadima bizona i vole se odmarati na leđima tih velikih životinja.

Egipatske čaplje su manje uplašene od svojih rođaka. Priroda ove ptice je mirna, tiha, preferira živjeti drvenom stilom života. Na kolonijalnim gnijezdima čuju se glasovi odraslih čaplji, - dosadan zvuk, sličan kovrčanju.

Egipatske čaplje su kopnena vrsta cijele obitelji.

Glasovi pilića toliko su raznovrsni da ih je nemoguće jednoznačno okarakterizirati. Kako mladi čaplji odrastaju, njihov zvuk se stalno mijenja.

Raspon egipatskih čaplji

Ova mala ptica zauzima ogromna područja Iberijskog poluotoka, Afrike, Madagaskara, Arabije, Sirije, sjevernog Irana, nizinskih područja Zakavkazja, Indije, Kine i Japana. Dolazi u dolinama uz obalu velikih i srednjih rijeka, u močvarama, rižinim poljima i akumulacijama. Egipatske čaplje zimi u Africi.

Egipatske čaplje hrane se skupinama i razmnožavaju se u kolonijama zajedno sa susjednim pticama.

Ptice gnijezde u malim skupinama u šumama i šumarcima, na livadama i močvarama, na obalama jezera i rijeka na otvorenim prostorima. Tijekom sezone parenja egipatska čaplja ne izbjegava susjedstvo s ljudima i može se gnijezditi u ljudskim naseljima.

Broj egipatskih čaplji

Budući da egipatska čaplja preferira gnijezdo u velikim kolonijama, koje na mjestima dosežu nekoliko stotina parova, njihov broj je na određenim područjima brojan. Međutim, uski raspon distribucije sugerira da je ukupan broj ovih ptica iznimno ograničen.

Egipatske čaplje su prijatelji s bizonima i često provode vrijeme na leđima.

Razmnožavanje egipatskih čaplji

Egipatska čaplja pripada kolonijalnim pticama koje se obično gnijezde na stablima. Bez oklijevanja može položiti kandže pored drugih čaplji ili kormorana. Takve "mješovite" kolonije nalaze se u mnogim mjestima distribucije ptica.

Gnijezda su izgrađena visoko, oko 8-10 metara iznad zemlje. Položajna mjesta raspoređena su u blizini gnijezda male bijele i žute čaplje, a ostale vrste u koloniji gnijezde malo iznad. Oba roditelja sudjeluju u procesu izgradnje, muškarac je materijalni dobavljač, a ženka je dizajner.

Oči egipatske čaplje raspoređene su na takav način da se istovremeno fokusiraju na subjekt ispred njega, prvenstveno na plijen.

Gnijezda koja grade čaplje imaju oblik obrnutog konusa iz kojeg se grane dižu u radijalnom smjeru. Materijal iz kojeg se postavlja je tanke suhe grane, koje čaplje skupljaju na tlu ili se izvlače iz praznih susjednih gnijezda. Gnijezdo je dosta labavo, tako da se na njemu i na dnu mogu vidjeti ptičja jaja. Egipatske čaplje mogu zauzeti prošlogodišnje zgrade svojih rođaka, što pridonosi izgledu stana.

Primarna veličina gnijezda može biti vrlo mala, ali u mjeri u kojoj rastu pilići, ona se gazi, širi, zidovi postaju ravni, a pladanj - mali.

Polaganje egipatske čaplje u prosjeku se sastoji od 2-3 izduženih ovalnih jaja. Ljuska ima blijedo plavu boju.

Oba roditelja također rade na inkubiranju jaja u razdoblju od 3-3,5 tjedana. Dok pilići odrastaju, mužjak se bavi njihovim odgojem, a otac u to vrijeme donosi hranu u gnijezdo. Malo kasnije roditelji će moći sami ostaviti bebe, kako bi njih dvoje donijeli još plijena. Odrasli pilići još uvijek ne znaju letjeti, ali voljno napuštaju svoja gnijezda, držeći se nogama, skačući s grane na granu.

Pilići se rađaju bespomoćno, bučno i agresivno. Mogu razlikovati roditelje od drugih ptica u 3 dana.

Ptice koje mogu zajedno s odraslima letjeti u obliku jata, koje svakodnevno obnavljaju nove i nove čaplje. U početku kolonije lutaju rižinim poljima, preko močvarnog područja, noću, vraćajući se na mjesta za gniježđenje.

Hrana egipatske čaplje

Glavna hrana ovih ptica su insekti. Svi su navikli da čaplje vole slaviti žabe, ali egipatske čaplje češće preferiraju skakavce, skakavce, vretenca, gadflies, vodene kukce i njihove ličinke, pauke i mekušce. U manjoj mjeri lovi žabe.

Opće karakteristike i oznake polja

Velika ptica veličine sive čaplje s dugim tankim vratom, dugim kljunom i nogama. Duljina tijela 85-102 cm, raspon krila - 140-170 cm, težina do 1,5-2 kg. Perje je čisto bijelo, kljun u razdoblju gniježđenja je crn sa žutom bazom, u zimskom ruhu - žutom bojom. Žućkasti potkoljenica, klaun i prsti crno-smeđi. U letu, kao i većina drugih čaplji, savija vrat. Tiho. Od preplašene čaplje možete čuti zvuk pucketanja "crr-rr-ra". Najčešće se javlja na obalama vodenih tijela, livadama, pašnjacima, močvarama.

Od sive čaplje razlikuje se po bijeloj boji perja, po "gracioznijim" obrisima, od male bijele - po veličini (gotovo dvostruko većoj). Na velikim udaljenostima je lako zamijeniti druge bijele čaplje. Od malog bijelog može se razlikovati težim letom s nižom frekvencijom krilnih zakrilaca, vitkijim tijelom i dugim vratom, crnim prstima, u razdoblju ne-parenja također žutom bojom kljuna. Od srednjeg do dužeg kljuna i vrata. Od ove dvije vrste, kao i žuto-trbušaste čaplje - zbog odsutnosti griva iz uskog perja na gušavosti tijekom sezone parenja (ovdje su pera samo malo izdužena). U slučaju velike bijele čaplje, za razliku od srednje, ugao usana ne završava ispod oka, već ide mnogo dalje. U letu, noge prodiru dalje od onih manjih bijelih čaplji. Dobro se razlikuje u glasu: u malim i srednjim bijelim čapljama to nije pucketavi zvuk, nego su njihovi porivi više kao "škripanje" zmije. Od rijetko pronađenih albina u sivoj čaplji, velika bijela se razlikuje dužim i tanjim vratom, manje masivnom glavom s dužim i tanjim kljunom i tamnijim nogama (Cramp, 1977, Beaman, Madge, 1998).

Glas. Letenje ili hranjenje ptica rijetko vrište. Krik je poput valjanja "crr-rr-ra" ili "crraac". Na koloniji se čuju glasni zvuk krika: "rra", "arrp". "Pozdrav" na gnijezdu zvuči kao "rrrooo-rrrooo" (Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966). Krik pilića u gnijezdu, koji je molio za hranu, podsjeća na "plesnu slavu" sivih čaplja: "ke ke-ke" ili "che-che-che".

Bojanje. Ženska i muška haljina. Perje je čisto bijelo. Perje na potiljku i guzici blago su izdužene. Na leđima, do 30-50 rasduchennyh i visoko izduženih ramena perja (egretki) do 50 cm duge, idu po repu, a neke vise sa strane tijela. Bill je crn sa žutom, rjeđe crvenkasto-žutom bazom. Gola uzda i prsten oko očiju su zeleni ili žuto-zeleni. Potkolenica je žuta ili ružičasto-žuta, a na bočnim stranama ta bočica dolazi u obliku uskih pruga. Na vrhuncu parenja, žuta područja nogu postaju crvenkasta (kod ptica s dalekog istoka do jarko crvene). Pin i prsti su obično crnkasti, ali njihova boja može varirati od zelenkasto-sive do crne. Boja nogu u cjelini može varirati od pretežno crnih (zapadni pojedinci) do pretežno žutih (daleko istočni pojedinci). Šarenica je žuta. Ženka ima izduženo perje nešto kraće od mužjaka.

Muška i ženska odjeća u zimi. Odlikuju ih odsutnost egretki i izduženog perja na potiljku i guzici. Neka humerna perja imaju egretkoobrazne raspršene vrhove. Kljun je žut.

Down Outfit. Dno je čisto bijelo, pomalo izduženo na stražnjoj strani glave, tvoreći neku vrstu čupera. Koža oko očiju, brada i grlo su goli, sivkasto obojeni, kljun i noge su boje mesa ili rožnat, ponekad žućkasto.

Odijelo gnijezda. Na bojanje je slično kao odrasla zima odijelo.

Struktura i dimenzije

Veličina ptica (mm) bez podjele na spolne skupine je sljedeća. U Ukrajini: duljina krila je od 403 do 440, rep je 158-184, kljun je 121-131, bobina je 180-209 (Smogorzhevsky, 1979), u Kazahstanu: duljina krila je 410-470, rep je 175-200, kljun je kljun 410-470, rep 175-200, kljun 115-143, bobbin - 165-212 (Dolgushin, 1960). Općenito, u bivšem području SSSR-a (n = 14): duljina krila je od 412 do 465, u prosjeku - 437,8 (Spangenberg, 1951).

U Ukrajini (na temelju materijala za prikupljanje Zoološkog muzeja Kijevskog nacionalnog sveučilišta) (n = 9): dužina krila - 410-458, u prosjeku - 436,4 ± 5,2, rep - 149-181, u prosjeku - 166, 3 ± 4,3, kljun - 121-131,4, u prosjeku - 125,6 ± 1,1, vretena - 185-213, u prosjeku - 197 ± 3,7 mm (orig.).

Maloljetnici imaju nešto kraća krila i rep, a rast perja perja i repa događa se tijekom prvih 5-10 mjeseci života (Furmanova, 1998).

Formula krila (ne računajući osnovni prvi zamašnjak) II-III-IV-I-V-VI. Na vanjskim mrežama II - IV i na unutarnjim mrežama I - III primarnih makhovija nalaze se isječci. Rep je blago zaobljen. Kormilo - 12. Kljun jak, na kraju. Njegova oštrica je malo nazubljena. Noge su relativno dulje od nogu Egretta i Ardea vrsta (Cramp, 1977). Težina 3 podvrste jedinki C. a. albus - 960-1 680 g (Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966). Tijekom godine težina se može značajno razlikovati. Tako je u čapljama koje se kopaju na jugu Zaporozhye, u ljetnim mjesecima težina bila 1.600–1.700 g, a u jesen i zimu bila je 2.000–2.100 g. Povećanje tjelesne mase prvenstveno je posljedica nakupljanja masnih naslaga (Furmanova, 1998).

Nosni nosač velike čaplje je 20,86 cm2, težina je 43,14 g / cm2 (Furmanova, 1998).

Taksonomija podtipa

Postoje 3-4 podvrste (Martinez-Vilalta, Mods, 1992, Howard, Moore, 1998, Dickinson, 2003, Stepanyan, 2003), koje se razlikuju po veličini, karakteristikama perja, kljunu i nogama. Na Istoku. Europa i Sjever. Azija boravi sama:

1.Casmerodius albus albus

Ardea alba Linnaeus, 1758, Syst. Nat., Ed. 10, c. 144, Švedska.

Najveći oblik. Duljina krila mužjaka je 410-485, tzhevki 170-215, kljun 117-140 mm (Stepanyan, 2003). Dolazi s juga. Europa i Nizozemska do Primorye i Sjever. Japan, na jugu dolazi u Tursku, Iran, Afganistan, Mongoliju, Kinu i Japan.

Za druge regije također je opisan S. o. melanorhynchos (Wagler, 1827) (2) - pronađen u podsaharskoj Africi i na Madagaskaru, C. a. egretta (J.F. Gmelin, 1789) (3) - podvrsta distribuirana u Americi od južne Kanade do Patagonije (Spangenberg, 1951, Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966, Howard, Moore, 1980). Oblici koji žive u tropskom i istočnom. Azija, Australija i Oceanija i tradicionalno uključeni u sastav ove vrste navode se u ovoj publikaciji za vrstu Casmerodius modestus.

Sustavne bilješke

Tradicionalno, velika bijela čaplja pripisuje se rodu Egretta (npr. Spangenberg, 1951, Cramp, 1977, Howard, Moore, 1980, del Hoyo i sur., 1992, Stepanyan, 2003). Unutar ovog roda velika bijela čaplja bila je izolirana na razini podroda Casmerodius Gloger, 1842 (Stepanyan, 2003). Međutim, pokazalo se da je velikim brojem likova, osobito strukturom kostura, strukturom DNK, ponašanjem, velika bijela čaplja bliža rodu Ardea nego Egretta (Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966, Sheldon, 1987, McCracken, Sheldon, 1998). prema tome, mnogi taksonomisti podižu rang podroda Casmerodius na nezavisni rod (npr. Grimett et al., 1998, Robson, 2000, Brazil, 2009) ili čak uključuju ovu vrstu u rod Ardea (npr. Dickinson, 2003). Uzimajući u obzir niz značajnih razlika između velike bijele čaplje i čaplje roda Ardea (bijelo perje karakteristično za čaplje roda Egretta, sezonska promjena boje neoblupljenih dijelova tijela, prisutnost rascijepljenih egretki i priroda vokalizacije, za razliku od glasanja čaplja oba roda) »Rješenje, a ova vrsta je dodijeljena rodu Casmerodius (s promjenom ženskog roda vrste alba na muški albus).

U širem smislu, vrsta C. albus uključuje i azijsko-australsku formu modesta (modestus), međutim, simpatrija ovog oblika i nominativnog albusa na jugu Primorja s razlikom u pojmovima i obilježjima gniježđenja, kao i odsutnost vidljive hibridizacije, ne dopušta da ti oblici budu specifični. Brojni istraživači razlikuju azijsko-australski oblik od neovisne vrste Casmerodius modestus

širenje

Područje gniježđenja. Velika bijela čaplja je kozmopolitska vrsta široko rasprostranjena u tropskim i umjerenim zonama. Nalazi se na svim kontinentima, osim Antarktika i Australije, u tropskoj Aziji, očito, samo zime, koje ovdje zamjenjuje gnijezdilište bliskom vrstom - južnom bijelom čapljom.

Slika 62. Stanište velike bijele čaplje:
a - gnjezdilišta, b - mjesta za prezimljavanje. Podvrste: 1 - C. a. albus, 2 - C. a. melanorhynchus, 3 - C. a. Egretta.

U Euroaziji se distribuira od juga Španjolske do Primoryja i Japana. U Zap. i Centar. Europa se povremeno pojavljuje u gnijezdu na sjeveru do Nizozemske i Poljske. Na Istoku. Europa, sjeverna granica njezina dometa proteže se na južnu Bjelorusiju, Bryansk, Tambovsku i Samarsku regiju, dalje na istok prolazi oko 56 ° N, a zatim dalje južno do 54 ° N, prolazi uz istočne granice Kazahstana, sjever. Mongolija, Priamurye. Na jugu u Aziji dolazi u Tursku i na jug. Iran. U Africi se distribuira od granice Sahare do Južne Afrike i Madagaskara. U Americi živi od juga Argentine do juga Kanade, kao i od B. i M. Antila (Cramp, 1977, Martinez-Vilalta, Motis, 1992, Stepanyan, 2003).

Ареал большой белой цапли на протяжении последних 150 лет претерпел значительные изменения. В прошлом эта птица была распространена достаточно широко. В середине XIX в. её ареал доходил на север до нынешней Львовской (Dzieduszycki, 1896, Страутман, 1963) и Тернопольской (Бокотей, Соколов, 2000) обл., районов Умани (Goebel, 1879), Харьковской губернии (Сомов, 1897), Сарпы, низовий Урала и Эмбы (Мензбир, 1895).

Из-за моды на украшения из перьев во второй половине XIX в. началось истребление многих видов белых цапель, достигшее пика на рубеже веков. В результате на значительной части своего ареала большая белая цапля была полностью истреблена. В Сев. Евразии немногочисленные поселения сохранились лишь в самых труднодоступных местах, в основном в плавнях низовий крупных рек. Так, в Молдавии считанные особи уцелели только в низовьях Днестра и Прута (Аверин и др., 1971). Почти полностью были истреблены белые цапли на юге Украины, в дельте Волги и в Казахстане.

После запрета добычи белых цапель в СССР в 1920-е гг. численность и ареал начали постепенно восстанавливаться, однако на протяжении нескольких десятилетий это происходило весьма медленно. Ещё Е. П. Spangenberg (1951.) je primijetio da je u mnogim dijelovima svoje prošlosti u SSSR-u velika bijela čaplja ostala rijetka ptica. Sredinom XX. Stoljeća. u Moldaviji se gnijezdi samo u donjem djelu Pruta i Dnjestra, au Ukrajini su u donjem dijelu Dunava, Dnjestra i Dnjepra postojale relativno velike kolonije, na ušću mlijeka u Zaporozjoj regiji. Na sjeveru su bili rijetki slučajevi gniježđenja, uglavnom pojedinačnih parova (Smogorzhevsky, 1959). Dalje prema istoku granica niza prolazila je kroz donji dio Dona, Sarpinska jezera u Volgi, donji dio Urala (Spangenberg, 1951). U Kazahstanu - od Kamysh-Samara jezera preko Turgai i Kurgaldzhinsky depresije do Zaisanske depresije (Dolgushin, 1960, Kovshar, Berezovikov, 2001). U Sibiru se na jugu ugnijezdila velika bijela čaplja. Transbaikalia, u Primorye. Ali to je bilo uobičajeno samo u njenom južnom dijelu (Spangenberg, 1951).

Prema S. S. Stepanyanu (1975.), sjeverna granica raspona velike bijele čaplje prešla je u središte. Europa približno duž 48. paralele, u europskom dijelu SSSR-a ugnijezdila se do 49. paralele, u dolinama Volge i Urala, međugradu Volga-Ural, Irgiz i Turgai - do 50. na sjeveru. Kazahstan - do 51. geografske širine, na istoku - do Zaisana, doline Crnog Irtiša, sjetve. Mongolija, dolina Arguna, srednji dio Amura. U Primorye navodno gnezdilas na 46. paralelu.

U drugoj polovici 20. stoljeća naglašen je rast broja i rasprostranjenost velike bijele čaplje. Početkom 1970-ih. zabilježen je rast broja i preseljenje na nova područja u Mađarskoj (Schmidt, 1977). Broj gnijezda se povećao s 5-6 na 700 (Bauer, Berthold, 1997). Godine 1978. prvi slučaj gniježđenja ove ptice zabilježen je u Nizozemskoj (Munteanu, Ranner, 1997). Godine 1993. u Bavarskoj se nalazio par gnijezda (Bezzel, 1994).

U Latviji se par navodno ugnezdio 1977. na jezeru. Engure (Tauriny, 1983), međutim, 1980-84. u razdoblju gniježđenja promatrane su samo pojedinačne ptice (Priednieks et al., 1989). Pokušaji gniježđenja nastavljeni su nakon 20 godina: 1997. i 1999. godine. Zabilježeno je gniježđenje mješovitog para sa sivom čapljom (Baumanis, Kalniijs 1997, Lipsbergs, Roze 2001), a 2000. godine normalni su se par već ugnijezdili (Lipsbergs et al., 2001). Godine 1997. hibridni par uzgaja 4 pilića (Baumanis, 1997). Istovremeno se povećava broj i rasprostranjenost vrsta u zemljama ZND-a. Na tom području postoji naselje i promicanje njegove granice na sjeveru.

U Krim do 1970-ih. velika bijela čaplja bila je rijetka migratorna, povremeno leteća i zimujuća ptica. Situacija se promijenila nakon izgradnje Sjevernokrimskog kanala šezdesetih godina. Već 1967-1968. U desalinizaciji plitkih voda u blizini otoka Lebyazh, na sjeverozapadnoj obali Krim, bijela čaplja je postala redovita, broj ptica u migracijama nakon gniježđenja povećao se s nekoliko na desetke. Godine 1970. uzgajan je prvi par otoka Lebyazhny. Broj gnjezdarica stalno se povećavao, već 1976. godine 424 para. Čaplje su se naselile u drugim dijelovima Krima (Kostin, 1983). Za navodnjavanje polja odvodne vode preusmjerene su u Sivash, što je uzrokovalo radikalnu transformaciju biotopa. Slatkovodne močvare s fluvijalnim kompleksom biljaka nastale su umjesto slanih i hiperaliničnih le išta s izrazito slabom vegetacijom. Prva kolonija velike bijele čaplje na Vostu. Sivash je otkriven 1978. godine, a 1983. bilo je 7 kolonija u kojima je nestalo 153 para (Grinchenko, 2004).

U Moldaviji, od 1981. godine, vrste su se počele redovito gnijezditi na ribnjacima tvornice riba Kagul (Kunichenko i Gusan, 1992.). Sada se i čaplja gnijezdi u ribnjacima u južnim i središnjim dijelovima zemlje (Kunichenko, Gusan, 2001) i na srednjem Dnjestra (Zubkov i sur., 2001).

U zapadnim dijelovima Ukrajine, velika bijela čaplja ugnijezdila se u 19. stoljeću. (Dzieduszycki, 1896, Strautman, 1963, Grabar, 1997, Bokotey, Sokolov, 2000). Posljednji put je pronađena na gnijezdu 1925. u Ternopilskoj regiji. (Kharevich, 1926). U budućnosti, više od pola stoljeća, susreli su se samo leteći i leteći pojedinci (Strautman, 1963, Skilsky i sur., 2001). Godine 1985. u kolonijama sive čaplje i čaplje u blizini jednog od ribnjaka u regiji Chernivtsi ugnijezdilo se 4-5 parova. U drugoj polovici osamdesetih - početkom devedesetih. još dvije kolonije otkrivene su u regiji Chernivtsi. (Skilsky i sur., 2001, 2001). Godine 1994. pronađena je kolonija na ribnjaku u regiji Lviv. (Chornen'ka, 1998), 1990. godine 3 kola ugnijezdila su se u koloniji sive čaplje na jezeru. Lyubyaz u Volinskoj regiji, 1994. godine ovdje je već bilo 11 parova, 1997. - 23-25 ​​parova (Gorban, Flade, 2000).

U Dnjepru je prva faza naseljavanja velike bijele čaplje na sjever počela nakon stvaranja kaskada rezervoara u 1950-70. Područje njegovog staništa napredovalo je do gornjeg dijela akumulacije u Kijevu, gdje se u trščici ugnijezdilo više od 100 pari. 1980-ih Naselje je započelo dolinama lijevih obala Dnjepra - Suly, Pela, Vorskla, Desna (Gavriss, 1994). Nešto ranije, nakon stvaranja Dneprodzerzhinsky vdhr. početkom 1960-ih, ptice su se popele u dolinu. Orel u južnim dijelovima regije Kharkiv. (Lisetsky i sur., 1980, Tkachenko, 1987, Esilevskaya et al., 1988). U poplavnom području desni sredinom 1980-ih. mala naselja pojavila su se u kolonijama sivih čaplji na sjeveru Sumy i Chernihiv regiji. (Afanasyev, 1998). U Sumy regiji. velika bijela čaplja minirana je u XIX stoljeću. u Sumy, ali od tada se ovdje nije susrela sve do kasnih 1970-ih. Od 1980-ih žarišta gniježđenja počela su se pojavljivati ​​u poplavnim nizinama Suly, Vorskla, Seim i drugih rijeka (Knysh i Sypko 1994). Od 1984. godine počele su se bilježiti godišnje migracije između rijeka Desna i Nerussa na jugu regije Bryansk, a 1994. godine pronađena su dva gnijezda u koloniji sive čaplje u donjem dijelu Nerussa (Lozov, 1998). U srednjem Dnjepru, posljednjih godina, nastavljeno je preseljenje, pojavile su se nove kolonije (Gavrilyuk et al., 2005).

U Bjelorusiji su pojedinačni slučajevi gniježđenja zabilježeni u razdoblju 1970.-1980. u regiji Brest i Gomel. (Dolbik, 1985, Chyrvonay book, 1993), međutim, upitna je pouzdanost tih podataka (Samusenko, Zhuravlev, 2000). Godine 1994. otkrivena je kolonija od 8 gnijezda. na str. Pripyat u blizini granice s Ukrajinom (Nikiforov, 2001), 1997. - dvije kolonije u regiji Brest i Gomel. (Samusenko, 1999). U kasnijim godinama u Pripjatskom bazenu identificirano je još nekoliko kolonija i predložena mjesta za gniježđenje (Abramchuk, 2003, Abramchuk, Abramchuk, 2005). Dakle, granica raspona znatno je napredovala prema sjeveru.

U istočnoj Ukrajini krajem XIX - prve polovice XX. Stoljeća. Velika bijela čaplja bila je vrlo sporadično raširena. Pojedinačna gnijezda ili mala naselja zabilježena su samo u slivovima rijeka Orel i Samara, kao i na Dnjepru. Redovito gniježđenje primjećuje se od 1970-ih, a vrsta se brzo kreće (Goodina, 2003a). U Donetsk Azov, velika bijela čaplja počela gnijezde nakon duge pauze u ranim 1980-ih. (Zavgorodniy et al., 1989). Prvi uzgoj zabilježen je na pljuvačkom ražnju 1981. godine, kada su se u koloniji sive čaplje ugnijezdila 2 para. Godine 1983. ovdje je izbrojano već 6 parova (Lysenko, Siohin, 1991). 1980-ih Čaplje se nasele u slivu Severskog Doneta u regiji Luhansk. (Vetrov i sur., 1991). Ubrzo nakon toga, oni se pojavljuju u gniježdenje u Chernozem regije Rusije.

Na području Kurska, nakon što je jedna od posljednjih gnijezda opustošena 1926. u blizini Kurska, velika bijela čaplja susrela se samo kao skitnica u poplavnim područjima rijeka Seim i Psel. Samo 1990-ih. pojavila se u gniježđenju u ribnjacima (Mironov, 1996, 1998). U regiji Voronezh. 1975-78 u gnijezdilištu na ušću rijeke redovito su zabilježena dva para. Voronež, 1980-ih više puta je zabilježio zračne događaje u različitim dijelovima regije (Vorobyev, Lihatsky, 1987, Sokolov, 1999). Godine 1997. registrirano je gniježđenje dva para u blizini Bobrove (Sokolov, Prostakov, 1997.), au narednim godinama utvrđeno je još nekoliko predloženih gnjezdilišta u poplavnim područjima rijeka i na umjetnim akumulacijama (Sokolov, 2005). Godine 1997. u poplavnoj nizini Khopra na jezeru ugnijezdilo se 1-2 para. Ilmen na sjeveroistoku regije Voronezh. (Vengerov i sur., 2000). Godine 2002. zabilježeno je oko 10 parova na gniježđenju na ribnjaku državnog gospodarstva „Pobeda“ u Muchkapskom okrugu Tambovske regije. (Goodina, 20036). Gniježđenje je također moguće u Lipetsk regiji. (Klimov i sur., 2004). U regiji Volge sredinom XX. Stoljeća. Velika bijela čaplja nije se gnijezdila sjeverno od Sarpinskih jezera (Spangenberg, 1951). Međutim, 1970-ih i 1980-ih. vrsta se širi dalje na sjever. Godine 1978. zabilježen je par gniježđenja na jezeru Selitbenskoe, a 1982. - na Sursky vdkhr. u regiji Penza. (Denisov, Frolov, 1991, Frolov i sur., 2001). Kasnije se naselja pojavljuju u gornjoj zoni Volgogradskog Vdkhra. i na malim rijekama Saratovske regije. (Shlyakhtin i sur., 1994, Belyachenko et al., 2000, Morozov, 2000, Zavyalov i sur., 2005). Zabilježen je par koji se gnijezdi u Suskanskom zaljevu Kuibishevskog akumulacijskog jezera. u regiji Samara. (Lebedeva, Panteleev, 2000).

U Uralu i Trans-Uralu od kasnih 1970-ih. zabilježene su ptice selice, a nakon nekog vremena pojavljuju se bijele čaplje. U regiji Orenburg. od 1979. godine, od travnja do rujna, redovito se susreću ptice selice i ptice koje lete. Vjerojatno su se čaplje već ugnijezdile na nekim jezerima na istoku regije (Samigullin, 1988). 1990-ih. gniježđenje je već zabilježeno u različitim dijelovima regije (Samigullin, 1990, Kovshar, Berezovikov, 2001). U Baškortostanu je 1996. godine na ušću r. Pronađeno gnijezdo u koloniji sivih čaplji. Belaya (Karjakin, 1998a). Gnijezda se pojavljuju u regiji Čeljabinsk. - u listopadu (Zakharov i dr., 2000) i Chesmensky (Morozov, Kornev, 2002). Trenutni broj vrsta u regiji procjenjuje se na 20 parova (Gordienko, 2006). U Turgai depresiji na sjeveru Kazahstana V.F. Ryabovu (1982.) susreli su samo "zalutali" pojedinci, ali već 1981. na gnijezdu u Naurzumskom rezervatu pronađena je bijela čaplja. (Gordienko, 1987, Blinova, Blinov, 1997). U regiji Kurgan. velika bijela čaplja pojavila se u gniježđenju krajem 1990-ih. Trenutno je uobičajena na granici s regijom Tjumen. a na jugu šumsko-stepske, sporadično se javlja u ostatku teritorija, u sjeverozapadnim regijama nema (Tarasov, Polyakov, 2006).

U zapadnom Sibiru, gnijezdo se također preselilo na sjever. Na jugu Tjumenske regije pojavila se velika bijela čaplja. U 2001. i 2002. godini gnijezde i navodno gnjezdarice zabilježene su na jezerima Berdyuzhskog i Kazanskog okruga (Morozov, Kornev, 20026, Gashev i dr., 2003a, b). Možda gnijezde na jezeru. Alabo-u Omsk regiji. (Morozov, Kornev, 20026). U regiji Novosibirsk poznato gniježđenje na području jezerskog sustava Chany: od 1970-ih godina. od jednog do 12 jedinki koje se gotovo godišnje promatraju na jezeru. M. Chany iu njegovoj blizini, 1998. godine, dva para uspješno su se ugnijezdila na jezeru u blizini sela Shelchiha u četvrti Zdvinsky. 1990-ih. ptice su stalno viđene na jugu Novosibirska vdkhr. (Yurlov, 2000). Gniježđenje je moguće iu zapadnom dijelu Altai. Bijele bijele čaplje nalaze se duž trstike u r. Kulunda, ali priroda njihovog boravka ovdje još nije jasna (Petrov, Toropov, 2000).

Istočnije u Sibiru poznate su samo antene ovih ptica. U gornjim dijelovima Oba, velika bijela čaplja je rijetka vrsta skitnica (Irisova et al., 1999). Zaletne bijele čaplje zabilježene su u regiji Tomska. (Shastovsky, Selevin, 1928, Gagina, Scalon, 2000), u blizini Anzhero-Sudzhensk (Belyanin, 2000) i Tashtagola (Gagina, Scalon, 2000) u regiji Kemerovo. Godine 1957. u gornjoj Podkamennaya Tunguska minirana je bijela čaplja (Syroechkovsky, 1959, Syroechkovsky, Rogacheva, 1995). Na jezeru su promatrane lutalice. Bele u rezervi Khakassky (Devyatkin et al., 2000).

U istočnom Kazahstanu, velika bijela čaplja je rijetka, ali redovito gnijezdeća vrsta zaisanske depresije i poplavnog područja Crnog Irtiša (Berezovikov, 2004), gnijezdi se također u Alakolskoj depresiji.

U Bajkalskoj i Transbaikaliji, velika bijela čaplja je trenutno samo skitnica. Ptice lutalice zabilježene su u delti Selenge i na jezeru. Tagley u Burjatji (Popov, Matveyev, 2005). Prema O. A. Gorosko (osobna komunikacija), u povoljnim godinama vjerojatno se gnijezdi na r. Argun. Na Istoku. Mongolija gnijezdi na jezeru. Buir-nuur, vjerojatno raste i na susjednim područjima Kine. Vjerojatno se uzgaja u Gornjem Amuru (Dugintsov, Pankin, 1993). Trenutno se velika bijela čaplja nalazi u regiji Amur. na Amuru i Zee moguće je 3-5 parova gniježđenja (V.A. Dugintsov, pers. Prema V.G. Babenku (2000), u Donjem Amuru velika bijela čaplja je nedavno bila tek rijetka leteća vrsta. Trenutno se sporadično uzgaja u židovskoj autonomnoj regiji preko Amura. Godine 1997. gnijezdo je pronađeno ispod ušća rijeke. Bira, 1999. godine u koloniji je već bilo 3 gnijezda. 1999. godine par je pronađen u koloniji sive čaplje ispod c. Amurzet (Antonov, 1999). U 2004. godini pronađena su 3 gnijezda u koloniji sivih čaplji i velikih kormorana u Lenjinskom okrugu u potoku r. Ventselevskaya. U Židovskoj Autonomnoj Regiji gnijezdi se više desetaka pojedinaca, njihov se broj povećava, vrsta naseljava na sjeveru (AA Averin, pers. Communic.). Godine 1997. zabilježeno je gniježđenje u Khabarovskom teritoriju u Komsomolskom rezervatu (Roslyakov, 2000).

Oko. Sahalin, prema PI Suprunenku (1890, citiran od: Nechaev, 19916), velika bijela čaplja koja se nekad gnijezdila u močvarama i dolinama nekih rijeka na jugu otoka. Trenutno su pronađene samo ptice selice (Nechaev, 1991).

Na Kavkazu je velika bijela čaplja uobičajena samo u Azerbejdžanu. Pasmine u Gruziji (Ptice u Europi, 2004.). U Armeniji se javlja samo tijekom migracije i zimovanja.

Dakle, moderna sjeverna granica uzgojnog područja velike bijele čaplje u Vostu. Europa i Sjever. Azija prolazi kroz jug. Bjelorusija blizu sjevera. granica s Ukrajinom. Na sjeveru se nalazi malo izolirano mjesto za gniježđenje u Latviji. U Rusiji, granica raspona ide preko juga regije Bryansk. (donji tok rijeke Nerussy), sjeverno od Voronješke regije, jugoistočno od Tambovske regije, sjeveroistočno od Penza regije, Suskan Bay, Kuybyshevsky Vdkhr. u regiji Samara. U Uralu - otprilike 56 ° N: ušće rijeke. Bijela u Baškortostanu, južno od Čeljabinska. U Uralu i Zap. Sibir - na sjeveru Kurganske regije, Berdyuzhskog i Kazanskog okruga Tjumenske regije, zatim odstupa do 54 ° N.N. - oz. Alabo-u Omsk regiji. i Lake District Chany u regiji Novosibirsk. Nadalje, granica područja prolazi jugoistočno kroz jezero. Zaisan i Crni Irtiš, zatim uz granicu s Mongolijom, uz Argu-ni i Amur. U području Donjeg Amura područje doseže sjever do 51 ° N. Graniči se s područjem južne bijele čaplje u Primoryju za otprilike 44 ° N, iako je njegovo alopatrijsko stanište posljednje (Glushchenko i sur., 2003). Unutar gore opisanog prostranog područja, velika bijela čaplja je vrlo sporadična, postoje prilično velika područja u kojima se ne nalaze gnijezdeće vrste.

Slika 63. Područje raspodjele velike bijele čaplje u Vostu. Europa i Sjever. Azija:
a - područje gniježđenja, b - prezimljavanje, - izolirano gniježđenje.

Imajte na umu da je tijekom naseljavanja vrsta ne samo obnovila raniji raspon, nego ga je i značajno proširila. Mnoge antropogene promjene u okolišu pokazale su se povoljnima za bijele čaplje - stvaranje rezervoara i brana na rijekama, ribnjake, polaganje kanala i poplavljivanje sušnih zemljišta i širenje uzgoja riže. Na primjer, uzvodno od rijeka, naselje je započelo nakon stvaranja kaskada akumulacija - i na Dnjepru (Klestov, 1991, Gavris, 1994) i na Volgi (Rakhimov, Ulengov, 2003). Na Krimu su se velike bijele čaplje brzo proširile duž trase sjevero-krimskog kanala za vrijeme rada (Kostin, 1983). Na Stavropolskom teritoriju stvaranje sustava navodnjavanja i navodnjavanja značajno je poboljšalo stanište mnogih ptica močvarica, osobito bijelih čaplji (Bicherev, 1988). U Uzbekistanu, zbog formiranja nekoliko umjetnih jezera, velika bijela čaplja pojavila se na gnijezdu u središnjim i južnim područjima, gdje se prethodno susrela samo tijekom leta i zimovanja (Shakhnazarov, 1995).

Rast broja i preseljenja velike čaplje ne samo u Euroaziji, već i na sjeveru. Amerika (Martinez-Vilalta, Motis, 1992, Crozier, Gawlik, 2003).

Glavna mjesta zimovanja euroazijskih populacija velike čaplje nalaze se na sjeveru. Afrika, južna Europa, Bliski istok, jug. Azija, Kina (Spangenberg, 1951, Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966, Cramp, 1977). Ptice iz Sjedinjenih Država zimi u Kaliforniji, Meksiku, Centru. Americi, na otocima Kariba (Martinez-Vilalta, Motis, 1992). Tropske populacije su naseljene.

Ptice, koje su zabilježene na otocima Lebyazhny, u zimskim mjesecima pronađene su u Bugarskoj, Turskoj, Grčkoj, Italiji, Jugoslaviji, Gruziji, kao iu području Krasnodar, u regiji Odessa. i na Krimu (Costin, Tarina, 2005). Čaplja, u Vostu. Azov, pronađen za zimu u Grčkoj, na sjeveru. Irak, Gruzija, Izrael, Egipat, Srednjoafrička Republika. Ptice iz regije Rostov. - u Dagestanu, Krasnodar Territory, Iran. Čaplje iz Dagestana i Azerbajdžana prezimljavaju u blizini mjesta za gniježđenje. Dva dagestanska jedinca pronađena su 150 i 240 km južno od mjesta prstenovanja, od 6 čaplji vraćanja iz rezervata Kyzyl-Agachsky, 5 se nalaze u dolini r. Pilići u Azerbajdžanu, jedna ptica pronađena u donjem dijelu Atreka u Turkmenistanu (Sapetin, 1978a). Zimovanje ptica zabilježeno je iu nekoliko zemalja od strane Centra i Zap. Europa - u Rumunjskoj, Hrvatskoj, Austriji, Nizozemskoj (Munteanu, Ranner, 1997), Slovenija (Vogrin, 1999), Poljska (Piotrowska, 2003), Njemačka (Flore, Komer, Marzimeier, 1999).

U južnim dijelovima Istoka. Europa i Sjever. Velika azijska bijela čaplja je uobičajena, iako mala, zimujuća vrsta.

Na jugu Ukrajine, prilično je česta u blagim toplim zimama. Tako je u siječnju 2001. na sjeveru prebrojano 28 osoba. Priazovye (Koshelev i sur., 2002), 318 - u Sivashu (Andryushchenko i sur., 2003), 6 - na području rezervata Askania-Nova (Gavrilenko, Dumenko, Lopushansky, 2002), 4 - na području rezervata Crnog mora (Rudenko, Yaremchenko, Moskalenko, 2002), 194 - u Sjever-Zap. Obala Crnog mora (Rusev i sur., 2002). Pojedine ptice ili male skupine ostaju u Krimu za zimovanje (Kostin, 1983). На юж. берегу Крыма большая белая цапля зимует на заросших участках ручьёв и речек, обычно наблюдают одиночных птиц или группы до 5 особей (Бескаравайный, Костин, 1999). При значительных похолоданиях цапли отлетают южнее. В Молдавии белые цапли зимуют на незамерзающих участках Днестра, Прута, Турунчука и других рек, на Кучурганском лимане, прудах рыбхозов (Куниченко, Гусан, 1992, Куниченко, Тищенков, 1999, Зубков и др., 2004, Тищенков, 2004).

На территории Украины зимовки отмечаются и значительно севернее: в Летичевском р-не Хмельницкой обл. в 2000-2003 гг. от 5 до 25 особей зимовали в долине р. Юж. Буг и её притоков (Новак, 2003), одиночных особей и небольшие группы птиц наблюдали зимой возле г. Тернополя (Страшнюк, 2004), в Черкасской обл. (Гаврилюк, Грищенко, 2001), в окрестностях Киева (Давиденко, Сыпко, 2002, Костюшин, Полуда, 2005), в Луганской обл. (Панченко, Сулик, 1978).

Одну птицу наблюдали в феврале 2002 г. на р. Муховец в черте г. Бреста (Абрамчук, Абрамчук, 2005).

Na Sjevernom Kavkazu, velika bijela čaplja zimi redovito na obalnim nizinama u blizini Adlera, rjeđe uz obale rijeka. Povremeno, zimi, ptice su zabilježene na Zapadu. Mana-Th. Pojedine i male skupine čaplji, osobito u toplim zimama, redovito se nalaze u bazenima Kume, Terek, Sulak, Samur, u blizini šumskih izvora u okrugu Kizilyurt u Dagestanu, u vodama Čečenije i Ingušetije. U Stavropolskom teritoriju, od 1977. godine, gotovo svake godine, promatrane su pojedinačne ptice i skupine do 30-40 godina. Zajednička bijela čaplja zimi na sjeveru. Osetija. Zimovanje se nalazi na Brutskim jezerima, gdje se stalno čuvaju 80-140 ose. Samica pronađena u drugim vodama, uzdižući se do podnožja. Povremeno su zimi u Teberdinskom i Kavkazskom rezervatu zabilježene bijele čaplje (Kazakov i sur., 2004). U siječnju 2004. zabilježeno je 155 velikih bijelih čaplji na kaspijskoj obali u Dagestanu iu obalnim akumulacijama (Džamirzoev, Ismailov, 2004). Primijećeni i zimski slučajevi u delti. Ural (Berezovikov, Gistsov, 2001).

Velika bijela čaplja je uobičajena za vrijeme zimovanja u Azerbajdžanu, a nalazi se na mnogim vodnim tijelima zemlje (Spangenberg, 1951, Smogorzhevsky, 1979, Sultanov, Dzhabbarova, 2006). U Armeniji su zimovali ptice u dolini r. Arak i jezero. Sevan. Prema M. Adamyanu, ukupno 250-1000 tih ptica zimi u Araratskoj ravnici.

U Turkmenistanu, bijele čaplje zimi u malom broju na r. Atrek iu zoni podnožja u blizini Ashgabata (Spangenberg, 1951). U 1978-1986 GG. broj ptica koje zimuju u jugoistočnom Turkmenistanu kretao se od 71 do 499 pojedinaca (Moleva, Rustamov, 1986). Zimske bijele čaplje zabilježene su u južnom Kazahstanu (Dolgushin, 1960, Belyalov, Karpov, 2004), u Uzbekistanu (Sagitov, 1987, Lukashevich, 1990), Kirgistan (Shukurov, 1981, Kulagin, 2005), Tadžikistan (Ivanov, 1940), sl. r. Tarim u Kini (Sudilovskaja, 1968).

Zimi su zabilježene bijele čaplje i mnogo sjeverno od gnijezda. Tako je jedan od njih prezimio na mjestu bez leda Shershnevskog vdkhra. u blizini Chelyabinska od 19. prosinca 1985. do 31. ožujka 1986. (Gordienko, 1987). U prosincu 1996., jedna se ptica pojavila na ne-smrzavajućim brzacima Vybutsk na r. Veliki iznad Pskova i ostao tamo do treće dekade veljače. U ožujku 1997., jedna osoba je ostala dva tjedna unutar granica Pskova na ne-ledenim dijelovima rijeka Mirozhki i Pskova. Ovdje je ptica, oslabljena tijekom zime, rastrgana pasa lutalicama (Fetisov, 1998).

Površina područja

Jer veliku bijelu čaplju karakterizira duga vožnja. Najčešće ptice selice promatraju se tijekom migracija i migracija nakon gniježđenja, ali leteći pojedinci mogu se pojaviti iu razdoblju gniježđenja. Poznati letovi za Estoniju (Leibak, Lillerht, Vero-mann, 1994). U Rusiji su zalutale bijele čaplje zabilježene u mnogim regijama koje su udaljene sjeverno od područja gniježđenja - s područja Pskova (Fetisov, 1998, Fetisov, Ivanov, 2003) i Lenjingradske regije. (Malchevsky, Pukinsky, 1983, Kovalev, 2001) do Kamčatke (Lobkov, 1997). Na sjeveru ptice mogu prodrijeti u Arktički krug. Najsjeverniji nalazi skitnica su bijele čaplje - jezero. Lacha u okrugu Kargopol Arkhangelsk Region (Andreev, 2004), str. Pechora u Republici Komi (Neufeld, Teplov, 2000), u blizini grada Salekhard (Azarov, 1996), Beringovski okrug Chukotka.

U zapadnoj Ukrajini bijele čaplje antene postale su znatno češće od kasnih 1970-ih. (Gore-ban, Flade, 2000). U Latviji 1990-ih samo su izolirani slučajevi letenja zabilježeni na godišnjoj razini, u 2000. prebrojeno je 13 ptica, au sljedeće tri godine već je zabilježeno više desetaka jedinki. U 2004. godini registrirano je 342 ptice, od kojih je većina u drugoj polovici ljeta (Celmis, 2004.) Povećanje učestalosti susreta ptica selica zabilježeno je iu mnogim regijama Rusije (Lobkov, 1997, Priklonsky i dr., 1998, Rakhimov, Ulengov, 1998). 2003).

U Zap. U Europi s vremena na vrijeme zimi registriraju antene velikih bijelih čaplji s crvenim nogama i crnim kljunom. Vjeruje se da to može biti E. modesta. Budući da vizualna promatranja ne omogućuju nedvosmisleno ocjenjivanje njihovih vrsta, takvi susreti pripadaju skupini „modesta“. Bilo je takvih ptica na Istoku. Europi. Dakle, O. A. Formanyuk (osobna komunikacija) 6. studenoga 2005. u donjem dijelu ušća Tiligulsky u regiji Odessa. u skupini velikih bijelih čaplji, promatrana je jedna osoba s crvenim nogama i crnim kljunom.

Prema zvonjenju, migracijski obrasci nisu različiti za različite populacije. Velike čaplje iz Azovskog mora migriraju i na jugozapad preko Balkana i Sicilije, te na jugoistok kroz Zapad. Zakavkazija i Mala Azija. Čaplje iz Manycha djelomično lete kroz Ciscaucasia na područje Kaspijskog mora i Irana (Sapetin, 1978). Phenology. Velika bijela čaplja pripada ranoj vrsti koja dolazi. Mogu se pojaviti i prve ptice, čak i kada su rezervoari prekriveni ledom, ali je općenito dolazak prilično rastegnut. Na Istoku. Europa je registrirana od kraja veljače do prve polovice travnja. U južnim regijama, prvi pojedinci mogu se ranije registrirati.

Tako je na otocima Lebyazhykh 2003. godine 7. veljače zabilježen dolazak (Kostin, Tarina, 2004). Godine 1958., na Manychu, prve su čaplje susrele 18. veljače (Oleinikov, Goncharov, 1967). Prosječno vrijeme dolaska u različitim regijama pada na ožujak - prvu dekadu travnja. Odstupanje od prosječnih datuma obično je 11-14 dana (Tablica 26). Kako se krećemo na sjever i duboko u kontinent, vremena dolaska se pomiču na kasnije. Dakle, u Saratov regiji. Čaplje dolaze tek u prvoj polovici travnja (Zavyalov i sur., 2005). U južnom dijelu Bjelorusije prve ptice zabilježene su krajem ožujka - početkom travnja, a prva registracija je 6. ožujka 2002. (Abramchuk, Abramchuk, 2005). U delti Volge prve ptice pojavljuju se krajem veljače, nekoliko godina ranije. U prvoj dekadi ožujka dolazi do intenzivnog bijega jata do 200 jedinki (Lugovoy, 1963). Prema zapažanjima E. Spangenberga (1951.), broj čaplji pod Lankaranom počinje rasti od kraja veljače, intenzivni prolaz počinje u ožujku, a završava krajem ovog mjeseca.

Alice | Rubrika Fotografija | Datum 03-10-2011

| Rubrika Fotografija | Datum 03-10-2011

Velika bijela čaplja je iznenađujuće lijepa i graciozna ptica. Živi u Europi, Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji i Novom Zelandu.

Velika bijela čaplja je prilično velika ptica, visoka 94-104 cm, s rasponom krila od 130-145 cm, dok u isto vrijeme težina odraslih uopće nije velika - oko 1 kg.

Snježnobijelo perje, dugi vrat u obliku slova S, tamno sive šape i dugačak žuti kljun su posjetnice bijele čaplje, koje ga razlikuju od ostalih čaplji. Nakon jesenskog mola mijenja se perje ptica: mužjaci i ženke pojavljuju se u gornjem tijelu dugih bijelih perja, koje se tijekom sezone parenja pretvaraju u nastavak repa poput igle.

Staništa velike bijele čaplje su obale raznih vodenih tijela: morske obale, močvarne nizine, poplavna područja i rijeke, slatka i slano jezero, mangrove. Osim toga, ove čaplje se mogu vidjeti na poljoprivrednom zemljištu, na otvorenim poljima.

Ptica se kreće vrlo glatko i dostojno na kopnu, povlačeći vrat. Šesta cervikalna čaplja konstruirana je tako da ptica može brzo proširiti vrat ili je povući u sebe.

Pravi užitak gledati let tih ptica, spor i elegantan. Brzina leta varira u rasponu - 28-50 m / s.

Ptica se hrani ribom, žabama, gmazovima i insektima, lovi se u plitkoj vodi ili uz rub vode. Samo povremeno provodi plijen, preferirajući ručak doći do nje sam.

Velike bijele čaplje gnijezde se u kolonijama, nedaleko od vodenih tijela, a karakterizira ih sezonska monogamija, tj. Parovi se stvaraju za jednu sezonu parenja. No, postoje slučajevi parova spajanja.

Ulazak u vrijeme parenja je složen proces praćen ritualnim plesovima.

Gnijezdo velikih bijelih čaplji je masivna hrpa štapova i grančica. U pravilu, mužjak pronalazi građevni materijal, a ženka iz njega odgaja gnijezdo.

Ženka polaže do pet jaja, ali malo pilića preživljava. Činjenica je da su čaplje agresivne piliće, a veće one često ubijaju svoju manju braću i sestre, boreći se za pristup hrani.

Trenutno se velika bijela čaplja ne suočava s izumiranjem. Iako je bilo vrijeme kada je ptica bila ugrožena. U kasnom devetnaestom stoljeću lijepe čaplje perje korišteno je za ukrašavanje ženskih šešira.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org