Ptice

Značajke vrsta sova

Sove su ptice koje se razlikuju od ostalih u svojoj fiziologiji i načinu života. Oni su pretežno noćni, jer dobro vide u mraku. Oštre kandže omogućuju im da pronađu i odmah ubiju svoj plijen. Koje su vrste sova i koje su njihove osobitosti? To je ono što sada govorimo. Odmah treba napomenuti da postoji oko 220 vrsta, ali smatramo da su najzanimljivije.

Malo o značajkama sove

Samo nekoliko riječi o veličini tih ptica. Najmanji predstavnik, za koji je, zapravo, dobio ime - Pigmej. Težina ptice je samo 50-80 grama, a duljina nije veća od 20 centimetara. Najveća sova je sova orao. Često postoje pojedinci koji dostižu impresivne veličine. Duljina 60-75 centimetara i težina do 4 kilograma. Međutim, bez obzira na veličinu, sve vrste sova imaju veliku glavu s bujnim perjem, zbog čega mnogi misle da je to okruglo. Zahvaljujući specifičnom repu, formira se ravan prednji disk. Velike i lijepe oči - to je ono što privlači mnoge od tih predatora. Njihove očne jabučice su sposobne uhvatiti velike struje svjetlosti s malim intenzitetom, što im omogućuje da vide i prate svoju žrtvu savršeno noću.

Uši sova su obične, bez vanjske ljuske. Na primjer, "sova ušiju" ima snopove dodatnih osjetljivih pera koje poboljšavaju provođenje zvukova izravno u uho. Zbog asimetričnog rasporeda, grabežljivac s velikom točnošću pronalazi izvor zvuka koji vam omogućuje brzo kretanje. Vrijedi obratiti pozornost na činjenicu da je slušanje za sovu važnije od vida, te je glavni osjetilni organ, jer bez njega ptica jednostavno ne može loviti. Šape svih vrsta sove vrlo su jake s oštrim kandžama, što vam omogućuje da odmah ubijete svoj plijen.

Vrste sova: kratak opis

Pogledajmo nekoliko skupina grabežljivaca koje su najizrazitije i zanimljivije. Počinjemo sa sivom sovom. Ovo je doista gurmanska sova koja voli vidjeti samo miševe na svom jelovniku. Ali ako je vrlo teško s plijenom, mogu ga zaklati mladi golubovi, koji još nisu napustili svoje gnijezdo, ili kopnene ptice. Ova se vrsta nalazi u cijeloj Europi, ali najčešće u Španjolskoj, Grčkoj itd. Nekada se pretpostavljalo da i oni žive u Sibiru, ali istraživanja nisu dala rezultate. Duljina velikog pojedinca može doseći pola metra, a njegov raspon krila je do jednog metra.

Duga repa je sova, koja se smatra najvećom sovom do danas poznatih. Duljina odraslog mužjaka je gotovo 70 centimetara, a raspon krila može biti 120 cm, a za razliku od svih drugih predstavnika sova, apsolutno nema razlike između pojedinaca različitih spolova. Naime, ova vrsta često nije ograničena na lov na miševe. Također mogu loviti zečeve, tetrijebe ili zečeve. Bilo je čak i slučajeva sudara čaplje i dugog repa, na sreću, obojica su preživjeli.

Pećinska sova je uobičajena u Americi. Gnijezdi se u tlu, često na ravnicama, brdima. Vrlo često se gnijezdi u stranim jazbinama, na primjer, u mravojedima ili armadillosima. Najzanimljivije je da takva sova s ​​drugim sisavcima može živjeti potpuno mirno u istoj rupi. Potvrdu toga svjedoci su više puta potpisivali.

Sova i sova s ​​dugim ušima

"Kralj noći" - to je ime jednog od najvećih predstavnika obitelji sova. Duljina tijela ovog diva ponekad dostiže 78 centimetara, a raspon krila od jednog i pol metara. Nalazi se u gotovo svim zemljama Starog svijeta. Unatoč širokom staništu, "kralj noći" se ne može nazvati običnim, jer se događa rjeđe. U šumama Rusije, sova je vrlo rijetka, čak je uvrštena u Crvenu knjigu. Važno je napomenuti da ovaj grabežljivac praktički ne luta, ostaje u mjestu gnijezda iz godine u godinu. Što se tiče lova, sova u orlu traži hranu samo noću. I mali i veliki kralježnjaci mogu postati njegov plijen. Naravno, miševi obožavaju sve vrste sova, kao i predstavnici mačaka, pa im sova najviše pažnje posvećuje.

Eared sova je mini verzija sova. Ovaj se grabežljivac razlikuje od gore navedenog po tome što ima tanko tijelo i nevjerojatno razvijene uši. Dodatno perje čini da ova sova bolje čuje. Važno je napomenuti da se ove vrste ptica percipiraju od drugih vrsta nešto bolje. Ako sova i drugi krilati stanovnici ne toleriraju duh, uho sova ne izaziva takvo ogorčenje. Nije toliko agresivna i društvena. Ponekad možete vidjeti kako se ušne sove skupljaju za 20 ili više jedinki na jednom stablu. Tako sjede duboko u noć, a onda cijeli čamac ide u lov.

Bijela sova: rijetka i iznimno lijepa ptica

Odrasli dostižu 71 cm, a raspon krila je veći od jednog i pol metra. Boja ovisi o dobi. Što je mlađi pojedinac, to su smeđe mrlje u cijelom tijelu. Bliže starosti, ptica može postati potpuno bijela. Nažalost, takvi pojedinci su vrlo rijetki, a mnogi prirodoslovci tijekom godina pronalaze polarne dugotrajne jetre. Bijela sova preferira usamljenost i ne smatra osobu svojim prijateljem iz dobrih razloga. Zbog toga, grabežljivac voli udaljeno područje, gdje većinu svog života provodi. Najčešće se nalazi u tundri i veličanstven je spektakl, pogotovo kada je riječ o velikom "mudrom" predstavniku, na kojem praktički nema smeđih pjega. Prisutni su slučajevi napada na igru, koje je lovac upucao. No, u većini slučajeva, ovaj reprezentativac se ponaša vrlo pažljivo i pokušava ne uhvatiti oči osobe. Razgovarajmo detaljno o ovom predatoru.

Uzgoj polarnih sova

Može se slobodno reći da je glavni razlog za visoku smrtnost sova glad. Sove su vrlo ovisne o populaciji glodavaca. U lošoj godini umire do 30-60% mladih pojedinaca. Ako ima malo malih glodavaca, tada se populacija sova značajno povećava. Srećom, ova vrsta nije toliko ovisna o njoj, ovdje, naprotiv, veliku ulogu ima osoba koja lovi pticu. Sove se uzgajaju jednom godišnje oko sredine svibnja. Masonska ženka leži 30-34 dana. Ponekad broj jaja doseže 11 komada, ali u prosjeku ptica polaže 4-6 jaja. Uloga muškog spola je u vađenju hrane za ženku, a zatim i za leglo. Ponekad se dogodi da ženka umre, a kvačilo nastavlja inkubirati muškarca. Usput, usprkos činjenici da je sova ptica grabljivica, a veliki pojedinci često umiru, primjerice, od lovačkih pucnjeva ili gladi, jednom za sebe biraju jedan par za cijeli život. To se odnosi ne samo na polarne sove, nego i na mnoge druge vrste ptica iz ove skupine.

Značajke perja i ponašanja

Kao što je gore navedeno, boja ovih sova varira s godinama. Maloljetnici su potpuno šaren, imaju smeđe mrlje po cijelom tijelu, dok je ptica srednje dobi obojena uzdužnim točkama na glavi i poprečno na tijelu. No, najveći interes za istraživače su pojedinci starosti. Ako možete upoznati vrlo staru sovu, onda je sasvim moguće da će ona biti potpuno bijela, bez ikakvih mrlja. Ali budući da je sova ptica grabljivica, ona ne živi uvijek u poodmakloj dobi, stoga izaziva nezdrav interes među lovokradicama koji su spremni pucati na ptice za vlastitu korist. Nije ni čudo što su ti predatori tijekom svog života pokušavali izbjeći ljude. No događa se da je osoba došla preblizu, u ovom slučaju polarna sova se pretvara da je ranjena ili čak mrtva. Ali ako prijetnja ne prođe, brzo se diže i odleti. Može se slobodno reći da je bijela sova ptica koja, prije svega, nastoji zadržati svoje potomstvo po svaku cijenu, stoga će ga uvijek štititi. Za to, muškarac čuva ženku, gledajući s planine, i pri najmanjoj prijetnji joj daje signal s krikom.

Izvanredne značajke

Većina istraživača iz cijelog svijeta postupno dolazi do zaključka da je obitelj sova samostalni odred. Na to ukazuju anatomske značajke, od kojih mnoge nemaju nikakve veze s predatorima tijekom dana. Međutim, mora se razumjeti da različite skupine sova ponekad nemaju ništa zajedničko, osim anatomije. Neki lovu noću, dok drugi poželjno tijekom dana. Na primjer, sova ima impresivne dimenzije, a pigmej je upravo suprotan. Ako sova ima sličnosti s jastrebovima, i duguljaste sove - s sovama, onda se iste polarne sove na neki način mogu smatrati jedinstvenim pticama, makar samo zato što patke i druge vodene ptice često obitavaju u gnijezdima tih predatora. I žive mirno jedan do drugoga. To je zbog činjenice da sova nikada ne lovi u neposrednoj blizini svog gnijezda, za razliku od nekih drugih grabežljivaca. Iako je tijekom štrajka glađu to i moguće. U svakom slučaju, morate barem vidjeti kako se sova hrani. Fotografija, ptica na kojoj lovi, postoji ogroman skup, ali svi su dobiveni napornim radom.

zaključak

Tijekom godina znanstvenici su provodili različite studije, tako da danas imamo mnogo informacija o tim predatorima. Na primjer, unatoč činjenici da je sova noćna ptica, ne vidi se u potpunom mraku, baš kao čovjek. Stoga, ako grabežljivca smjestite u tamnu prostoriju, gdje zrake svjetlosti ne padaju, a tamo vodite glodavca, ono će se jesti samo kada se napravi šuštanje ili zvuk. No i dalje neprirodni uvjeti za potragu za hranom također utječu, jer su to šumske ptice. Sova je na mnogo načina idealan grabežljivac.

Ponekad se dogodi čak i između sukoba rođaka. U ovom slučaju, noćna ptica bira najrazličitije metode obrane, pokušava uplašiti sova, ali se krije od sova ili drugih velikih pojedinaca, često se maskira u granama drveća. Također je vrijedno spomenuti da je sova dobro čuje čak i kada leti. Što je najvažnije, žrtva će biti ubijena s vjerojatnošću od 99%, tako da se može reći da je sova iznimno rijetko pogrešna.

Pa, možda, sve što se može reći o tome tko je sova. Opis ptice može se razlikovati ovisno o vrsti. Ali apsolutno svi su smrtonosni ubojiti predatori. Tihi let, odličan sluh i vid, kao i oštre kandže čine da se osjećaju. Teško je reći jesu li sova korisna ili štetna. Mali pojedinci love samo glodavce koji oštećuju poljoprivredno zemljište, a veći mogu ubijati patke i zečeve, kao i zečeve, što je štetno za poljoprivredu.

Opće karakteristike

Sove mogu voditi i sjedeći i nomadski način života, ovisno o klimatskim uvjetima u njihovom području boravka. Boja perja može biti crna, siva, bijela, crvenkasta i drugih nijansi, što često služi kao maska ​​i ovisi o vrsti ptice.

Zbog bolesti, vremenskih uvjeta, djelovanje parazita sova može djelomično ili potpuno izgubiti svoje perje. U ovom slučaju, oni su više nalik vanzemaljcima nego noćnim pticama koje su zajedničke ljudima.

Na okrugloj glavi sove nalazi se grabljavi pognut kljun. Oči gledaju samo naprijed, a da bi vidjeli što se događa, ptice mogu okrenuti glavu u krugu više od 250 stupnjeva. Noću savršeno vide plijen i izvore opasnosti, zbog osobitosti vizije.

Kandže ptica su duge i oštre, kao i zakrivljene, što je uobičajena pojava kod drugih predatorskih ptica. Slično tome, način lova: praćenje, a zatim i brzi napad. U ovom slučaju, sove su bliske sokolima.

Sluh ovih ptica je nekoliko puta bolji od sluha za ljudske pahuljice (mačke). To pridonosi asimetričnom rasporedu ušiju, poput obične sova.

Istraživači divljih životinja otkrili su kako se sova hrani:

  • velike bube
  • miševi, voluharice,
  • male ptice uhvaćene u šapama ovog predatora,
  • predstavnici vlastite vrste, što je karakteristično za rod sova.

Životni stilovi, reprodukcija i neprijatelji

Sove su sklone monogamiji. Gnijezdi se opremaju ili zauzimaju gotove proizvode. Broj jaja u kvačilu ovisi o specifičnoj vrsti sova. Stan je pažljivo čuvan od mogućih neprijatelja. Oba roditelja vode brigu o hranjenju izleglih beba.

Odrasli pilići (stari oko mjesec dana), iako pokazuju neovisnost, ali uzimaju hranu od starijih osoba. Često grade gnijezda ili zauzimaju šupljine u blizini roditelja.

Sove imaju mnogo neprijatelja u svom prirodnom okruženju: druge grabežljivce, uključujući predstavnike vlastitih vrsta, lovce i prirodne elemente. Ptice umiru od nedostatka hrane. U takvim uvjetima ptice žive do dobi od deset godina. Ako se osoba brine za sovu, onda je moguće očekivati ​​životni vijek do 40 godina. Patuljak vrsta živi pola manje, u prirodi - do 6 godina, kod kuće - do 15-20.

Sve ove ptice grabljivice spadaju u red sovoobraznyh. Daljnja klasifikacija podrazumijeva podjelu na dvije obitelji: sova (sova) i sove. U prvu skupinu spadaju tri podfamilije i tri desetak rodova: sivkica, sova, sova dugog uha, splyushki i drugi. Postoji više od 200 vrsta pravih sova, a detaljnije ćemo razmatrati specifičnosti predstavnika redova sova.

"Snježna baka" iz obitelji sova

Bijeli ili polarni sova stanovnika sjevernih regija nazivaju se "lun", kao i druge ptice sa laganim perjem, a Jakuti - "baka za snijeg". Boja ptice (svijetle boje s malim tamnim mrljama) služi kao neka vrsta prerušavanja.

Tako u zoni tundre može slobodno loviti i letjeti s mjesta na mjesto. Sova dobiva crni kljun i svijetle žute oči.

Bijela sova je uobičajena u Euroaziji, Sjevernoj Americi, na otocima u Arktičkom oceanu. Također, ove uglavnom ptice selice žive na Grenlandu. Oni se sele u druga područja (neredovito) gdje mogu pronaći više hrane ili ostati tijekom razdoblja gniježđenja.

Predstavnici ove vrste ptica grabljivica hrane se uglavnom glodavcima i leminzima. U njihovu prehranu ubrajaju se i drugi plijen: zečevi, patke, ribe. Lovi, napadaju približavajućeg miša ili malu pticu s uzvisine na tlu. Vrijeme za otkrivanje plijena najčešće pada u večernjim satima ili rano ujutro. Bijela sova uvrštena je u Crvenu knjigu.

"Sumrak" ptica iz šuma sjeverozapadne Amerike

Zapadna uha sova se zove drugačije: Kennikotta (u čast prirodoslovca iz Amerike), sablasni, sumrak ili mali rogat. Živi u zimzelenim crnogoričnim i bjelogoričnim šumama sjeverozapadne Amerike, naseljavanjem gnijezda u šupljinama drveća. Vodi uglavnom sjedeći.

Sove izgledaju poput sova. Jedna od osobitosti zbog koje su predstavnici ovih predatorskih ptica dobili ime je prisutnost grozdova perja nalik na uši.

Za razliku od sova orlova, ušne sove ih lako mogu saviti, skrivajući se tijekom lova ili zaštite od prirodnih neprijatelja. Šarenica očiju jarko narančaste boje (ponekad s crvenkastom nijansom) bio je jedan od razloga za pojavu zastrašujućih narodnih legendi.

Oker perje pomaže tim pticama kada ih treba kamuflirati. Žrtve (uglavnom glodavci) ih ne primjećuju, uzimajući sove za grane drveća ili čvorove. Dok lov na otvorenim površinama, grabežljivci izmjenjuju svoj plijen iz skloništa s letom za pretraživanje. Dugokosi sova poznata je po svojoj ekonomskoj vrijednosti, jer se hrani štetočinama usjeva.

Noć ptica grabljivica u čašama

Očara neotropska sova je pretežno sjedeća grabljivica koja obitava u šikarama tropskih i suptropskih šuma. Aktivan noću, lovi male glodavce, ptice, insekte. Plijen prati s pokrova. Nakon čekanja na dobro vrijeme, juri dolje na svoju žrtvu.

Predstavnike neotropnih sova možete pronaći po bijeloj boji perja oko očiju. Mlade jedinke imaju tamne "čaše", a perje njuške je bijelo. Nekoliko godina nakon pojave svjetla, boja olovke adolescenata postat će ista kao i kod odraslih.

Neotropske sove uglavnom žive u šupljinama stabala. Jaja izležu samo ženke, a muškarac se tijekom tog perioda brine o svom izdržavanju. Pilići pokazuju neovisnost u dobi od pet tjedana, ali odrasli im još uvijek donose hranu oko mjesec dana.

Način života u Virginia Sovi

Djevica sova u divljini nalazi se samo u Sjevernoj i Južnoj Americi. В его оперении преобладают рыжие, серые, черные тона. Узнать представителя этого вида можно по «ушкам» или «рогам», которые образуют пучки перьев на голове.

Эти птицы комфортно себя чувствуют в лесах и болотах, на открытой местности и сельскохозяйственных угодьях. Отличаются агрессивным и непредсказуемым характером (особенно в период гнездования). Вред им может нанести другой хищник (ястреб, ворон), в том числе, и птица такой же видовой принадлежности.

Значение виргинского филина для хозяйственной деятельности человека неоднозначно. Они истребляют грызунов, что положительно сказывается на объемах урожаев в фермерских хозяйствах.

Postoje slučajevi lova na sove za divlje mačke, što je zauzvrat spriječilo napad tih grabežljivaca na stoku koja se nalazila u štalama u blizini šuma. Istodobno, ne smijemo zaboraviti da četveronožni prijatelji ljudi i peradi mogu postati žrtve djevice.

Prognoze vremena, legende, mistične pretpostavke temeljene na folkloru različitih zemalja povezane su s ponašanjem sova orlova. Na primjer, Sicilijanci pridaju važnost kriku ovog noćnog predatora, koji je zvučao blizu ljudskog prebivališta. Ako osoba živi u kući koja boluje od teške bolesti, onda sovica Virginia može nagovijestiti njegovu skoru smrt.

Najmanje pernate grabežljivce

Težina male sova, najmanja sova, iznosi samo 55 g (ponekad dosegne 75-80 g), a duljina tijela je oko 19 cm, a ženke ove vrste su veće od mužjaka.

Šarenica oka je žuta. Bijele guste obrve stvaraju karakterističan izraz njuške, zahvaljujući kojoj je sova postala ne samo karakter mističnih legendi i vjerovanja, već i simbol mudrosti.

Uočivši plijen, leti brzo i brzo, spajajući se s preprekama (grane, grmovi). Uhvati glodavca ili čak i manju pticu od sebe, a zatim se vraća u svoje gnijezdo. U toplim godinama, sova proizvodi zalihe za zimu, jer zbog hladnog vremena i snježnog pokrivača nije moguće loviti glodavce.

Početak sezone parenja odvija se u rano proljeće, kada muškarci pozivaju ženke s posebnim pjevanjem. Nakon što su pronašli partnera, ptice opremaju već postojeće gnijezdo za polaganje jaja. Njihova inkubacija i briga o izleglim mladuncima leže na vukovima, a mužjaci im donose hranu. Otac gleda odrasle piliće, najprije im pomaže u potrazi za plijenom i osiguravanju sigurnosti.

Ima bradu sovu

Sovica je velika ptica s gustim sivim perjem. Vodi uglavnom sjedeći. Može se doznati da se radi o sovi ovakve vrste koja je ispred vas tamnom mrljom ispod kljuna, koja nalikuje bradi, i bijelim perjem na vratu. Nema perja, takozvanih "ušiju" ili "rogova".

Sovica nije samo rod sova, već i zajednički naziv za noćne ptice grabljivice, karakteristične za folklor.

Naseljava tajgu i planinske šume. Glodavci kao i male ptice uključeni su u prehranu. Zauzima gnijezda koja su ostavljena nakon jastrebova ili jastrebova. Tijekom inkubacije jaja i brige o potomstvu, crvenkasto se ponaša agresivno, napadajući potencijalne protivnike, uključujući i čovjeka.

Noćni grabežljivac s osjetljivim ušima

Sovica štale (pripada obitelji sovica) raspoređena je diljem svijeta osim za "ledeni" kontinent. U Ruskoj Federaciji, vidjeti ptice ove vrste u prirodnim uvjetima je moguće u Kaliningrad regiji. Lako je naučiti ovu vrstu sova po obliku diska u obliku srca.

Hrana grabljivice sastoji se od miševa i drugih glodavaca, insekata. Ponekad i druge male ptice mogu biti plijen.

Sova je vrlo osjetljiva. Ta je značajka omogućena asimetričnim rasporedom ušiju.

Uvjeti držanja pernate predatora kod kuće

Prilikom odabira sova kao kućnog ljubimca, potrebno je uzeti u obzir nekoliko čimbenika:

  • Izbor određene vrste tih ptica. Dakle, za čuvanje u stanu, eared sova ili mala sova će učiniti, a velika sova treba više teritorija.
  • Planiranje vlastitog rasporeda, uzimajući u obzir činjenicu da su sove aktivne navečer, noću i rano ujutro.
  • Potreba za opremom kavez za slobodan let. Neki izdvajaju zasebnu sobu za održavanje, nakon uklanjanja namještaja, krhkih interijera i prozora za zavjese s debelim zavjesama.
  • Pružanje hrane i vode. Dijeta bi trebala uključivati ​​svježe grizene glodavce, guštere, male ptice (nužno u cijelosti, što je uzrokovano svojstvima probave).
  • Redovito kupanje u spremnicima koji su prikladni po veličini.

Sove su ptice grabljivice raspršene oreolom misterija. U Egiptu su bili zaštićeni od mogućih opasnosti, a nakon smrti često su bili mumificirani. Drevni Slaveni vjerovali su da sova može čuvati podzemna blaga.

Mnoge legende koje su došle do naših dana ukazuju da su se te ptice bojale i vjerovale u svoju mističnu moć. Također, sove od davnina simbol su skladišta znanja i mudrosti.

Ako je članak bio zanimljiv za vas, onda stavite Like.

U komentarima napišite kakvu sovu želite zadržati kod kuće.

Zapadna mala uši sova

Stanište: od jugoistočne Aljaske do zapadne Kanade i od zapadnih Sjedinjenih Država do središnjeg Meksika

Ove sove namjerno donose male slijepe zmije, slične velikim crvima, u gnijezdo kako bi ih zaštitile od insekata. Budući da je zajednički plijen sova mrtav glodavac, miris njihovih tijela može privući veliki broj insekata u gnijezdo, na koje se hrane zmije.

Stanište: svi kontinenti osim Antarktike

Konstelacija mrlja na glavi je sova, to nije samo ukras. Vjeruje se da što više mjesta ima, to je otporniji na parazite i to je privlačnije za muškarce.

Sova zečeva

Stanište: u otvorenim krajolicima Sjeverne i Južne Amerike

Kao što možete pretpostaviti, ove sove žive u podzemnim jazbinama, koje su prije pripadale malim sisavcima, kao što su goperi i prerijski psi. Za razliku od drugih, ove sovice su aktivne tijekom dana, osobito u proljeće, kada trebaju dobiti hranu za hranjenje svojih velikih legla.

Zapadna Amerika

Stanište: ljeti u jugozapadnoj Kanadi, u zapadnom dijelu SAD-a iu Meksiku, gdje lete do zime

Ime ove vrste zvuči kao "psiloscops flammeolus", a iz latinskog znači "vatrena naranča", što je opis njihove jedinstvene boje. Scoop voli loviti noćne kukce i pauke koje hvata u zraku ili među lišćem.

Velika rogata sova

Stanište: diljem kontinenta Sjeverne Amerike i većim dijelom na jugu

Kao i druge sove, velika rogata sova jede svoj plijen zajedno s krznom, perjem, kostima, mesom i unutarnjim organima. To je ujedno i jedini grabežljivac koji može loviti skunke.

Uho sova

Stanište: Sjeverna Amerika, Europa, Azija i lokalno u Sjevernoj Africi, zimi u južnim dijelovima Meksika i Kine

Takozvane "uši", nakon kojih je sova dobila ime, zapravo su čuperci perja na vrhu glave. Istraživači vjeruju da im ove grede perja mogu pomoći da se prikriju kao svoje susjedstvo. Oni su također vrlo snalažljivi: umjesto da grade vlastito gnijezdo, ove sove koriste gnijezda koja su izgradile druge ptice, poput svraka i vrana.

Sova u orasima

Stanište: Europa i Azija

Vrlo je malo životinja u svom staništu koje mogu zastrašiti sovicu orla s dva metra. Redovito love lovance sisavaca, od zečeva do jelena, i nisu skloni jedenju drugih ptica, kao što su čaplje i žabe.

Sjeverna pjegava sova

Stanište: Zapadna Sjeverna Amerika i Srednja Amerika

Sove, također poznate kao patuljci, ostaju aktivne tijekom dana. Tijekom lova, oslanjaju se isključivo na svoju viziju, kao i na druge sove, nemaju dobar sluh, tihi let i noćni vid.

Sjevernoamerička lopata

Stanište: istočno od sjevernoameričkih stijena i sjeveroistočnog Meksika

Također, ove sove su poznate kao vrištanje, ali ušne ptice koriste svoje sposobnosti da naprave zvukove slične tihom susjedstvu ili mekanom trilju.

Sova: opis i fotografije. Kako izgleda ptica?

Sova je noćna ptica grabljivica. Ovisno o mjestu prebivališta, može imati različitu boju perja, prikrivajući sovu ispod okolnog područja. Glava sove je okrugla s velikim očima, kandže su duge i oštre, a kljun je grabežljiv i kratak.

Različite vrste sova imaju različite veličine. Najmanja sova je sova. Dimenzije su samo 17-20 cm, a težina 50-80 g. Najveća je sova sova. Njegova duljina je 60-70 cm, a težina je od 2 do 4 kg.

Život sova u prirodi je oko 10 godina, u zatočeništvu ove ptice žive do 40 godina. Vrlo kratak život sova u svom prirodnom okruženju često se objašnjava glađu i lovom na sove drugih ptica grabljivica kao što su jastrebovi i zlatni orlovi.

Šape sova vrlo su jake i brze, mnoge od njih su pernate. Kandže sova oštri i zakrivljeni, pomažu joj da brzo zgrabi žrtvu i zadrži je. Leteće sove gotovo nečujne, to je zbog posebne strukture perja. Prva vanjska pera su zubac pile i nazubljene resice. Treće i četvrto perje sova su dulje od ostalih. Rep je zaobljen i ukrašen, a pera repa su zakrivljena. Raspon krila sova je oko 142-200 centimetara. Ove ptice lete vrlo brzo: brzina sova u letu doseže 80 km / h.

Ptica čini karakterističan klik kad je nadražena ili doživljava uzbuđenje. Ispada da je to ona zahvaljujući kljunu. Kljun sova se od početka do samog temelja savija, završava kvačenjem, rubovi su ujednačeni i bez rezova.

Sove mogu okrenuti glave 180, pa čak i 270 stupnjeva, bez izazivanja neugodnosti ili štete. Ptica sova je grabežljivac i treba pronaći plijen, tako da oči nisu smještene sa strane, već naprijed.

Oči su fiksirane i gledaju samo ravno. Za promjenu smjera pogleda, ptica mora okrenuti glavu. Istodobno, kut gledanja sova je 160 stupnjeva, a vid je binokularan, za razliku od drugih ptica. Svjetske sove vide crno-bijelo. Leća sova nije u očnoj jabuci, već u cijevi s rogovima, pa ptice vrlo dobro vide noću.

Sova je 4 puta bolja od sluha mačke. Čim se plijen pojavi šuštanjem ili zvukom, ptica juri munjevitom brzinom.

Vrste sova, imena i fotografije

U obitelji sova postoje 3 podfamilije, 30 rodova i 214 vrsta, od kojih su najčešći:

  • Uho sova (lat. Asio otus)

Ptica ima dužinu od 31-36 centimetara. Razmak krila iznosi 86-98 cm, au boji ove vrste sova prevladava sivo-smeđa nijansa s raznobojnim mrljama, prsima bijele boje. Na gornjoj strani tijela su tamne mrlje, na donjoj strani su poprečne pruge. Na glavi ušne sove nalaze se velike grede koje se sastoje od šest perja.

Naseljava crnogorične šume, preferira europske zemlje ili sjever Azije kao mjesta za gniježđenje, leti na sjever Afrike za zimovanje. Uhrana sova jede glodavce, miševe, voluharice, insekte i ptice.

  • Bradavica (lat. Strix nebulosa)

Velika ptica, duljine 80 cm i raspona krila od 1,5 metara. Ptica s velikom glavom ima zadimljenu sivu boju. Tamne pruge nalaze se oko žutih očiju sova.

On hrani sove glodavaca i vjeverica. Za gniježđenje bira gnijezda jastrebova i jazavaca, ne gradi sama gnijezda. Crna mrlja ispod ptičjeg kljuna izgleda kao brada, pa otuda i ime ptice. Ptica nema pero uši, oko vrata je bijeli ovratnik. Donja krila skrivaju tamne pruge.

Bradata sovica živi u zoni tajge i planinskih šuma u baltičkim zemljama, u europskom dijelu Rusije, u Sibiru, na Sahalinu, u Mongoliji.

Duljina mu je 60-75 cm, raspon krila 160-190 cm, težina sova doseže 2,1-2,7 kg, težina ženki je 3-3,2 kg. Sova je najveća ptica sova. U perje predatoru dominiraju crvenkaste i oker boje, oči sova su svijetlo narančaste boje, a čuperine izduženog perja smještene su iznad očiju.

Sove žive u šumama i stepama Euroazije, lovi glodavce, miševe, gavrane, ježeve, zečeve, ptice i druge kralježnjake.

  • Mali sova (lat. Glaucidium passerinum)

Duljina sova je 15-19 cm, raspon krila 35-40 cm, težina 55-80 g. U isto vrijeme mužjaci su manji od ženki. Sova je sivo-smeđe ili tamno smeđe boje, bijelo perje se jasno razlikuje na perju, veće na leđima i manje na glavi. Dno ptice je bijelo s uzdužnim smeđim prugama. Rep je sivo-smeđe boje, na njemu se nalazi 5 uskih uličica. Glava je mala i okruglog je i blago ravnog oblika, sova nema uši. Bijeli i smeđi prstenovi nalaze se oko očiju pigmeja. Oči ptice su žute, iznad očiju bijele obrve. Kandže sove imaju crnu ili žutu boju. Šape su potpuno podržane, prema kandžama.

  • Mala sova (lat. Athene noctua)

Mala ptica, duljine 25 cm i težine oko 150-170 g. Boja perja ženki i mužjaka je ista. Stražnji dio ptice ima svijetlo smeđu ili pješčanu boju. Na bijelom trbuhu sove nalaze se smeđe uzdužne šarene mrlje. Okrugle bijele mrlje nalaze se na perjem ramena.

Mala sova živi na jugu i središtu Europe, na sjeveru Afrike iu južnoazijskim zemljama. U Rusiji, sova se nalazi uglavnom u središtu i na jugu europskog dijela, u Južnom Altaju i Transbaikaliji. Ptice žive u stepskim i pustinjskim krajevima, grade gnijezda u kamenju i jazbinama. Mala sova jede insekte, guštere, glodavce, a ponekad i ptice.

  • Zajednička sova (lat. Tyto alba)

Razlikuje se od ostalih vrsta sova seričnim diskom lica. Duljina sova doseže 34-39 centimetara s rasponom krila 80-95 cm, a težina grabljivice je 190-700 grama. Boja crveno-sivog sove s brojnim poprečnim prugama, prugama i pjegama. Boja ovisi o staništu ptice. Rep ptice je kratak. Uši štakora imaju neobičnu asimetričnu strukturu: ako je lijevo na razini čela, desno se približava području nosnice. Zahvaljujući ovoj značajki, ptica čuje vrlo dobro.

Sova živi na svim kontinentima, osim na hladnom Antarktiku. U Rusiji živi samo na području Kaliningrada.

  • Bijela sova (polarna sova) (lat. Bubo scandiacus, nyctea scandiaca)

Ima duljinu tijela od 55 do 70 cm, težina ptice je 2-3 kg. Razmak krila je 143-166 cm, a boja ptice koja živi u zoni tundre služi kao maska, tako da u njoj prevladavaju bijele boje s tamnim mrljama. Kljun polarne sova je crn, oči su svijetlo žute. Šape predatora su potpuno dlakave.

Polarna sova živi u Euroaziji, Sjevernoj Americi, Grenlandu, na otocima Arktičkog oceana. Bijela sova hrani se glodavcima, leminzima, zečevima, hermelinom, bijelim jarebicama, guskama, patkama, ribama. Bijele sove su uvrštene u Crvenu knjigu.

  • Sova (lat. Surnia ulula)

Živi u šumskim područjima Europe, Sjeverne Amerike i Azije. U Rusiji se nalazi na Kamčatki, u regiji Magadan, na Chukotki, na obali Okhotskoga mora. Hrani se glodavcima (miševima, leminzima, voluharicama), ponekad lovi vjeverice, divlje divljači, crne divlje jarebice, jarebice i druge ptice.

Duljina ptice dostiže 45 cm, rep ptice je dugačak, boja smeđe-smeđe s bijelim pjegama, u donjem dijelu tijela su tanke pruge. Oči i kljun sova su žute boje.

Gdje žive sova?

Sove žive svuda po svijetu, ali ih ne pronalaze samo na Antarktiku. U Rusiji postoji 17 vrsta sove. Veliki broj ovih ptica može se naći u šumama, a samo nekoliko njih živi na otvorenim površinama.

U osnovi, sova živi u šupljini i gnijezda. Sova pronalazi dom gotovo svugdje: u šumama, planinama, stepama i pustinjama. Uhrana sova živi na raznim poljima, jer lovi na otvorenim površinama, ali stvara svoja gnijezda samo u šumi. Bijela sova živi u tundri, zimi leti daleko prema jugu, ne voli šumovita mjesta. Brada bujna sova živi samo u gustim šumama. Vrste sova poput sova i sova pronalaze kuću ispod krovova i na tavanima.

Što sova jede?

Pitanje o tome što se ptica sova hrani u prirodi zanima mnoge ljude. Ova ptica, u svom prirodnom staništu iu zatočeništvu, jede glodavce, male ptice, kukce, životinje. Dijeta ovisi o staništu sova. Sove srednjih i velikih veličina hrane se štakorima, miševima, leminzima, ježima, gušterima, rovkama, zečevima, žabama, žabama, šišmišima, krticama, zmijama, pilićima. Male sove uglavnom jedu kukce (kukce, skakavce), a ptice koje žive u priobalju jedu ribu, rakove i školjke. Sove koje žive u tropskim zemljama jedu voće, biljke i bobice. Ptica sova može živjeti bez vode nekoliko mjeseci, gasiti žeđ krvlju svojih žrtava.

Uzgoj sove

Sove oblikuju monogamne parove. Par sova ne gradi svoja gnijezda, zauzimaju pukotine, udubine ili gnijezda koju bacaju druge ptice. Sobovi izgrađuju gnijezda na tlu u gustoj vegetaciji. Sove mogu uzgajati jednom ili nekoliko puta godišnje, sve ovisi o količini hrane u staništu. U polaganju može biti od 3 do 10 jaja. Jaja sova su bijela, sferna i relativno mala. Jaja su izlegla ženska sova. Muški sova uključen je u ishranu potomstva. Vrlo često u gnijezdu žive pilići različite dobi. Roditelji hraniti sve potomke, ali većina njih su dati starije sove. Stariji pilići s nestašicom hrane mogu čak i jesti mlađe rođake.

Držanje sova kod kuće

Držanje sova kod kuće postalo je vrlo uobičajeno zanimanje. Но обязательно нужно помнить, что сова – ночной житель и основная активность у птицы приходит на вечер, ночь и утро. В этот временной период они выходят на охоту. С вечера до утра домашняя сова будет шуметь, прикрикивать и заниматься своими делами, мешая хозяину спать.

С питанием совы тоже есть некоторые сложности, пищеварительная система у этой птицы устроена так, что ей нужно съедать целую тушку мыши или птички. Логично, что кормление мясом отпадает, готовьтесь к закупкам мышей.

Также уделите особое внимание выбору вида совы, для стандартной городской квартиры подойдут ушастая или болотная сова. Malo je mjesta za početnike i sova, čak i ako imate veliki stan ili kuću.

Koja je razlika između sova i sova?

Sova je ptica grabljivica iz reda sova, obitelji sova. Spada u rod sova-orla. Ova ptica se po izgledu razlikuje od ostalih vrsta sova. Prvo, sova ima najveću veličinu u usporedbi s drugim sovama. Glava sova orla je prilično velika i ima karakteristične značajke: u području slušnih otvora nalaze se kratka kruta pera koja nalikuju na ušne školjke. U orla karakteristična boja perja, crvenkasto-žućkaste boje. Na glavi i leđima čiste tamne trake.

Drugo, za razliku od mnogih vrsta sova koje love samo noću, sova je ptica dana i dobro se vidi po danu.

Plijen sove uglavnom su mali glodavci i insekti, a sova lovi fazane, zečeve i srne. Ovaj plijen živi uglavnom u stepskoj zoni. Na takvim mjestima sova je pogodna za lov zbog velikog raspona krila.

Sova na lijevoj strani, sova na desnoj strani. Autori fotografije: snowyowls, Lotse

86 postova

(Asio flammeus) ima ukupnu duljinu od 34 do 42 cm, raspon krila 85–110 cm, duljina krila 28–34 cm, teži 320–430 g. Ženke su veće od mužjaka. Uši su kratke. Oba spola su ista. Kod odraslih ptica dorzalna strana je oker ili crvenkasta s smeđim uzdužnim uzorkom, primarnim i kormilarskim s smeđim poprečnim uzorkom. Ventralna strana je buffy, crvenkasta ili bjelkasta sa smeđim uzdužnim točkama. Oči su žute, kljun i kandže su crne. Močvara je široko rasprostranjena u Europi od tundre do Mediterana, u sjevernoj Aziji od tundre na sjeveroistoku do Kamčatke, Sahalina, južno do Palestine, Iraka, Srednje Azije i Mongolije, u Americi od sjevera Aljaske i rijeke Mackenzie do otoka Kariba, Brazil, Bolivija, Peru nalazi se na Galapagosu, Carolineu i Havajskim otocima. Močvarna sova je migratorna u sjevernim dijelovima područja rasprostranjenja, au ostalim migratornim i migracijskim pticama. Naseljava otvorene prostore, tundru, kulturni krajolik, stepu. Živi na ravnicama, ali se na nekim mjestima (Altai, Kavkaz) podiže na visinu od 2300 m. Razmnožavanje vremena varira ovisno o zemljopisnoj širini terena. U Rusiji se polaganje jaja na jugu događa oko sredine travnja, u Sibiru - početkom svibnja pa čak i kasnije. Boginja, za razliku od većine drugih sova, gradi svoje vlastito jednostavno gnijezdo koje se nalazi na tlu. Broj jaja u kvačilu znatno varira, očito ovisno o uvjetima hranjenja. U kvačilu je obično 3-5 jaja, ali u "mišjim" godinama njihov se broj povećava na 7 ili čak 10. U godinama koje su iznimno povoljne za "žetvu" miševa, postoje i druge spojke, čak iu kasnoj jeseni i zimi. Ženka se inkubira, počevši s polaganjem prvog jajeta, pa su pilići u leglu različitih starosti. Trajanje inkubacije 24-30 dana. Ptići napuštaju gnijezdo još uvijek ne leti, ali u dobi od mjesec dana postaju na krilu. Bogata sova uglavnom se hrani glodavcima, a ostatak hrane - ptice, kukci - od sekundarne je važnosti u njegovoj prehrani. Sočica nije strogo noćna ptica, aktivna je i tijekom dana.

ŠPILJA (Speotyto cunicularia) je vrlo blizu sovama. Rasprostranjena je na jugu Sjeverne Amerike i širom Južne Amerike, ima duge čekinje prekrivene bobinima i prstima, širokim krilima i kratkim repom. Ukupna duljina tijela je oko 20 cm, slična je boji sa sova, ali ima poprečni uzorak na trbuhu i bočnim stranama. Stanuje na ravnicama i planinama, u Andama do visine od 4000 m. Čuva se na otvorenim prostorima. Gnijezdi se u jazbinama, prirodnim ili iskopanim od drugih životinja, a ponekad i kopa rupe. U polaganju 6-9, ponekad i do 11 jaja. Oba roditelja inkubiraju ih 28-29 dana. Pećinske se suve uglavnom hrane insektima, ali i malim sisavcima - glodavcima i kukcima, rjeđe vodozemci, gmazovi i male ptice. Aktivan dan. Broj špilja kao rezultat dostupnosti njihovih mjesta za gniježđenje grabežljivaca i ljudi je znatno smanjen. Aklimatizacija mungosa u Zapadnoj Indiji dovela je do toga da su krajem prošlog stoljeća nestale špilje: na nekim otocima (Maria-Galante, Antigua, Nevis, Kitte).

OWL NORTH NEEDLE

OWL NORTH NEEDLE (Ninox scutulata) jedini je predstavnik ove skupine koja živi u Rusiji. Njegova je ukupna duljina 30–33 cm, raspon krila 75–80 cm i dužina krila 23–25 cm, a ukupna boja odraslih mužjaka i ženki na dorzalnoj strani je tamnosmeđa s bijelim poprečno izduženim pjegama na ramenima. Letite tamno-smeđe s laganim poprečnim uzorkom, upravljajući smeđim s crnim poprečnim prugama. Ventralna strana je smeđa s bjelkastim rubovima perja, podloga je bijela sa smeđim crtama crtica. Šarenica je žuta, kljun je tamnosmeđe, noge su žute s crnim kandžama. Prsti prekriveni tvrdim vlaknima. Sjeverna igla glavica sova obitava u južnoj i istočnoj Aziji od Indije i Cejlona do Japana, Primorye, Indokine, Indonezije, u Rusiji nastanjuje primorje, dosežući na sjeveru do rijeke Hungar, na zapadu do Khabarovska. Naseljava mješovite i bjelogorične šume i riječne šikare, mjestimice otvorenih prostora, osobito s kulturnim krajolikom. U Japanu, Rusiji, Mandžuriji, Koreji - ptica selica, u ostatku gnijezdećeg područja naselili su se. U Rusiji način života ove sove nije istražen. Kukci su zabilježeni kao hrana - kukci (plivači, trčci, kukci) i leptiri.

SOVEHOVE OWL (Sceloglaux albifacies) živi u planinama na jugu Novog Zelanda. U određenoj mjeri, pristupa rodu sova (Athene). Duga je 35–38 cm, a opća je boja oker-žućkasta s velikim smeđim oznakama, s prugastim krilima i repom. Prednji disk je bijele boje s malim smeđim crtama. Noge su ukrašene, prsti prekriveni čekinjama. Ova ptica je jedan od najrjeđih endema Novozelandske faune. Europski kolonisti koji su s njima doveli mačke i štakore doveli su sovu gotovo do izumiranja.

SOVIA HAWKER (Surnia ulula) je donekle izoliran od drugih sova. Ima srednje veličine, okruglu malu glavu, nepotpun disk lica, relativno male oči, duga oštra krila, dugi naglo zakrivljeni rep, gusto obrubljene tzhevke i prste. Ukupna duljina sova je 35–40 cm, raspon krila 70–80 cm, duljina krila 22–25 cm, a težina 250–370 g. Ženke su veće od mužjaka. Opća boja odraslih mužjaka i ženki na dorzalnoj strani je čokoladno-smeđa s bijelim pjegama, posebno razvijenim na tjemenu, vratu i ramenima, bijelo-ružičasto-bijelo, s bjelkastim poprečnim uzorkom, trbušna strana bijela s pravilnim poprečnim crno-smeđim prugama. Šarenica je žuta, kljun je žućkasto-smeđe boje, kandže su crne. Sova je posebno karakteristična za tajga pojas Sjeverne Amerike, Europe i Azije. Na sjeveru, njegov domet doseže granicu šume, na jugu do srednjeg dijela Skandinavije, središnjeg dijela europskog dijela Rusije, južnog ruba tajge u Sibiru - Tjumena i Altaja. Sova je također pronađena u Tarbagatayu, Tien Shanu, Sjevernoj Mongoliji, Mandžuriji, Primorju i Sahalinu. Rezidentna ptica, povezana u distribuciji s drvenastom vegetacijom, uglavnom crnogoricom. Međutim, ponekad sova oblikuje nepravilne migracije, koje se tada pojavljuju na jugu gnjezdarice, a redovitije se selila u sibirskim sobama. To je obična ptica, ali njen broj varira tijekom godina, uglavnom ovisno o "žetvi" ili "lošoj žetvi" hrane - glodavcima nalik mišima. Broj glodavaca određuje i plodnost i razmjere migracija sokola. Gnijezdi se uglavnom na stablima sa slomljenim vrhovima, ponekad u udubljenjima ili u starim gnijezdima (gavran, mesožder). Polaganje jaja obično se događa u travnju. Zidarstvo se često sastoji od 3-4 bijela jaja, ali u mišjim godinama mnogo više - od 7, 9, pa čak '10, u iznimnim slučajevima od 13 jaja. Ženka se inkubira, počevši s polaganjem prvog jajeta, ponekad s nekim muškim sudjelovanjem. Trajanje sjednice nije točno određeno, vjerojatno oko 4 tjedna. Podletkie pilići obično se nalaze u drugoj polovici lipnja, potpuno odrasli mladi leteći - na različite datume u srpnju. Glodavci (leminzi i druge voluharice) prvenstveno su hrana za sovinastu sovu. Sova napada ptice - na bijelim jarebicama i na raznim stražarima. Sova sova je dan ptica, lovi se danju, pogotovo rano ujutro ili do večeri.

SOBA BIJELA (Nyctea scandiaca) je velika ptica: ukupna duljina je 56–65 cm, raspon krila 150-160 cm, duljina krila 38,5–46 cm, težina 1350–2500 g. Ženke prelaze mužjake. Odrasle ptice zajedničke bijele boje s smeđkastim pjegavim sortama različitih veličina ili s smeđim poprečnim prugama. Mužjaci su obično lakši od ženki, ponekad potpuno bijeli. Šarenica je jarko žuta, kljun je gotovo potpuno prekriven poput čekinja, naprijed okrenutim perjem, crnim, kandže su crne. U prvom godišnjem kostimu, ove sove su bijele boje s smeđim transverzalnim uzorkom i smeđim mrljama na stražnjoj strani glave. Bijele sove imaju kružnu polarnu raspodjelu i vrlo su karakteristične za Arktik i Subarktik. Naseljavaju oceanske otoke, obale i kopnene tundre. To su djelomično sjedeći, ali uglavnom nomadske ptice. Migracije su neredovite i ovise o lokalnim uvjetima - snježni pokrivač, dostupnost i obilje hrane, itd. Ponekad migracije poprimaju masovni karakter i zauzimaju velike prostore. Nomadske sove nalaze se uglavnom u otvorenim krajolicima umjerenog pojasa sjeverne polutke - šumsko-stepske, stepske, kao iu kulturnim krajolicima. Migracije obično počinju u listopadu. Na zimovanju ptice ostaju sve do travnja. Bijela sova na sjeveru je uobičajena ptica, ali njezin broj varira iz godine u godinu, ovisno o uvjetima hranidbe, ponajprije obilje ("žetve") leminga. Kada su leminzi mali, plodnost sove se smanjuje (obično sljedeće godine nakon izumiranja leminga), au odsustvu leminga, sove se uopće ne gnijezde. Gnijezda sova se nalazi u visokoj i niskoj tundri, a prednost imaju visoka i suha mjesta, jer sova počinje polagati jaja kada je teren još pokriven snijegom. Bijele sove ne grade vlastita gnijezda, njihovo je gnijezdo rupa gdje se polažu jaja. Polaganje jaja odvija se ovisno o širini terena sredinom i krajem svibnja. Uobičajeni broj jaja u kvačilu je 5–8, u nepovoljnim uvjetima prehrane godina je manja - 3–4, i obrnuto, u optimalnom razdoblju do 11 i čak 13. Izleganje počinje od prvog jajeta, pa su pilići različite dobi i obično mlađi ne preživljavaju. Ženka inkubira kvačilo 32–34 dana, a mužjak ga nosi, a potom i leglo. Pilići se pojavljuju krajem lipnja (stariji) - početkom srpnja (mlađi). Na krilu, preživjela sova postaje stara 51 do 57 dana. Hrana bijelih sova uglavnom se sastoji od glodavaca nalik mišima, a iznad svega norveškog, ob i kopita. Kao što je već spomenuto, leminzi "ruševine" i "usjevi" određuju tijek glavnih periodičkih pojava u životu bijele sove - reprodukciju, migracije, sezonsku raspodjelu, itd. Sove se također hrane raznim voluhama, vjevericama, tijekom uzgoja pilića i ptica uglavnom mladi, kao što su bijele jarebice, pješčari, galebovi, orlovi, pa čak i vukovi (laponski bokvica). U vrijeme kada se ne gnijezde, hrana bijelih sova je raznovrsnija: zečevi, pika, mali predatori (hermelin), ptice prosječne veličine (piletina, patke). Tijekom lova, snježna sova sjedi na tlu, po mogućnosti na bilo kojoj uzvisini, gleda prema plijenu koji se približava, poleti i hvata ga. Ponekad lovi u letu, drhteći u isto vrijeme na jednom mjestu u zraku, poput kestrela. Bijela sova, naravno, nije striktno noćna ptica, ali i dalje obično lovi rano ujutro ili navečer.

OTKUPLJENI HARBOR (Strix nebulosa) je najveća vrsta sova pronađena u Rusiji (i najveća mala sova uopće). To je ptica dugih i dugih krila, ukupne duljine 63–66 cm, raspon krila 130-140 cm, dužina krila 41–48 cm, težina 700-1200 g. Ženke su, kao i obično u sovama, veće od mužjaka. Dorzalna strana odraslih ženki i mužjaka je sivkasto-smeđa s debelim uzdužnim i poprečnim uzorkom, oker-bjelkasta i tamno smeđa, s pravim svjetlosnim i tamnim poprečnim uzorkom na tjemenu, potiljku, stražnjem dijelu vrata, tamno-smeđe boje s oker transverzalnim uzorkom u glavnom dijelu perje, upravljanje tamnosmeđe s nepravilnim svjetlosnim transverzalnim uzorkom, sivi prednji disk s crnim koncentričnim prugama i crnom točkom blizu oka, crni uzdužni pojas duž grla. Ventralna strana je bjelkasta s blijedo smeđim uzdužnim uzorkom i malim smeđkastim točkicama. Šarenica je svijetlo žuta, kljun je žut, kandže su smeđe. Ptica sjevernih crnogoričnih šuma istočne i zapadne polutke. U Sjevernoj Americi distribuira se iz srednjih dijelova Aljaske, Mackenziea, Quebeca, južno od Britanske Kolumbije, provincija Alberta i Manitoba, Ontarija, planine Sierra Nevada, Idaha, zapadne Montane i Kalifornije, u Europi - na sjeveru Skandinavije. U bivšem SSSR-u distribuira se od sjeverne periferije tajge, na jugu do Litve, Bjelorusije, regije Yaroslavl, u Srednjem Uralu, u Sibiru na jugu do Tjumena, Tare, Altaja, Transbaikalije, Priamurye, Sahalina. U Aziji se nalazi u planinama sjeverne Mongolije. Stanovništvo i ptice selice migracije su povezane s nepovoljnim uvjetima prehrane. Bradata sova koristi stara gnijezda drugih ptica, možda gradi svoje gnijezdo, češće na vrhovima slomljenih stabala, visoko s tla. Zidarstvo se slavilo sredinom travnja - početkom svibnja. Broj jaja u kvačilu je 3-5, češće 4, ponekad jedan, što ovisi o "žetvi" glavne hrane. Dakle, postoje godine kada bradate sove uopće ne počinju uzgajati. Očigledno, samo se ženke inkubiraju, valjanje počinje nakon što se položi prvo jaje. Pojam nasizhivaniya oko mjesec dana. Nestlings početi letjeti u dobi od oko 35 dana. Svih jeseni roditelji se drže zajedno sa svojim roditeljima. Glodavci (u Skandinaviji, osobito leminzi), mali sisavci mesojedi, ptice prosječne veličine (za divlje i grozdove naznačene su za istočni Sibir), čine hranu bradate sovice. Bradati mrkvi lovi u vrijeme gniježđenja tijekom dana.

OWL MOCHONOLOGY (Aegolius funereus) karakterizira velika i široka glava s rudimentarnim ušima, izraženim i asimetričnim (zbog strukture ušiju) diskom lica, relativno malim očima, slabim kljunom, dugim i širokim krilima, kratkim repom, gustim perjem do kandži. (u južnim rođacima Oftalmološke sova, prsti su djelomično ili nisu potpuno pernati). Ukupna duljina je 21–27 cm, krilo je 15-19 cm, a težina 120-190 g. Ženke su nešto veće od mužjaka. Boja je sivkasto-smeđa s bijelim pjegama, stvarajući križni uzorak na krilima i repu, velike bijele šarene na stražnjoj strani glave, vrata i ramena, a trbušna strana je bijela sa smeđim uzdužnim uzorkom. Oči su žute, kljun je žut, kandže su crne. Plava sova je široko rasprostranjena u planinskim i ravničarskim crnogoričnim šumama Europe, Azije i Sjeverne Amerike. U Rusiji - od poluotoka Kola i Kaliningrad regije na zapadu do Anadyr, Kamčatka, Kurilskih otoka, Sakhalina, Primorye na istoku. Nalazi se u Karpatima, na Kavkazu, u planinama Srednje Azije, u Alpama, na Pirinejima, na Balkanu, na sjeveru Mongolije, u zapadnoj Kini, u Sjevernoj Americi - u Britanskoj Kolumbiji, u Kanadi, u sjevernim dijelovima Sjedinjenih Država. Sjedeće, dijelom nomadske ptice. Na sjeveru su dnevni život, u južnom noćnom životu. U europskom dijelu Rusije polaganje nogara sova nastaje u drugoj polovici travnja, u Sibiru - kasnije. U polaganju 4-6, ponekad više bijelih jaja. Ženka se inkubira 25-31 dana. Vrijeme gniježđenja je oko 30 dana. Gnijezdi se u šupljinama. Sivine s grubim nogama hrane se uglavnom malim životinjama - kao što su mišje, insektovozne, kao i male ptice u prolazu.

OGRLICA (Strix aluco) Bezdan - srednje i velike ptice (za sove), ukupne duljine od 30 do 70 cm, sive ili crvenkaste s raznobojnom bojom, neke vrste su dimorfne boje. Glava sove je relativno velika i okrugla, bez perja, s čvrstim kljunom stisnutim, disk lica je pun. Uši su asimetrične, oči s smeđim irisom (osim bradate sove). Kandže duge, oštre, strmo zakrivljene. Perje je mekano i labavo, krila su široka i zaobljena, rep umjerene duljine sa zaobljenim vrhom. Noge su ukrašene kandžama (s rijetkim iznimkama). Šumske ptice, koje vode uglavnom noćne životinje. Hrane se plijenom uhvaćenim na tlu, a osnova hranjenja su glodavci, lovi i male i srednje velike ptice, vodozemce i gmazove, te beskralježnjake (mekušce, crve, člankonožce). Gnijezdi se u udubljenjima ili u starim gnijezdima, povremeno u rupama ili pukotinama kamenja. Zidarstvo u južnim vrstama od 1-3, kod ptica umjerene trake od 2-4, rijetko više bijelih jaja. Ženka se inkubira 28-30 dana, počevši s polaganjem prvog jajeta. U dobi od 5-6 tjedana pilići su na krilu, ali tijekom prve jeseni ostaju zajedno s roditeljima. Sovine su sedentarne ptice, ali u sjevernim dijelovima područja raspodjele kreću se prema jugu, pogotovo kad im vremenske prilike (snježni pokrivač, hladno vrijeme) otežavaju dobivanje hrane. U faunama bivšeg Sovjetskog Saveza, sove predstavljaju tri vrste. Обыкновенная неясыть (S. aluco) - птица средней величины: общая длина 40—45 см, при размахе крыльев 90 – 105см, длине крыла 23—34 см, вес 450—685 г. Самка крупнее самца, оба пола окрашены одинаково. У взрослых птиц два типа (вариации) окраски — серый и рыжий, распределение которых в известной степени связано и с географическим распространением. Общий тон окраски спинной стороны серых птиц серый с охристыми отметинами, наружные опахала плечевых и больших кроющих крыла с крупными белыми пятнами, маховые серовато-бурые с охристым оттенком и светлым поперечным рисунком, рулевые серые с охристыми поперечными полосками и мелкими темными серовато-бурыми крапинками. Брюшная сторона беловатая с буровато-серым темным рисунком из наствольных отметин и поперечных полос.Kod ptica crvene boje ukupna boja leđne strane je crvena, uniformnija. Među dvjema tipovima boja koje opisuje pojedinac postoje i srednji, a povremeno (u našem slučaju uglavnom na Kavkazu) monotono obojene tamne kave i smeđe sove. Šarenica je tamno smeđe boje, kljun je žućkast, kandže su crne. U njegovoj rasprostranjenosti uobičajena žućkastosmeđa je povezana s drvenom vegetacijom. Naseljava šume (južni dio tajge, traku mješovitih i listopadnih šuma) i ne izbjegava kulturni krajolik (vrtove, parkove). Na sjeveru je uglavnom ravna ptica, na jugu područja raspodjele (Kavkaz, Srednja Azija, itd.) Nalazi se iu planinama. Naseljena ili nepravilna ptica selica. U Rusiji, zajednički zaplet je uobičajen iz Lenjingradske regije, južnih dijelova Vologdske regije, regije Kirov južno od Krima i Transziva, u južnim dijelovima Zapadnog Sibira od Tjumena i Tobolska na sjeveru, u planinama Srednje Azije. Izvan SSSR-a vrlo je rasprostranjen u Europi, osim na krajnjem sjeveru, na zapadu do Irske i Velike Britanije, na jugu do Sredozemlja, na prednjoj i srednjoj Aziji, na istoku do Kine, na jugu do Pakistana i Himalaje, u sjeverozapadnoj Africi sjeverno od Sahare. , Sova u umjerenoj zoni je obična ptica, čiji se broj povećava nakon godina hranjenja ("miša") i smanjuje se nakon godina s lošim uvjetima prehrane. Iako je ptičica i sjedeća, ali u nepovoljnim godinama prisiljena je migrirati. Uobičajeno raste rano, proljeće oživljavanje u ponašanju sova promatra se krajem veljače - u ožujku. Gnijezdi se u šupljinama, ponekad zauzima tuđa gnijezda (gavran, grabljivice), ponekad gnijezdi u zgradama. Jaja leže uglavnom početkom travnja. Obično postoje 2-4 bijela jaja u kvačilu, ali u godinama hranjenja i više - u Tulskoj regiji, na primjer, 7, pa čak 8 jaja. Valjanje počinje s polaganjem prvog jajeta, pa su pilići u leglu neravnomjerni

Sova (Otus scops) ima duljinu od 20 do 22 cm, raspon krila 50-55 cm, dužine krila 14-16 cm, teži oko 80 g. Ukupna boja leđne strane je smećkasto siva s tamnim uzdužnim i poprečnim uzorkom s više ili manje manje razvijena crvena nijansa. Na stražnjem dijelu vrata, vanjski omotači ramena, srednji pokrovi krila i trbuh su bijele mrlje. Primarno primarno smeđe boje sa sivim vrhom, s zadimljenim poprečnim uzorkom na unutarnjim mrežama i bjelkastim mjestima na vanjskim mrežama. Upravljač sivkasto-smeđe boje s tamnim mrljama i nepravilnim transverzalnim uzorkom. Ventralna strana je lakša od leđne, s bjelkastim poprečnim oznakama. Perje je crvenkaste boje s tamno smeđim crtama. Mlade su slične boje odraslim osobama, nema razlike u boji mužjaka i ženki (ali potonje su nešto veće od prve). Šarenica kod odraslih je narančasta, mladi svijetlo žuta, kljun je smeđe boje, crni vrh, tamno smeđa, šape žućkasto smeđe, kandže su na vrhu crnkaste, u podnožju žućkaste. Splushka je česta u južnoj, središnjoj i istočnoj Europi, u Sjevernoj Africi, u Malom, Srednjem i Srednjoj Aziji, u jugozapadnim i srednjim regijama Sibira. Drži se u listopadnim i mješovitim šumama, u vrtovima i parkovima. U planinama se uzdiže do gornje granice visoke šume. Migratorna ptica koja se na jugu pojavljuje krajem travnja, u srednjoj zoni početkom svibnja, u Sibiru kasnije, čak i krajem svibnja. Let se odvija u rujnu. Ova sova zimi u tropskoj Africi (od Senegala i Sudana do Ugande i Kenije) iu jugo-zapadnoj Aziji. Zapravo gnijezdo nije zadovoljno. Jaja se uglavnom polažu u udubine, rjeđe u napuštena gnijezda drugih ptica, u jazbine, pukotine ili u zgrade. Polaganje od 2-5, ponekad 6 jaja, krajem svibnja. Ženka se inkubira, počevši od prvog jajeta, 24-25 dana. Gnijezda napuštaju gnijezdo u dobi od tri tjedna, ali još ne postižu pun rast. Isprva, leglo se drži zajedno, a roditelji hrane već leteće piliće. Splyushka se hrani uglavnom kukcima - kukcima, leptirima, rijetko paucima, malim pticama i glodavcima.

USKRS-ASIJSKA SOVENA (Otus sunia) blizu je običnoj kašici. Njegove su dimenzije nešto manje: ukupna dužina 18–20 cm, raspon krila od oko 50 cm, duljina krila 14-15 cm, a razlikuje se od običnog moljca u nedostatku crno-smeđih uzdužnih mrlja na leđima i pokrovnim krilima, manje poprečne tragove svjetla , Osim tamno sivkasto-smeđe varijacije, tu je i sjajna crvenokosa. Ova sova je rasprostranjena u južnoj i jugoistočnoj Aziji sa susjednim otocima, sjeverno do Japana, Primoryja i Mandžurije. Imamo migratornu pticu, na jugu područja raspodjele je osedlano.

Otus pekar (Otus bakkamoena) najveća je vrsta kašike pronađena u Rusiji. Ukupna mu je duljina 23–27 cm, s rasponom krila 60–65 cm i dužinom krila od 16-17 cm. Ženke su veće od mužjaka. U okovratniku je dorzalna strana smećkasta sa sivim nijansama, s oker-žućkastim točkicama, s tamno smeđim uzdužnim točkama i poprečnim linijama. Na stražnjem dijelu vrata nalazi se oker ili žućkast poludrug, primarni makhovski smeđe-sivi s tamnim i svijetlim uzorkom, koji se upravlja s tamnim malim točkicama i poprečnim prugama. Grlo i guzica bjelkasta. Ventralna strana je oker s smeđim uzdužnim točkama i malim poprečnim pjegama. Perje bobine i prstiju su bjelkaste ili oker, bez pestrina. Šarenica je narančasto-žuta ili smeđa, kljun je smeđkast, kandže svijetlosmeđe. Ogrlica je široko rasprostranjena u istočnoj i južnoj Aziji od Sahalina, južnih Kurilskih otoka, Primorja i Japana do Indije, Kine, Filipina i Indonezije. Stalna ptica koja nastanjuje listopadne šume ravnica i donjih pojaseva planina.

Ptica pustinje (Otus brucei) duljine 20-22 cm, s rasponom krila 55–58 cm, dužine krila 15-17 cm, teži oko 100 g. Boja odraslih ptica na dorzalnoj strani je blijedo-pjeskovito-sivkasta s različitim dodatcima žućkastih tonova, s nejasnim svjetlijim uzorkom i oštrim tamnim šipkama, trbušna je strana nešto bljeđa od leđne. Slično su obojica spolova, razlika između njih po veličini je zanemariva. Pustinjska lopatica karakteristična je ptica kulturnog krajolika i pustinjskih zona pustinje Tugai naprijed i središnje Azije. Na sjeveru se distribuira u donji dio Amu Darye i Syr Darye, na istoku u Fergansku dolinu, Tadžikistan (uključujući Pamire), a nalazi se u istočnom Iranu, Afganistanu, Iraku, Palestini i Xinjiangu. Ptica selica koja se ovdje pojavljuje krajem ožujka - početkom travnja i leti uglavnom u rujnu. Zimovanje se nalazi u Aziji, relativno blizu uzgojnog područja, samo malo prema jugu. Najčešće gnijezdi u udubljenjima, ponekad zauzima gnijezda drugih ptica (npr. Četrdeset). Zidanje od 4-6 bijelih jaja. Jaja su ležala u travnju. Ženka počinje inkubirati nakon polaganja prvog jajeta. Valjanje traje oko 4 tjedna. Rodovi se drže zajedno sve do kolovoza. Hrana pustinjske kašike sastoji se uglavnom od kukaca, šišmiša i malih ptica koje se također smatraju hranom za ovu pticu.

SOBNA MESA (Athene noctua) ima duljinu od 23-28 cm, raspon krila 57-64 cm, dužina krila 15-18 cm, težina 160-180 g. Postoje geografske razlike u veličini, ženke su veće od mužjaka. Boja odraslih mužjaka i ženki na vrhu je smeđa sa svijetlim bjelkastim mrljama, osobito velikim na stražnjoj strani glave, vrata, ramena i krila. Letjeti smeđe s sivkastim vrhovima i bjelkastim poprečnim uzorkom, upravljajući smeđim s oker-bjelkastim poprečnim prugama. Trbušna strana je bijela sa smeđim uzdužnim uzorkom, prednjim diskom, podvozom, bijelom bobinom. Šarenica je žuta, kljun je žućkasto-smeđe boje, kandže su crno-smeđe. Mala sova rasprostranjena je u srednjoj i južnoj Europi, u sjevernoj Africi (uključujući Saharu, južno do Sudana, istočnoj Etiopiji i Somaliji), fronti, srednjoj i središnjoj Aziji (južno do Iraka, Afganistana, Baluchistana, istoka do sjevera). Kina, Tibet i Koreja). Drži se uglavnom u otvorenom krajoliku, iu planinama iu ravnicama. Na sjeveru se uvelike povezuje s kulturnim krajolikom, na jugu se uglavnom nalazi u sušnim područjima (pustinje, polu-pustinje itd.). Sjedeća ptica Mala sova formira stalne parove, mužjaci i ženke se drže zajedno i izvan sezone parenja. Gnijezdi se u jazbinama, u stijenama, u zgradama, ponekad u plastovima sijena, ponekad iskopava vlastitu gnjezdaricu. Zapravo nema gnijezdo. Zidarstvo je uobičajeno u travnju, na jugu krajem ožujka. U njoj 4-5, ponekad više, do 8, bijela jaja. Ženka se uglavnom inkubira oko 4 tjedna. U dobi od mjesec dana, pilići napuštaju gnijezdo, ali postižu puni rast kada su stari 5 tjedana. Isprva, legla se drže zajedno. Kućna sova lovi tijekom dana, ali uglavnom u sumrak i na početku noći. Hrana se sastoji od glodavaca, insekata, gmazova i ptica.

VORBINYY SCHYCHIK (Glaucidium passerinum) Najsjevernija vrsta sinova, uobičajena u našoj zemlji. Opće dimenzije: dužina 15-17,5 cm, raspon krila 35-39 cm, duljina krila 9-11 cm, težina 55-80 g. Ženke su veće od mužjaka. Ukupna boja dorzalne strane je smeđa s više ili manje sivkastim nijansama, s bjelkastim pestrinima i bjelkastim poprečnim uzorcima na krilima i upravljanju, a trbušna strana je bijela s smeđim uzdužnim prugama, a na bokovima strume i tamne bijele oznake je bijela. Oči su žute, kljun je žut, kandže su crne. Prsti su gusto ukrašeni kandžama. Vrapčeva sova obitava u pojasu crnogoričnih šuma u Europi i Sjevernoj Aziji. U europskom dijelu Rusije dopire do sjeverne granice šume na poluotoku Kola, Arkhangelsk, u Sibiru, otprilike sjeverno od Bajkala i istočno do Sahalina. Na jugu se distribuira u Karpate, Smolensk, Ryazan regije, Buguruslan, Tyumen, Altai, Sayans, Transbaikalia, Ussuri basena. Izvan Sovjetskog Saveza u Aziji, nalazi se u sjevernoj Mongoliji i Mandžuriji, u Europi - u Skandinaviji (do Arktičkog kruga), u planinama Jugoslavije, Sjeverne Italije i Pirinejima. To je naseljena ptica koja nastanjuje visoke, uglavnom crnogorične šume. U vrijeme kada se ne gnijezde ponekad su neznatne migracije. Patuljasta sova gnijezdi u šupljinama najčešće oskoruka, ponekad i breza. Veličine polaganja variraju, očito, ovisno o uvjetima hranjenja. Za Rusiju su zabilježene kandže od 2-3 jaja, u zapadnoj Europi 4-6, čak 7 jaja. Jaja su bijela. Potpuno zidanje dolazi krajem travnja. Valjanje traje oko 4 tjedna. Leteći pilići nalaze se krajem kolovoza. Poput ostalih taiga, sovica lovi tijekom dana, u zoru i u sumrak. Hrana je uglavnom glodavaca (hrčak, leming i druge voluharice, šume i kuće miševi), rovke. Hrani se malom sovom i malim prolaznicima. Kukci također zauzimaju dobro poznato mjesto u režimu hranjenja sinova, osobito u gnijezda koja su se uzdigla do krila. Za prolaznike je karakteristično skupljanje zaliha hrane, osobito zimi. Ove zalihe - mišji glodavci ili male ptice koje je sova ubila - formiraju se u šupljinama.

SYCHIK-ELF (Micrathene whitneyi) je blizu gore opisanoj maloj passerine. To je sićušna sova duljine 12-14 cm koja ima relativno veliku glavu, ali slab kljun i slabe šape, što je vjerojatno zbog činjenice da se hrani malim beskralješnjacima. Krila su zaobljena, u repu 10 kormilara (i 12, kao i druge sove). Boja štenetskog patuljka sivkasto je smeđa na dorzalnoj strani s oker ili bjelkastim oznakama, ovratnik je bijele ili smeđe boje, ventralna strana je bijela s oker oznakama. Šarenica je limun žuta, kljun i kandže su blijedo smeđi. Sychik-elf je naseljena ptica u pustinjskim područjima južne Sjedinjenih Država (Baja California, Arizona) i Meksiku. Njegova distribucija usko je povezana s divovskim saguaro kaktusima. U udubinama tih kaktusa, najčešće izdubljene od djetlića, ponekad sikik gnijezda.

(Bubo bubo) ima ukupnu dužinu 62-72 cm, s rasponom krila od 150-180 cm, dužine krila 41-52 cm, težine 2,1-3,2 kg. Ženke su značajno veće od mužjaka, oba spola su obojena jednako. Sove koje žive u različitim dijelovima područja razlikuju se po veličini i boji. Južne sove su uglavnom manje od sjevernih. Tipično bojenje odraslih sova je kako slijedi. Dorzalna strana je šarolika - na crvenkastoj, žućkastoj, ponekad bjelkastoj pozadini ima crno-smeđi uzdužni i poprečni uzorak. Primarni primarni korijenje mušice je zarđalo žućkasto, bliže vrhu s transverzalnim crnkastim uzorkom, upravljajući s nepravilnim crnkastim poprečnim oznakama i točkicama na žućkastoj ili oker pozadini. Ventralna strana je crvenkasta, oker ili bjelkasta, s crnim uzdužnim mrljama na guzici i prsima, s tankim smeđkastim ili crnkastim poprečnim prugama na trbuhu, bočnim stranama, grlu, bijelom grlu. Šarenica je svijetlo narančasta ili crvenkasta, kljun i kandže su crne. Mlade ptice obojene su slično odraslima, ali nešto bljeđe i tamnije. Sova je rasprostranjena selica i sjedeća ptica. U pogledu staništa, nečitak je i nalazi se u šumama, stepama, pustinjama, ravnicama i planinama (u Tien Shanu na nadmorskoj visini od 3000 m, u Tibetu čak i do 4700 m). Gnijezdi se u Europi, Sjevernoj Aziji - na sjeveru do granice šume, na istoku do Jakutije, Sahalina, Japana, na jugu do Sjeverne Afrike, Arabije, Južne Kine. U Rusiji, sove se razmnožavaju krajem ožujka - travnja. Gnijezdo je jednostavna, gažena jama, bez stelje, obično na tlu (rijetko napuštena gnijezda drugih ptica). U polaganju, obično 2-3, ponekad 4 pa čak i 5 jaja. Ženka se inkubira oko 35 dana. Mladi sovi orlovi su sposobni letjeti u dobi od više od tri mjeseca. Kod mladih ptica zabilježen je veliki mortalitet: pilići u leglima su obično manji od jaja u kvačilu. To se objašnjava činjenicom da se sove počinju inkubirati nakon polaganja prvog jaja, pa su stoga pilići različite dobi. Sova se hrani raznim srednjim i malim sisavcima, od zečeva (zec i bijeli zec) do malih mišjih i insekata. Glodavci predstavljaju preferiranu hranu. Povremeno sovice orlova napadaju i veće životinje (ženke srna, mlade planinske koze). Veliko mjesto u hranidbi sova orla zauzimaju i ptice - od krupnih pilića (tetrijeb, tetrijeb) i grabežljivih ptica (sivi sokol, sjeverni jastreb), pješčane ptice) do malih ptica. Povremeno se sove hrane žabama, pa čak i ribama. Sova je ptica noć i sumrak, ali na sjeveru lovi tijekom dana. U drugim zemljama, sove su predstavljene brojnim vrstama sličnim običnoj sovi u strukturi i načinu života, ali se razlikuju po veličini i boji. Na primjer, u Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi, američka sova (V. virginianus) je raširena.

OVA COAT (Asio otus) ima duljinu od 35 do 39 cm, s rasponom krila od 86-100 cm, duljinom krila od 27,5 do 32 cm, težine 240–330 g. Ženke su veće od mužjaka. Muški i ženski su obojeni istim: dorzalna strana je oker s tamno smeđim nastolovnymi prugama, s poprečnim tankim pestrinamima i bijelim oznakama na nadlakticama i pokrovnim krilima. Letjeti žućkasto s smeđim transverzalnim uzorkom i sivkastim vrhovima, upravljajući hrđavim kožom s tamno smeđim poprečnim prugama i malim točkicama. Ventralna strana je crvenkasta, oker ili bjelkasta sa širokim uzdužnim i uskim transverzalnim tamno smeđim prugama. Oči su žute ili narančaste, kljun i kandže su crne. Eared sova je široko rasprostranjena u Europi i Sjevernoj Aziji, na sjeveru do granica visoke šume, na istoku do obale Okhotska, Primorye i Japana (Hokkaido), na jugu do Iraka, Srednje Azije, Himalaje, Kine. Ona također živi u Sjevernoj Africi, Kanarskim otocima, Sjevernoj Americi. Drži se u šumama, u planinama i na ravnicama. Migratorna na sjeveru, migratorna ili sjedeća ptica na jugu. Gnijezdi se u šumama, najčešće u starim gnijezdima, rjeđe u šupljinama, rjeđe na tlu. Broj jaja je 4–5, a povoljan za hranidbene uvjete čak i do 7–9 (ponekad s masovnom “žetvom” glodavaca postoji jesenska reprodukcija). Ženka se inkubira 27-28 dana. U dobi od oko četiri tjedna mladi postaju na krilu i napuštaju gnijezdo. Na preletima i hibernaciji, ušna sova, za razliku od drugih sova, obično se drži u skupinama ili u malim pakiranjima. Hrana ušne sove sastoji se uglavnom od raznih glodavaca nalik mišima, ptice u režimu hranjenja sova zauzimaju malo mjesto, a ostali kralježnjaci (žabe) i insekti su samo povremeni.

FILINSKA RIBA (Ketupa zeylonensis) distribuira se na Dalekom istoku od sjeverne obale Okhotskoga mora do Primorja, Sahalina i Kurilskih otoka. Ova je vrsta rasprostranjena u Palestini, na jugozapadu Male Azije, u Iranu, Indiji, Cejlonu, Indokini i Južnoj Kini. Riblja sova ima široka ušna pera, diskovi su slabo razvijeni. Prsti su goli s bodljama na površini tabana; Krila su duga, rep je blago zaobljen. Veličine su velike: ukupna dužina je oko 70 cm, krilo je 51–56 cm, a ukupna boja je sivkasto-smeđa s oker nijansom. Na čelu, kruni, zatiljnom neostrećem poprečnom uzorku. Leđa i prekrivajuća krila s tamno smeđim uzdužnim točkama i malim točkicama. Primarni primarno smeđi s oker uzdužnim i poprečnim uzorcima, upravlja se s nepravilnim bočnim oznakama. Na stražnjoj strani glave, krunu, ponekad se pojavljuju bijela perja među malim pokrivnim krilima. Grlo je bjelkasta, prsa, bočni, trbuh s uskim smeđim uzdužnim točkama i poprečne crtice na vrhovima perja. Молодые в первом ходовом наряде сходны с взрослыми. Радужина оранжевая, клюв светло-бурый, пальцы и цевки темно-серые, когти бурые. Группа рыбных филинов, или рыбных сов, представлена в Южной и Восточной Азии и в экваториальной Африке. Это крупные птицы со слабооперенными цевками и неоперенными пальцами. Держатся они в лесистых местностях около водоемов и, как показывает их название, кормятся главным образом рыбой, кроме того, водными беспозвоночными (раки, крабы), при случае мелкими позвоночными — птицами, змеями, ящерицами, лягушками, а также насекомыми. Активны они в сумерках, но также и днем.Kod kvačila, obično 2, rjeđe 1-3 jaja, leže svoje sove u gnijezdima drugih ptica, ponekad u udubinama, ali najčešće u rupama na tlu ili u obalnim klupama. Ne izgrađuju se vlastita gnijezda sova orlova. Ribe su sjedeće ptice.

MALAYSKI RIBLJI FILIN

Duljina tijela 45 cm.
Drži se u blizini rezervoara, jede ribu, i ako je potrebno, i žabe, rakove, glodavce i šišmiše.

Pogledajte videozapis: SOVA Owl sovin slušni aparat vrhunac je razvoja u cijelom životinjskom svijetu. (Studeni 2019).

Загрузка...
zoo-club-org